BEELDENDE KUNST

Een kennismaking met Charley Toorop, t/m 14 juni in het Stedelijk Museum, bestaat uit schilderijen van Toorop en van haar zoon Edgar Fernhout, foto's van Eva Besnyö over de kring rond Toorop en de documentaire 'De wil is alles' van Kiki Amsberg en Paul van den Wildenberg....

Alkmaar

Amersfoort

In Beeldlijn, Krommestraat 23, beelden van Catrien van Amstel en Leo van den Bos, sieraden van Willem Pastoor, en grafiek van Lili Corver en Theodora Plas. Tot en met 15 april.

Amsterdam

DS Contemporary presenteert t/m 15 maart in de Beurs van Berlage schilderijen van Miquel Segall (27), Tsjebbe Beekman (25) en Demiak (30).

In Galerie Nine, Keizersgracht 570, de geometrische sculpturen van Fons Brasser, t/m 23 maart.

Kunstinitiatief 2000 jaar onzekerheid vroeg voor een tentoonstelling in De Veemvloer, Van Diemenstraat 410 vijf kunstenaars: Grootendorst & Van den Berg tonen hun dia-klankbeeld, Aafke Bennema een geluidsinstallatie, van Puck Willaarts komt een roterende foto-reportage, van Rinke Nijburg een gefilmd tableau Vivant en Gerda ter Thije neemt de bezoeker mee in zijn fotoarchief. Van 8 t/m 29 maart.

In The Living Room, Nieuwezijds Voorburgwal 338, werk van Pieter Alewijns, 'Once upon a midnight

dreary', van 11 maart t/m 11 april.

In het Joods Historisch Museum een tentoonstelling over de joodse volken in Centraal-Azië en de Kaukasus, afkomstig uit het Russisch Museum voor Etnografie in Sint-Petersburg, t/m 22 september.

Fang Lijun, from Beijing tot Amsterdam and back again is een tentoonstelling in het Stedelijk Museum van deze Chinese kunstenaar. Tentoongesteld wordt recent werk dat hij aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam vervaardigde, samen met een aantal vroegere werken, zoals zijn 'onderwaterschilderijen' en houtdrukken op papier, t/m 13 april.

De Oostenrijkse beeldhouwer Walter Pichler ontfermt zich als geen ander over de ruimte waarin zijn sculpturen een plaats krijgen. In het Stedelijk Museum heeft hij de erezaal en de zalen daaromheen t/m 26 april in beslag genomen.

Recente grafiek van Jan Cremer in Galerie Clement (Prinsengracht 845), t/m 26 maart.

In Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) sculpturen van Theo Schepens, die nauwelijks zijn afgewerkt en eerder 'modellen om een gedachte vast te houden' genoemd kunnen worden. Tot en met 14 maart.

Peer Veneman behoorde tot de eerste Hollandse postmodernen. Zijn kleurig geschilderde, houten beelden die noch volledig abstract, noch figuratief waren, betekenden een breuk met de strakke, minimalistische sculpturen van zijn voorgangers uit de jaren zeventig. Het Stedelijk Museum toont een selectie van zijn werk van 1980 tot nu, t/m 12 april.

De New-Yorkse kunstenaar Jonathan Lasker (1948) maakte naam als schilder van felgekleurd werk met rasters en lijnen, zogenaamde 'squiggles'. Het Stedelijk Museum brengt een overzicht van zijn werk, t/m 19 april.

In MonteVideo/TBA (Keizersgracht 264) Bull's Eye, installaties van Femke Schaap, Bart Dijkman, Jeroen Kooymans, Petr Zubek, Marjan Laaper en Karin Bosch. Tot en met 7 maart.

De in Barcelona geboren kunstenares Alicia Framis (1967) maakt geen tastbare kunst. Ze 'schept voorwaarden voor direct menselijk en mogelijk fysiek contact'. Vorig jaar won ze de Prix de Rome met haar 'Walking Monument', de menselijke toren die het op de Dam in Amsterdam precies een minuut volhield. Voor The Dreamkeeper treedt ze op als droombewaarster. Wie belt krijgt haar op bezoek. Vanaf haar slaapmatje legt ze met een camera obscura de eenzame, vredige of juist rusteloze momenten van de slaper vast. De resultaten worden tentoongesteld. Informatie tel. 020-4220471; Bureau Amsterdam, t/m 8 maart.

Apeldoorn

Je Maintiendrai is de tweede aflevering in de serie Het Banket in Archipel (Vosselmanstraat 402). Met installaties van Arno Coenen, René Bosma en Klaartje Pander (die schilder- en computerkunst combineert), 3D-panelen van Gijs van der Schoot en een billboard met een reuze zak patat van Cor Groenenberg. Tot en met 15 maart.

Benin/Benin tussen gisteren/ morgen is een tentoonstelling in het Van Reekummuseum met hedendaagse kunst uit Benin van Calixte Dakpogan, Théodore Dakpogan, Amidou, Kifouli & Lassi Dossou, Romuald Hazoumé, Cyprien Tokoudagba en Zinsou. Tot en met 3 mei.

Arnhem

Stichting Josine de Bruyn Kops baarde honderd jaar geleden opzien met de tentoonstelling Vrouw en Arbeid waarbij werk van vrouwelijke kunstenaars was samengebracht. Om het feit te herdenken worden dit jaar in verschillende musea in Nederland tentoonstellingen georganiseerd. Vanaf 8 maart in Museum voor Moderne Kunst Een wereld van verschil, werk van achttien kunstenaressen onder wie Lidwien van der Ven, Maria Roosen en Lydia Schouten. Tegelijkertijd in het Burgerweeshuis werk van onder anderen Charley Toorop, Maria Vos en Amélie Brantsen.

Den Bosch

De kleding die de kunstenaars Madeleine Berkhemer, Ellis Belier, Elles Jeurink, Audrey Ng en Adriaan Rees laten zien in Artis, Boschveldweg 471, zit meer onder dan op de huid, onthult eerder dan dat het verhult. 'Clothes encounters (of a special kind)', t/m 22 maart. Op Eenhoog beelden van Devon Ress.

In het Noordbrabants Museum een tentoonstelling over het oeuvre van arts, kunstenaar en (kunst)verzamelaar Hendrik Wiegersma, t/m 15 maart.

Den Haag

Dit jaar is het de 100ste geboortedag van Willem Schrofer, docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. De Haagse Kunstkring, Denneweg 64, toont in de expositie Leerlingen van Willem Schrofer werk van zeven oud-leerlingen van de academie die allen les van hem hebben gehad: Co Westerik, Hermanus Berserik, Henk Peeters, Yvonne Kracht, Peter Struycken, Krijn Giezen en Matthijs Röling.

Witte vlag - Rode vlag, 'symbolen van agressie', is een tentoonstelling van Onno Dirker bij Stroom hcbk (Toussaintkade 55). Tot en met 4 april.

Galerie Ramakers, Toussaintkade 70, presenteert schilderijen en tekeningen van Mat van der Heijden. Tot en met 8 maart.

Nieuwe schilderijen van Erik Pape, 'Entre chien et loup', t/m 8 maart bij galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6.

Dordrecht

Bij Teekengenootschap Pictura, Voorstraat 190, een solotentoonstelling van 'real-artist' Silvia Steiger. In de foyer tekeningen en grafiek van Saskia van Broekhoven. Tot en met 12 maart.

Het landschap en landschappelijke motieven vormen de uitgangspunten voor de schilderijen van Ronald Zuurmond (1964). Tot en met 22 maart in het Dordrechts Museum.

Eindhoven

Het Van Abbemuseum presenteert onder de titel NL een actueel, kaleidoscopisch beeld van de stand van zaken binnen de beeldende kunst in Nederland. Daarin hoort volgens het museum werk thuis van o.a. Rineke Dijkstra, Atelier Van Lieshout, Tiong Ang, Karin Arink, Erszébet Baerveldt, Jeroen Eisinga, Job Koelwijn, Aernout Mik/Marjoleine Boonstra, Marijke Warmerdam, t/m 13 april.

Enschede

In Rijksmuseum Twenthe een overzicht van de klassieke moderne schilder Jan Roeland. Van 7 maart t/m 19 april.

Haarlem

De objecten van Alet Pilon ontstaan meestal in Zwitserland waar ze vaak komt. In het dorp in de Alpen houden de slagers én de stropers al rekening met haar niet aflatende vraag naar restmateriaal: hoorns, klauwen, skeletten van dode vogels. In de Vishal is haar werk vanaf zaterdag tentoongesteld. Beestachtige objecten, t/m 30 maart. Tegelijkertijd toont De Vishal werk van Gerard Venbrux en Martijn Lucas Smit.

Case, Burgwal 2, presenteert werk van Hermann Maier Neustadt en Jan van der Ploeg, van 7 t/m 22 maart.

Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, exposeert tekeningen van Armando, Arno Kramer, Jan Roeland, Piet Tuytel, schilderijen van Rineke Marsman, en keramiek Cecile van der Heiden.

Heerlen

Fotowerk van Cor Dera, installaties van Paul Devens, schilderijen van Paul Drissen en foto's van Michel Vanderheijden zijn t/m 29 maart te zien in de Stadsgalerij (Raadhuisplein 19).

Maastricht

Het Bonnenfanten Museum toont vanaf deze week prenten en tekeningen uit de collectie van het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen. De bedoeling is dat geregeld prenten en tekeningen uit de collectie van het Boijmans in het Bonnenfanten tentoongesteld gaan worden. Deze eerste expositie omvat grafiek en tekeningen van Giovanni Battista Piranesi. Tegelijkertijd eert het museum zijn schepper, de vorig jaar overleden architect Aldo Rossi, met een tentoonstelling van diens grafisch oeuvre die dezelfde thema's hebben als zijn architectonische verhandelingen.

Middelburg

Metro S, Kuiperspoort 22, toont werk van Wieke Terpstra, van 8 maart t/m 11 april.

Rotterdam

Carambolage: Rotterdam ontmoet Keulen. In januari was het werk van de Rotterdamse kunstenaars Freek Drent, Peul van der Eerden, Ron van der Erde, Vanessa Jane Phaff, Sonia Rijnhout en Gerco de Ruijter te zien samen met het werk van vijf Duitse kunstenaars in het Gothear Kunstforum in Keulen. Vanaf zaterdag zijn de rollen omgedraaid. Dan is het werk van de Keulse kunstenaars Dagmar Bogattke, Britta Lauer, Jupp Linssen, Dieter Laue en Ulrich Möckel in Rotterdam tentoongesteld, samen met dezelfde Nederlandse collega's bij het Centrum Beeldende Kunst (Nieuwe Binnenweg 75), het Goethe-Institut ('s Gravendijkwal 50) en bij Kaus Australis (Melanchtonweg 137). Tot en met 5 april.

In de Kunsthal vanaf zaterdag werk van de genomineerden voor de NPS-Cultuurprijs. In een achttal tv-afleveringen worden 24 kunstenaars geïntroduceerd middels individuele promotors. Criteria voor de prijs zijn dat de kunstenaars in Nederland moeten wonen en werken en niet ouder mogen zijn dan 35 jaar. De winnaar mag ¿ 25.000,- voor een nieuw project mee naar huis nemen. Van 7 maart t/m 10 mei.

De Franse schilder Francis Picabia was 'stijlloos', d.w.z. hij heeft alle stijlen wel zo'n beetje toegepast. In 1918 stond Picabia in de voorhoede van de Parijse Dada-beweging. Museum Boijmans Van Beuningen toont een overzicht van zijn late schilderijen. Daarnaast een kleinere expositie met werk van kunstenaars die door Picabia beïnvloed zijn, zoals Andy Warhol, David Hockney en Sigmar Polke, t/m 31 mei. Verder heeft het museum tentoonstellingen met tekeningen en prenten uit de Italiaanse Hoog-Renaissance (1480-1550), t/m 15 maart; 'De Meester van de kleine landschappen', een tentoonstelling over het landschap in de 16de eeuw, t/m 15 maart.

Vlissingen

In de Watertoren HK Vlissingen zes solopresentaties van hedendaagse kunstenaars: Dwight Harold Marica, Ramses Anuar de Haas, Peter Morrens, Juul Sadee, Eveline van Duyl en Kees de Valk, t/m 7 juni.

Utrecht

Op de groepstentoonstelling Dat wordt goed man! in Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2, werk van de jonge kunstenaars Ellen Ligteringen, Mike Bonsen, Joep van Liefland en Bas Louter.

In 1919 vestigde de Algerijnse kunstenares Valentine Prax (1897-1981) zich in Parijs en trouwde daar met de Frans-Russische beeldhouwer Ossip Zadkine. Galerie Quintesses, Nieuwe Gracht 53, toont een overzicht van Prax, t/m 4 april.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden