BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

Henri Plaat meets Yoshihisa Sankawa is een dubbelpresentatie in Nanky de Vreeze & Living Stone Art Gallerie, Lange Leidsedwarsstraat 189-200, van 4 augustus t/m 4 september.

Video- en mediakunst van Tobias Schalken, Jasper van den Brink, Gerald van der Kaap, Jeroen Kooijmans, Bill Spinhoven en Arjen Wijgergangs in Artoteek Oost, 3de Oosterparkstraat 201, t/m 7 augustus.

Op de tentoonstelling Kunstschatten uit Mongolië, t/m 17 oktober in de Nieuwe Kerk, worden voor het eerst in Nederland 120 uiterst kostbare kunst- en cultuurobjecten uit Mongolië gepresenteerd.

Vernieuwd Van Gogh t/m 5 september in het Van Gogh Museum. De opening van de nieuwe vleugel wordt luister bijgezet met een grote tentoonstelling over Theo van Gogh, de broer van Vincent die kunstverzamelaar en -handelaar was. Werken van o.a. Corot, Daubigny, Gauguin, Degas, Monet, Pisarro, Redon en Renoir.

Rijksmuseum: voor Het Nederlandse stileven - 1550-1720 zijn in de Zuidvleugel bruiklenen uit de gehele wereld samengebracht, t/m 19 september; Kunst, kennis en commercie. De kunsthandel Van Wisselingh is een tentoonstelling over deze belangrijke kunsthandel aan het begin van deze eeuw, t/m 3 oktober.

In de Oude Kerk een tentoonstelling van de Aboriginal kunstenares Emily Kame Kngwarreye, t/m 22 augustus.

Apeldoorn

De eerste tentoonstelling in een reeks beeldenbiënnales die Gelderland gaat houden, Soep en de wolken, met werk van twintig Gelderse kunstenaars (onder wie Hester Oerlemans, Maria Roosen, Gerard Koen en Peter Otto) in Park Berg en Bos. Tot en met 29 augustus.

Elf Zuid-Afrikaanse kunstenaars getuigen van de veranderingen in hun land, sinds het aantreden van Nelson Mandela. Rewind=Fast Forward. ZA in het Van Reekum Museum, t/m 6 september.

Den Haag

Gemeentemuseum: een kleine tentoonstelling van een veertigtal werken op papier van M.C.Escher en zijn leermeester S.J. Jessurun de Mesquita. Tot en met 17 oktober.

Stroom HCBK, Spui 193, toont Field: 20.000 terracotta beeldjes van de Britse beeldhouwer Antony Gormley, t/m 12 september.

Deventer

'Gedenk, o mens, dat gij van stof zijt en tot porselein zult wederkeren' is een installatie van de Vlaamse kunstenaar Piet Stockmans in de Bergkerk. Tot en met 29 augustus.

Diepenheim

Home is where the heart, rondborstige glasvormen van Maria Roosen bij Kunstvereniging Diepenheim, t/m 8 september.

Gorinchem

Op de tentoonstelling De taal van het lichaam in het Gorcums Museum onder andere foto's van Rineke Dijstra, schilderijen van Jurriaan van Hall en Kiki Lamers en beelden van Eja Siepman van den Berg. Tot en met 8 augustus.

Helmond

In de Nederlandsche Cacaofabriek Transpoort. The he and the she and the is of it, een groepstentoonstelling met werk van Tomoko Baba, Bastiaan Franse, Marcel Herwegh en Rosh Knoope. Van 1 t/m 22 augustus.

De basis voor de collectie hedendaagse kunst van het Gemeentemuseum wordt gevormd door werken uit de Nieuwe Figuratie. Shoot toont een selectie daaruit. Tot en met 3 oktober.

Leeuwarden

Onder de titel Face to Face presenteert het Fries Museum oude portretten uit de eigen collectie (15de tot midden 20ste eeuw) en portretten van veertien hedendaagse kunstenaars onder wie Céline van Balen, Wouter van Riessen, Marlene Dumas, Kiki Lamers en Anton Corbijn. Tot en met 5 september.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum Het gelijk van de achterkant: van 25 schilderijen uit de collectie wordt nu eens niet de voorkant maar de achterkant getoond, t/m 28 november; zelfportretten van Co Westerik, t/m 22 augustus; een overzicht van Armando's figuratieve bronzen beelden (periode 1988-1999), t/m 12 september; een overzicht van schilderijen (1991-1998) en 8mm-filmpjes (1982-1985) van Luc Tuymans, t/m 5 september.

Middelharnis

Koeien!, schilderijen en gouaches van Eugène Brands uit de periode van 1973 en 1974. Tot en met 1 september in het gemeentehuis aan de Koningin Julianaweg 45.

Otterlo

Sculpturen van Carel Visser uit de periode 1990 tot heden in het Rietveld Paviljoen van het Kröller-Müller Museum, t/m 22 augustus.

Rotterdam

Geen bloemen is een 'zomertentoonstelling over de dood' met werk van Victor Elberse, Ramses de Haas, Jeroen Everaert/Mirjam Schaaf, Marald van Haasteren en Gregor Wintgens. Tot en met 5 september in Mama, showroom for media and moving art, Witte de Withstraat 31.

Het Centrum Beeldende Kunst presenteert t/m 3 augustus vrij werk van ontwerper Benno Wissing die een van de voormannen was van Total Design. Het centrum sluit daarmee aan op een tentoonstelling over Wissing in Museum Boijmans.

In Witte de With 'cityscapes' van Fortuyn/O'Brien. Irene Fortuyn fotografeerde stadsbeelden in Rotterdam, Valenciennes, Parijs en Londen, en voorzag deze van zogeheten citysongs, een mix van stadsgeluiden. In Witte de With in Rotterdam contrasteert Fortuyn die 'buitenbeelden' met 'binnenbeelden' van weelderige interieurs. House and Garden. Fortuyn/O'Brien, t/m 29 augustus.

De Kunsthal: met De Salon biedt de kunsthal een actueel overzicht van hedendaagse Rotterdamse en Groningse kunst. Geput wordt uit de aankopen van de centra Beeldende Kunst in beide steden, t/m 15 augustus; Balinees modernisme is de verzamelnaam waaronder de kunst die in de jaren twintig en dertig op Bali ontstond, bijeengebracht is, t/m 22 augustus.

Museum Boijmans Van Beuningen: met 150 jaar Museum Boijmans Van Beuningen besteedt het museum uitgebreid aandacht aan de particuliere verzamelaars die de collectie groot hebben gemaakt, t/m 29 augustus.

Zutphen

Schilderijen, aquarellen en grafiek van Mark van Praagh (1959) in Museum Henriette Polak, Zaadmarkt 88, t/m 29 augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden