BEELDENDE KUNST

De tentoonstelling Cobra en later omvat Cobra-kunst en kunst in de traditie van deze beweging. Met werken van Karel Appel, Corneille, Eugène Brands en Antoon Rooskens....

Alkmaar

Amersfoort

Jan Lavies is vooral bekend geworden als ontwerper van affiches en reclameman voor auto's, zeereizen, sigaretten en vulpennen. Dit jaar wordt Lavies 95, voor Museum Flehite aanleiding voor een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Met vrijwel alle bewaard gebleven affiches en de airbrush waarmee hij vanaf 1932 zijn werk inkleurde. Tot en met 8 juni.

Amstelveen

In het Cobra Museum de expositie Jean-Clarence Lambert, Ontmoetingen met Cobra, over de samenwerking van de experimentele Franse dichter-filosoof met de

leden van de Cobra-beweging. Tot en met 8 juni.

Amsterdam

Zes Scandinavische kunstenaars die wonen en werken in Amsterdam exposeren hun werk in W139, Warmoesstraat 139. Wat betekent het om je geboorteland met al zijn sociale zekerheden te verlaten en te werken in het buitenland: Farewell welfare, van 24 mei t/m 22 juni in de achterzaal. In de voorzaal is een werk bijeengebracht van Bricks & Kicks. Voor de groepstentoonstelling Little Explorers vervaardigden zij de basisinstallatie, door hen uitgenodigde kunstenaars completeren het werk.

Twan Janssen en Sands Murray, die vanaf zondag in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam exposeren, hebben de rol die ze spelen in de kunstwereld onderwerp gemaakt van hun werk. Hoe houden zij zich staande in het krachtenveld waarin ook galeriehouders, conservatoren, museumdirecteuren, critici en publiek hun invloed doen gelden. Tot en met 6 juli.

In de negentiende eeuw werden steeds meer gewone burgers (vooral vrouwen) in hun blootje verbeeld. Onder de titel Het Naakt toont het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum deze zomer een keur aan prenten en tekeningen met het thema naakt door de eeuwen heen; van Rembrandt, Dürer, Holbein, Goltzius en Mantegna, maar ook van moderne kunstenaars als Picasso, Matisse, Degas, Gauguin, Toorop en Willink. Tot en met 3 augustus.

Het Joods Historisch Museum bestaat 65 jaar en viert dit met foto's van de Amerikaanse fotografe Joan Roth, die joodse gemeenschappen over de hele wereld vastlegde, en met de expositie Joods van Stof met ruim honderd textiele voorwerpen - van kostbare, Portugese gebedskleden, ceremoniële voorhangen en beddenspreien, tot jodensterren en adreslabels uit de Tweede Wereldoorlog, t/m 19 oktober.

De tentoonstelling Wenen 1900 geeft een chronologisch overzicht van de Oostenrijkse kunst tussen 1870 en 1918. In deze woelige periode gingen kunstenaars als Hans Makart, Egon Schiele, Oskar Kokoschka en Gustav Klimt op zoek naar nieuwe uitingsvormen. Van hen en andere kunstenaars heeft het Van Gogh Museum circa 120 schilderijen en toegepaste kunstvoorwerpen bijeengebracht. Tot en met 15 juni.

Ook in het Stedelijk Het Kunstvol Binnenhuis, een expositie van Nederlandse interieurkunst uit de periode 1895-1930. Tot en met 15 juni.

Voor de tentoonstelling Maritieme Meesters, Scheepvaart op tekeningen 1600-1800 heeft het Scheepvaartmuseum een selectie gemaakt uit zijn collectie zeventiende-eeuwse tekeningen. Te zien zijn ruim honderd werken van zowel professionele kunstenaars als cartografen, scheepsbouwers en zeemannen. Tot en met 30 juni.

Het Amsterdam Historisch Museum vroeg Herman Gordijn 'zijn' Amsterdam uit te beelden, hetgeen heeft geleid tot een nieuwe reeks tekeningen, etsen en schilderijen waarin de hoofdstad centraal staat. Ook wordt vroeger werk van en een documentaire over Gordijn getoond, tot en met 28 september.

Griekse griezels en wonderdieren is een tentoonstelling die de bezoeker spelenderwijs laat kennismaken met het gedachtengoed van de oude Grieken. Zo'n 120 afbeeldingen van fabeldieren en de bij hen horende mythen, in het Allard Pierson Museum. Tot en met 21 september.

Niet officieel, (nog) niet ontdekt, niet commercieel, niet geïnstitutionaliseerd - met die kreten kondigen een stuk of honderd kunstenaars en -initiatieven een alternatieve Kunstrai aan, genaamd Niet de KunstVlaai. Deze toont de bezoeker 'niet de kunstvlaai maar de koks. Koks die niet koken om gerust te stellen maar om te verrassen. Zonder conserveringsmiddelen maar mét risico.' Concreter worden ze niet. In de Zuiveringshal, Westergasfabriek, nog dit weekeinde.

Voor goede kunst moet betaald worden, vinden ze op de Rietveld Academie. En ook kunststudenten moeten het hebben van een schamele studiebeurs. Boter bij de vis is daarom een tentoonstelling van werk van meer dan vijftig Rietveld-studenten, waar de bezoeker een gulden betaalt voor elk kunstwerk dat hij wil bezichtigen. In Vrieshuis Amerika, Oostelijke Handelskade 25, tot en met zaterdag.

Bergen op Zoom

Kunstkader Projecten toont beelden van Nicolas Dings en Peter Schouten en tekeningen en schilderijen van Y. Né. Verder een overzicht van vormgegeven boeken en jaarverslagen door Opera Ontwerpers. Antwerpsestraat 27, tot en met 22 juni.

Aan de hand van schilderijen, prenten en tekeningen brengt Het Markiezenhof de oorsprong en betekenis van de kermis in kaart. 'De wereld van kwakzalvers, acrobaten en zweefmolens' loopt tot en met 29 juni.

Breda

Het onderwerp van het werk van Ofer Lellouche is het zelfportret. Niet alleen zijn eigen beeltenis fascineert hem, ook modellen en landschappen. Het liefst zou hij zich willen vereenzelvigen met zijn model, of dat nu menselijk of landschappelijk is. De Beyerd toont zijn schilderijen en grafisch werk, van 25 mei tot en met 13 juli. Tegelijkertijd worden China-foto's van Vincent Mentzel tentoongesteld.

Den Haag

Het Haags Historisch Museum toont zijn mooiste en meest bijzondere portretten uit de periode 1600-1900 uit de eigen collectie. Haagse gezichten 1600-1900, vanaf zondag tot en met 24 augustus.

De expositie Kunst op vleugels. Rond een herenigd drieluik van Gerard David toont uit de late Middeleeuwen zowel complete drieluiken als losse zijluiken van Hollandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars. In het Mauritshuis, tot en met 22 juni.

De Royal Tour 1997 is een rondrit van twee uur langs onder meer het Kurhaus, Paleis Huis ten Bosch, Paleis Noordeinde, Het Paleis Lange Voorhout en historische gebouwen waar eeuwenlang stadhouders, prinsen, koningen en koninginnen hebben gewoond en gewerkt. Inclusief een bezoek aan Panorama Mesdag. Op dinsdag tot en met zaterdag, tot en met 30 augustus. Inlichtingen: 06-34035051 (f 0,75 p.m.)

Diepenheim

Van 23 mei t/m 8 juni in Kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17, de rondreizende tentententoonstelling: 26 kunstenaars lieten zich inspireren door de kampeertent.

Dordrecht

Zijn bijnaam was Prins der Landschapschilders, zijn werk hing thuis bij koning Willem II, Koning Friedrich-Wilhelm IV van Pruisen en de latere tsaar Alexander II. Toch is er zelden een tentoonstelling gewijd aan het omvangrijke oeuvre van Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862). Het Dordrechts Museum toont nu 58 schilderijen, 120 prenten/tekeningen en persoonlijke bezittingen van de kunstenaar. Tot en met 31 augustus.

Eindhoven

Steve McQueen is een van de weinige zwarte kunstenaars uit de nieuwe, Britse artscene die in de internationale kunstwereld furore maakt. De 28-jarige McQueen is ook van de partij op de komende Documenta X. Het Van Abbemuseum toont van hem twee zaalvullend geprojecteerde videofilms: Five Easy Pieces en Just above my head. Verder werk van Ulay/Abramocié, Erzsébet Baerveldt en Matt Mullican & Lawrence Weiner. Tot en met 15 juni.

In Museum Kempenland zijn gelijktijdig twee tentoonstellingen te zien. 'L'Afrique Périphérique. Een atlas van de eilanden rondom Afrika' toont 71 kleuretsen van graficus Rolf Weijburg. Aan het op landschappen geïnspireerde werk van Gé Verhulst is de overzichtstentoonstelling Ruimtelijke evocaties gewijd. Steentjeskerk-St. Antoniusstraat 5-7, tot en met 6 juli.

Goes

Hemels Erfgoed, een expositie met voorwerpen uit de bisschoppelijke collectie van het Breda's Museum, is na Roosendaal te zien in het Museum voor Zuid- en Noord-Beveland. Singelstraat 13, tot en met 31 augustus.

Haarlem

Willem Sanders exposeert werken op papier bij galerie Rob de Vries, Koolsteeg 2a, van 25 mei tot en met 22 juni.

Heerlen

De Duitse dadaïstische kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948) raakte begin jaren twintig sterk beïnvloed door de ideeën van Nederlandse architecten en kunstenaars van De Stijl. In zijn collages, reliëfs en schilderijen verwees hij regelmatig naar Nederland, onder meer met krantenknipsels, vervoersbewijzen en chocoladeverpakkingen. Stadsgalerij Heerlen heeft nu ruim veertig, deels niet eerder tentoongestelde werken bijeengebracht. Tot en met 8 juni.

Laren

Het Singer Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan de Franse schilder Henri Le Sidaner (1862-1939). Hij ontwikkelde zich eind vorige eeuw van symbolistisch schilder van geïdealiseerde vrouwenfiguren tot een neo-impressionist met een voorkeur voor natuurlijk licht. Tot en met 22 juni.

Maastricht

Het Bonnefantenmuseum toont een overzicht van grafisch ontwerper/dichter/tekenaar Jacques Janssen. Janssen is vooral bekend geworden door de ontwerpen van boekomslagen die hij voor uitgeverij Van Gennep en Atheneum Polak & Van Gennep maakte. Van 24 mei tot en met 7 september.

Rotterdam

Johan Meijerink en Gerhard de Groot exposereren vanaf vrijdag beelden en tekeningen in de MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53. Tot en met 6 juli.

Madeleine Berkhemer is gefascineerd door het menselijk lichaam. In haar schilderijen, collages, video's en tekeningen staan begrippen als 'bevrijding' en 'beknelling' centraal, verbeeld in afgeknelde lichamen en lichaamsdelen, die verschillende transformaties hebben ondergaan. Oh, Stella!, van 25 mei tot en met 22 juni bij Cokkie Snoei, Mauritsweg 55.

Piet Mondriaan schilderde tot ongeveer 1920 vooral landschappen, en experimenteerde veelvuldig met het impressionisme, luminisme en kubisme. Van die vroege werken heeft het Haags Gemeentemuseum er in De Kunsthal 150 bijeengebracht. Samen brengen de tekeningen, aquarellen en schilderijen Mondriaans ontwikkeling in kaart van impressionistische landschapsschilder tot ontdekker van de voorstellingloze composities van 'de universele harmonie'. Tot en met 8 juni.

In Museum Boijmans Van Beuningen het wereldberoemde, macabere fotowerk Dead Troops Walk, van de Canadese kunstenaar Jeff Wall, die het werk in langdurige bruikleen gaf.

In Duende, Tamboerstraat 9, dit weekeinde live- en videoperformances van hedendaagse kunstenaars als Aleksandr Brener (Rusland), Yael Davids (Nl), Annika Eriksson (Zweden), De Treviras (Nl) en Matt Mullican (VS), afgewisseld met performances op video van kunstenaars als Abramovic & Ulay, Vito Acconci, Joseph Beuys, Chris Burden, Dan Graham, Marcel Broodthaers, Franz West en William Wegman.

In het Chabot Museum, Museumpark 11, de tenoonstelling Landschappen van Chabot II: schilderijen en beelden van de beeldend kunstenaar Henk Chabot (1894-1949). Tot en met 20 juli.

Scheveningen

Met kop en schouders is een tentoonstelling van portretten uit de collectie van Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat/Boulevard. Tot en met 1 juni.

Tilburg

De Pont, stichting voor hedendaagse kunst, toont microstructuren van Arnulf Reiner (tot en met 31 augustus). Wilhelminapark 1.

Utrecht

Ook in het Centraal Museum de tentoonstelling De Bruiloftsreportage, samengesteld uit de collectie hedendaagse tekeningen van de Provincie Utrecht. Met werk van onder anderen Constant, Marcel van Eeden, Erika Visser en Sylvie Zijlmans. Tot en met 29 juni.

Zwolle

In Museum De Stadshof twee kolossale doeken: 'Drie bomen in Zee' van Wilco Kreisel en 'Levensverhaal' van Frits Heukeshoven (t/m 15 juni).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden