BEELDENDE KUNST

De Franse kunstenaars Ane & Patrick Poirier bepalen mede de vormgeving van het plein aan het Weerwater. In de Paviljoens tonen zij hun plannen, installaties en recent werk, t/m 24 november....

Almere

Amersfoort

Beelden van Marion Visione en etsen van Mark Visione, t/m 21 november bij Galerie de Ploegh (Westsingel 50).

In de Zonnehof een expositie over de kunstenaar en zijn visie op het kunstenaarschap met werk van Henk van den Bosch, Pam Emmerik, Ger van Elk, James Ensor, Milan Kunc en Rob Scholte (t/m 1 december).

Amstelveen

Een overzichtstentoonstelling van het werk van de Deense kunstenaar Carl-Henning Pedersen, t/m 19 januari in het Cobra Museum.

Museum Jan van der Togt biedt een overzicht van schilderijen en

gouaches van Wil Bouthoorn. Tot en met 8 december.

Amsterdam

Sheila Makhijani (New Delhi, 1962) exposeert in Galerie Foundation for Indian Artists tot en met 21 december.

Is God een begrip voor acceptatie, geloof, humor of mode? Op de groepstentoonstelling GOD in Art Kitchen Gallery (tot en met 1 december) werk van Nou-Eddine Jarram, Hugo Kaagman, José Maria Larrondo, Berrie van Beers en Marjolijn Sandersloot.

Paperworks heet de expositie van werk op papier van Basquiat, Byron, Paschke, Plensa en anderen in galerie Barbara Farber (tot en met 5 december).

In het Rijksmuseum Jan Steen, schilder en verteller (t/m 12 januari).

In het Stedelijk Museum Scanning, gemeenteaankopen nieuwe stijl op het gebied van toegepaste kunst en fotografie, t/m 8 december.

Kunst met een boodschap, een expositie van Michel Scholten in galerie Loerakker (Keizersgracht 380), t/m 7 december. Ook schilderijen van Sarianne Breuker en tekeningen van Ursula Metzler.

Beelden en tekeningen van Eddy Gheress in galerie Imago (Nieuwezijds Voorburgwal 371). Tot en met 11 december.

Jules Chapon, 50 jaar kunstenaar. Een wereld van bewogen lijnen in het Joods Historisch Museum. Met schilderijen, gouaches, pastels, tekeningen en ontwerpen voor monumentale kunst (t/m 8 december).

In de Oude Kerk een expositie van Ger van Oort, 'Donkere Glans, gebroken licht'. Een serie vitrinekastjes met onbestemde voorwerpen. Tot en met 24 november.

Stichting De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10) presenteert werk van Mona Hatoum, Werner Feiersinger, Keiko Sato en Craig Bell (t/m 15 januari).

In de Pulitzer Art Gallery (Prinsengracht 315-331) t/m 15 januari een selectie grafisch werk van Pieter Bijwaard, Brecht, Harald Vlugt en Martin van Vreden.

Galerie Siau (Keizersgracht 267) presenteert schilderijen van Urban Larsson, t/m 1 december.

Slewe Galerie (Kerkstraat 105 A) toont tekeningen, aquarellen, pastels en tempera van Frank Van den Broeck, t/m 23 november.

Elcho Island ligt in Noordoost Arnhemland, Australië. Galerie Boomerang (Boomstraat 12) toont t/m 22 december schilderijen van de aboriginals van Elcho Island, de eerste werken die op canvas zijn gemaakt, in plaats van boombast.

Bergen

Museum Kranenburgh heeft uit de particuliere collectie Smithuis een tentoonstelling samengesteld van figuratief-expressionistische schilderijen, met nadruk op de jaren '10 en '20 van deze eeuw (t/m 12 januari).

Den Bosch

De provincie Noord-Brabant viert haar tweehonderd-jarig bestaan onder meer met een serie tentoonstellingen met werk van kunstenaars die uit Brabant komen, zoals Jan Sluyters, Van Gogh, Derkinderen, Toebosch, Körmeling, Vanderheyden, Mulders en Visch. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch bestrijkt de periode 1796-1940, De Beyerd in Breda toont kunst van 1945-1990 en De Pont in Tilburg en het Van Abbemuseum in Eindhoven wijden zich aan de jongste generatie kunstenaars. Tot en met 1 december.

JCJ Vanderheyden exposeert recent werk t/m 13 december bij Arti Capelli. 'Ogenschijnlijk eenvoudig, maar in werkelijkheid complex.'

Den Haag

Schilderijen en werk op papier van Jaap Kuijpers in Pulchri (Lange Voorhout 15). Ook gouaches van Bert Bruijn, t/m 1 december.

Twee installaties in galerie Keller (Buitenom 15), van Jaap van der Wal en Marcel Dekker Devos, tot en met 24 november.

Schilderijen en werken op papier van Reinier Lucassen en Joris Geurts in galerie Nouvelles Images (Westeinde 22). Ook werk op papier van Ronald Noorman en schilderijen van Willem Hussem (t/m 11 december).

Zee Zeil Zwerk. Galerie Kadans (Maziestraat 13) allitereert er op los voor een expositie met de zee als thema. Werk van Hermanus Berserik, Hens de Jong, Marina van Laer, Johan Meeske en Margriet Wehrmeijer, t/m 24 november.

Niek van de Steeg, als enige Nederlander vertegenwoordigd op de Aperto van de Biënnale in Venetië, exposeert een deel uit zijn 'Très Grande Administration Democratique', t/m 8 december in de Statengalerie.

Gemengde technieken van Ankie de Reus en werken met papier van Judith Stern Hanf in galerie Arti et industriae (Noordeinde 79), t/m 28 november.

Schilderijen en objecten van Jeroen Henneman in Seasons Galleries (Toussaintkade 70), t/m 24 november.

Deurne

In Museum de Wieger een eerste overzicht van schilderijen en tekeningen van de glazenier Joep Nicolas (1897-1972), t/m 12 januari.

Diepenheim

Beth Namenwirth, Erik van Lieshout en Gijs Frieling zijn genomineerd voor de Wim Izaks Prijs 1996, een prijs die op 16 november wordt uitgereikt in de Kunstvereniging Diepenheim. Daar is tot en met 11 december werk te zien van de drie kunstenaars.

Enschede

Het verbouwde Rijksmuseum Twenthe probeert het publiek te interesseren voor de kunst en cultuur uit de pruikentijd: Een groot gedruis en eene onbesuisde vrolykheit, feesten in de 18de eeuw. Een historiserende tentoonstelling, die inzicht wil verschaffen in de kunst uit een tijd, die als zoetig en decoratief wordt afgedaan (t/m 5 januari).

Finsterwolde

Bij Galerie Waalkens (Hoofdweg 39) t/m 24 november beelden van Anton Broos.

Ferwerd

Negen kunstenaars nemen langs de waddenkust het buitendijks gebied en slikvelden onder handen. De zeedijk vormt een scherpe scheidslijn, daarachter ligt een gebied dat soms land soms zee is, Tot en met 2 januari grijpen kunstenaars in op het landschap.

Franeker

't Coopmanshûs toont onder de titel 'Bern' een serie tekeningen van Tjibbe Hooghiemstra naar aanleiding van een gedicht van Trinus Riemersma. Tot en met 7 december.

Groningen

In het kader van de serie 'Groninger klassiekers' toont het Centrum Beeldende Kunst van 19 november tot en met 5 januari schilderijen van Jo van Dijk. Henk van Os opent de expositie zondag om 16 uur.

Haarlem

In het Frans Halsmuseum Aardse paradijzen, de tuin in de Nederlandse kunst, 1470-1770 (t/m 24 november).

Het Teylersmuseum heeft een expositie met tekeningen van Johan Sybo Sjollema (1900-1990), t/m 12 januari.

In de Vishal objecten van Mark Verburg en schilderijen van Harrie Peters, tot en met 3 december.

In galerie Lieven de Key (Nassaulaan 8) werk van Tammo Schuringa, Harm van Ee, Helmuth van Galen, Marjan Jaspers, Rob Slooten en Karola Veldkamp, t/m 23 november.

Heerlen

Stadsgalerij Heerlen presenteert de tentoonstelling In het spoor van de Avantgarde, moderne kunst, architectuur en stedebouw in Heerlen tussen 1927 en 1962. Tot en met 5 januari.

In Kunstencentrum Signe stelde Pieter Defesche de expositie Oude en nieuwe liefdes samen (t/m 15 december).

Helmond

De tentoonstelling 'Everbody's talking' toont visies van hedendaagse kunstenaars op communicatie. Met werk van The Butler Brothers,

A.P. Komen, Inez van Lamsweerde, George Legrady, Ria Pacquée, Stephen Willats en anderen. Gemeentemuseum, t/m 16 januari.

Laren

Op Grafiek Nu 7 & Picasso, de zevende grafiekbiënnale in het Singer Museum, zijn zeventig grafische bladen van Pablo Picasso te zien. Van 17 november tot en met 5 januari.

Middelburg

De directeur van de Stichting Beeldende Kunst Middelburg heeft een expositie samengesteld, Singles, eenlingen uit de collectie twintigste-eeuwse kunst. In het Zeeuws museum, tot en met 12 januari.

Oss

Op de vijfde editie van Pictor Pictura in Museum Jan Cunen staat het werk van de jong overleden kunstenaar Toon Noij centraal. Tot en met 9 december.

Rotterdam

In samenwerking met het bisdom Rotterdam organiseert het Historisch Museum Rotterdam de tentoonstelling Verborgen kerkschatten 1400-2000. De katholieke kunst kan vanaf 16 november (tot en met 2 maart) worden bezichtigd in Het Schielandshuis.

Ine Lamers kreeg vorig jaar de Anjerfonds-Chabotprijs. Faces and names laat recent werk van Lamers zien in het Chabot Museum, tot en met 19 januari.

Als reactie op de negatieve geluiden over het kunstonderwijs gooit de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam de deuren open. Op 20 november is het open dag van 10 tot 17 uur en van 18.30 tot 21 uur.

In Museum Boijmans Van Beuningen De onbekende Van Dongen, t/m 5 januari.

In de Kunsthal een tentoonstelling over het Luminisme, met werk van Mondriaan, Jan Sluyters en Jan Toorop, t/m 8 december. Eveneens in de Kunsthal: Collectie Afrika, met een paar honderd kunstwerken uit de Afrika-collectie van het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam. Tot en met 16 februari.

Sittard

Het Domein toont vier installaties van Guillaume Bijl, t/m 8 december.

Tilburg

Ton Zwerver maakt 'sculpturen voor het moment', die hij vervolgens op foto vastlegt. In Chassé Galerie, 16 november tot en met 7 januari.

Foto's uit het noorden van Finland van de beeldend kunstenaar Esko Männikkö in De Pont, t/m 12 januari.

In het Nederlands Textielmuseum 'Flexible2, Pan-European Art', dat eigentijdse beeldende, textiele kunst laat zien uit Oost- en West-Europa, t/m 24 november.

Beelden en werken op papier van Ron van de Ven, t/m 30 november bij Galerie Kokon (Stationsstraat 38/40).

Utrecht

De Duitse kunstenaars Norbert Schwontkowski, Ralph Hinz, Georg Hartung en Jochen Krüger exposeren t/m 24 november bij Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2).

De Franse kunstenaar Hervé Paraponaris steelt sinds twee jaar objecten van instituten, personen of ondernemingen en stelt daar exposities van samen. Recent gestolen werk, 'Foundation, the stolen generation' in galerie Casco (Oudegracht 366).

In galerie Quintessens van 17 november tot en met 18 januari de uitbundige schilderijen van Limburger Hans Truijen (1928).

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam bestaat 25 jaar en geeft zich voor de gelegenheid uit voor een spiegelpaleis. De tentoonstelling Reflecties toont hoe het museum is uitgegroeid tot wat het nu is (t/m 12 januari).

Wassenaar

De Amsterdamse schilder Anton Martineau liet zich inspireren door de Spanjaard Velazquez. Hommage aan Velazquez, van 16 november t/m 31 december Galerie De Greef & De Greef.

Zwolle

De kunstenaar Arnulf Rainer toont zijn collectie naïeve kunst in De Stadshof, t/m 16 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden