BEELDENDE KUNST

Amstelveen..

Cobra Museum: het museum viert zijn vijfjarig bestaan met Het kind in Cobra, een tentoonstelling met 120 werken waarin de invloed van de kindertekening op de Cobra-beweging zichtbaar is (t/m 28 januari).

Cobra Museum (Sandbergplein 1): sculpturen, gouaches en schilderijen van Antonietta Peeters (t/m 27 januari).

Amsterdam

Op 9 december wordt in Felix Meritis Happy Chaos gehouden, een symposiumnacht met kunst, nieuwe media, muziek, debatten en discussies. 'Happy Chaos' wordt georganiseerd door de vier jongste medewerkers van Vrij Nederland en een groep studenten en gaat over de toekomst (www.happychaos.nl).

Allard Pierson Museum (Oude Turfmarkt 127: Keizers aan de Nijl is een tentoonsteling over Egypte in de Romeinse Keizertijd, vanaf de dood van Cleopatra (30 v. Chr.) tot aan de verovering door de Arabieren (7de eeuw na Chr.). Van 9 december t/m 11 maart.

Tot aan de zomer wordt elke nacht, van het vallen van de avond tot het krieken van de dag, projecties vertoond in het Vondelpark. Als eerste Audrey Ng van 8 december t/m 7 januari. Daarna volgen Wasco (12 januari t/m 4 februari), Ronald van Tienhoven (9 februari t/m 4 maart), Marjan Laaper (9 maart t/m 1 april), Anne-Marie van Sprang (6 april t/m 6 mei), Han Hoogerbrugge (11 mei t/m 3 juni).

Galerie Paul Andriesse (Prinsengracht 116): het structurele gebruik van zwart verbindt de kunstenaars op de tentoonstelling After Black-Out. Met werk van Willem Oorebeek, Jan van de Pavert, Antonietta Peeters en Rob Renoult. Van 9 december t/m 28 januari.

SBK Kunsthal De Remise (aan het Bellamyplein): Op de huid bekeken, de eerste tentoonstelling in de nieuwe ruimte in Oud-West, toont figuratieve schilderkunst van verschillende generaties (7 december t/m 7 januari).

De Veemvloer (Van Diemenstraat 410): TO/Ter Oriëntatie is een tentoonstelling over context en plaats van Lizan Freijsen, Arthur Neve en Dominique Panhuysen. Van 10 december t/m 13 januari.

Ellen de Bruijne (Rozengracht 207a): de installatie 'Two mirrors' van Dora Garcia bestaat uit een spiegel en een geluidsreflector. Jan Rothuizen fotografeerde daklozen in New York met een 3D-camera. Van 9 december t/m 20 januari.

Fons Welters (Bloemstraat 140): aan de actie Red de kabouter doen mee Atelier van Lieshout, Guillaume Bijl, Tom Claassen, Fortuyn/O'Brien, Gillion Grantsaan, Twan Janssen, Fransje Killaars, Jonathan Meese, Maria Roosen, Berend Strik & One Architecture, William Speakman, Henk Visch en Marijke van Warmerdam; in de voorruimte 'Skylarking van Yasmijn Karhof, Lucas Lenglet, Govinda Mens en Nicky Zwaan (t/m 30 december).

Museum van Loon (Keizersgracht 672): in Home is where the heArt is, een tweejaarlijkse tentoonstelling voor hedendaagse kunstenaars, werk van Franz Ackermann, Atelier van Lieshout, Otto Berchem, Maurizio Cattelan, Martin Creed, Jeroen Eisinga, Ram Katzir, Job Koelewijn, Steve McQueen, Richard Wright en Edwin Zwakman.

Stedelijk Museum: een overzicht van keramische bronzen en aluminium beelden van Guido Geelen, t/m 7 januari.

Van Gogh Museum: Licht! Het industriële tijdperk 1750-1900, een tentoonstelling over kunst & wetenschap, technologie & samenleving. Uitgebreid aandacht voor de specifieke rol van kunstenaars in de evolutie van het licht (t/m 11 februari).

Breda

De Verruiming (Markendaalseweg 27): Een vierkante meter grafiek is een tentoonstelling van de grafische werkplaats Breda/Stichting Raaf. Van 10 december t/m 7 januari.

Den Haag

Museumconservatoren Mariette Josephus Jitta en Titus Eliëns bezochten 1400 huizen van Vrienden van het Gemeentemuseum, en stelden van de kunst(nijverheid) die ze daar aantroffen een tentoonstelling samen. Huiskamers? Schatkamers!, t/m 4 februari in het Gemeentemuseum; voorts Pleidooi voor intuïtie, de eerste expositie van de nieuwe directeur Wim van Krimpen (t/m 14 januari).

Deurne

Museum De Wieger: Ossip Zadkine was vroeger kind aan huis bij dokter/schilder Hendrik Wiegersma, grondlegger van het museum. In Zadkine terug in Deurne zijn veertig gouaches op papier en een aantal sculpturen bijeengebracht van Zadkine. Van 9 december t/m 4 maart.

Deventer

Bergkerk (Bergkerkplein 1): Surface to air, grote opblaasbeelden van kunstenaarsduo Gerard Groenewoud en Tilly Buij. Hun tien meter hoge opblaasbeer 'Beu' staat tijdelijk op het Marktplein in Deventer.

Eindhoven

Van Abbemuseum (Vonderweg 1): onder de titel Buren toont het museum hedendaagse beeldende kunst uit de eigen provincie van Thomas Bakker, Marc Bijl, Wineke gartz, Mathilde ter Heijne, Diederik Klomberg, Sjaak Langenberg, Dirk van Lieshout, Erik van Lieshout, Phoebe Maas, Steffen Maas, Laurent Malherbe, Jeroen Offerman, Paul van Osch, Alexandra Rouppe van der Voort en William Speakman. Van 9 december t/m 4 februari.

Finsterwolde

Galerie de Boer/Waalkens (Hoofdweg 39): recente sculpturen van Ruud Kuijer, 9 december t/m 7 januari.

Gorinchem

Gorcums Museum: Fourfold/Viervoudig geometrisch-abstracte kunst van Siebe Hansma, James Hugonin, George Meyrick en Gary Woodley. Tot en met 14 januari.

Groningen

Groninger Museum: een overzicht van mode fotografie van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, t/m 25 maart; een overzicht uit de periode 1998-2000 van het spraakmakende modeduo Victor & Rolf, t/m 25 maart.

Haarlem

Teylers Museum: aanvankelijk concentreerde de Haagse tekenaar Marcel van Eeden zich op het straatbeeld van Den Haag. Later kwamen daar alledaagse taferelen voor in de plaats. Het Teylers Museum toont zijn tekeningen, t/m 28 januari.

Frans Halsmuseum: Kinderen op hun mooist met kinderportretten uit de 16de en de 17de eeuw, t/m 31 december.

Vishal (Grote Markt 20): Joos Clijsen en Judigor onderzoeken de interactie tussen licht en massa (9 t/m 31 december); in de kleine zaal Drifter 'Jij bent 'm'.

Laren

Singer Museum: t/m 7 januari wordt voor de negende maal de grafiekbiënnale Grafiek Nu gehouden met werk van 120 kunstenaars.

Leeuwarden

Fries Museum: 'Seltsames Wohlbefinden' en 'Besonderes Vergnügen' zijn titels van foto's van de Duitse Daniela Steinfeld, die zichzelf fotografeert, bijvoorbeeld gras etend, terwijl ze in een doos met stro zit (t/m 18 februari); in zijn nieuwe werk creëert Harmen Abma ruimtelijke tekeningen door installatiedraad te knopen aan betonvlechtwerk (t/m 18 februari); Alles in de wind zijn portretten van Emo Verkerk (t/m 18 februari); Goud, een ruimtevullende installatie van architectenduo André Staalenhoef en Jacob Borren van Bonnema Borren Staalenhoef Architecten uit Hardegarijp, t/m 31 december; De Zilveren Eeuw, Fries 17de-eeuws pronkzilver (t/m 7 januari).

Princessehof Leeuwarden: Magische Aarde: figuratieve keramiek uit Afrika. Met aardewerk uit o.a. Mali, Ghana, Nigeria en Soedan. Tot en met 14 januari.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: overzicht van films, video's en fotosequenties, alsook sculpturen en installaties van de Zwitserse kunstenaar Roman Signer met als titel 'Roman Signer: Works 1971-2000' (t/m 28 januari); overzicht van zestig beelden van beeldsnijder Jan van Steffeswert. Tot en met 11 febru-ari.

Nijmegen

Museum het Valkhof (Kelfkensbos 59): het landschap ten oosten van Nijmegen trok begin 19de eeuw veel kunstenaars. Heerlijke natuurtooneelen toont romantische landschapschilderkunst uit Beek en Ubbergen (1810-1860). Van 9 december t/m 18 februari.

Roermond

Galerie Wansink (Neerstraat 76): Van Cobra tot nouveau Réalisme, recente aanwinsten van o.a. Appel, Beuys, Brands, Braque, Constant, Corneille, Heyboer, Lucassen, Lucebert, Picasso en Spoerri. Van 10 december t/m 28 januari.

Rotterdam

Natuurmuseum Rotterdam (Westzeedijk 345): Aqua Obscura zijn acht grootformaat fotowerken en twee installaties van Krystyna Ziach, waarin water, algen en kroos een belangrijke rol spelen, t/m 7 januari.

Kunsthal: Jezus in de Gouden Eeuw met ruim honderd schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters uit de late 16de en de 17de eeuw (t/m 7 januari).

Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam (Hoogstraat 112): in de tiende en laatste aflevering van de tentoonstellingsreeks Unisono waarin het museum steeds een nieuwe aankoop hedendaagse kunst presenteert, is de beurt aan landschapsfotograaf Gerco de Ruijter. Tot en met 2 maart.

Tilburg

In Faxx podium voor hedendaagse kunst (Dunantstraat 1): de tentoonstelling NO, NO, BUT in het kader van 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen, met vier in Nederland wonende Japanse kunstenaars Tomoko Baba, Hiroë Okubo, Yumiko Yoneda en Ayako Yoshimura. Onder meer site-specifieke installaties en objecten (t/m 14 januari 2001).

Utrecht

Sophie's Palace (in het voormalige schoolgebouw aan de Asch van Wijckkade 20): Wortelschieten in je hoofd gaat over onbegrijpelijke gedachtenspinsels: 'Als je veilig thuis zit zou je willen dat je iets spannends beleefde, als je iets spannends beleeft, zou je willen dat je veilig thuis zat.' Met installaties, nieuwe media, dans, performances, theater en literatuur. Van 7 t/m 17 december.

Centraal Museum: Utrechtse kerkportretten van de 17de-eeuwse schilder Pieter Jansz. Saenredam (1597-1665), t/m 4 februari.

Velp

Kunsthuis 13 (Kastanjelaan 13): Het Groot Tekeningenfestijn van 35 kunstenaars onder wie Saskia Jetten, Ada Dispa en Tom Eijzenbach. Tot en met 26 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden