BEELDENDE KUNST

De Oostenrijkse beeldhouwer Walter Pichler ontfermt zich als geen ander over de ruimte waarin zijn sculpturen een plaats krijgen. In het Stedelijk Museum heeft hij de erezaal en de zalen daaromheen tot en met 26 april in beslag genomen....

Amsterdam

Verder in het Stedelijk een tentoonstelling van het werk van Peer Veneman, die behoorde tot de eerste Hollandse postmodernen. Zijn kleurig geschilderde, houten beelden die noch volledig abstract, noch figuratief waren, betekenden een breuk met de strakke, minimalistische sculpturen van zijn voorgangers uit de jaren zeventig, t/m 12 april. Voorts een expositie van de New-Yorkse kunstenaar Jonathan Lasker (1948) die naam maakte als schilder van felgekleurd werk met rasters en lijnen, zogenaamde 'squiggles', t/m 19 april.

In Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond Grafiek op de Grens II: vijf Vlaamse en vijf Nederlandse grafische kunstenaars (twee-aan-twee) maakten werk bij een tekst van een Vlaamse of Nederlandse schrijver. Linda Vinck en Jolanda Traa werkten met een tekst van Margriet Kemper; Nico Lannoo en Ton Slits met Walter van den Broeck; Jan Vermeulen en Magdalena Peltzer met Gwij Mandelinck; Eric Vande Pitte en Jos van der Sommen met Kamiel Vanhole; Albert Daniels en Marius van Dijke met een tekst van Andreas Oosthoek. Van 27 februari t/m 5 april.

Trifling work is volgens de makers mischien niet de beste titel voor de expositie met werk van Bob en Roberta Smith, Jane Bendix, Martin Walde, Voebe de Gruyter en David Burrows in W139. 'Killing time' zou beter zijn, of: transformeren, balanceren, muteren, reproduceren, exploderen, imploderen, kauwen, plakken, likken, drijven, koken, kneden, knippen, etc... Enfin, vanaf zaterdag in W139, Warmoestraat 139, t/m 29 maart.

De tentoonstelling Soon met werk van zestien Britse kunstenaars stelt het begrip tijd, en de vergankelijkheid er van, aan de orde. Met onder meer werk van Cornelia Parker, een van genomineerden voor de belangrijke Britse Turner Prize. Verder werk van o.a. Dan Hays (John Moore Prize), Joanna Buick, Greg Lewis, Emma Smith en Denise Webber. Van 28 februari t/m 29 maart in Het Consortium, in pakhuis Wilhelmina, Oostelijke Handelskade 29a.

In Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) sculpturen van Theo Schepens, die nauwelijks zijn afgewerkt en eerder 'modellen om een gedachte vast te houden' genoemd kunnen worden. Tot en met 14 maart.

De onafhankelijken exposeren in De Zaayer (Keizersgracht 22): Jeanne Wesselius, Maartje Strik, Leo Poelmeijer, Anke Labrie, Willem Claassen, Constance Visser e.v.a., t/m 10 maart.

Naast bloemen, dieren en de mens was het ornament in de zeventiende eeuw een geliefd onderwerp van tekenaars en makers van prenten. In het Rijksmuseum een tentoonstelling over het ornament en de ornamentsprenten, t/m 19 april. Afgelopen zondag opende het Rijksmuseum het nieuwe interactieve centrum ARIA (Amsterdam Rijksmuseum InterActief), een ruimte met een uniek multimediasysteem waar bezoekers ruim 1200 kunstvoorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum kunnen opvragen.

Unlimited.nl in De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10) bestaat uit werk van zestien jonge Nederlandse kunstenaars, een presentatie die wil aantonen dat 'kunst in Nederland een nieuwe bloeiperiode doormaakt'. Werk van o.a. Paul de Reus, Arno Nollen, Yvonne Fontijn, Fiona Tan en Fransje Killaars. Tot en met 22 maart.

Arnhem

Duivels, heksen en hermafrodieten bevolken de kleurrijke tekeningen van Ada Dispa. Zelf omschrijft Dispa haar werk als 'levenslust dansend met doodsdrift'. Het Museum voor Moderne Kunst toont haar werk. De tentoonsteling wordt zaterdag om 15.30 uur geopend door de kunstenares zelf, die een performance uitvoert. Losbol, t/m 17 mei. Ook in het museum werk van de jonge Nederlandse kunstenaar Kiki Lamers (1964). Ze schilderde aanvankelijk vooral zichzelf: zittend in bad, naakt gehurkt of verstrengeld in een erotische omarming. De laatste jaren heeft zij haar terrein verlegd naar portretten van kinderen, t/m 4 mei.

Bergen

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de grote tentoonstelling Vrouw en arbeid werd georganiseerd door stichting Josine de Bruyn Kops, die een lans wilde breken voor het werk van vrouwelijke kunstenaars. Om dit jublieum te vieren worden in meerdere musea tentoonstellingen gehouden met hetzelfde thema. Centraal op de tentoonstelling, Vrouw en Arbeid 1898-1998, Bergense kunstenaressen in Museum Kranenburgh staat Charley Toorop, t/m 19 april.

Breda

In De Beyerd vier tentoonstellingen: 'Door de wind getekend, door het licht gekleurd', schilderijen van Job Hansen (1899-1960); 'Ontbladering', een installatie van Menashe Kadisman; 'Vista', foto's van Michel Szulc-Krzyzanowski en 'Reis in Japan', een vijftig meter lange tekening van Raffi Kaiser. Alle vier exposities duren t/m 19 april.

Deventer

In de Bergkerk (Bergkerkplein 1) installaties van Theo van Keulen, t/m 22 maart.

Eindhoven

Het Van Abbemuseum presenteert onder de titel NL een actueel, kaleidoscopisch beeld van de stand van zaken binnen de beeldende kunst in Nederland. Daarin hoort volgens het museum werk thuis van o.a. Rineke Dijkstra, Atelier Van Lieshout, Tiong Ang, Karin Arink, Erszébet Baerveldt, Jeroen Eisinga, Job Koelwijn, Aernout Mik/Marjoleine Boonstra, Marijke Warmerdam, t/m 13 april.

Kunstenaarsintitiatief De Fabriek vroeg Erik van Lieshout een tentoonstelling met jonge kunstenaars te organiseren. World of Enjoyment toont werk van elf kunstenaars; 'allen meer doeners dan denkers' zoals Van Lieshout formuleert. Presentatie op zaterdag (vanaf 20.30 uur) en zondag (14-18 uur) in De Fabriek, Baarsstraat 38. Ps: honden niet toegestaan.

In De Overslag, Hofstraat 89, een architectonisch object van Frank Havermans en de installatie '1/20/1' van Tom Frantzen, beide geïnspireerd op het thema autonome architectuur. Tot en met 8 maart.

Groningen

Killing Your Darlings? is een term uit de filmwereld die verwijst naar de oorspronkelijke ideëen die door allerlei noodzakelijke keuzes niet meer terug te vinden zijn in het eindresultaat. Ziegler Groningen, Sledemennerstraat 13, vroeg voor de lustrumexpositie een aantal kunstenaars om zich door 'Killing Your Darlings' te laten inspireren. Werk van Corné Gabriëls, Saskia Janssen, Owen Oppenheimer en Femke Schaap. Tot en met 15 maart.

Maastricht

Kunstruimte +/-42m3, Rechtstraat 87, presenteert in de expositie '!t knows' foto's, objecten en schilderijen van Volja alias Ronald Coenen. Van 28 februari t/m 28 maart.

Rotterdam

Duende, Tamboerstraat 9, vroeg curator Maria Lind en de kunstenaars Annika Eriksson en Matts Leiderstam samen te werken voor Studio Visit: Leiderstam toont een driedimensionale reconstructie van het schilderij 'The Painter's Studio' van Hubert Robert in Boijmans Van Beuningen; Eriksson toont het videowerk 'The Construction'; Lind presenteert 'The Painting school' een Zweedse tv-serie van Marie-Louise Ekman over de worsteling met creativiteit van studenten aan de kunstacademie. Tot en met 15 maart.

Centrum Beeldende Kunst, Westersingel 83, toont de installatie 'Klaas' van Wim Salki, de installatie 'The second Sickle' van Wilma van der Meyden, en tekeningen van Yvette Maltha. Tot en met 22 maart.

Museum Boijmans Van Beuningen besteedt aandacht aan de beelden die Dada-oprichter en surrealistische schilder Max Ernst maakte. Max Ernst in beeld, t/m 8 maart. Voorts toont het museum de visie van de Amerikaanse kunsthistorica Rosalind Krauss op het surrealisme, t/m 8 maart; tekeningen en prenten uit de Italiaanse Hoog-Renaissance (1480-1550), t/m 15 maart; 'De Meester van de kleine landschappen', een tentoonstelling over het landschap in de 16de eeuw, t/m 15 maart.

Tilburg

In De Pont een honderd foto's tellende installatie van de Amerikaanse kunstenares Roni Horn: 'You are the weather' (1995), t/m 3 mei. Tegelijkertijd toont De Pont 'Pair Field' een andere, minimalistische installatie van Horn uit de collectie van het museum.

Utrecht

In Flatland-galerie (Lange Nieuwstraat 7) litho's van Stanislaw Lewkowicz. Hij gebruikt onder meer vellen kunstbont en iriserend folie voor zijn afbeeldingen. Moonlighting, t/m 14 maart.

Vlissingen

I de Watertoren HK Vlissingen zes solopresentaties van hedendaagse kunstenaars: Dwight Harold Marica, Ramses Anuar de Haas, Peter Morrens, Juul Sadee, Eveline van Duyl en Kees de Valk. Van 1 maart t/m 7 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden