BEELDENDE KUNST

In Het Torentje, Egbert Gorterstraat, de installatie 'Handgeweven' van Fransje Killaars, t/m 6 februari...

Almelo

Almere

In de Paviljoens de verzameling hedendaagse kunst van Joost Lagerwey, t/m 10 januari.

Amsterdam

Wat wordt het toekomstige speelgoed, op welke media en waar wordt er gespeeld, voor kinderen en volwassenen. Dat zijn onder meer de vragen die aan de orde komen tijdens 'Doors 5: play', de vijfde conferentie van Doors of Perception die vanavond t/m zaterdag gehouden wordt in de Beurs van Berlage.

De term 'cyborg' werd bedacht door Manfred Clynes en Nathan Kline, onderzoekers van het eerste uur naar mensmachines. Het Stedelijk Museum wijdt een tentoonstelling aan deze science-fictionachtige figuren uit de ruimtevaart en geneeskunde, die vele ontwerpers en kunstenaars hebben geïnspireerd. Soft machine: design in the Cyborg Age, van 28 november t/m 10 januari; voorts in het Stedelijk de winnaars van de Kho Liang Ie-prijs, de Emmy van Leersumprijs en de H.N. Werkmanprijs van de afgelopen drie jaar, t/m 3 januari. Tot en met 3 januari tevens Jan Sierhuis: Met verf is het altijd vechten, een overzicht van het expressionistische oeuvre van de Amsterdamse kunstenaar Jan Sierhuis.

In De Nieuwe Kerk Schittering van Spanje, een overzicht van driehonderd kunstschatten waarmee een beeld geschetst wordt van Spanje's Gouden Eeuw, t/m 8 maart.

Aan de Rozengracht 207, hebben zich tot en met zondag zestien kunstenaars verenigd onder de geuzennaam Dangleberry - het Engelse woord voor de gedroogde poep die in de haren rond de anus is blijven steken.

In het Centrum Beeldende Kunst, Hooglandse Kerkgracht 19, wordt op 28 en 29 november van 12 tot 17 uur een kunstkadobeurs gehouden waar (oud)studenten van de afdeling vormgeving van de Rietveld werk te koop aanbieden.

Galerie Barbara Farber, Singel 28, presenteert werken op papier van Jane Hammond, 28 november t/m 23 december.

Onder de titel Ik ben het licht zijn in Metis, Keizersgracht 688, werken met kaarslicht bijeengebracht van 23 kunstenaars onder wie Helen Frik, Alexander Schabracq en Klaas Gubbels, 26 november t/m 19 december.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, toont een installatie van Frank Mandersloot, 28 november t/m 16 januari.

Beelden van Tony van de Vorst, van 28 november t/m 31 december bij SBK Amsterdam, afdeling Bickerseiland, Zeilmakersstraat 15.

Galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154, presenteert schilderijen van Trevor Sutton, 27 november t/m 5 januari.

De zestig kunstenaars en muzikanten in het voormalige Lloyd Hotel houden open huis op 28 en 29 november. Dit voorjaar zullen ze het pand moeten verlaten. Dan begint de verbouwing van het landverhuizerhotel tot Hotel de Ville. Daarom nog eenmaal het gebouw in zijn huidige staat voor het publiek Ter Inzage.

In Het Consortium, Oostelijke Handelskade 29, de tentoonstelling Rented Room waarvoor zes kunstenaars uitermate 'huiselijk' verkeren. Werk van Christine Hooft, Andre Kruysen, Jop Horst, Hein Hage, Mariek van Diemen en Yarre Stooker, 28 november t/m 20 december.

Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, toont schilderijen van Geert van Fastenhout, 28 november t/m 23 december.

Buro Empty, Willemparksweg 17, presenteert werk van John Cees Smit, 28 november t/m 13 december.

Gallery Nine, Keizersgracht 570, exposeert vijf beelden en twintig tekeningen van Dorry van Haersolte, die zich laat inspireren door de natuur. Van 29 november t/m 27 december.

Rijksmuseum: negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart; in het Rijksprentenkabinet Het feest van de lithografie, t/m 10 januari.

Breda

Vrijdag is tussen 15 en 17 uur in het centrum van Breda de geluidinstallatie 'Inside - outside' van Manfred Kroboth te beluisteren. Om 19 uur in Lokaal 01 een presentatie van 'Calphonescoop', een installatie van Roderick Hietbrink; om 21 uur daar Kristoffer Zegers met 'Singularity III', een compositie van gesampelde vrouwenstemmen.

Bergen op Zoom

In De Markiezenhof een tentoonstelling van het werk van de Drentse schilder Kees Thijn. Tussen magie en realiteit, 29 november t/m 31 januari.

Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag, de laatste schepping van de architect H.P. Berlage, is na een lange restauratieperiode weer open voor publiek. De collectie heeft een nieuwe presentatie gekregen en in de kelder is een nieuwe kostuumkelder gerealiseerd.

Onder de titel Switzerland on the move presenteert Pulchri Studio de Zwitserse kunstenaars Nicolas Faure, Pridgar and Jurt, Rutishauser/Kuhn, Stöckerselig en Relax. Van 1 december t/m 3 januari; olieverfschilderijen, pastels en aquarellen van Chiem van Houweninge, t/m 10 december.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum een overzicht over Rembrandtleerling Arent de Gelder, t/m 17 januari.

Ede

Simonis & Buunk Kunsthandel houdt van 26 november t/m 12 december een dubbele najaarstentoonstelling: in het pand aan de Notaris Fischerstraat 28-32, werk van de Hollandse romantici en impressionisten; in het onlangs aangekochte pand op nummer 19, hangen de klassiek modernen.

Eindhoven

Overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse West-Coast-kunstenaar Jason Rhoades (1965), t/m 17 januari in het tijdelijke onderkomen van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1.

Enschede

De Bank, Noorderhagen 48c, presenteert tekeningen van Isabelle Simons, 28 november t/m 24 december.

Gouda

Vrijdag wordt de geheel nieuw ingerichte Gasthuiskapel met kerkelijke kunst uit de collectie van Museum het Catharina Gasthuis, heropend.

Helmond

In het Gemeentemuseum Helmond t/m 24 januari een veertigtal schilderijen, tekeningen, druksels en tijdschriften van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) uit de collectie van het Groninger Museum; het museum putte uit twee eeuwen avond- en nachttaferelen voor de tentoonstelling Maanschemer, t/m 21 februari.

Laren

De achtste editie van de Grafiekbiënnale staat in teken van dichters en grafici. Zeven dichters (Bernlef, Campert, Komrij, Kopland, Leeflang, Claus, Enquist) kozen ieder twee prenten bij twee handgeschreven gedichten. Daarnaast kozen zeven grafische kunstenaars (Hans Andringa, Sjoerd Bakker, Diana van Hal, Lucassen, Theo Niermeyer, Ronald Tolman, Frits Marnix Woudstra) ieder een dichter. Grafiek nu 8 & poezie, van 29 november t/m 10 januari in het Singer Museum.

Maastricht

In het Bonnefanten Museum recente sculpturen van Han van Wetering, presentaties van de Hortissculpturen van de Nederlandse kunstenares Ferdi (1927-1969), het 'Bronzen Schilderij' van Marien Schouten, een zaalvullend werk van de Haagse kunstenaar Ton Boelhouwer en een installatie van Tamara Dees, t/m 10 januari.

Middelburg

Zaterdag opent de Vleeshal zijn nieuwe extra onderkomen, De Kabinetten van de Vleeshal. Openingsexpositie is de presentatie van de ontwerpen die 27 kunstenaars maakten voor een fontein op de markt in Middelburg. Inzendingen kwamen van o.a. John Körmeling, Job Koelewijn, Moniek Toebosch, en Henk Visch, t/m 20 december.

Rotterdam

In Witte de With, een tentoonstelling met maquettes, tekeningen en grafieken van Constants project New Babylon, een imaginaire stad waarin niemand meer hoefde te werken, t/m 10 januari. Op 6, 13 en 20 dec, en 10 jan worden er lezingen over Constants project gehouden. Informatie: 010-4110144

Schiedam

In het Stedelijk Museum een tentoonstelling van VIA Schiedam, de Vereniging voor Irrealisme en Abstractie in de beeldende kunst (1950-1954), 28 november t/m 21 februari.

Tilburg

De Verschijning, Lancierstraat 42, presenteert groot, nieuw werk van Erik Odijk. In Het vruchtbare lijk van een eik wil Odijk de bezoeker aan de hand van enorme tekeningen meenemen in de natuur, als iets dat op zichzelf staat en een realiteit is. Van 29 november t/m 20 december.

Gastatelier Van De Nieuwe Dingen, Leo XIIIstraat 90, presenteert Het is hemelsblauw begonnen, werk van Rolf Engelen, van 27 t/m 30 november.

Van Venusbeeld tot Cyberbabe heet de tentoonsteling van de wereld in 3-d in het Scryption, Spoorlaan 434a. Getoond worden onder meer holocgrammen, viewmasters en cd-programma's. Van 27 november tot en met 17 januari.

Bij Stichting de Pont schilderijen van de Franse schilder Bernard Frize (t/m 3 januari) en twee installaties van de Britse Tacita Dean (t/m 17 januari).

Utrecht

Het Centraal Museum houdt van 21 november t/m 29 november De Salon, met werk van 57 vormgevers en kunstenaars uit de regio Utrecht. Daaronder werk van Paul Klemann en Rob Birza maar ook van minder bekende kunstenaars. Dit jaar wordt de salon gehouden in het Stadhuis op de Stadhuisbrug 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden