BEELDENDE KUNST

Naar aanleiding van het Straattheaterfestival dat van 10 t/m 14 september in Almere plaatsvindt, maakten vijf theatervormgevers installaties naar Shakespeares 'Tempest', Storm (t/m 28 september) in De Paviljoens....

Almere

Amstelveen

In het Cobra Museum collages en assemblages van Eugène Brands: fotomontages, makers en beschilderde reliëfs. Van 5 september t/m 2 november; nog t/m 28 september de zomertentoonstelling Keerpunten en raaklijnen in de kunst na 1945.

Amsterdam

In het Stedelijk Museum een presentatie van schilderijen van Jürgen Partenheimer, van 6 september t/m 19 oktober.

In Galerie Onrust (Planciusstraat 9a) sculptuur van Jürgen Partenheimer, van 6 september t/m 11 oktober.

Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) begint het seizoen met Start, een tentoonstelling die is samengesteld uit eindexamenpresentaties van Hans Klaverdijk, Annette Leyens, Olaf Otto en Jacco Schouten. Van 6 september t/m 7 oktober.

Akos Birkas en Jan van der Pol exposeren hun schilderijen in de Wetering Galerie (Lijnbaansgracht 288). Van 6 september t/m 8 oktober.

In Arti et Amicitiae de jaarlijkse ledententoonstelling Salon Actuel, t/m 5 oktober. Opening vrijdag om 17 uur.

In Loerakker Galerie (Keizersgracht 380) schilderijen van Hansje van Ooijen en werk van Tammo Schuringa, 'Het onderhoud', van 6 september t/m 5 oktober.

Schilderijen van Alice Schorbach in Slewe galerie (Kerkstraat 105a), van 6 september t/m 5 oktober.

Art Affairs (Lijnbaansgracht 316) toont keramiek van Joel Fisher. Van 6 september t/m 10 oktober.

Tekeningen van Erik Odijk en beelden van Marieke Bolhuis in Pulitzer Art Gallery (Prinsengracht 325), van 6 september t/m 22 oktober.

Installaties van Mayura Subhedar in de Gallery Foundation for Indian Artists (Fokke Simonszstraat 10), van 6 september t/m 9 oktober.

'Kunstenaarskunst' van Oey Tjeng Sit, Kristians Tonny, Marlies Appel, Silvia Bachli en Antoine Berghs in Galerie Oele (Lijnbaansgracht 314), van 6 september t/m 8 oktober.

Realistische schilderijen van kantoren en industriële ruimtes als kunstmatige landschappen: G-brecht exposeert in Galerie Maria Chailloux (Prinsengracht 439). Van 7 september t/m 11 oktober.

Schilderijen van Arie Maria Rozendaal in Gallery Nine (Keizersgracht 570). Van 6 september t/m 6 oktober.

Groei in de collectie Peter Stuyvesant: afgelopen vier jaar adviseerde Wim Beeren de Peter Stuyvesant Stichting bij het aankopen van internationale kunstwerken. De aanwinsten zijn te zien in het Rothmans-gebouw (Drentestraat 21) in Buitenveldert, van 10 september t/m 16 oktober.

De Marokkaans-Nederlandse kunstenaar Nour-Eddine Jarram exposeert pasteltekeningen en schilderijen bij de SBK Kunstuitleen KNSM-eiland (KNSM-laan 307-309), van 4 september t/m 5 oktober en t/m 31 oktober in het Soeterijntheater.

In het Rijksmuseum schilderijen en etsen van James McNeill Whistler, die tussen 1863 en 1903 verschillende keren Nederland bezocht. Whistler en Holland, t/m 9 november.

In het Van Gogh Museum t/m 12 oktober De tekeningen van het Van Gogh-Museum. Deel 2: Nuenen, 1883-1885.

Het Amsterdam Historisch Museum vroeg Herman Gordijn 'zijn' Amsterdam uit te beelden, hetgeen heeft geleid tot een nieuwe reeks tekeningen, etsen en schilderijen. Tot en met 28 september.

Arnhem

Peter Cleutjens exposeert in De Gele Rijder computerprints, tekeningen en collages. Van 5 t/m 28 september.

Het nieuwe Hooghuis aan de Vossenstraat nr 10 houdt zaterdag vanaf 20 uur een groot openingsfeest met een Surinaamse band. Vanaf 20 september exposeert Elspeth Diederix in het Hooghuis (t/m 12 oktober).

Small Events Big Happenings in het Burgerweeshuis omvat een performance en een tentoonstelling van fotowerken van de beeldend kunstenaar Rob Sweere. Hij voerde sinds 1992 tientallen sta- en ligperformances die hij op foto vastlegde. Tot en met 28 september.

In het Museum voor Moderne Kunsten een installatie van Liet Heringa, t/m 5 oktober.

In de Eusebiuskerk t/m 17 september een grote overzichtstentoonstelling van Aborignal-kunst uit Australië. Met ruim duizend schilderijen en gebruiksvoorwerpen als grafpalen, boomerangs en draagschalen uit Arnhem Land, de woestijn en Kimberley.

Delft

'Rheingold' is een tentoonstelling van Jacobus Kloppenburg in Galerie de Zaal (Koornmarkt 4), met sculptuur, tekeningen, pastels en foto's. Van 4 september t/m 5 oktober. Opening zondag om 16 uur.

Den Bosch

Een veertigtal kunstvoorwerpen geven een beeld van Sint Jan, patroonheilige van het bisdom en het seminarie, op een tentoonstelling in het St. Janscentrum (Papenhulst 4). Van 6 september t/m 5 oktober.

Den Haag

Bij Living Stone Gallery (Hartogstraat 11) nieuw werk op papier van Mark Brusse, 'Heavy Heart'. Van 7 september t/m 18 oktober.

In de galerie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Tolerance, een project van Juul Hondius die in Praag de Roma-zigeuners fotografeerde. De foto's verwerkte hij in vier affiches, die hij in Praag ophing. Deze werden beschadigd en beklad - Hondius legde ook deze reacties weer vast.

Hendrik, Gerardine en Julius van de Sande Bakhuyzen vormen Een Haagse schildersfamilie uit de 19de eeuw, die in de vergetelheid is geraakt. In het Haags Historisch Museum van 6 september t/m 9 november een tentoonstelling over de familie Van de Sande Bakhuyzen.

Schilderijen van Stan Klamer in Galerie Maurits van de Laar (Herderstraat 6), van 7 september t/m 5 oktober.

Heemstede

Gastcurator Lon Pennock stelde de tentoonstelling Hier & Meer in Het Oude Slot samen. Hij nodigde Adam Colton, Jan van den Dobbelsteen, Joep van Lieshout en Joost van den Toorn uit, die op hun beurt Peter Struycken, Krijn Giezen, Theo Niermeyer en Judith Witteman uitkozen als deelnemer aan het project, dat t/m 19 oktober in Het Oude Slot en t/m 2 november in de tuin van het kasteeltje is te zien.

Heerlen

In de Stadsgalerij tekeningen van beeldhouwer Henk Visch. Gedroomde mensvormen vergroeien in het platte vlak tot takken, versmelten in andere vormen of vloeien uit in abstracte betekenissen. Van 7 september t/m 9 november.

Hilversum

In Exedra, een nieuwe tentoonstellingsruimte in de Langestraat nr 52, een presentatie van David Powell, 'Even the word ''hopeless'' has hope in it'.

Leeuwarden

In het prentenkabinet van het Fries Museum etsen van Reinder Homan, die de natuur in Zuidwest Friesland of de aangrenzende gebieden in Groningen en Drenthe tot onderwerp hebben. Van 5 september t/m 26 oktober.

Leiden

De tuin, het atelier is een tentoonstelling in de Hortus, samengsteld door de Haagse kunstenaars Klaus Baumgärtner, Robine Clignett en Michel Hoogervorst. Van 6 t/m 28 september.

Zes jaar werkte Rob Schouten aan een reeks etsen en schilderijen met het landschap als thema. In Centrum Beeldende Kunst (Hooglandse Kerkgracht 19/21) een overzicht, 'De bergen verplaatst'. Van 6 september t/m 5 oktober.

De tentoonstelling Gewapend met goud gaat over gouden sieraden, wapens, geld, geschenken en andere kostbare voorwerpen uit de vroege Middeleeuwen die in de Nederlandse bodem zijn gevonden. In het Koninklijk Prentenkabinet, t/m 26 oktober.

Ommen

Op Camping de Roos aan de Beerzerweg nr 10, t/m 7 september (van 9 tot 21 uur) de reizende Tentententoonstelling, georganiseerd door Stichting Sporades uit Arnhem. Met bruikbare en minder bruikbare kunstzinnige tenten van Joke Beltman, Anne van den Bosch, Jan van den Dobbelsteen, Bastienne Kramer, Pieter Baan Müller, Michiel Voet, Jan Vos en anderen.

Tekeningen van Han Klinkhamer in Museum Jan Cunen. Klinkhamer is gefascineerd door licht, lucht en water. Van 6 september t/m 12 oktober.

Otterlo

Vorig jaar besloot de Stichting Overholland, die de collectie van Museum Overholland beheert, haar verzameling werken op papier steeds in een ander museum ten toon te stellen. Eerst vergezichten in het Teylers Museum in Haarlem, nu werken op papier van Thierry de Cordier, Richard Serra en Robert Smithson in het Kröller-Müller Museum, 'Ik ben de wereld'. Tot en met 27 oktober.

Rotterdam

Op 6 september om 17 uur openen in Witte de With twee tentoonstellingen: de eerste grote solopresentatie van de Franse kunstenaar Pierre Bismuth en Fetishimage, een tentoonstelling over beeldende kunst en poëzie, met werk van William Engelen, Carla Klein, Glen Rubsamen, Angel Vergara en Edwin Zwakman. Beide exposities lopen t/m 26 oktober.

In het Schielandshuis presenteert de Atlas Van Stolk t/m 12 oktober de expositie Vier eeuwen eten. Prenten en tekeningen geven een beeld van eten in alledaagse en bijzondere omstandigheden, van 1560 tot 1970.

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert een nieuwe installatie van Bruce Nauman. Untitled (Fifteen pairs of hands) is een witbronzen sculptuur, afgietsels van zijn eigen handen, t/m 26 oktober.

In galerie Phoebus (Eendrachtsweg 61) tekeningen van Willem den Ouden en van Bernadette Beunk. Van 5 september tot en met 12 oktober.

Sittard

In het kabinet van Het Domein een presentatie van Pieter Laurens Mol, 'Ferro fever'. Van 6 september t/m 2 november.

Tilburg

'Kunst met een stekker' in de Kunstuitleen (Dunantstraat 1) is een reizende presentatie van video- en mediakunst uit de jaren 90 in samenwerking met Montevideo

/TBA.

Recente schilderijen van Robert Zandvliet in De Pont. Op uitnodiging van De Pont werkt hij sinds het voorjaar 1996 in het gastatelier van Stichting De Pont, waar hij op grote formaten kan werken. Van 6 september t/m 4 januari 1998.

In het Nederlands Textielmuseum begint op 6 september een tentoonstelling van 'kunstdekens', European Art Quilts. Steeds vaker doen art quilts meer aan een schilderij denken dan aan een beddesprei. Er wordt soms ook papier, plastic, stro en zelfs metaal in verwerkt. Tot en met 18 januari.

Utrecht

In Galerie Made in Heaven, Oudegracht 305, een groepstentoonstelling van jonge beeldend kunstenaars samengevat onder het thema 'landschappen'. Werk van Erik Batstra, Elspeth Diederix, Ellen Kooi, Pam Marttin, Piet Pollet, Har van der Put, Susanne Slavick, Ans van der Vleuten, Rob Vos en Paul van Zoelen. Tot en met 4 oktober.

De tentoonstelling Transit in Casco (Oudegracht 366) biedt 'conversation pieces' van Hinrich Sachs (Hamburg), Guillaume Paris (Parijs), Yvonne Le Grand (Amsterdam), Asier Perez Gonzalez (Bilbao), t/m 21 september.

De kunstenaars Charley Toorop, Gerrit Rietveld en Pyke Koch vertonen nauwelijks meer overkomsten dan dat ze tijdgenoten zijn en min of meer bevriend waren. Het Centraal Museum brengt werk van de drie bijeen. Tot en met 28 september.

Venray

In het St. Odapark van 5 september t/m 5 oktober De ongezochte vondst met werk van Kees Bierman, Jeroen Doorenweerd, Adriaan Nette, Marie-Jo Lafontaine, Ria Verhaeghe e.a.

Woerden

In het Stadsmuseum begint op 6 september een tentoonstelling over de Utrechtse kunstenaarsgroep De Luis, waartoe o.a. William D. Kuik, Joop Moesman, Charles Donker behoorden. Omtrent De Luis, een grafisch gezelschap, t/m 2 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden