BEELDENDE KUNST

Het Cobra Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan Corneille, een van de invloedrijkste leden van kunstenaarscollectief Cobra. Te zien zijn schilderijen, tekeningen, grafiek, beelden, keramiek en toegepaste kunst uit de periode 1947-1997....

Amstelveen

Amsterdam

De tentoonstelling Wenen 1900 geeft een chronologisch overzicht van de Oostenrijkse kunst tussen 1870 en 1918. In deze woelige periode gingen kunstenaars als Hans Makart, Egon Schiele, Oskar Kokoschka en Gustav Klimt op zoek naar nieuwe uitingsvormen. Van hen en andere kunstenaars heeft het Van Gogh Museum circa 120 schilderijen en toegepaste kunstvoorwerpen bijeengebracht. Samen tonen ze de ontwikkelingen in de kunst rond de eeuwwisseling, van het Historisme via de Wiener Werkstätte naar het Expressionisme. Tot en met 15 juni.

Twee exposities in het kader van het Peter de Grote-jaar: Peter de Grote en Holland, in het Historisch Museum, toont 250 kunstwerken, medische instrumenten, anatomische preparaten en andere voorwerpen uit de Kunstkamer in St.-Petersburg. Catharina, in de Nieuwe Kerk, omvat een groot aantal schatten uit het winterpaleis van de tsarina, waaronder schilderijen van Titiaan, Rubens, Rembrandt en Hals, juwelen en haar gouden koets. Beide exposities duren tot en met 13 april.

Het Rijksmuseum toont onder de titel Spiegel van alledag zo'n 140 prenten van Hollandse en Vlaamse meesterkunstenaars als Pieter Breugel, Rubens, Rembrandt en Van Ostade, en van minder bekenden als Claesz Jansz Visscher en David Vinckboons. Stadhouderskade 42, tot en met 4 mei.

De sculpturen van de Duitse beeldhouwer Ulrich Rückriem zijn zo zwaar dat ze maar zelden in musea of galerieën te zien zijn. Toch vroeg Rudi Fuchs de kunstenaar een selectie uit zijn werk te maken voor een overzichtstentoonstelling in het Amsterdamse Stedelijk Museum. Op enkele plaatsen verstevigde het museum zijn vloer. In maar liefst twintig zalen zijn 24 werken van Rückriem te zien. De tentoonstelling omvat zowel vroege als recente beelden en behandelt alle thema's, vormen en werkprocessen die Rückriem hanteerde. Tot en met 25 mei.

Voor de tentoonstelling Maritieme Meesters, Scheepvaart op tekeningen 1600-1800 heeft het Scheepvaartmuseum een selectie uit zijn kwetsbare collectie zeventiende-eeuwse tekeningen gemaakt. Te zien zijn ruim honderd werken van zowel professionele kunstenaars (Willem van de Velde, Ludolf Backhuysen e.a.) als cartografen, scheepsbouwers en zeemannen zelf. De tekeningen verbeelden veelal historische gebeurtenissen op zee, scheepsportretten, binnenwateren en havens. Tot en met 30 juni.

Voor de tweede keer toont Galerie de la Tour werk van Jeroen Krielaart. Deze keer twintig recente olieverfschilderijen. Prinsengracht 282, tot en met 19 april.

Gouaches en tekeningen van Peter van Hugten zijn 4, 5 en 6 april te zien bij An Dekeukeleire, Willem Mulierhof 53.

Werk van de bevriende kunstenaars Carel Citroen, Jelle Kampen en Rob van der Schoor is te zien in Het Glazen Huis, Amstelpark, Europaboulevard. Van 5 tot en met 20 april.

In De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, een tentoonstelling met werk van twaalf internationale kunstenaars, onder wie Adam Chodzko, Voebe de Gruyter, Henrietta Lehtonen en Laura Ruggeri. Van 4 april tot en met 25 mei.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink, waarop ook zijn minder bekende werk uit de jaren twintig te zien is. Verlengd tot en met 31 mei.

Hannie Ramaer, winnaar van de Gelderland Grafiekprijs 1996, exposeert in Kunstwinkel Von Oberbach, Beekstraat 7. Ramaer werkt vooral met droge naald en etsen. De mens en het dier zijn haar centrale thema's. Van 8 april tot en met 4 mei.

Breda

Museum De Beyerd presenteert werken van de Duitse beeldend kunstenaars Herbert Hamak en Norbert Prangenberg. Hamak maakt driedimensionaal ogende schilderijen, waarvan de kleur niet op het vlak maar in de ruimte daarachter zit. Prangenberg maakt naast waterverf- en pastelschilderijen grote installaties van terracotta werken, muurbeelden en keramische sculpturen. Van 6 april tot en met 19 mei.

Delft

In Galerie De Zaal, Koornmarkt 4, tekeningen, beelden en schilderijen van Nicolas Dings. Tot en met 27 april. Tevens tekeningen van Waldo Bien, Berend Hoekstra, Jacobus Kloppenburg en Floor van Keulen.

Den Bosch

De tentoonstelling Kinderen van alle tijden gaat over de kindercultuur in de Nederlanden vanaf de Middeleeuwen tot heden en richt zich op 'zowel kinderen als ouders, opvoeders en docenten'. Kunst en gebruiksvoorwerpen over thema's als kinderarbeid, weeskinderen en opvoeding. In het Noordbrabants Museum, tot en met 6 juli.

Het woord Speel betekent in het Schots zowel een hartverscheurend verhaal als een formeel advies. Tien Schotse kunstenaars hebben dat woord als uitgangspunt genomen voor hun gezamenlijke expositie Speel, a hard luck story. Fotografische prints, muurschilderingen, video-werken, installaties en boeken. Bij Stichting Artis, Boschveldweg 471, tot en met 27 april.

Den Haag

De expositie Kunst op vleugels. Rond een herenigd drieluik van Gerard David toont uit de late Middeleeuwen zowel complete drieluiken als losse zijluiken van Hollandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars. Pronkstuk is het 'Drieluik met de geboorte van Christus' van de Vlaming Gerard David (1460-1523). Daarvan zijn de losse delen voor het eerst sinds de jaren dertig weer herenigd, in het Mauritshuis, tot en met 22 juni.

Voor de eerste keer is in Nederland een overzicht te zien van de Deense kunst uit de periode 1800-1850. Met werk van onder anderen beeldhouwer Thorvaldsen en de schilders Christoffer Wilhelm Eckersberg en Constantin Hansen. 'De Gouden Eeuw van Denemarken', in Museum Het Paleis, tot en met 19 mei.

Het Haags Historisch Museum brengt een expositie over de vroegere Nederlands-Russische vorstenbanden. Met de bruidsschat van Anna Pavlovna, voorwerpen uit de Russische kapel in Rustenburg, en vele andere, nooit eerder tentoongestelde voorwerpen. Tot en met 27 april.

Ruim honderd kunstwerken, voornamelijk schilderijen, zijn vanwege het 150-jarig bestaan van de Pulchri Studio door het Haags Gemeentemuseum bijeengebracht. De tentoonstelling Van Weissenbruch tot Westerik bevat werken van Pulchri-leden als Mesdag, Israëls, Mauve en de gebroeders Maris. In de Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, tot en met 27 april.

Theo Jansen is bedenker en maker van Animari, 'strandbeesten' van elektriciteitsbuizen, satéstokjes, plastic en touw. Zij verplaatsen zich met behulp van de wind. Een ingenieus systeem zorgt ervoor dat ze de duinen aan zee op een natuurlijke manier kunnen verhogen. Van Jansen is in Artoteek Den Haag, Denneweg 14a, de tentoonstelling 'Wind, Strand, Wolken' te zien. Van 5 tot en met 26 april.

Diepenheim

Van Hans Hovy, docent beeldhouwen aan de AKI Enschede, zijn beelden en tekeningen te zien op de Lente-tentoonstelling 1997. Bij Kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17, tot en met 7 mei.

Eindhoven

Marijke van Warmerdam exposeert haar eenvoudige maar onalledaagse werk in het Van Abbemuseum. Tot en met 13 april. In die periode tevens de expositie Voorstelling, met werk van Suchan Kinoshita.

Enschede

Herman Kruyder (1881-1935) mag worden beschouwd als een van de voornaamste vertegenwoordigers van het Nederlands expressionisme. In Rijksmuseum Twenthe hangt een deel van zijn schilderijen, aquarellen en tekeningen. Tot en met 19 mei.

Groningen

Holz, Farben, Leinen und dergleichen mehr is de titel van de tentoonstelling die Galerie Sign wijdt aan het werk van Gerard van der Horst. Van 6 april tot en met 3 mei.

Haarlem

Een van de meest waardevolle collecties zeventiende-eeuwse tekeningen in Nederland is nu te zien in het Teylers Museum. Met onder meer werk van Rembrandt, Jan van Goyen en Jacob van Ruysdael. Tot en met 25 mei.

Heerlen

De Duitse dadaïstische kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948) raakte begin jaren twintig sterk beïnvloed door de ideeën van Nederlandse architecten en kunstenaars van De Stijl. In zijn collages, reliëfs en schilderijen verwees hij regelmatig naar Nederland. Stadsgalerij Heerlen heeft nu ruim veertig werken bijeengebracht die Schwitters tussen 1923 en 1936 in Nederland maakte. Tot en met 8 juni.

Hengelo

Het kunstenaarsinitiatief PlanetArt toont vrijdag installaties en videoprojecties van acht nieuwe-mediakunstenaars. In het Badhuis, Oldenzaalsestraat 18, om 22 uur.

Laren

Het Singer Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan de Franse schilder Henri Le Sidaner (1862-1939). Hij ontwikkelde zich eind vorige eeuw van symbolistisch schilder van vrouwenfiguren tot een neo-impressionistist met een voorkeur voor natuurlijk licht (t/m 22 juni).

Maastricht

Onder de titel From the sky in La Bonbonnière (Achter de Comedie 1) gouaches en schilderijen van Edward Dwurnik. Tot en met 17 april.

Middelburg

In De Vleeshal nieuw werk van Maria Roosen, en even verderop, in de ruimte van GHL, van Florence Paradeis. Tot en met 13 april.

Nijmegen

In het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint Jan een tentoonstelling over de in 1597 overleden Nijmeegse heilige Petrus Canisius en over het werk van de magisch-realist Jan Toorop. Tot en met 5 mei.

Rotterdam

Piet Mondriaan schilderde tot ongeveer 1920 vooral landschappen, en experimenteerde veelvuldig met het impressionisme, luminisme en kubisme. Van die vroege werken heeft het Haags Gemeentemuseum er in De Kunsthal 150 bijeengebracht. Samen brengen de tekeningen, aquarellen en schilderijen Mondriaans ontwikkeling in kaart van impressionistische landschapsschilder tot ontdekker van de voorstellingloze composities van 'de universele harmonie'. Tot en met 8 juni.

Welk schilderij vinden Nederlanders 'most wanted' en welk soort 'most unwanted'? Op die vraag geeft het New Yorkse kunstenaarsduo Komar & Melamid antwoord met de tentoonstelling The People's Choice. Op basis van een enquête vervaardigden Komar & Melamid 'het meest gewenste' en 'het meest ongewenste' schilderij. Bovendien worden met een dertigtal kunstwerken de ideeën verbeeld van de cultuurwoordvoerders van de grote politieke partijen. In de Kunsthal, tot en met 18 mei.

Galerie Delta Rotterdam bestaat 35 jaar en daarom heeft De Kunsthal meer dan honderd werken bijeengebracht die de galerie ooit verkocht. Onder meer werk van Karel Appel, Willem de Kooning, Jean Michel Basquiat en Andy Warhol. Tot en met 15 juni.

Schiedam

De Britse Annabel Howland en de Oostenrijker Gottfried Hundsbichler hebben samen een tentoonstelling gemaakt waarin een op de vloer geschreven verhaal 'Der Traum' van Hundsbichler wordt gecombineerd met de 'knipselwanden' van Howland. In Pand Paulus, Korte Haven 125, van 6 tot en met 27 april.

Tilburg

De tentoonstelling Bodyfashion, vernieuwing op de huid gezeten, in het Nederlands Textielmuseum gaat over het gebruik van nieuwe materialen voor onderkleding, en de nieuwe functies die sommige kleding daardoor krijgt. Tot en met 25 mei.

Utrecht

Van het werk van kunstenaar-ontwerper-liedjesschrijver annex toneel-, tv- en radiomaker Wim T. Schippers is een overzichtstentoonstelling te zien in het Centraal Museum. Inclusief Ronflonflon, Op zoek naar Jolanda en De Pindakaasvloer. Tot en met 27 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden