BEELDENDE KUNST

Een kennismaking met Charley Toorop, t/m 14 juni in het Stedelijk Museum, bestaat uit schilderijen van Toorop en van haar zoon Edgar Fernhout, foto's van Eva Besnyö over de kring rond Toorop en de documentaire 'De wil is alles' van Kiki Amsberg en Paul van den Wildenberg....

Alkmaar

Almere

Een stad kenmerkte zich van oudsher door zijn bakens: de kathedraal, het plein, het museum. Esther Agricola vroeg zes kunstenaars/architecten wat het imago is van Almere. Dat resulteerde in de tentoonstelling Constructen, ontwerpen voor stad en land, waarvoor de grenzen tussen beeldende kunst en architectuur werden afgetast. De tentoonstelling in de Paviljoens omvat werk van Atelier van Lieshout, Raoul Bunschoten/Joost Grootens, Sandra Derks, Erick de Lyon, Kas Oosterhuis/Ilona Lénárd en David Veldhoen. Tot en met 22 maart. Tegelijkertijd realiseert de Spaanse kunstenaar Federico d'Orazio in de Paviljoens de installatie 'Winter', het eerste project in 'De Vier Jaargetijden'.

Amsterdam

De New-Yorkse kunstenaar Jonathan Lasker (1948) maakte naam als schilder met felgekleurd werk met rasters en lijnen, zogenaamde 'squiggles'. Het Stedelijk Museum brengt een overzicht van zijn werk, t/m 19 april.

Bij galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, beelden van Alexander Lichtveld. 'All kinds of everything', van 14 februari t/m 7 maart.

Van Ver en Dichtbij in Arti et Amicitiae toont landschappen van dertien leden onder wie Ivo Kamphuis, Hans Landsaat en Anneke de Soete. Van 14 februari t/m 8 maart.

Galerie Hof en Huyser, Bloemgracht 135, presenteert schilderijen van Jan de Beus. Van 14 februari t/m 14 maart.

Werken op hout en papier van Suzan Drummen, vanaf zaterdag in galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317. Tot en met 18 maart.

Reliëfs van André Brenner in Galerie Scheper, Herengracht 247, van 14 februari t/m 14 maart.

In 'Meeting Point' in Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, is werk bijeengebracht van Dennis Adams, Tiong Ang, Ricardo Brey, Gaba Meshac en Shirin Neshat. Van 18 februari t/m 18 maart.

Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, toont Shalechet, een installatie van Menashe Kadishman. Duizenden grote en kleine, dikke en dunne metalen schijven met elk vier gaten verbeelden 'primitieve' gezichten. Van 14 februari t/m 15 maart.

Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, toont nieuwe werken van Esther Jiskoot, van 14 februari t/m 18 maart.

Galerie Y-Burg in Vrieshuis Amerika (Oostelijke Handelskade 25) presenteert de 'meest begeerde illusies' van een 130-tal kunstenaars op A4-formaat. Red Light District - Images of Desire, t/m 14 februari.

Veertien kunstenaressen van het New-Yorkse SOHO20, de galerie die in 1973 werd opgericht ter stimulering van vrouwelijke kunstenaars, leveren vijftig werken voor de expositie Transmission in De Zaaijer, Keizersgracht nr 22, met werk van o.a. meewerken Marilyn Clements, Katherine Hu Fan, Eve Ingalls, Jessica Lenard en Lucy Hodgson, t/m 17 februari.

The Gate Foundation (Keizersgracht 613) toont recent werk van Julia Ventura, t/m 7 maart.

In Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond onder de titel Littekens werk van Philippa Edwards en Lieve Van Stappen. Edwards en Van Stappen gebruiken beide glas in hun kunstwerken en ze hebben beide het lichamelijke als onderwerp. Tot en met 22 februari.

'You have to help me/ don't you understand... it's too risky/ my whole future depends on you.' De emoties die Lisa Holden met haar videoinstallaties bij de toeschouwer wil oproepen, zijn sterk gelieerd aan de dramatiek van opera en soaps. W139, Warmoesstraat 139, toont twee installaties van Holden: 'Too risky' en 'Encouters'. Tot en met 22 februari.

Naast bloemen, dieren en de mens was het ornament in de zeventiende eeuw een geliefd onderwerp van tekenaars en makers van prenten. In het Rijksmuseum een tentoonstelling over het ornament en de ornamentsprenten, t/m 19 april. Voorts in het Rijksmuseum Langs velden en wegen, een tentoonstelling van landschappen in de achttiende en negentiende eeuw geschilderd door Nederlandse kunstenaars als Koekkoek, Weissenbruch, Mauve, Van Gogh en Mondriaan te houden, t/m 3 maart.

Unlimited.nl in De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10) bestaat uit werk van zestien jonge Nederlandse kunstenaars, een presenatie die wil aantonen dat 'kunst in Nederland een nieuwe bloeiperiode doormaakt'. Werk van o.a. Paul de Reus, Arno Nollen, Yvonne Fontijn, Fiona Tan en Fransje Killaars. Tot en met 22 maart.

Martijn Hesseling (1971) exposeert in het Exposorium van de Vrije Universiteit (De Boelelaan 1105) zijn schilderijen die zijn opgebouwd uit lagen krantenpapier. Tot en met 27 februari.

Bergen

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de grote tentoonstelling Vrouw en arbeid werd georganiseerd door stichting Josine de Bruyn Kops, die een lans wilde breken voor het werk van vrouwelijke kunstenaars. Om dit jublieum te vieren worden in meerdere musea tentoonstellingen gehouden met hetzelfde thema, te beginnen in Museum Kranenburgh. Centraal op deze eerste tentoonstelling, Vrouw en Arbeid 1898-1998, Bergense kunstenaressen, staat Charley Toorop. Tot en met 19 april.

Den Bosch

De kleding die de kunstenaars Madeleine Berkhemer, Ellis Belier, Elles Jeurink, Audrey Ng en Adriaan Rees laten zien in Artis, Boschveldweg 471, zit meer onder dan op de huid, onthult eerder dan dat het verhult. Van 14 februari t/m 22 maart. Op Eenhoog beelden van Devon Ress.

Den Haag

De Nederlandse 19de-eeuwse schilderes Henriëtte Ronner-Knip schilderde katten aan het Belgische hof en van de Engelse adel. De Kunsthal toont honderd 'kattenkoppen' van Ronner-Knip. Opening zaterdag om 17.30 uur door Midas Dekkers. De tentoonstelling duurt t/m 26 april.

Bij Luxus, Boekhorststraat 99, werken op papier van Isabelle Simons. Van 12 t/m 22 februari.

In Museum Beelden aan Zee Vrouwen in beeld. Werk van vrouwelijke kunstenaars, voornamelijk uit de eigen collectie. Tot en met 29 maart.

Museum Het Paleis stelt recente sculpturen van Auke de Vries tentoon. De Vries kreeg onlangs de Ouborg Prijs uitgereikt, de oeuvreprijs van de gemeente Den Haag. Tot en met 22 februari.

Dordrecht

Bij Teekengenootschap Pictura, Voorstraat 190, een solotentoonstelling van 'real-artist' Silvia Steiger. In de foyer tekeningen en grafiek van Saskia van Broekhoven. Van 13 februari t/m 12 maart.

Enschede

In de voormalige textielfabriek De Bamshoeve, Lasondersingel 97, een groepsexpositie van jonge kunstenaars onder de paraplu van Stichting Nieuwe Twentse Kunst. Tot en met 28 februari.

Groningen

Killing Your Darlings? is een term uit de filmwereld die verwijst naar de oorspronkelijke ideëen die door allerlei noodzakelijke keuzes niet meer terug te vinden zijn in het eindresultaat. Ziegler Groningen, Sledemennerstraat 13, vroeg voor de lustrumexpositie een aantal kunstenaars om zich door het 'Killing Your Darlings'-principe te laten inspireren. Werk van Corné Gabriëls, Saskia Janssen, Owen Oppenheimer en Femke Schaap. Van 15 februari t/m 15 maart.

Niggendijker, Hofstraat 21, heeft 'banale' gebruiksvoorwerpen samengebracht van Jack Brandsma, Gert Gortemaker en Aart Rudolphy. Tot en met 8 maart.

Gouda

Het Stedelijk Museum toont zeventien kleine bronssculpturen van Jacques Lipchitz, samen met veertig kleinsculpturen van twintig hedendaagse Nederlandse kunstenaars onder wie Karin Arink, Sjoerd Buisman, Helen Frik. Tot en met 1 maart.

Haarlem

Ronald Ruseler gebruikt voor zijn kunstwerken zijn reisherinneringen. Zijn atelier is voor hem het centrum van de wereld. De Vishal, Grote Markt 20, stelt zijn 'landschappen' tentoon, t/m 2 maart. Tegelijkertijd toont de Vishal (metalen) beelden van Peet Verrijn Stuart.

Helmond

Gemeentemuseum Helmond presenteert een internationale groepstentoonstelling over de 'post-industriële stad' of The Global City. Met foto's, video's, installaties en een site op Internet geven kunstenaars hun commentaar op de Nieuwe Stad, centrum van vermaak, geldverkeer en alle mogelijke vormen van communicatie. Met medewerking van Jemima & Dolly Brown, Rineke Dijkstra, Gilbert & George, Andreas Gursky, Johan van der Keuken, Inez van Lamsweerde, Kirsten Mosher, Jeff Wall, Beat Streuli e.a., (t/m 22 maart).

Maassluis

In het Gemeentemuseum 'somber' werk van Jeanne Bieruma Oosting, afkomstig uit de nalatenschap van de in 1994 overleden schilderes/grafisch kunstenares. Van 13 februari t/m 29 maart.

Roermond

Recente schilderijen en werken op papier van Jan Wolkers, van 15 februari t/m 22 maart bij Galerie Wansink, Neerstraat 76.

Rotterdam

Canal du Nord is de titel van een reeks uitwisselingen en ontmoetingen tussen (jonge) kunstenaars uit Parijs en Rotterdam. In het centrum is een route uitgestippeld langs tien galeries die meedoen aan het project. Zo zijn er bij Alliance Francaise, Westersingel 14, portretten tentoongesteld van Klaar van der Lippe, Olivier Zabat, Serge Comte, e.v.a. Informatie over deelnemende galeries tel. 010-4767644.

In het Maritiem Museum een tentoonstelling met werk van kunstenaars die zich lieten inspireren door vuurtorens. Van 14 februari tot en met 21 juni.

De beroemde Dada-oprichter en surrealistische kunstenaar Max Ernst (1891-1976) beschouwde zijn beeldhouwwerk als een speels terzijde. Museum Boijmans Van Beuningen besteedt aandacht aan de beelden die Ernst maakte vanaf het begin van de jaren dertig tot aan 1974. Max Ernst in beeld, t/m 8 maart. Voorts toont het museum de visie van de Amerikaanse kunsthistorica Rosalind Krauss op het surrealisme (t/m 8 maart), en heeft het uit de eigen collectie een tentoonstelling samengesteld van tekeningen en prenten uit de Italiaanse Hoog-Renaissance (1480-1550), t/m 15 maart. Tot slot wijdt het museum met 'De Meester van de kleine landschappen, een tentoonstelling aan de ontwikkeling van het Karakteristieke landschap in de 16de eeuw (t/m 15 maart).

Slootdorp

Nieuwe schilderijen van Koen Vermeule zijn t/m 22 februari te zien bij Art & Project (Nieuwesluizerweg 42).

Tilburg

De Amerikaanse kunstenares Roni Horn trok zes weken door IJsland en fotografeerde daar steeds dezelfde vrouw, badend in verschillende warmwaterbronnen. De foto's vormen onder meer de basis voor haar installatie 'You are the weather' (1995) die nu in museum De Pont te zien is. 'You are the weather' wordt t/m 3 mei tentoongesteld met 'Pair Field' een andere, minimalistische installatie van Horn uit de collectie van het museum.

De tentoonstelling van beelden en tekeningen van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone is verlengd t/m 22 februari.

Utrecht

In Flatland-galerie (Lange Nieuwstraat 7) litho's van Stanislaw Lewkowicz. Hij gebruikt onder meer vellen kunstbont en iriserend folie voor zijn afbeeldingen. Moonlighting, t/m 14 maart.

In 1919 vestigde de Algerijnse kunstenares Valentine Prax (1897-1981) zich in Parijs en trouwde daar met de Frans-Russische beeldhouwer Ossip Zadkine. Galerie Quintesses, Nieuwe Gracht 53, toont werk van Prax, uit de periode 1925-1960. Tot en met 4 april.

Zeist

In Slot Zeist een groot overzicht van tekeningen van Peter van Straaten. Veel cartoons uit Het Parool, de strip 'Vader en Zoon', erotische en politieke prenten, maar ook vrij werk en veel jeugdwerk, t/m 29 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden