BEELDENDE KUNST

Galerie Y-Burg in het Vrieshuis Amerika (Oostelijke Handelskade 25) viert haar eenjarig bestaan met werk van kunstenaars die in Y-Burg hebben geëxposeerd, onder wie Jan van der Ploeg....

Amsterdam

In het Machinegebouw van de Westergasfabriek beelden in graniet, diabas, marmer en albast van Mirjam de Nijs, vrijdag vanaf 17 uur, ook op 15 en 16 augustus van 11 tot 18 uur.

Het kunstenaarscomplex Nieuw & Meer, dat ligt op een landtong tussen het Nieuwe Meer en de ringvaart van de Haarlemmermeer, viert zijn 10-jarig bestaan met de manifestatie Archipel. Twaalf kunstenaars maakten tien kunsteilanden, die zwemmend of per boot bereikbaar zijn. Van 15 augustus t/m 6 september van zonsopgang tot zonsondergang te bezichtigen. Van 18 t/m 22 augustus elke avond een film in de openlucht.

Bergen op Zoom

Engelen, gevleugelde schoonheid door de eeuwen heen is een tentoonstelling in Het Markiezenhof over engelen. Met veel kunstvoorwerpen en schilderijen die iets laten zien van de begeleidende of beschermende rol die deze 'boodschappers van de hemel' wordt toegedicht.

Den Bosch

Op het Theaterfestival Boulevard ook veel beeldende kunst, waaronder een Bird Navigator van Bert Vogels, een installatie die het hoogste punt van het festivalterrein vormt. Stefan Smagghe maakte een klanksculptuur en Roos van Geffen verbeeldde een reinigingsritueel. Nog t/m 16 augustus.

In het Noordbrabants Museum Veertig jaar werk op papier, een retrospectief van de Brabantse kunstenaar Gerard Verdijk, en een tentoonstelling van JCJ Vanderheyden, ter gelegenheid van diens 70ste verjaardag, beide t/m 6 september.

Den Haag

Pulchri Studio (Lange Voorhout 15) presenteert eindexamenwerk van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Debuut, 15 augustus t/m 6 september.

De tentoonstelling 'Schaakmat' gaat over 'consequente handelingen in de kunst', met werk van Bernadette Beunk, Mathilde Cuijpers, Ditty Ketting, Jerry Keizer en Peter Struycken. In galerie Nouvelles Images, Westeinde 22. In de bovenzaal collages en beelden van Carel Visser, t/m 19 augustus.

Goes

Maria Magdalena. Vrouw + Man. Raadsel is het concept van een manifestatie in Goes, die bestaat uit een tentoonstelling met hedendaagse kunst in de Grote of Maria Magdalenakerk van werk van Klaar van der Lippe, ManfreDu Schu, Ronald van Tienhoven en Thorvaldur Thorsteinsson (15 augustus t/m 3 oktober), een historische tentoonstelling in het Museum voor Zuid- en Noord-Beveland (eveneens t/m 3 oktober) en het symposium 'Waanzinnige beelden' op 2 oktober in de Grote Kerk.

Groningen

In het Groninger Museum schilderijen van Siep van den Berg, 15 augustus t/m 25 oktober.

In de AaKerk de interdisciplinaire manifestatie AaKunst 2, met een grote tentoonstelling en 11 voorstellingen, performances en muzikale uitvoeringen (steeds op de zondagmiddag). Tot en met 30 augustus.

Rotterdam

De Italiaanse architect en graficus Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) was het grote voorbeeld voor graficus M.C. Escher. In Museum Boijmans Van Beuningen prenten van Piranesi uit eigen bezit. De perfecte zinloosheid van de onmogelijke ruimte, t/m 25 oktober.

Tilburg

In De Verschijning (Lanciersstraat 42) Andermans keuze, kunstenaars kiezen uit elkaars werk. Leden van de Vereniging Midden-Brabantse Kunstenaars tonen elkaars werk. Van 16 t/m 30 augustus.

Workum

In Kunsthuis Kort t/m 13 september sculpturen van Peet Verrijn Stuart.

Zwolle

William Speakman exposeert in Het Langhuis (Goudsteeg 8) beelden en installaties, 15 augustus t/m 11 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden