BEELDENDE KUNST

Kunst staat of valt bij gebruik van het juiste licht. De Technische Universiteit Eindhoven heeft een expositie samengesteld dat op dit thema ingaat....

De Nieuw-Zeelandse kunstenaar David Thomas vroeg zeven kunstenaar-collega's een visie te geven op 'Koha', het principe van wederkerigheid in de Maori-cultuur. De resultaten zijn terug te vinden in Passage, tot en met 29 januari in het Volkenkundig Museum in Groningen.

De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10) in Amsterdam is het decor voor installaties van Renée Green en Rirkrit Tiravanija. Beiden zijn gefascineerd door het begrip 'verzamelen'. Tot en met 24 maart, opening vanavond om 18 uur.

Stedelijk Museum Schiedam begint het nieuwe jaar met twee retrospectieven: schilderijen, tekeningen en etsen van Jan van Eyk (vanaf zaterdag), beelden en installaties van Ian J. Pieters (vanaf 3 februari). Van Eyck's grote inspriratiebron is het familieleven op het Brabantse platteland geweest. Tot en met 10 resp. 17 maart.

Het werk van de Amerikaanse Jane Hammond doet denken aan geschilderde of getekende, cartoonachtige collages waarin ze een eigen wereld creëert. Het werk wordt van 27 januari tot en met 22 februari tentoongesteld bij galerie Barbara Farber. Het is de eerste keer dat haar werk in Nederland te zien is.

Centraal Museum Utrecht begint met een serie tentoonstellingen - Takes - waarin recent werk van o.a. Domburg, Immendorff, Polhuis wordt gecombineerd met werk uit de eigen collectie. Take 1 tot en met 21 april, opening vandaag om 16 uur.

75 werken op papier van Ger Lataster, het merendeel afkomstig uit particuliere verzamelingen zijn vanaf zondag (12 uur) te zien bij Museum Van Bommel/Van Dam in Venlo.

Werk van Roos Campman, Beth Namenwirth en Hester Oerlemans in Galerie d'Eendt (Spuistraat 270) in Amsterdam. Opening vandaag om 17 uur.

Zondag in het Atrium van het Haagse Stadhuis de Haagse Museummarkt. Ruim twintig musea presenteren zich daar.

In galerie Carin Delcourt van Krimpen vanaf zaterdag (17 uur) Der Horizont ist keine Grenze, een installatie van Paul Cox. Tot en met 24 februari.

In 'Voorheen het Archief' - de voortzetting van het voormalige Rijksarchief, Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag - presenteert steeds voor één dag een kunstenaar zijn visie op de sociale functie van het gebouw. Zaterdag om 19 uur is de beurt aan Jaap de Vries.

Monique Copper heeft Wassily Kandinsky's Schilderijen van een tentoonstelling uit de kast gehaald en bestudeerd. Haar bewerking van dit 'total theater'-stuk wordt in regie van Marnix Carpentier Alting en met medewerking van computergraphici Nicky Beentjes en Marcel Schöningh zaterdag om 15 uur uitgevoerd in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Tekeningen van Cor de Nobel, van 27 januari tot en met 25 februari in CBK Groningen.

De kunstenaar Piet Smissaert heeft met zijn veertigjarige loopbaan een grote bijdrage geleverd aan het Eindhovense kunstklimaat. Een reden voor het Museum Kempenland om tot en met 17 maart een overzicht van zijn werk te tonen. Opening vanavond om 20 uur.

Behalve recent werk van de schilder/beeldhouwer Hans Bayens tot en met 17 maart in het Singer Museum in Laren ook een overzicht van zijn vroege werk.

De Nederlandse schilder Gerrit van Blaaderen heeft zich vooral laten inspireren door Cézanne. Een retrospectief van zijn werk is tot en met 5 mei tentoongesteld in museum Kranenburgh in Bergen.

Brancusi's sculptuur Le Commencement du Monde, dat onlangs door museum Kröller-Müller werd aangekocht zal vanaf zondag in het museum in Otterlo te zien zijn.

In Deventer presenteren zaterdag ruim vijftig kunstenaars uit de regio hun werk tijdens een verkooptentoonstelling in museum De Waag, VB Galerie/Kunstuitkijk maar met name in de Bergkerk.

Tien kunstenaars, vorig jaar aan de Rietveld Academie afgestudeerd, zijn door De Boterhal in Hoorn uitgenodigd om hun werk te presenteren. Tot en met 10 maart, opening zondag om 16 uur.

Galerie Josine Bokhoven (Prinsengracht 154) in Amsterdam toont tot en met 27 februari werken op papier van Alexandra Drysdale en Sylvia ten Kley. Opening zondag om 16.30 uur.

In Brutto Gusto, een bloemenwinkel aan de Nieuwe Binnenweg 162 b in Rotterdam levert Cor Dera via een parcours door een 'landschap' het bewijs van 'het einde van de natuur'. Van 28 januari tot en met 3 maart.

De kunstenaar Marinus Boezem speelt met schijn, verdwijningen en vermommingen. Tot en met 3 maart is zijn werk te zien in RAM Galerie (Hoornbrekersstraat 8) in Rotterdam. Opening zondag om 16 uur.

Nog lopende exposities

De tentoonstelling Schatten van de Tsaar in het Rotterdamse Museum Boymans-van Beuningen met onder meer de kroonjuwelen en kostbare kerkelijke schatten is verlengd tot en met 4 februari.

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam presenteert zijn collectie hedendaagse kunst en design vanaf 1960 tot heden, Zonder titel. Met werk van Marlene Dumas, Waldo Bien, Eli Content. Tot en met 17 maart.

In de Rotterdamse Kunsthal Leonardo da Vinci, uitvinder, wetenschapper en kunstenaar. Met kopieën van werken van Leonardo door tijdgenoten, tekeningen en schetsen in facsimile, modellen van uitvindingen en zelfs enkele werken van de meester zelf, waaronder een beeldhouwwerk. Tot en met 17 maart.

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo toont zijn aanwinsten in Raw Material, een titel die is ontleend aan een videoinstallatie van Bruce Nauman. Met werk van Gino Severini, Giorgio de Chirico, Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Louise Bourgeois, Mario Merz en Miroslaw Balka. Tot en met 4 februari.

Arjan van Arendonk maakt schilderijen op bedrukte stof. Flowers, fruit & animals, tot en met 25 februari in het Nederlands Textielmuseum in Tilburg.

Still/A Novel in Kunstcentrum Witte de With in Rotterdam is de laatste expositie samengesteld door voormalig directeur Chris Dercon. Met werken van

Eadweard Muybridge, Jan Dibbets, Carl Andre en Marcel Broodthaers wordt de geschiedenis van de cinema belicht vanuit de fotografie. Tot en met 10 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden