BEELDENDE KUNST

Almelo..

Amsterdam

Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, toont werk van René Jolink, 6 mei t/m 12 juni.

De Hochschule für Bildende Künste Braunschweig koestert de wens een tweede faseopleiding te beginnen naar het voorbeeld van Ateliers Arnhem, de eerste postacademische opleiding in Nederland. Helaas is Ateliers Arnhem recentelijk wegbezuinigd door het samengaan van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en de AKI in Enschede. In Maatschappij Arti et Amicitiae, Rokin 112, vanaf 7 mei From B tot A and Back, een presentatie met werk van de ateliers, die hopen dat de beslissing nog ongedaan kan worden gemaakt. Zo niet, dan 'gaan zij in ieder geval strijdend ten onder'. Tot en met 30 mei. Op 20 mei wordt een forumdiscussie gehouden over de toekomst van de tweede fase opleidingen autonome kunst met mensen uit het kunstenveld.

Tekeningen en beelden van Frank van den Broeck bij Slewe Galerie, Kerkstraat 105a, 8 mei t/m 12 juni.

Het werk van Michael Tedja en Charlotte Schleiffert vertoont volgens Stedelijk Museum Bureau Amsterdam veel overeenkomsten. Beiden werken op groot formaat, en hun werk is 'levendig en direct, fantasierijk, intelligent en vol humor'. Tot en met 13 juni.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, presenteert onder de titel 'Small Disasters' drie recente werken van Aernout Mik: een foto van een Neanderthalerachtige man en twee videowerken, t/m 5 juni.

Outline, Oetwalerstraat 73, exposeert nieuwe schilderijen op monumentaal formaat van Dirk Jan Jager, t/m 30 mei.

Vijf jonge curatoren selecteerden dertien internationale kunstenaars die het gebouw van De Appel als uitgangpunt namen voor hun architectonische installaties, muurschilderingen, films en video's voor de expositie Anarchitecture. In galerie De Appel, t/m 6 juni.

Op de expositie Smooth Space in de Brakke Grond werk van Christopher Fink, Keiko Sato, Eran Schaerf, Lara Schnitger, Jan van Pavert en Dr. Hugo, t/m 13 juni.

In het Vakbondsmuseum, Henri Polaklaan 9, een overzicht van honderdzestig etsen, tekeningen, litho's, affiches, schilderingen, ontwerpen voor glas-in-lood, toneelkostuums en monumentale decoraties van de geëngageerde kunstenaar Richard Roland Holst (1868-1938), t/m 29 augustus.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

Stedelijk Museum: een overzicht van 27 schilderijen en 100 aquarellen van de Ierse hedendaagse kunstenaar Felim Egan, t/m 16 mei; een overzicht van de postmoderne kunstenaar David Salle, t/m 13 juni.

Rijksmuseum: het Prentenkabinet heeft ter gelegenheid van 100 jaar Vogelbescherming zijn mooiste bladen van vogelafbeeldingen uit de kast gehaald. Vogels, t/m 27 juni; Het vlietende leven toont Japanse rolschilderingen uit het Kumamoto Museum of Art, t/m 13 juni.

In het Rembrandthuis zestig tekeningen van oud-Hollandse meesters, waarmee Goethe zich zo graag omringde. Tot en met 18 juli.

Breda

Op de vuilnisbelt bij Bavel #1 Tales of the Tip, een project van Chen Zhen, de eerste in een reeks van vier. Hierna volgen Berend Strik & One Architecture (12 juni t/m 11 juli), Job Koelewijn (25 juli t/m 22 augustus) en Biefer & Zgraggen (4 september t/m 3 oktober). Wat er met de afvalberg moet gebeuren op de langere termijn, daarover lieten zeven andere kunstenaars hun gedachten gaan. De conceptplannen van Vito Acconci, Maurizio Cattelan & Frazione Di Tempo, Carsten Höller, Suchan Kinoshita, Aernout Mik, Hervé Paraponaris en Berend Strik & One Architecture zijn op grote billboards langs de vuilnisbelt te bezichtigen, t/m 3 oktober.

Den Haag

Keramische beelden en schilderijen van Ramon Ottenhof bij kunstenaarsinitiatief Hot Red International, Paviljoensgracht 133, van 6 t/m 23 mei.

Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, toont schilderijen en tekeningen van Jan Moerbeek, schilderijen en aquarellen van Elise Dom (van 8 t/m 27 mei), schilderijen van Trees Ruijs en schilderijen en tekeningen van Qiangli Liang (van 8 t/m 30 mei).

In het Haags Historisch Museum de tentoonstelling Weegschaal & zwaard, over de verbeelding van recht en gerechtigheid in de kunst. De tentoonstelling wordt gehouden ter gelegenheid van 200 jaar rechtspraak. Tot en met 13 juni.

De Koninklijke Bibliotheek toont in Roger Ravel en het woord prenten die zijn ontstaan uit Raveels samenwerking met Hugo Claus en Roland Jooris. Tot en met 14 mei.

Haags Gemeentemuseum: de sprookjesachtige tekeningen en aquarellen van de Nederlandse kunstenaar Henri Plaat, t/m 5 juli.

Deventer

Vrolik Kerkhof is de titel van een tentoonstelling van de Rotterdamse kunstenaar Michiel Paravas. Van 8 mei t/m 20 juni in de Bergkerk.

Eelde

Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats presenteert werk van de Nederlandse schilder Hermann Markard, t/m 6 juni.

Eindhoven

Onder de titel De verzameling presenteert het Van Abbemuseum in de oudbouw aan de Bilderdijklaan 10, de eerste van een reeks van vier tentoonstellingen uit de collectie, samengesteld door de vier naoorlogse directeuren Jan Debbaut, Rudi Fuchs, Jean Leering en Edy de Wilde. In De Verzameling: Deel 1 de aanwinsten uit de laatste beleidsperiode, die van Jan Debbaut (1988-heden), t/m 13 juni.

Haarlem

Voor eeuwig bevroren is de titel van het mededogenwekkende werk van Barend Blankert (1941). Tot en met 17 mei in de Vishal.

In de Verweyhal een groot overzicht van kunstenaar Wim de Haan, vooral bekend geworden door zijn experimenten met materialen als zand, jute, touw, hout en as. Tot en met 20 juni.

In de Vleeshal Aardse paradijzen II, de verbeelding van de tuin in de Nederlandse kunst met werk van o.a. Van Gogh, Toorop, Kruyder en Willink, t/m 30 mei.

Hattem

Het Voerman Museum bestaat vijfig jaar en viert dat met een overzicht van honderd schilderijen van Jan Voerman senior (1857-1941) en zoon Jan Voerman junior (1890-1976). Van 10 mei t/m 31 augustus.

Hilversum

Exedra, Langestraat 52, presenteert deepSurface - the universual image, een animatieinstallatie van Lars Spuybroek en zijn architectenbureau Nox, waarmee hij de factor beweging in zijn ontwerpen brengt. Van 8 mei t/m 13 juni.

Groningen

Acteur Henk van Ulsen maakte een selectie uit de collectie van het Groninger Museum. Kijkdagen, van 30 april t/m 20 juni; een overzicht van de Amerikaanse fotograaf Larry Clark, t/m 6 juni.

Leeuwarden

In het Fries Museum, Turfmarkt 11, Mesdag en de zee, schilderijen en tekeningen van H.W. Mesdag (1831-1915), t/m 6 juni; grafiek uit de collectie Knecht-Drenth, die voornamelijk werk omvat uit de 'Ecole de Paris'. Bram van Velde, Jean Bazaine, Pierre Soulages zijn kunstenaars uit deze school waar 'abstract lyrische' kunst werd gemaakt; in de video- en fotokabinetten werk van Eric Steensma, Edwin Zwakman en Marten Winters, t/m 30 mei.

Leiden

Dageraad van de Moderne Kunst in Museum De Lakenhal toont de opkomst van de moderne kunst in Nederland, aan de hand van werk van Van Doesburg, Bremmer, Brouwer, Toorop, Van Gogh en Nijland. Tot en met 29 augustus.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore Sottsass, t/m 30 mei; een tussenpresentatie van de collectie Limburgse kunst, die tot 2002 met geld van de DSM bijeengebracht wordt om het 100-jarig bestaan te vieren, t/m 30 mei.

Nijmegen

Tijdsbestek in het Centrum Beeldende Kunst Nijmegen brengt werk bijeen van Fiona Tan, Erzsébet Baerveldt, Jos van Gessel, Mouchette, Hans van der Linde en Boudewijn Corstiaensen, dat zich op de een of andere manier verhoudt tot tijd, t/m 27 juni.

Rotterdam

Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, presenteert ruimtelijk werk van Aad Krol t/m 22 mei en tegelijkertijd schilderijen van Véronique Rizzo.

De Chinese kunstenares Jin Weihong maakt penseeltekeningen volgens de Chinese traditie, alleen haar onderwerp was lange tijd taboe in de Chinese kunst: het naakt. De Kunsthal toont haar werk, t/m 13 juni; Picasso, kunstenaar van de eeuw, t/m 4 juli.

In Witte de With de visie van elf kunstenaars, waaronder Matthew Geller (VS), Laura Emsley (ZA), Roland Herzog (S), Luc Harings (NL) en Ursula Rogg (D), op het thema Space, t/m 20 juni.

Museum Boijmans Van Beuningen: het museum besteedt in het kader van de manifestatie AIR Southbound in een kleine documentaire presentatie aandacht aan de Nederlandse schilder J.B. Jongkind (1819-1891). Jongkind tekenden en schilderde veel in de Hoeksche Waard, t/m 13 juni.

Schiedam

In het Stedelijk Museum een deel uit de collectie van Wout en Han Altena-Boswinkel, t/m 16 mei.

Sittard

JARS II in Kunstcentrum Sittard is de tweede in een serie van vier tentoonstellingen waarmee het centrum het 10-jarig jubileum viert. Beeldend kunstenaars David Bade en Ellen Ligteringen vroegen filmmaker Pim de la Parra om samen een tentoonstelling te realiseren. Van 9 mei t/m 6 juni.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni; schilderijen en tekeningen van Bettie van Haaster, t/m 16 mei.

Venlo

Voor More than meets the eye', waarop schilderijen, foto's, objecten en videoinstallaties zijn verenigd van Monique Camps, Theo Lenders en Ingeborg Meulendijks, verduisterde Museum van Bommel van Dam zijn ruimtes. Tot en met 6 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden