BEELDENDE KUNST

Guillaume Bijl presenteert met 'Herfst' de laatste in de reeks De vier jaargetijden. Bijl heeft De Paviljoens ingericht als een rariteitenkabinet met daarin treffende voorwerpen van beroemde, overleden personages, t/m 1 november....

Almere

Amstelveen

Een overzicht van Alphons Freijmuth in het Cobra Museum, tot en met 1 november.

Amsterdam

Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, heeft een installatie met fotografisch werk van Lidwien van de Ven in huis, t/m 14 oktober.

In galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Ruislip: werk van Jonathan Callan, Judith Dean, Paul Morrisson en David Thorpe, 3 oktober t/m 4 november.

In Stedelijk Museum Bureau Amsterdam wordt werk van Lily van der Stokker samen gepresenteerd met werken uit de jaren zestig van Daan van Golden, Robert Indiana, Yokoi Kusama, Niki de Saint Phalle, Martial Raysse, Wim T. Schippers en Elaine Sturtevant, t/m 11 oktober.

In Galerie Espace, Keizersgracht 548, werk van Pierre Alechinsky, t/m 22 november.

In pakhuis Vrieshuis Amerika, Oostelijke Handelskade 25, de laatste tentoonstelling voordat het pakhuis tegen de vlakte gaat. Tot en met 4 oktober wordt werk van twaalf jonge kunstenaars geëxposeerd. Zij deden allen dit jaar eindexamen aan de Koninklijke Academie in Den Haag.

Rembrandt aan de Amstel in Het Gemeentearchief, Amsteldijk 67, bestaat uit landschapstekeningen die Rembrandt en zijn tijdgenoten in Amsterdam en langs de Amstel vervaardigde; Buiten tekenen in Rembrandts tijd in het Rembrandthuis geeft inzicht in het ambacht van 17de-eeuwse landschapstekenaars. Beide tentoonstellingen duren t/m 29 november. Tussen Het Rembrandthuis en Het Gemeentearchief is een pendeldienst per boot vanaf 10.45 uur, elke drie kwartier.

Harald Vlugt verzamelt kunst- en fotoboeken, tijdschriften uit de jaren veertig en vijftig, en maakt er collages en sculpturen van. Zijn tentoonstelling Book me in Galerie Metis, Keizersgracht 688, gaat over boeken. Van 1 t/m 24 oktober.

In de onlangs heropende Oude Kerk de tentoonstelling Transparantie met werk van o.a. Adam Colton, Mathilde ter Heijne, Job Koelewijn en Dan Graham, t/m 23 november.

Negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april; De tand des tijds in de Zuidvleugel toont japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart; in het Rijksmuseum tevens etsen van de 17de-eeuwse kunstenaar Jacques Bellange, t/m 18 oktober.

In het Stedelijk Museum een groot overzicht van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola (t/m 29 november); Gotische Mädchen is de titel van een serie van 49 tekeningen van Georg Baselitz, t/m 18 oktober.

Life is a bitch is de titel van een expositie in De Appel. Zes kunstenaars, onder wie Nobuyoshi Araki, Tracey Emin en Ronald Ophuis, maken hun eigen, intieme leefomgeving tot onderwerp, t/m 25 oktober.

Apeldoorn

In het Van Reekum Museum Wilhelmina in Beeld met werk van o.a. Pyke Koch, Piet Zwart, Charlotte van Pallandt, t/m 11 oktober.

In Archipel 'Banket 6' met werk van Erik Odijk, Gerco de Ruijter en Jan van der Ploeg, t/m 11 oktober.

Baarn

M.C. Escher, die honderd jaar geleden werd geboren, woonde in Baarn. Kasteel Groeneveld eert zijn beroemde dorpsgenoot met een tentoonstelling van tekeningen, foto's, filmfragmenten, voorstudies en correspondentie, 3 oktober t/m 20 december.

Breda

In Lokaal 01 t/m 4 oktober sculpturen van Peter Bruggenhout, tekeningen van Anne van de Pals en installaties van Paul Devens .

De Beyerd toont 16 prenten uit eigen bezit van graficus M.C. Escher, 4 oktober t/m 22 november.

Den Bosch

Cornelis Vrieskoop was een grootindustrieel die kunst verzamelde. In Artis, een tentoonstelling van het 'jongste' deel van de verzameling, waaronder werk van Jan Vos, Monique Broekman, Serge Game en Berry van Gerwen, t/m 11 oktober.

Den Haag

Soho gallery, Javastraat 5, presenteert olieverven van Gabriel Marchisio en objecten van Gwendolyn Jenner, 4 oktober t/m 6 november.

In Living Stone Gallery, Hartogstraat 11, unica, litho's en multiples van de Spaanse kunstenaar José Maria Sicilia, t/m 17 oktober.

In het Mauritshuis de tentoonstelling Rembrandt onder het mes. De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp ontleed. Aan de hand van anatomiestukken afkomstig uit de gildekamers van het Amsterdamse chirurgijnsgilde wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van dit 17de en 18de-eeuwse groepsportret, 3 oktober t/m 10 januari; tien miniatuurportretten van de hand van Gerard ter Borgh, t/m 11 oktober.

Diepenheim

Beelden en tekeningen op groot formaat van Helen Frik, t/m 4 november in Kunstvereniging Diepenheim.

Dordrecht

Sculpturen van stof van Hil Driessen, in Intermezzo, t/m 4 oktober.

Eindhoven

In Museum Kempenland de expositie Gelicht uit het palet van Brabantse schilders; een overzicht van na-oorlogse schilders uit de regio Eindhoven. Tot en met 8 november.

Enschede

In het Rijksmuseum Twenthe tekeningen, modellen, objecten en schilderijen van Geert-Jan Oostende, t/m 8 november; portrettekeningen van Rosemin Hendriks, t/m 18 oktober.

In galerie de Boer-Waalkens in Finsterwolde en Kunstruimte Wagemans in Beetsterzwaag een retrospectief van Henk Peeters, vertegenwoordiger van de Nulgroep, t/m 11 oktober.

Onder de titel Open boek toont Fotogalerie Objektief, beelden en objecten van de Amerikaanse fotograaf Suzanne Pastor over haar favoriete onderwerp: boeken, t/m 22 oktober.

Gorinchem

In Slot Loevestein en het Gorcums Museum Wat van waarde is..., 'sleutel'-werken van kunstenaars als Jan Dibbets, Sigmar Polke, Frank Stella, Douglas Gordon en Gerhard Richter, t/m 16 november.

Gorredijk

Schilderijen van Jurriaan van Hall in galerie Hoogenbosch, t/m 4 oktober.

Groningen

Onder de titel The air is yours, use it! presenteert het Groningse kunstenaarsinitiatief Fortuin zich in galerie Sign, Winschoterkade 10. Thema is de kunstenaar in zijn 'natuurlijke omgeving', van 3 oktober t/m 1 november.

Haarlem

In het Frans Halsmuseum een kleine presentatie van schilderijen, tekeningen en schetsboeken van de kunstenaar Otto B. de Kat, t/m 6 december; twintig 'brieven' uit Arcadia, het paradijselijke land uit de Griekse mythologie van de Amsterdamse kunstenares Pink, t/m 25 oktober.

Naar het lijk, een tentoonstelling over het Nederlandse doodsportret in de afgelopen vijfhonderd jaar, in het Teylers Museum t/m 29 november.

Heemstede

Zes visies op een beeldenpark rond Het Oude Slot van Michael van Gessel, Francine Houben, Bart Kelholt, John Körmeling, Pjotr Müller en Hanshan Roeber, t/m 18 oktober in Het Oude Slot.

Heerlen

In de serie Attitudes in de Stadsgalerij een ontmoeting tussen beeldende tegenpolen Carla Klein en Charlotte Schleiffert, t/m 29 november.

Heino

Tekeningen van Lucebert uit de collectie van F. van Lanschot Bankiers, t/m 8 november in Kasteel het Nijenhuis.

Hilversum

Flip Side, werk van Saskia Janssen en Owen Oppenheimer Langestraat 52, t/m 11 oktober in Exedra.

Laren

Honderd jaar geleden vond de Nationale Tentoonstelling Vrouwenarbeid plaats, die herdacht wordt met een reeks tentoonstellingen.

Het Singer Museum toont voor de gelegenheid kunstenaressen uit de eigen collectie, 3 oktober t/m 15 november.

Leiden

In de reeks Kunstestafette-tentoonstellingen t/m 11 oktober in het Centrum Beeldende Kunst de multimedia-installatie Vandestraat van Harold Schouten. Schouten trok deze zomer op onderzoek uit in de oude wijk Pancras en de nieuwbouwwijk Stevenshof in Leiden, sprak met bewoners, hield workshops met kinderen en tekende en schilderde panorama's van de wijken, en verwerkte dit alles in zijn installatie.

De Lakenhal brengt een eerbetoon aan beeldhouwster Charlotte van Pallandt, met voorstudies, tekeningen en een fotoreportage die Ama Kaag van Van Pallandt in haar atelier maakte, t/m 1 november.

Middelburg

Uri Tzaig toont twee keer per dag een videofilm met muziek van Arto Lindsay in De Vleeshal, t/m 25 oktober.

In het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg, het Stedelijk Museum in Vlissingen en het Zeeuws Museum in Middelburg exposities over Jan Frederik Schütz (1817-1888) en zijn zoon Willem Johannes (1854-1933), 'schilders van Zeeland', t/m 1 november.

Otterlo

Het Kröller Müller heeft de tijdelijke sluiting van het Van Gogh Museum te baat genomen om zijn tekeningencollectie van Van Gogh, na acht jaar, weer uit de kast te halen. De tekeningen worden zelden getoond omdat ze zeer lucht- en lichtgevoelig zijn. t/m 3 januari.

Roermond

Recente schilderijen en tekeningen van Andrea Küster in het Stedelijk Museum, t/m 11 oktober.

Rotterdam

Zuiderlicht is de titel voor de gezamelijke presentatie van kunstenaars, vormgevers, architecten en filmmakers die wonen of werken op de Kop van Zuid, t/m 11 oktober in Pakhuismeesteren op de Wilhelminakade.

In Museum Boijmans Van Beuningen een samenwerkingsverband tussen de Australische ontwerper Marc Newson en de internationaal furore makende Belgische mode-ontwerper Walter van Beirendonck, t/m 15 november; Egyptomania, over de invloed van de Egyptische oudheid op de West-Europese kunst, t/m 1 november; De perfecte zinloosheid van de onmogelijke ruimte: werk van de Italiaanse architect en graficus Giovanni Battista Piranesi (1720-1778), t/m 25 oktober.

Onder de titel Aanschouwelijk voorgesteld in de Kunsthal een tentoonstelling van 'beweegbare platen', fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari; een overzicht van de honderd jaar geleden geboren kunstenaar M.C. Escher, t/m 6 december; The Best of '93/'98 biedt een keuze uit het werk van studenten van de Willem de Kooning Academie, t/m 31 oktober; foto's van de jong gestorven Amerikaanse Francesca Woodman, t/m 15 november.

In het Chabotmuseum De Nieuw Amsterdam - een varend kunstwerk waaraan zestig architecten vormgevers en beeldend kunstenaars werkten, onder wie Brinkman & Van der Vlugt, Wijdeveld, Gispen. Tot en met 10 januari.

Sittard

Tot en met 5 oktober in Het Domein tekeningen van Juul Kraijer en t/m 11 oktober Paradise Lost, foto's en video's van de Finse Heli Rekula.

Steyl

In Artificialia, gelegen in het kloostercomplex aan de St. Michaëlstraat 4a, Uit de geheime kamer, een poppenhuis van Ingeborg Meulendijks, 4 oktober t/m 1 november.

Tilburg

In het Textielmuseum werk van vijf vrouwlijke pioniers van de textielkunst: Madeleine Bosscher, Ria van Eyk, Loes van der Horst, Margot Wolf en Desirée Scholten-van de Rivière, t/m 17 januari.

Bij Stichting de Pont twee installaties van de Britse Tacita Dean (t/m 17 januari), schilderijen van de Franse schilder Bernard Frize (t/m 3 januari) en de helse, hallucinerende tekeningen van Rob Birza (t/m 18 oktober).

In het Scryption 'kijkboeken' van de beeldend kunstenaar Harry Vlamings, tot en met 17 oktober.

Utrecht

Willy-Nilly, een installatie van Muriel Malchus in expositieruimte Moira, Wolvenstraat 10, t/m 4 oktober.

Topstukken uit de middeleeuwse Sint-Victorsdom uit het Duitse Xanten in het Catharijne Convent, t/m 22 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden