BEELDENDE KUNST

Almere..

Amstelveen

Cobra Museum: Vooral de kleur heet de expositie met veertig recente schilderijen van Leo Schatz toepasselijk. Al vijftig jaar staat kleur in zijn oeuvre centraal om gewaarwordingen en emoties mee uit te drukken. Van 12 januari t/m 11 maart; sculpturen, gouaches en schilderijen van Antonietta Peeters, t/m 27 januari.

Amsterdam

Gedurende het afgelopen jaar maakte Jaap de Ruig elke week één kort videofilmpje. De hele serie, 52 weeks, duurt zo'n twee uur en wordt op 14 januari op groot scherm vertoond in Loods 6-Bagagehal (KNSM-laan 289, 15 uur). Vervolgens op monitor bij Galerie Maria Chailloux (Prinseneiland 439), van 18 januari t/m 17 februari.

Aschenbach & Hofland Galleries (Bilderdijkstraat 165c): schilderijen van Arkadiusz Tomalka, van 14 januari t/m 10 februari.

Galerie de Expeditie (Leliegracht 47): Bedspreien en rookgordijn van Fransje Killaars, t/m 27 januari.

Sotheby's (De Boelelaan 30): in About time schilderijen, sculpturen en reliëfs van de Nederlandse kunstenaar Joseph Cals. Tot en met 21 januari.

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Rozenstraat 59): Mindset, videoverhalen van Saskia Olde Wolbers. Tot en met 28 januari.

Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Brouwersgracht 276): Nicolaas Wijnberg - Een man van kleur toont schilderijen, affiches, illustraties en bibliofiele uitgaven van Wijnberg, die onlangs de oeuvreprijs kreeg van het fonds. Tot en met 20 januari.

De Nieuwe Kerk: Botten en haren van heiligen, maar ook met edelstenen versierde reliekhouders bracht voormalig directeur van het Rijksmuseum Henk van Os samen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en in het Catharijneconvent in Utrecht. De tentoonstelling De Weg naar de Hemel toont kerkschatten uit de collecties van onder meer de Hermitage in St. Petersburg en het Metropolitan Museum in New York. In de Nieuwe Kerk ligt het accent op de internationale ontwikkeling van reliekhouders in de Middeleeuwen, t/m 22 april. Vanavond geeft Herman Pleij om 20 uur een lezing in de Nieuwe Kerk.

Bijbels Museum (Herengracht 366): Russische en Griekse ikonen uit Nederlands particulier bezit, t/m 25 februari.

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond (Nes 45): beelden van de Vlaamse kunstenaar Johan Tahon, t/m 4 februari.

Consortium (Oostelijke Handelskade 29): op de tentoonstelling The Notice Day in this Factory is Thursday werk van jonge Noord-Ierse kunstenaars. Fotografie, installaties en videowerk van Susan MacWilliam, Dan Shipsides, Moira McIver, Peter Richards en Mary McIntyre. Tot en met 21 januari.

Allard Pierson Museum (Oude Turfmarkt 127: Keizers aan de Nijl is een tentoonsteling over Egypte in de Romeinse Keizertijd. Tot en met 11 maart.

Galerie Paul Andriesse (Prinsengracht 116): After Black-Out, werk van Willem Oorebeek, Jan van de Pavert, Antonietta Peeters en Rob Renoult. Tot en met 28 januari.

Ellen de Bruijne (Rozengracht 207a): de installatie 'Two mirrors' van Dora Garcia bestaat uit een spiegel en een geluidsreflector. Jan Rothuizen fotografeerde daklozen in New York met een 3D-camera. Tot en met 20 januari.

Het Rembrandthuis presenteert 85 prenten van de Zwitserse kunstenaar Gérard de Palézieux (1919). Zijn werk wordt nu voor het eerst buiten Zwitserland getoond. Tot en met 25 februari.

Onder de titel InnerCity Wally presenteren negen kunstenaars diaprojecties in de nachtelijke binnenstad van Amsterdam. Ze begeven zich in het spanningsveld tussen intimiteit en openbaarheid. Vanaf 11 januari is de beurt aan Arnold Weel, in de Nes (t/m 30 januari).

Stedelijk Museum: De Voorstelling, de tentoonstelling waarin Koningin Beatrix als gastconservator optreedt en driehonderd werken uit de collectie koos (t/m 4 februari); Dutch Glory, werken op papier van dertig Nederlandse kunstenaars onder wie Henk Visch, Hannah van Bart, René Daniëls, Marlene Dumas, Henri Jacobs, John Körmeling en Juul Kraijer (t/m 4 februari).

Van Gogh Museum: Licht! Het industriële tijdperk 1750-1900 is een tentoonstelling over kunst & wetenschap, technologie & samenleving in de 18de en 19de eeuw. Uitgebreid aandacht voor de specifieke rol van kunstenaars in de evolutie van het licht (t/m 11 februari).

Rijksmuseum: Surimono: poëzie & beeld in Japan toont ruim honderd voorbeelden van een bijzonder Japans prentgenre, waarin beeld en poëzie in één houtsnede worden gecombineerd. Van 12 januari t/m 1 april; In Maurits, de tweede grote jubileumtentoonstelling van het museum in het kader van het 200-jarig bestaan, aandacht voor het hofleven, de overzeese expansie, en de betekenis van Maurits voor oorlogvoering, nationale en internationale politiek (t/m 18 maart).

Apeldoorn

In de reeks Bericht aan de Reizigers, een tweeëneenhalf jaar durend project waarbij twaalf kunstenaars kunstwerken aan Apeldoornse gevels realiseren, plaatste Loes in 't Veld een Icarus-figuur als lichtbaken op de gevel aan de Spadelaan 70-140. Van 12 januari t/m 31 maart.

Breda

Artotheek Breda (Boschstraat 22a): de reizende tentoonstelling Luchtpost van Gerrie Moll. Moll deelde duizend kleine camera's obscura uit, die door wereldreizigers naar haar retour zijn gezonden. Het resultaat is t/m 24 januari tentoongesteld.

Den Haag

Galerie Ramakers (Toussaintkade 51): schilderijen, tekeningen en beelden van Mat van der Heijden, van 14 januari t/m 11 februari.

Met Part III toont Galerie Nouvelles Images (Westeinde 22) werken op papier en schilderijen van Pieter Defesche en Lucebert, schilderijen van Willem Hussem, en werken op papier en beelden van David Vandekop. Tot en met 24 januari.

Haags Gemeentemuseum: Pleidooi voor intuïtie, de eerste tentoonstelling van de nieuwe directeur Wim van Krimpen, is verlengd tot en met 1 april.

Het Paleis: museumconservatoren Mariette Josephus Jitta en Titus Eliëns bezochten 1400 huizen van Vrienden van het Gemeentemuseum, en stelden van de kunst(nijverheid) die ze daar aantroffen een tentoonstelling samen. Huiskamers? Schatkamers!, t/m 4 februari.

Mauritshuis: een overzicht van veertig schilderijen van fijnschilder Gerrit Dou (1613-1675), t/m 25 februari.

Deurne

Museum De Wieger: In Zadkine terug in Deurne zijn veertig gouaches op papier en een aantal sculpturen bijeengebracht van Zadkine. Tot en met 4 maart.

Deventer

Bergkerk (Bergkerkplein 1): Dubbele betekenissen, dat is de overeenkomst tussen de stripachtige sculpturen van Paul de Reus en de taal-beeldtekeningen van Ruud de Roode, twee kunstenaars die voor het eerst samen exposeren. Van 13 januari t/m 11 maart.

Eindhoven

Van Abbemuseum (Vonderweg 1): onder de titel Buren toont het museum hedendaagse beeldende kunst uit de eigen provincie van onder meer Marc Bijl, Wineke gartz, Mathilde ter Heijne, Sjaak Langenberg, Erik van Lieshout, Phoebe Maas, Alexandra Rouppe van der Voort en William Speakman. Tot en met 4 februari.

Goes

Galerie van den Berge (Wijngaardstraat 3): schilderijen van Eric Vinkenoog en een visueel-akoestische installatie van Tim Benjamin, van 14 januari tot en met 17 februari.

Groningen

Groninger Museum: een overzicht van de lyrisch-constructivistische schilderijen die Wobbe Alkema na de Tweede Wereldoorlog maakte, plus een selectie van zijn werk op papier uit de jaren twintig (van 13 januari t/m 13 mei); een overzicht van beelden van Merijn Bolink (t/m 15 april); een overzicht van mode fotografie van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, t/m 25 maart; een overzicht uit de periode 1998-2000 van het modeduo Victor & Rolf, t/m 25 maart.

Haarlem

Voor de manifestatie Whitelight op en rond de Grote Markt verruilen 25 kunstenaars tijdelijk hun atelierruimte voor een etalage. Onder hen Jop Horst, Dana Wyse, Marcus Weber & Thaddäus Hüppi en Martin Riebeek. Tot en met 13 februari.

Heerlen

Stadsgalerij Heerlen (Raadhuisplein 19): als vierde in de reeks duotentoonstellingen over de grenzen van de schilderkunst gaan kunstenaars David Bade en Twan Janssen in hun werk de confrontatie met elkaar aan. Van 13 januari t/m 25 maart.

Laren

Singer Museum: I Paint I Write I Paint (13 januari t/m 18 februari) is niet alleen de naam van de tentoonstelling met recent werk van Jan Cremer, maar ook van de catalogue raisonné die over het oeuvre van de schilder/schrijver verschijnt. (Oud)museumdirecteuren Wim Beeren en Rudi Oxenaar verzorgden de teksten.

Leeuwarden

Bureau Leeuwarden (Turfmarkt 10): drie beklemmende installaties en drie performances van de in Nederland wonende, Israëlische kunstenares Yael Davids, waaronder een boekenkast waarin vijf personen zitten bekneld, t/m 18 februari. Performance op 2 februari, 20-21 uur.

Fries Museum: Alles in de wind zijn portretten van Emo Verkerk (t/m 18 februari).

Princessehof Leeuwarden: Comic Relief, beelden van Gijs Assmann (t/m 11 februari); Magische Aarde: figuratieve keramiek uit Afrika. Met aardewerk uit o.a. Mali, Ghana, Nigeria en Soedan. Verlengd t/m 4 februari.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: overzicht van films, video's en fotosequenties, alsook sculpturen en installaties van de Zwitserse kunstenaar Roman Signer met als titel 'Roman Signer: Works 1971-2000' (t/m 28 januari); overzicht van zestig beelden van beeldsnijder Jan van Steffeswert. Tot en met 11 februari.

Naarden

Comenius Museum: acht jonge kunstenaars uit Oost- en West-Europa laten op de tentoonstelling Memories (van 14 januari t/m 14 mei) zien, hoe jeugdherinneringen doorwerken in hun werk.

Nijmegen

Museum het Valkhof (Kelfkensbos 59): het landschap ten oosten van Nijmegen trok begin 19de eeuw veel kunstenaars. Heerlijke natuurtooneelen toont romantische landschapschilderkunst uit Beek en Ubbergen (1810-1860). Tot en met 18 februari; Bonjour monsieur Marius is een ode aan de tachtigjarige beeldhouwer Marius van Beek, Tot en met 25 maart.

Oss

Schilderijen Peter Koole VIA catalogus Gerardjan Rijnders DIALOOG/MONOLOOG LOOG? Koen van Bijnen N.A.V.: een monoloog van Gerardjan Rijnders en foto's van Koen van Bijnen, gebaseerd op schilderijen van Peter Koole; Crawling paint, werk van Arno Mertens waarin hij verf zelf zijn weg laat zoeken op een schilderij. Tot en met 25 februari in Museum Jan Cunen (Molenstraat 65).

Purmerend

Museum Waterland (Kaasmarkt 16): Hoe ziet het leven in een 21ste-eeuwse Vinex-locatie eruit. Het museum vroeg vijf fotografen/kunstenaars (Korrie Besems, Saskia Janssen/George Korsmit, Luuk Kramer en Siebe Swart) nieuw werk over dit thema te maken. Tot en met 28 januari.

Rotterdam

ROOM (Benthuizerstraat 96): In Exploring Room beschrijven vijf beeldend kunstenaars de hen omringende leefruimte, van 12 januari t/m 3 februari.

Cokkie Snoei (Mauritsweg 55): pictogram-schilderijen van Heike Kati Barath en digitale tekeningen van Úna Henry. Tot en met 4 februari.

In de Oplichterij (Witte de Withstraat 48a) zijn vijftien strakke tantes aan de muur genageld door beeldend kunstenaar Willij van de Linden, t/m 21 januari.

Centrum voor hedendaagse kunst Witte de With (Witte de Withstraat 50) in het kader van Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad en het International Filmfestival Rotterdam: de installaties van Manfred Pernice verwijzen naar concrete resten van verkeersstromen, goederentransporten en consumptiepatronen; Anarrations toont werk van Anneke A. de Boer, Fow Pyng Hu, Gabriel Lester en Pia Wergius.

Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam (Hoogstraat 112): in de tiende en laatste aflevering van de tentoonstellingsreeks Unisono waarin het museum steeds een nieuwe aankoop hedendaagse kunst presenteert, is de beurt aan landschapsfotograaf Gerco de Ruijter. Tot en met 4 maart.

Uden

Museum voor Religieuze Kunst (Vorstenburg 1): in God geprezen toont het museum de mooiste ikonen uit de collectie. Tot en met 11 maart.

Utrecht

Moira (Wolvenstraat 10): in Circus Maximus vrijdag vanaf 19.30 uur films van o.a. Yuri A. (Ch), Claire Barrett, P.J. Roggebrand en Theatre of Hell.

Centraal Museum: in de projectkamer van het museum de installatie Badezimmer van David Bade (t/m 18 maart); Utrechtse kerkportretten van de 17de-eeuwse schilder Pieter Jansz. Saenredam (1597-1665), t/m 4 februari; een overzicht van Dick Bruna (t/m eind juni).

Museum Catharijneconvent: Als onderdeel van De weg naar de hemel, de grootscheepse tentoonstelling over reliekverering (waarvan het andere deel in De Nieuwe Kerk in Amsterdam is te zien) richt het Catharijneconvent zich op relikwieën in de Lage Landen, t/m 22 april.

Venlo

Museum van Bommel van Dam: een overzicht van het grafisch oeuvre van Jef van Diederen. Tot en met 28 januari.

Limburgs Museum: de tentoonstelling Jong! zoomt in op de jongerenculturen van de jaren vijftig tot nu, t/m 4 maart.

Vlissingen

In Watertoren AK (Oranjestraat 4) werk van Jan van Munster, waarin energie centraal staat. Futuristische beelden van Ad de Jong, David Lindberg, Niels Staal en Simon Dekker. Tot en met 21 januari.

Zaanstad

Kunstcentrum Zaanstad (Westzijde 39) presenteert een installatie, objecten en tekeningen van Lisette Verkerk, modevormgeving van Lucia Epskamp, fotografie van Sabine Plamper en objecten, fotografie en 'schetsen uit Spanje' van Marijke Schurink, alle vier gefascineerd door het menselijk lichaam. Aantrekkelijk goed!, t/m 27 januari.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden