BEELDENDE KUNST

In het Torentje tot en met 5 september 'Rastafari', een installatie van Jan Dietvorst...

Almelo

Amstelveen

In het Cobra Museum de zomertentoonstelling Keerpunten en raaklijnen in de kunst na 1945. Over de Cobrabeweging en andere moderne (experimentele) richtingen in de naoorlogse kunst in Nederland (t/m 28 september).

Amsterdam

In het Koninklijk Paleis is vanaf 6 juni werk te zien van 17de-eeuwse schilders die zich lieten inspireren door het gebouw van bouwmeester Jacob van Campen (1595-1657). De expositie opent met een panorama van Abraham Storck - het voormalige stadhuis gezien vanaf de overzijde van het IJ - en eindigt bij portretten van functionarissen met het paleis op de achtergrond. Tot en met 7 september.

Onder de titel Het Naakt toont het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum deze zomer prenten en tekeningen met het thema naakt door de eeuwen heen; van Rembrandt, Dürer, Holbein, Goltzius en Mantegna, maar ook van moderne kunstenaars als Picasso, Matisse, Degas, Gauguin, Toorop en Willink (t/m 3 augustus).

De tentoonstelling Wenen 1900 geeft een chronologisch overzicht van de Oostenrijkse kunst tussen 1870 en 1918. Het Van Gogh Museum heeft circa 120 schilderijen en toegepaste kunstvoorwerpen bijeengebracht van kunstenaars als Hans Makart, Egon Schiele, Oskar Kokoschka en Gustav Klimt. Tot en met 15 juni.

Acht kunstenaars zijn in het kader van de Spinoza-manifestatie uitgenodigd uit te zoeken wat het leven en/of het werk van de filosoof Benedictus Spinoza (1632-1677) betekent voor het eigen oeuvre. In Arti et Amicitiae, van 8 juni tot en met 6 juli.

De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, presenteert van 7 juni t/m 17 augustus Blueprint, een groepstentoonstelling met werken van Fiona Banner (G-B), Uta Barth (D/VS), Pierre Bismuth (F), Joseph Grigely (VS), Claude Heath (G-B), David Shrigley (SC), Hiroshi Sugimoto (J) en Erik Weeda (NL).

Art above the artic circle heet de tentoonstelling van drie Noorse kunstenaars Oscar, Ingrid en Harald Bodgaard, met sculpturen, textiel en sculpturen. In de kerk van Durgerdam, Durgerdammerdijk 76, en het Amsterdam Centre, Noorderstraat 61. Van 7 t/m 22 juni.

In galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, tot en met 6 juli beelden van Gerard Zijlstra.

In de Oude Kerk, organiseert Axis, bureau voor de kunsten v/m op 9 juni een Avond voor Verwaarloosde Zintuigen. Oudekerksplein 1, om 19.30 uur. Inl: 020-4655530.

In het Stedelijk Museum Bureau, Rozenstraat 59, een tentoonstelling van Twan Janssen en Sands Murray, die zich richten op de sociale persona van de kunstenaar, zijn rol in de kunstwereld. Tot en met 6 juli.

Het Amsterdam Historisch Museum vroeg Herman Gordijn 'zijn' Amsterdam uit te beelden, hetgeen heeft geleid tot een nieuwe reeks tekeningen, etsen en schilderijen. Tot en met 28 september.

Breda

In Lokaal 01, Kloosterlaan 138, vanaf 6 juni (20 uur) werk van vijf kunstenaars, Klein clubje Surrealisten. Antoine Berghs (een ding), Jeroen Jacobs (een beeld), Wim Jansen (een schilderij), Denneke Kouters (een beeld) en P.J. Roggebrand (minstens een voorwerp), t/m 6 juli.

Cadier en Keer

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Galerie De Keerder Kunstkamer presenteren 110 kunstenaars hun werk op pleinen, plantsoenen, het park rondom het Afrikamuseum, in atelier Marli Hommel en het gemeentehuis van Margraten. De feestelijke opening van de exposities en beeldenroute Reunion '97 vindt plaats op zondag om 13.30 uur in Galerie De Keerder, Kerkstraat 10.

Den Haag

In Panaroma Mesdag van 7 juni t/m 27 juli de tentoonstelling G.H. Breitner: de oorsprong van het moment. Uit recent onderzoek bleek dat de fotografische blik van Breitner in het panaroma voor het eerst zichtbaar werd. Met foto's, schetsen en stadsgezichten.

De Delftse kunstenaar/schrijver/uitvinder Theo Jansen deed eerder van zich spreken met projecten als de UFO, de Schildersmachine en de Vogelman. Voor Theater Zeebelt, Willemstraat 7, voert hij op 6, 7 en 8 juni het project Professor Jansen doceert uit. In de eerste les behandelt hij theorieën als de 'Elftalige Klok' en 'Nieuwe Chinese tekens', de tweede les gaat over zijn theorie 'Een lerend netwerk van stofzuigers'. Vrijdag en zaterdag om 20.30 uur, zondag om 14.30 uur.

Galerie Maurits van der Laar, Herderstraat 6, van 8 juni t/m 6 juli schilderijen en tekeningen van Rob Blok, Harald van Noordt en Teuny Tukker.

De expositie Kunst op vleugels. Rond een herenigd drieluik van Gerard David toont uit de late Middeleeuwen zowel complete drieluiken als losse zijluiken van Hollandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars. In het Mauritshuis, tot en met 22 juni.

Deventer

Ruimtelijk werk van Tom Claassen is vanaf 8 juni te zien in de Bergkerk (Bergkerkplein 1). Tot en met 7 september.

Dordrecht

Het Dordrechts Museum toont 58 schilderijen, 120 prenten/tekeningen en persoonlijke bezittingen van Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862). 'B.C. Koekkoek, prins der landschapsschilders', t/m 31 augustus.

Groningen

De Gouden Eeuw in Groningen brengt de reiziger van 8 juni t/m 14 september langs de talrijke kerken en borgen in het Groninger landschap en toont de barokke Groninger kunst uit de 17de en 18de eeuw. Exposties in onder meer de Fraeylemaborg, Borg Nienoord, de Menkamaborg en het Groninger Museum.

Haarlem

In Teylers Museum vanaf 7 juni ruim tachtig affiches van de Duitse steendrukker Adolph Friedländer. Hij ontwierp grote, kleurrijke affiches voor de kermis en het circus. Hooggeëerd publiek, Friedländeraffiches 1875-1925, t/m 7 september.

Ruim 90 stads- en dorpsgezichten van tekenaar Cornelis Pronk zijn bijeengebracht in de tentoonstelling Pronk met pen en penseel in de Vleeshal op de Grote Markt, t/m 17 augustus.

Harderwijk

Comité97 wil de discussie over beeldende kunst stimuleren, onder meer door tentoonstellingen. De eerste wordt van 8 juni t/m 7 juli gehouden in de voormalige Jan van Nassaukazerne, met werk van Amy Bessone, David Bade, Erik van Lieshout e.a.

Kortenhoef

Kunst aan de Dijk bestaat 25 jaar en viert dat met een retrospectief van grote meesters die de afgelopen 25 jaar in Kortenhoef te zien waren, aangevuld met nieuw werk. Met werk van o.a. Weissenbruch, Gabriël, Koch, Ket, Schumacher, Permeke, Breitner en Israels. Van 9 tot en met 21 juni zijn er ook dagelijks vaartochten door het polderlandschap, 'Het Land van Gabriël'. De tentoonstelling is te zien in het Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk.

Leiden

Van 6 t/m 21 juni toont Axis in Stelling Gallery, Kruisstraat 1B, videowerk van Lynn Hershman.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een overzicht van grafisch ontwerper Jacques Janssen. Tot en met 7 september.

Nijmegen

Gelderselaan 3 presenteert is een gecombineerde kunstpresentatie die vrijdag 6 juni om 20 uur in de Snijderskazerne op genoemd adres wordt geopend. Werk van ruim vijftig kunstenaars. Zaterdag en zondag van 10-17 uur.

Zaterdag vindt in Extrapool, Tweede Walstraat 5, Nullrunde plaats, een 8 uur durend 'intermediaal gebeuren' door ruim 80 kunstenaars, van 15 tot 23 uur.

Rotterdam

In Museum Boijmans Van Beuningen wordt 12 juni de tentoonstelling Moves - Schaken en kaarten met het museum geopend, uit eigen collectie samengesteld door de Franse filosoof en kunsthistoricus Hubert Damisch. Daarnaast presenteert Boijmans van 12 juni t/m 17 augustus kleding van de Belgische modeontwerper Martin Margiela.

In Witte de With wordt zaterdag 7 juni de tentoonstelling Mest, Brandnetels en Paardebloemen geopend van de Belgische kunstenaar Michel François. Met videoproducties, afgietsels van TL-buizen, objecten een beelden. Tot en met 27 juli.

In De Kunsthal is vanaf 7 juni de tentoonstelling De wereld van Charles Burki. Uitvindingen en ontwerpen uit de toekomst van gisteren. De expositie omvat vooral illustraties, ontwerptekeningen, redesigns, pin-ups en cartoons die hij in de jaren vijftig en zestig maakte (t/m 31 augustus).

Scheveningen

Onder de titel Brandend Zand presenteert Museum Beelden aan Zee van 7 juni t/m 5 oktober een expositie die het mensbeeld in de monumentale keramiek als uitgangspunt heeft. Werk van ruim twintig kunstenaars, o.a. Robert Arneson, Cornelius Rogge en Jun Kaneko.

Utrecht

In Beeldengalerie Cantera van 6 juni t/m 3 juli Stalen Wachters, sculpturen van Rob Logister.

Veere

In de Grote Kerk t/m 29 juni 'Geverfde vrijheid', schilderijen van Hetty van der Linden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden