BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

PS (Leidsekade 60): werk van Marco Fusinato, Kyle Jenkins en John Nixon (4 maart t/m 30 april).

Societeit Baby (Keizersgracht 676): curator Theodoor Richard presenteert vanaf 2 maart videowerk van Danielle Kwaaitaal, Vittorio Roerade, Juliette Bongers, Niels Klavers, Saskia van Drimmelen en Tjebbe Beekman. Op de website www.com2art.com videoperformances van Kwaaitaal en modeshows van Klavers, Van Drimmelen en Oscar Suleyman.

Galerie collection d'art (Keizersgracht 516): gouaches en collages van Eugène Brands en drogenaald-etsen en hoogdrukken van Dick Cassée (4 maart t/m 14 april).

Amsterdam Young Artists Circuit (Keizersgracht 166): 'If I wouldn't have found you, I wouldn't have sought you', schilderijen van Maite Abella-Grau (3 maart t/m 1 april).

W139 (Warmoesstraat 139): in Schoon hanteren zeven kunstenaars een welbepaalde ordening, die verwarring zaait. Met werk van Lilian Eliëns, Graham Little, Jurriaan Molenaar, Matt Mullican, Han Schuil, Machiel van Soest en Narcisse Tordoir (3 maart t/m 1 april).

In De Appel, Nieuwe Spiegelstraat Unlimited.NL#4, samengesteld door Vasif Kortun, met werken van Ebru Ôzseçen, Jan Rothuizen, Servet Koçygit, Daniel J. Ashes en Philippine Hoegen. Tot en met 18 maart.

Stedelijk Museum: De Analogie van het Oog is een tentoonstelling met uiteenlopend werk van JCJ Vanderheyden, vanaf de jaren zestig tot nu (2 maart t/m 13 mei); groot retrospectief van de Amerikaanse kunstenaar/acteur/regisseur Dennis Hopper, t/m 16 april; zo'n tweehonderd schilderijen, tekeningen en werken op papier uit de in totaal ongeveer 1600 werken tellende collectie Chardzjiëv, t/m 6 mei.

Rijksmuseum: onlangs is 'De Heilige Maagschap' van de 15de-eeuwse schilder Geertgen tot Sint Jans gerestaureerd en nu weer voor publiek toegankelijk (t/m 29 april); Surimono: poëzie & beeld in Japan toont ruim honderd voorbeelden van een bijzonder Japans prentgenre, waarin beeld en poëzie in één houtsnede worden gecombineerd. Tot en met 1 april; in Maurits, de tweede grote jubileumtentoonstelling van het museum in het kader van het 200-jarig bestaan, aandacht voor het hofleven, de overzeese expansie, en de betekenis van prins Maurits voor oorlogvoering, nationale en internationale politiek (t/m 18 maart).

Den Haag

Haags Historisch Museum (Korte Vijverberg 7): de Haagse kunsthandelaar Saam Nijstad en zijn echtgenote Lily Nijstad-Einhorn bezitten een befaamde tekeningencollectie. Zestig daaruit zijn vanaf zaterdag te zien op Grenzeloos goed. Tekeningen uit de Unicorno collectie, van 3 maart t/m 27 mei.

Galerie Nouvelles Images (Westeinde 22): beelden en tekeningen van Joseph Semah (3 maart t/m 4 april).

Haags Gemeentemuseum: veertig schilderijen van de Britse figuratieve kunstenaar Francis Bacon (1909-1992), plus foto's en tekeningen uit het atelier van Bacon. Tot en met 13 mei (www.bacon.nl); voor The Beauty of Intimacy - Lens and Paper putte gastconservator Carel Balth uit één van de belangrijkste Engelse verzamelingen hedendaagse kunst: die van het Britse bankiers echtpaar George en Angie Loudon (t/m 15 april); Pleidooi voor intuïtie, de eerste tentoonstelling van Gemeentemuseum-directeur Wim van Krimpen, is verlengd tot en met 1 april.

Deventer

Speelgoed- & Blikmuseum (in Museum De Waag, Brink 58): in Pakkend Verpakt bogen een aantal hedendaagse kunstenaars zich over verpakkingsmaterialen. Het zijn Els Mondt, Aly Hendrikse, Adrie Arendsman en TEKEN (Michael Beer en Miriam Kemperman). Van 3 maart t/m 6 mei.

Dordrecht

Galerie Blom (Joh. de Withstraat 43): schilderijen en aquarellen van Jaap Hillenius, die in 1999 overleed (3 maart t/m28 april).

Eindhoven

Van Abbe Museum (aan de Vonderweg): een solo-tentoonstelling van Pierre Huyghe, voor wie het herbeleven van gebeurtenissen een terugkerend thema is (t/m 6 mei); recente monochrome schilderijen van Ben Akkerman (t/m 6 mei).

Groningen

Groninger Museum: drukwerk uit de reeksen 'Hot printing', 'Zuidzee-eiland' en 'Vrouwen-eiland' van Hendrik Nicolaas Werkman (t/m 13 mei); een overzicht van schilderijen die Wobbe Alkema na de Tweede Wereldoorlog maakte, plus een selectie van zijn werk op papier uit de jaren twintig (t/m 13 mei); een overzicht van de Groninger schilder Martin Tissing (t/m 13 mei); beelden van Merijn Bolink (t/m 15 april); modefotografie van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, t/m 25 maart; een overzicht uit de periode 1998-2000 van het spraakmakende modeduo Victor & Rolf, t/m 25 maart.

Haarlem

Frans Halsmuseum (Groot Heiligland 62): dat de Nederlandse schrijver Henk van Woerden ook schildert is minder bekend. Vaarwel Paradijs is zijn eerste overzichtstentoonstelling, 3 maart t/m 6 mei.

De Fietsznfabriek (Houtmarkt 7a): schilderijen van Naomi Warmer en Herman Geerdink, installaties van Michèle Baudet en objecten van Lieselotte Bierman (6 maart t/m 8 april).

Harderwijk

Kunstcentrum Catharinakapel (Klooster 1): audivisueel kunstenaar Jildou Zandstra en theatermaker Christiaan Verkuyl onderzochten de schizofrenie van de moderne tijd: de haastige mens en zijn behoefte aan innerlijke rust. Expo Schizo, van 3 t/m 31 maart.

Hengelo

Planetart (Deldenerstraat 25) presenteert van 3 t/m 31 maart A.M.E.S. (Analogue Mechanical Electronic Sculptures) van Bastiaan Amsing, Joris Bennink en Rutger de Graaf. Opening zaterdag om 22 uur.

Laren

Singer Museum: een verkooptentoonstelling van schilderijen, pastels, tapisserieën en keramiek van de Franse Pierre Boncompain (t/m 1 april); Camille Claudel 1864-1943, vijftig bronzen sculpturen, tekeningen en olieverven van Camille Claudel, leerling van Auguste Rodin (t/m 22 april).

Leeuwarden

Fries Museum: in Pijlers toont het museum zijn aankopen van Friese kunstenaars in relatie tot ander werk van die kunstenaars. Met werk van Henk Bleeker, Machiel Braaksma, Machteld van Buren, Anne Feddema, Tjibbe Hooghiemstra, Claudy Jongstra, Zoltin Peeter, Freark van van der Wal, Ramon van de Werken, Marten Winters, e.a. Van 3 maart t/m 10 juni; Uit de doeken is een selectie schilderijen, aangevuld met kleding en accessoires die op het doek te zien zijn (t/m eind augustus); Jacobus Sibrandi Mancadan (1602-1680) is dé Friese landschapsschilder uit de Gouden Eeuw. Een overzicht t/m 8 april.

Buro Leeuwarden (Turfmarkt 11): t/m 8 april 'Genesis', een serie nieuwe werken van Gillion Grantsaan.

Nijmegen

De Paraplufabriek (Van Oldenbarneveltstraat 63a): in de serie Opponenten de tentoonstelling Verre en Nabije Ontmoetingen, video's en schilderijen van João Onofre en schilderijen van Raymond Cuypers (4 maart t/m 1 april).

Rotterdam

R2001: in Las Palmas op de Kop van Zuid, waar het toekomstige Instituut voor Beeldcultuur is gepland, wordt vanaf maart een reeks presentaties, workshops en masterclasses gehouden door verschillende multimedia-initatieven, waaronder V2-organisatie en Mama, showroom for media and moving art. Mama bijt het spits af en presenteert op 3 (om 23.30 uur) en 4 maart (om 15.30 uur) Bend over backwards - Bob: een 'total dining'-concept van Reverend J.R.Dobbs, leider van de Church of the SubGenius

(www.werkstadinlaspalmas.nl).

R2001: de kunstbeurs Art Rotterdam staat dit jaar in het teken van Rotterdam 2001. Van 1 t/m 5 maart presenteren zich in de Cruise Terminal aan de Wilhelminakade 48 galeries waaronder Paul Andriesse, Loerakker, Tanya Rumpff, Fons Welters en Serieuze Zaken. Openingstijden vrijdag van 11 en 22 uur, zaterdag t/m maandag van 11 tot 18 uur.

Gil & Moti Homegallery (Witte de Withstraat 44a): geluidsinstallatie van de Finse kunstenaar Tero Nauha (2 t/m 18 maart).

Op 7 maart opent in de oude Corso-bioscoop in Rotterdam het nieuwe multidisciplinaire platform Off-Corso, een kunstintiatief van jonge kunstenaars. Openingsevenement (van 7 t/m 16 maart) is Virtual Girlitude, een expositie over virtuele vrouwen. Met op 10 maart een lounge-avond met dj Roodkapje, op 11 maart lezingen rond het thema 'Cyberfeminisme aan het begin van een nieuwe eeuw' (www.offcorso.nl).

Museum Boijmans Van Beuningen: Mobile Wall System is een overzicht van bruiklenen en schenkingen die het Museum de afgelopen jaren heeft gekregen, in een tijd dat er een aankoopstop bestond (t/m 6 mei).

Witte de With (Witte de Withstraat 50): in Wild Zone onderzoeken Carsten Nicolai, L.A. Raeven, Jennifer Tee, Raimond Wouda het begrip ruimte (t/m 15 april); een museumbibliotheek van de Afrikaanse kunstenaar Meschac Gaba (t/m 15 april).

In Calypso 2001 Porto Rotterdam - Rotterdam Porto, Werken van 25 Portugese kunstenaars op acht locaties: Cokkie Snoei, Galerie Delta, Galerie Liesbeth Lips, Galerie Ron Mandos, MKgalerie.nl, Phoebus, Ram en Ram Foundation. Tot en met 11 maart.

Kunsthal: Meesterlijk verzameld omvat vijf eeuwen Europese schilderkunst, uit de collectie van Gustav Rau (t/m 16 april); Annette Meyer met 'BodywrappInc', t/m 6 mei.

Tilburg

Stichting De Pont: een overzicht uit werk van de afgelopen tien jaar van 'Neêrlands beroemdste concept-kunstenaar' Jan Dibbets, tot en met 17 juni.

Utrecht

Flatland Gallery (Lange Nieuwstraat 7): schilderijen van Bert Frings, video van Rob Johannesma en een installatie van Asier Mendizabal (3 maart t/m 14 april).

Centraal Museum: in de projectkamer van het museum de installatie Badezimmer van David Bade (t/m 18 maart); een overzicht van Dick Bruna (t/m eind juni).

Vlissingen

W#ak (Kunstcentrum deWillem3 aan de Oranjestraat 4): in Zaal 1 de installatie 'From bad to worse . . . bruised' van Jossy Albertus (t/m 1 april); in Zaal 2 'Heavenly creatures', beelden/mixed media van Martin Riebeek (t/m 1 april).

In de Watertoren AK (aan de rijksweg A58 Vlissingen, 2de afslag Oost-Souborg) schilderijen op polyester van Marcel Berlanger, sculptuur/mixed media van Charles van Ark, en de videoinstallatie 'Seed Sound' van Paul de Kort (4 maart t/m 8 april).

Zeist

Het Slot Zeist: voor My castle is my home werden dertien kunstenaars uitgenodigd een werk te maken dan wel een bestaand werk tijdelijk af te staan. Het zijn Bastienne Kramer, Mary Waters, Regula Muller, Bob Negrijn, Jurgen Beij, Zeger Rijers, Geer Puls, Robin Winters, Erzsebeth Baerveld, Gert Eussen, Gea Hosper, Hans Pruyn en Isabel Ferrand (t/m 25 maart).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden