BEELDENDE KUNST

'Astuccio', een ontwerp van Jan Siebers in Botticelli, Kortestraat 10a Arnhem...

De Bulgaars/Amerikaanse kunstenaar Christo (1935) begint dit weekeinde met het inpakken van de Rijksdag in Berlijn. Het Rotterdamse museum Boymans-van Beuningen toont tekeningen en collages die Christo eerder maakte ter voorbereiding op zijn andere 'verpakkingen van de werkelijkheid', waaronder de Parijse Pont Neuf.

Vanmiddag wordt om 17 uur op het knooppunt Gooiseweg/Ringweg, Watergraafsmeer in Amsterdam, Les Grandes Formes onthuld, het beeld van de Franse kunstenaar Jacques Vieille.

Het schilderij De gevallen engel van Odilon Redon in museum het Catharina Gasthuis in Gouda, is de leidraad voor het werk van Hieke Luik. Tussen beelden en tekeningen, vanaf zaterdag tot en met 27 augustus.

Het overzicht van eenennegentig werken Diet Wiegman in de Zonnehof in Amersfoort belooft een tentoonstelling 'waarin u niet altijd ziet wat u denkt te zien'. Zo maakt hij uit afval prachtige 'klassieke' beelden. Van 20 juni tot en met 20 augustus.

Wie opnieuw kennis wil maken met het werk van graficus Nico Bulder (1898-1964) kan terecht in galerie Zinze, Burgemeester de Withstraat 15b in De Bilt. Opening zaterdag om 15 uur.

Sociaal-realistische kunst van de Antwerpse 'kunstenaar van het volk' Eugeen van Mieghem (1875-1930) is vanaf zaterdag in De Markiezenhof in Bergen op Zoom. Tot en met 3 september.

De in 1993 overleden Britse kunstenaar Angus Suttie geldt in Engeland als een toonaangevende keramist. Het Kruithuis in Den Bosch toont zijn kleurrijke 'bizarre' werk tot en met 3 september.

Museum De Wieger in Deurne heeft vanaf zaterdag de tentoonstelling Charles Eyck. Een moderne meester in huis, een hondertal schilderijen uit de collectie van J.P. Beijer.

Aardsch Paradijs, het nagebouwde Parijse atelier van Mondriaan dat onlangs nog in de Beurs van Berlage in Amsterdam was, is vanaf zondag in het Mondriaanhuis, Kortegracht 11 in Amersfoort. Tot 31 december.

In de Tuinzalen van het Singer Museum van 20 juni tot en met 3 september een verkooptentoonstelling van aquarellen van Jan Roelof van den Brink.

Twaalf kunsenaars uit Nederland, onder wie Rob Birza, Esther Jiskoot, Barbara Visser en Erik Odijk exposeren vanaf 20 juni in het Centrum voor Hedendaagse Kunst van Vilnius, Litouwen. Het is de eerste keer dat het Centrum een expositie heeft van Nederlandse kunstenaars. New Balance, tot en met 23 juli.

In Sittard vanaf 22 juni het resultaat van een uitwisseling tussen Brazilië en Nederland. In Het Domein een 'verslag' van de reis die drie Nederlandse kunstenaars naar Brazilië maakten, en een expositie van werk van drie in Nederland wonende en werkende Braziliaanse kunstenaars.

In het park van kasteel/museum Sypesteyn in Loosdrecht vanaf donderdag de beeldententoonstelling Symphonie d'Abstract, waaraan dertig kunstenaars deelnemen. Tot en met 24 september.

Nog lopende exposities

In galerie Barbara Farber in Amsterdam tot en met 30 juni Tits and Scratch Paintings: beelden, schilderijen en overgeschilderde foto's van de Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel die in 1992 deelnam aan de Documenta in Kassel.

Rond 1700 was in het Waaggebouw op de Nieuwmarkt in Amsterdam een anatomisch theater gevestigd waar het Amsterdams Chirurgijnsgilde 'de wonderen van het menselijk lichaam' toonde. Het Bureau voor Zintuiglijke Ondernemingen presenteert tot en met 25 juni in een kiosk op de Nieuwmarkt Theatrum Anatomicum, een beeldend-kunstproject geïnspireerd op dit fenomeen.

Het Paleis op de Dam in Amsterdam heeft de vierhonderdste verjaardag van Jacob van Campen aangegrepen om een tentoonstelling in te richten rond deze bouwmeester van het Paleis. Van Campen introduceerde het Hollands classicisme in de architectuur. Tot en met 3 september.

In galerie Amber, Hooglandsekerkgracht 8 in Leiden schilderijen en werken op papier van Ludo Winkelman (1959). Voor galerie Amber waren 'de ruimtelijkheid, het delicaat materiaalgebruik, de muzikaliteit en de oorspronkelijkheid' van Winkelmans werk genoeg reden om een expositie aan hem te wijden. Tot en met 3 juli.

De Vleeshal, de dependance van het Frans Halsmuseum aan de Grote Markt in Haarlem, heeft kunst uit de twintigste eeuw bij elkaar gebracht die één ding gemeen heeft: de natuur. Van moderne landschappen van Jan Toorop, tot aan een vulkaan van bamboe van Fred Benjamins.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden