BEELDENDE KUNST

Peiling 4, de tentoonstelling in het Groninger Museum met werk van jonge kunstenaars als Tempi & Wolf, Inez van Lamsweerde en Carli Hermès, is verlengd tot en met 11 juni....

Nog lopende exposities

De al vele jaren in Nederland woonachtige Japanner Shinkich Tajiri werd in de jaren zestig bekend met zijn 'strijders', uit machine-onderdelen samengestelde man-machines, later met zijn beeldenseries van knopen. In Zwolle is op twee locaties - Librije Hedendaagse Kunst en de Broerenkerk - een overzichtstentoonstelling van Tajiri's werk te zien.

Nul (1960 - 1965) is een tentoonstelling in galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74 in Haarlem, met werk van Armando, Jan Henderikse, Henk Peeters en Jan Schoonhoven. Tot en met 11 juni.

Het Gemeentemuseum Arnhem wijdt een tentoonstelling aan 'kunst en geneeskunst'. Negentien prenten van de achttiende-eeuwse Franse kunstenaar Jacques Fabien Gautier d'Agoty (1711 - 1785), waarin vaak met een knipoog verwezen wordt naar erotiek. Tot en met 4 juni.

De negentiende-eeuwse historieschilder Paul Tétar had zo'n grote bewondering voor oude meesters als Michelangelo, Rembrandt en Raphaël, dat hij ze letterlijk kopiëerde. Museum Paul Tetár, Koornmarkt 67 in Delft, toont tot en met 21 oktober 'zijn' werk.

In Hommage aan Livinus van de Bundt in Pulchri Studio in Den Haag brengen veertien kunstenaars een eerbetoon aan deze pionier op het gebied van de kinetische- en mediakunst. Daarnaast een expositie van het werk van Livinus (1909 - 1979), bijeengebracht door het instituut voor mediakunst Monte Video.

In het kader van de herdenking van de bevrijding van Nederland toont het Stedelijk Museum in Amsterdam werk van dertien hedendaagse Canadese kunstenaars, onder wie Stan Douglas, Bill Burns en Jeff Wall. De werken, variërend van schilderijen en foto's tot installaties en video's, hebben een 'kritische zin' met elkaar gemeen, die in de meeste gevallen direct gerelateerd kan worden aan conflictsituaties of oorlog. Notion of conflict, tot en met 11 juni.

Vanaf zaterdag toont Museum Kranenburg in Bergen Zij waren anders, een keuze uit de vernieuwende, indertijd als provocerend ervaren kunst in Bergen uit de jaren '50 en '60. Met werk van David Kouwenaar, Jaap Mooy, Georges Ides en Arnold Reemer.

Beeldend kunstenaar Rienke Enghard knipte alle tekeningen die ze tijdens haar vier jaar durende reis door Azië maakte in vieren. Nederlandse en Aziatische kunstenaars maakten van deze brokstukken nieuwe werk. Het resultaat, Weather Report, is te zien in De Waag in Leiden.

De Italiaanse schilder, etser en schrijver Giorgio Morandi (1890-1964) had zijn leven lang voldoende aan twee onderwerpen: het landschap en het stilleven. Hij leidde een teruggetrokken bestaan en weigerde hardnekkig deel te nemen aan grote tentoonstellingen. In de Rotterdamse Kunsthal meer dan zestig aquarellen van Morandi. Tot en met 2 juli.

Galerie Lumen Travo in Amsterdam toont objecten van Dennis Adams die eerder tentoonstellingen had in Houston, Antwerpen, Marseille en Frankfurt. Nog deze week.

Karin Arink, Michel François, Paul Perry en Henk Visch nemen deel aan de expositie Infections, in park Wolfslaar in Breda. Tot en met 7 juli.

Smartlappen, draaiorgels, en Delftsblauwe windmolens: de één vindt het prachtig, de ander rilt bij het idee. Op de tentoonstelling Smaak en wansmaak in het Nationaal Museum in Utrecht, mag de bezoeker zelf oordelen. Tot en met 17 september.

Het Van Abbemuseum in Eindhoven presenteert de eerste eenmanstentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Tony Oursler (1957), een vooraanstaande kunstenaar op het gebied van videokunst. Tot en met 18 juni.

Ook in het Van Abbemuseum een tentoonstelling van grafisch werk en boeken van Marcel Broodthaers, ter gelegenheid van de uitgave van een wetenschappelijke publicatie over deze kunstenaar. Tot en met 18 juni.

Galerie De La Tour in Amsterdam toont twaalf installaties over erotiek in het 'Fin du Siecle' van de conceptuele kunstenaar Dennis Oppenheim waarvoor hij zijn verblijf in de rosse buurt als inspiratiebron gebruikte. The old in and out, nog tot en met zondag.

Zesentwintig nieuwe beelden en tekeningen van Sigurdur Gudmundsson in galerie van Gelder, Planciusstraat 9b in Amsterdam.

In het Van Goghmuseum in Amsterdam tot en met 25 juni de 'schilderijententoonstelling' In Perfect Harmony met topstukken van Klimt, Böcklin, Britse Pre-Rafaëlieten, Khnopff en Whistler.

Warm of Koud in het Haags Centrum voor Beeldende Kunst Stroom toont wat Stroom de afgelopen vijf jaar aan projekten in de openbare ruimte heeft gerealiseerd. Het overzicht is gearrangeerd door de Amerikaanse kunstenaar Andrea Blum.

Bij de publikatie Charley Toorop, werken in de verzameling van het Kröller-Müller Museum heeft het betreffende museum in Otterlo een tentoonstelling georganiseerd met schilderijen, tekeningen en litho's van Charley Toorop. Tot en met 29 oktober.

Christo, beroemd geworden door het 'inpakken' van gebouwen, begint op 17 juni met zijn nieuwste uitdaging: het inpakken van de Rijksdag in Berlijn. In Galerie Galerij, Hatfieldpark 2 in Zierikzee liggen tot en met 23 juni de ontwerpen van Christo, als ook archiefmateriaal van eerder gerealiseerde projekten als de Pont Neuf in Parijs, en de parasols in Japan.

In het Chabot Museum in Rotterdam schilderijen van Hendrik Chabot uit de oorlogsjaren. Tot en met 27 augustus.

Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont een tiental aluminium sculpturen van de Amerikaanse kunstenares Cady Noland die zich laat inspireren door afbraak en verval in het Amerikaanse systeem. Tot en met 11 juni.

In museum Het Kruithuis in Den Bosch twee exposities: Juxtaposed, schilderijen in een dubbelexpositie van de Amerikaan Elridge Rawls en de Duitser Herbert Warmuth en Items for ever, sculpturale sieraden van Carel Visser. Nog tot en met 5 juni.

De kunstcollectie die het verzamelaars-echtpaar Groeneveld aan het Singer Museum in Laren heeft geschonken is daar te zien tot en met 18 juni.

In Museum Jan Cunen in Oss gaat Villa Constance in op het gebouw als voormalige villa. Met werken van Geert van de Camp, Herman Lamers en Lidwien van de Ven. Tot en met 18 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden