BEELDENDE KUNST

Vanaf vandaag exposeert De Illusie in Roterdam werk van de kunstenaars David Flipse en John Giskes. Tot en met 15 mei....

Studenten Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen stelden een tentoonstelling samen van etsen van Josef Israëls: Really artistic Etchings, tot en met 17 mei in het Harmoniegebouw (Oude Kijk in 't Jatstraat 26) in Groningen. Jan Willem Cohen Tervaert, achterkleinzoon van Israëls vertelt vanmiddag om 17 uur tijdens de opening over het leven van de kunstenaar.

Maarten van Gent gebruikt voor zijn sculpturen materialen die oorspronkelijk ergens anders voor bedoeld waren. De ondergrondse galerie De Brieder, Metrostation Oostplein in Rotterdam stelt zijn beelden tentoon tot en met 19 mei, vanaf zaterdag.

Arti et Amicitiae in Amsterdam presenteert van 20 april tot en met 5 mei tekeningen van ruim honderd leden van het kunstenaarsgenootschap.

Johanna Kaiser begon pas op late leeftijd met schilderen. Toch omvat haar oeuvre 350 landschappen en bloemstillevens. Het Chabot Museum in Rotterdam presenteert haar werk, samen met landschappen en zeegezichten van Henk Chabot, wiens werk duidelijke paralellen vertoont met Kaisers schilderijen. Van 20 april tot en met 2 juni.

De tentoonstelling Het land dat in mij woont, waarin zeven beeldend kunstenaars zich lieten inspireren door proza of poëzie van mede-allochtonen die in Nederland wonen en werken, is van 20 april tot en met 2 juni in Stedelijk Museum Alkmaar.

Het Afrika Museum in Berg en Dal presenteert ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan Geest(en)Kracht, Vodun uit West-Afrika, een tentoonstelling waarin aan de hand van een groot aantal voorwerpen de wortels van de Voodoo-traditie worden blootgelegd. Van 20 april tot en met 31 december.

In Museum Van der Togt, Dorpsstraat 50 in Amstelveen vanaf zaterdag een retrospectief van Jan Cremer. Tot en met 2 juni.

Werk van Julio Galan bij galerie Barbara Farber, Keizersgracht 265 in Amsterdam. Van 20 april tot en met 15 mei.

Recente schilderijen, objecten en tekeningen van Jeroen Henneman bij galerie Wansink, Neerstraat 76 in Roermond. Van 21 april tot en met 25 mei.

Zestien beeldend kunstenaars, onder wie Karin van Dam, Johan Claassen, en Vinh Phuong lieten zich door de lokatie (een oude boerderij met tuin) inspireren voor een beeld of instalatie. Soil and ceiling, van 25 april tot en met 2 juni in Ae 9, Achter Emer 9 in Breda. Opening op 17 april om 14 uur.

Nog lopende exposities

Edvard Munch (1863-1944) heeft zijn grote faam vooral te danken aan de schilderijen die hij rond de eeuwwisseling heeft gemaakt. Voor zijn latere werk was er tot dusver weinig belangstelling. Veel hedendaagse kunstenaars hebben een buitengewone interesse voor zijn 'latere' periode. Het Amsterdamse Stedelijk Museum toont het hardnekkige, eigengereide late werk van Munch en tegelijk - zoals in Rudi Fuchs' Coupletten - werken van kunstenaars die verwantschap vertonen met Munch. Tot en met 9 juni.

Tot en met 2 juni sculpturen, installaties en bizarre kledingstukken van kunstenaar Klaar van der Lippe in museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Vorig jaar werden haar kledingstukken nog aangeboden via de kunstuitleen.

Boterhal in Hoorn was vroeger en pesthuis. Beeldend kunstenaar Godelieve Smulders heeft zich door de ruimte laten inspireren voor Pestkop, een monumentale kop van was. Tot en met 21 april.

Micha Klein is een van de belangrijkste computerkunstenaars van dit moment. Tot en met 9 juni presenteert het Groninger Museum zijn nieuwe werk waarin Klein door Amy Tan gefotografeerde mannen en vrouwen in een virtuele wereld introduceert.

Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe vleugel in het Haarlemse Teylers Museum een expositie van de Italiaanse schilder en tekenaar Giorgio Morandi. Morandi schilderde zelden mensen. Hij maakte landschappen en stillevens waarin de contouren vervagen, een 'meditatieve atmosfeer'. Tot en met 12 mei.

Ter gelegenheid van de grote Vermeer-tentoonstelling in het Haagse Mauritshuis in het Delftse Museum Het Prinsenhof Delftse meesters, schilderijen van Vermeers vermoedelijke leermeester Carel Fabritius, Pieter de Hooch en Daniël Vosmaer. In het Haags Historisch Museum De Hollandse samenleving in de tijd van Vermeer en het museum Meermanno-Westreenianum De wereld der geleerdheid rond Vermeer; in Panorama Mesdag brengt de in Rusland geboren kunstenaar Israël Zohar een hommage aan Vermeer. Hij maakt geen imitaties maar zinspeelt in zijn schilderijen op het werk van de schilder. Alle genoemde exposities lopen tot en met 2 juni.

Museum Waterland in Purmerend presenteert Imploded volumes, grote stalen objecten van Ewerdt Hilgemann. Tot en met 19 mei.

De eerste tentoonstelling van de nieuwe directeur van Witte de With, Bartomeu Marí, bestaat uit vier afzonderlijke presentaties van werk van Yvonne Drögel-Wendel, Christoph Fink, Sigalit Landau en Ana Prada. Voorwerk 5, tot en met 19 mei.

in Bureau Amsterdam, de dependance van het Amsterdamse Stedelijk Museum. Mandersloot vindt het belangrijk om mensen bewust te maken van hele gewone alledaagse waarnemingen in hun directe omgeving welke meestal onbewust blijven of vergeten zijn. Tot en met 12 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden