BEELDENDE KUNST

Beelden van Marion Visione en etsen van Mark Visione, van 27 oktober t/m 21 november bij Galerie de Ploegh (Westsingel 50)....

Amersfoort

In de Zonnehof een expositie over 'de kunstenaar en zijn visie op het kunstenaarschap', met nieuw werk van o.a. Henk van den Bosch en Pam Emmerik, en bestaand werk van o.a. Ger van Elk, James Ensor, Milan Kunc en Rob Scholte. Tot en met 1 december.

Amsterdam

Elcho Island ligt in Noordoost Arnhemland, Australië. Galerie Boomerang (Boomstraat 12) toont van 27 oktober t/m 22 december schilderijen van de aboriginals van Elcho Island, de eerste werken die op canvas zijn gemaakt, in plaats van boombast.

Schilderijen van Nick Seijkens, van 27 oktober t/m 21 november te zien bij galerie Yaduza (Westermarkt 9).

Canadese en Nederlandse kunstenaars exposeren in Home is where the heart is, een project van Fremdkörper, dat internationale samenwerking in de kunst wil bevorderen. Deelnemers zijn o.a. William Eakin, Joep van Lieshout, Erwin Olaf en Wanda Koop. Van 27 oktober t/m 17 november in de Westergasfabriek.

De elf toercaravans van de reizende tentoonstelling Should I stay or should I go staan van 20 oktober t/m 10 november opgesteld op het terrein van de Westergasfabriek.

Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) exposeert onder het motto Start werk van jonge kunstenaars: Daniel Verkerk, Alexandra Rouppe van der Voort, Aardige Jongens en Maartje Kaper, t/m 16 november.

Stedelijk Museum Bureau werkte voor The Unbelievable Truth nauw samen met Tramway in Glasgow en stuitte op sterke overeenkomsten. Deelnemende kunstenaars zijn

A.P. Komen & Karen Murphy, John Shankie en Job Koelewijn (t/m 8 december).

Wim Beeren stelde de expostie 'Equilibrium' samen: een overzicht van het oeuvre van de in 1993 overleden kunstenaar Richard Hefti. In Arti et Amicitiae, tot en met 3 november.

'Jules Chapon, 50 jaar kunstenaar. Een wereld van bewogen lijnen' is een retrospectief in het Joods Historisch Museum. Met schilderijen, gouaches, pastels, tekeningen en ontwerpen voor monumentale kunst, zoals Chapon (1914) die voor De Nederlandsche Bank en de 'Bijlmerbajes' maakte. Tot en met 8 december.

Het Stedelijk Museum beschouwt de eerste solo-expositie van Marien Schouten als 'één van de hoogtepunten van het tentoonstellingsprogramma van dit jaar'. Schouten is een l'art pour l'art-kunstenaar, die in zijn werk een brug tracht te slaan tussen de kunstopvattingen van het verleden en het heden. Tot en met 3 november. Tevens in het Stedelijk het debuut van de jonge Amerikaanse kunstenaar Matthew Monahan. In zijn tekeningen, drukken en sculpturen creëert hij een hallucinerende beeldwereld, die een identificatie suggereert met de magische kracht van primitieve kunst. Tot en met 3 november.

Arnhem

De Stichting Signature geeft voor de twintigste keer de Gelderse Grafiekmap uit. Het Museum voor Moderne Kunst nodigde Mattie van der Worm, Mirjam de Zeeuw, René Roeten, Coen Pausma en Arthur Kleinjan uit te laten zien welke plaats grafische middelen in hun werk innemen. 'O, la la', t/m 10 november.

Bergen

Museum Kranenburgh heeft uit de particuliere collectie Smithuis een tentoonstelling samengesteld van figuratief-expressionistische schilderijen, met nadruk op de jaren '10 en '20 van deze eeuw. Tot en met 12 januari.

Delft

In galerie De Sigarenfabriek (Brabantse Turfmarkt 75a) recent werk van Hélène Doornebal, Miluska Dorgelo, Rosina Kamphuis en Reinier Kelder. Tot en met 10 november.

Den Bosch

De uit San Francisco afkomstige Donna Han noemde haar installatie voor Artis Sticky Itchy Stitches. Deze combinatie van handwerk en gevonden voorwerpen is te zien van 26 oktober t/m 17 november.

De provincie Noord-Brabant viert haar tweehonderd-jarig bestaan onder meer met een serie tentoonstellingen met werk van kunstenaars die uit Brabant komen, zoals Jan Sluyters, Van Gogh, Derkinderen, Toebosch, Körmeling, Vanderheyden, Mulders en Visch. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch bestrijkt de periode 1796-1940, De Beyerd in Breda toont kunst van 1945-1990 en De Pont in Tilburg en het Van Abbemuseum in Eindhoven wijden zich aan de jonge kunstenaars (t/m 1 december).

Den Haag

Zee Zeil Zwerk. Galerie Kadans (Maziestraat 13) allitereert er op los voor een expositie met de zee als thema. Werk van Hermanus Berserik, Hens de Jong, Marina van Laer, Johan Meeske en Margriet Wehrmeijer, van 26 oktober t/m 24 november.

In de Pulchri Studio (Lange Voorhout 15) een thematentoonstelling van 24 jonge kunstenaars, getiteld 'Onderzoek & Ontwikkeling. Met werk van onder anderen Edith Bons, Marek Sulek en Kiki Lamers. Tot en met 4 november.

Dordrecht

Robert Zandvliet (1970) exposeert in het Dordrechts Museum. Hij schildert eigentijdse producten, die hij levensgroot in het beeld plaatst. Tot en met 17 november.

Enschede

Ook Rijksmuseum Twenthe probeert het publiek te interesseren voor de kunst en cultuur uit de pruikentijd: 'Een groot gedruis en eene onbesuisde vrolykheit, feesten in de 18de eeuw'. Het is een historiserende tentoonstelling, die behalve schilderijen ook voorwerpen en documenten toont die meer inzicht moeten verschaffen in een tijd, die doorgaans als zoetig en decoratief wordt afgedaan (t/m 5 januari).

Finsterwolde

Bij Galerie Waalkens (Hoofdweg 39) van 26 oktober t/m 24 november beelden van Anton Broos.

Groningen

Galerie Gazendam (Oude Kijk in 't Jatstraat 57) heropent met werk van Isaac Israëls, Willy Sluiter, Jan Sluyters en Piet van Wijngaard. Van 29 oktober t/m 16 november.

In het kader van een symposium over schilderkunst presenteren negen studenten van de vervolgopleiding Academie Minerva hun werk bij Niggendijker (Hofstraat 21). Van 27 oktober t/m 17 november.

Groningen herdenkt de honderdste geboortedag van de dichter/schilder Hendrik de Vries. In het Centrum Beeldende Kunst een expositie van Jan Wolkers, die dit jaar de Hendrik de Vries-prijs kreeg uitgereikt (t/m 10 november). In het Groninger Museum 'Hendrik de Vries, 't Geheimste is geheim gebleven', over het beeldend werk van De Vries (t/m 8 december). In het Grafisch Museum (Rabenhauptstraat 65) bibliofiele uitgaven van Hendrik de Vries (t/m 1 december).

In het Groninger Museum een overzicht van de performance-kunstenares Marina Abramovic. Tot en met 17 november.

Haarlem

Piet Zwaanswijk is uitgenodigd om solo het pand Olympia te vullen. Grof Vuil is een impressie van afdankertjes, oud nieuws en herinneringen, Van 31 oktober t/m 17 november bij Vide Cultura (Kinderhuissingel 2).

Helmond

De tentoonstelling 'Everbody's talking' toont visies van hedendaagse kunstenaars op communicatie. Met werk van The Butler Brothers,

A.P. Komen, Inez van Lamsweerde, George Legrady, Ria Pacquée, Stephen Willats en anderen. Tot en met 12 januari in Gemeentemuseum Helmond.

Leeuwarden

Harmen Abma is behalve kunstenaar ook huisschilder geweest. Dat heeft zijn weerslag op zijn schilderijen. Het Fries Museum toont t/m 17 november een overzicht van zijn

werk.

Leiden

In Museum De Lakenhal tot en met 12 januari een overzicht van het werk van Jan van Goyen (1596-1656), waar vijftig schilderijen en ruim

dertig schetsen en tekeningen te zien zijn.

Oss

De Reinart Gallery Viert zijn eerste lustrum met tien beeldend kunstenaars en tien dichters die zich door de Maas laten inspireren. Aan Maas, een rivier nemen o.a. Han Klinkhamer, Hans Wap, Elma van Haren en Jana Beranová deel. Van 27 oktober t/m 17 november.

Rotterdam

In de Kunsthal een expositie over het Luminisme, een Nederlandse schilderstijl gebaseerd op het werk van Van Gogh en de kleurtheorieën van de Franse postimpressionisten Georges Seurat en Paul Signac, met werk van Mondriaan, Jan Sluyters en Jan Toorop. Tot en met 8 december. Eveneens in de Kunsthal: Collectie Afrika, een hommage aan de pure kunst met een paar honderd kunstwerken uit de Afrika-collectie van het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam. Aanleiding is de schenking van de privé-verzameling van het echtpaar Sanders-Sanders. Het museum verwierf in één klap zestig uitzonderlijke maskers, sculpturen, zetels en gebruiksvoorwerpen. Tot en met 10 november. Hendrik Paulides werd vooral bekend als maker van de muurschilderingen in het Koloniaal Insitituut voor de Tropen in Amsterdam. In de Kunsthal zijn t/m 17 november zijn schilderijen van Nederlands-Indië te zien.

Sittard

Een installatie en beelden van de Cubaanse kunstenaar Ricardo Brey in het Kunstcentrum Sittard. De installatie maakte hij in opdracht van het Kunstcentrum. Tot en met 3 novem-

ber.

Schiedam

In Stedelijk Museum Schiedam een overzicht van verschillende opvattingen van collages maken, van Hans Arp en Kurt Schwitters tot het moderne beeldhouwwerk van Carel Visser en de foto's van hedendaagse beeldmanipulatoren als Jeff Wall, Micha Klein en Inez van Lamsweerde. 'Het oog als lasapparaat', t/m 24 november.

Tilburg

Beelden en werken op papier van Ron van de Ven, van 26 oktober t/m 30 november bij Galerie Kokon (Stationsstraat 38/40).

In het Nederlands Textielmuseum 'Flexible2, pan-european art', dat eigentijde beeldende, textiele kunst laat zien uit Oost- en West-Europa. Tot en met 24 november.

Utrecht

Vier mannelijke kunstenaars uit Duitsland exposeren van 27 oktober tot en met 24 november bij Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2). Norbert Schwontkowski, Ralph Hinz, Georg Hartung en Jochen Krüger zijn uitgenodigd vanwege een uitwisseling met Kunstverein Bremerhaven.

Galerie Pavlovsky Arts & Crafts presenteert werk van Oekraïnse kunstenaars: glaskunst van Vasyl Bilous en magisch-realistische schilderijen van Vladimir Martsenuk. Tot en met 2 november.

Het handschrift met de psalmen van Koning David, het Utrechts psalter, geldt als een van de meest intrigerende handschriften uit de middeleeuwen. In het Utrechtse Catharijneconvent kan het publiek het handschrift nu bewonderen. Het museum toont ook andere middeleeuwse meesterwerken, oude kopieën van het beroemde psalter en andere spectaculaire handschriften, waaronder gegraveerde bergkristallen en ivoorsneden. Tot en met 17 november.

Het Centraal Museum presenteert deel 2 in de serie 'Takes': Take Two toont werk van Marlene Dumas, Floor van Keulen, Thomas Huber, Wineke van Muiswinkel, Niels Staal, Jos Vulto, Magnus Wallin en Aernout Mik. De kunstenaars kozen hun eigen werk of maakten speciaal voor de tentoonstelling iets nieuws. Tot en met 27 oktober. In de Stallen van het Centraal Museum een presentatie van schilderijen uit de eigen collectie Oude Schilderkunst. De Stallen zijn voor deze gelegenheid omgetoverd tot een schitterend

gouden decor. Tot en met 17 november.

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam bestaat 25 jaar en hult zich voor de gelegenheid in de gedaante van een spiegelpaleis. De tentoonstelling

Reflecties toont hoe het museum is uitgegroeid tot wat het nu is. Tot en met 12 januari.

Zwolle

De kunstenaar Arnulf Rainer toont zijn collectie naïeve kunst in De Stadshof, museum voor naiëve en outsider-kunst (tot en met 16

februari).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden