BEELDENDE KUNST

Artis (Boschveldweg 471 in Den Bosch) vroeg voor haar vijftigste tentoonstelling 24 kunstenaars om tekeningen te vervaardigen op groot formaat....

In het kader van de Friese manifestatie Salut au monde presenteren tot en met 22 september zeven kunstenaars werk via Media Mundi onder wie Willem de Ridder, Yuri Leidermann en Ids Willemsma. Presentatie van het hele project in TEM, voormalige HTS van de Hogeschool Leeuwarden.

House of Asia (Witte de Withstraat 19a in Rotterdam) presenteert werk van drie Chinese schilders: Ren Shi Hong, Shi Tou en Zhang Hong Bo. Tot en met 20 oktober, opening zondag om 15.30 uur.

In Phoebus (Eendrachtsweg 61 in Rotterdam) foto's en tekeningen van F.M. Hutchinson en Kamiel Verschuren. Tot en met 8 oktober, opening zondag om 15 uur.

In de Mariakapel (Korte Achterstraat 2a in Hoorn) On & Off Reproduction, een filminstallatie van Frederieke Jochems en foto's van Wanda Michalak. Tot en met 1 oktober, opening op zondag om 16 uur.

Niggendijker (Hofstraat 21 in Groningen) liet vier recensenten/critici (Elly Stegeman, Rutger Pontzen, Din Pieters en Wilma Sütö) een kunstenaar selecteren voor een tentoonstelling (respectievelijk Ellen Ligteringen, Liza May Post, Karin Arink en Erzsébet Baerveldt). Tot en met 1 oktober, opening zondag om 16 uur.

Galerie Maurits van de Laar toont tekeningen en aquarellen van Robine Clignett, collages van Len 't Hoen en werk van Karien Vandekerkhove. Tot en met 8 oktober.

In galerie Lot Duynstee (Hoogbrugstraat 18) en galerie Dorine Eijkman (Rechtstraat 96) in Maastricht vanaf zaterdag keramische maskers en werken op papier van de Amerikaanse kunstenaar Katheryn Trenshaw die zich in haar werk bezighoudt met de effecten van seksuele kindermishandeling. Op 10 september geeft ze een lezing over dit project in Hotel De l'Empereur (Stationsstraat 2 in Maastricht).

Illustrator Peter Vos is bekend van zijn tekeningen in Vrij Nederland en van het door hem geïllustreerde boek Sprookjes van de lage landen. De Beyerd in Breda presenteert zijn werk naar aanleiding van zijn zestigste verjaardag. Tot en met 5 november, opening zaterdag om 16 uur.

In De Vleeshal (Markt in Middelburg) tot en met 15 oktober Flotsam and jetsam (the end of the game) met werk van Mark Dion. Vanaf zaterdag.

Zaterdag om 19 uur de opening van de eerste expositie in de nieuwe tentoonstellingsruimte op het Wilhelmina Gasthuis-terrein Bastiaansestraat 28 in Amsterdam). Met werk van Colette Curfs, Caroline de Groot en Dorothée Meddens.

Galerie Barbara Farber (Keizersgracht 265 in Amsterdam) toont schilderijen en tekeningen van Matthew Weinstein tot en met 18 oktober. Opening zaterdag om 18 uur.

In Het Apollohuis (Tongelrestraat 81 in Eindhoven) vandaag om 17 uur de opening van een tentoonstelling met schilderijen van de Amerikaanse Marcia Hafif, tekeningen van de Poolse Ewa Kusasek, en een installatie van Mirjam Berloth. Tot en met 29 oktober. Zondag om 15 uur spreekt Sabine Dylla met de kunstenaars over hun werk.

In het CBK (Westersingel 83 in Rotterdam) werk van Sonia Rijnhout en video's van Allard Budding, A.M. Kopper/Milou van Ham en Ben Schot.

Museum De Wieger (Oude Liesselseweg 29 in Deurne) brengt een hommage aan schilder/graficus Bram van de Velde (1895-1981) met werk van zeven kunstenaars die door hem beïnvloed zijn. Met onder anderen Theo Wolvenkamp, Bert Hermens en Joris Geurts. Tot en met 22 oktober, vanaf zaterdag.

In CBK (Trompsingel 27 in Groningen) tot en met 14 oktober schilderijen van de in 1994 overleden landschapschilder Han Jansen. Opening zondag om 16 uur. Tot en met 8 oktober ook schilderijen van Alida Everts.

In galerie Sign (Winschoterkade 10 in Groningen) sculpturen van Rob van der Hoeven. Tot en met 1 oktober, opening zaterdag om 17 uur.

De kunstenaarsverenigingen Pulchri Studio (Lange Voorhout 15 in Den Haag) en De Vishal (Grote Markt 20 in Haarlem) wisselen werk van hun leden uit. In De Vishal werk van Pat Andrea, Annemarie Fischer, Aat Verhoog, Jan Kuiper, Frans Stuurman, Joop Polder en Ab van Overdam. In Pulchri Studio werk van onder anderen Marian Langerak, Jan Verburg, Wladimir Duijndam en Ton de Kroon. Beide tentoonstellingen duren tot en met 2 oktober, opening zaterdag.

De Fabriek (Baarsstraat 38 in Eindhoven) vroeg veertien afgestudeerde kunstenaars om samen met een docent van hun academie deel te nemen aan een workshop. Tot en met 23 september, vanaf zaterdag.

De Braziliaanse beeldhouwer Sérgio Camargo nam onder meer deel aan de Documenta in Kassel. Stedelijk Museum Schiedam toont beelden van Camargo tot en met 15 oktober. Opening zaterdag om 14 uur.

In Galerie de Krijtkring in Hoorn een overzichtstentoonstelling van Theodoor Heynes. Opening vandaag om 16 uur in museum Henriëtte Polak (Zaadmarkt 88 in Zutphen).

In CBK Stroom (Spui 193 in Den Haag) tot en met 18 november werk van Marin Kasimir die een panoramische opname maakte van Het Spui en die verder bewerkte. Ook in het nieuwe stadhuis van Den Haag panoramisch fotowerk van Kasimir.

Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140 in Amsterdam) heeft tot en met 22 oktober werk van Henk Visch in huis. Opening zaterdag om 17 uur.

De Stadshof, museum voor naieve en outsider kunst aan de Blijmarkt in Zwolle, toont vanaf vandaag recent werk van psychiatrische patiënten en een deel van de collectie van schilder/psychiater Plokker die in de loop der jaren bijzonder werk van patiënten verzamelde en onderzoek verrichtte naar de achtergrond ervan. Ateliers van de ziel, Tot en met 5 november.

Quartair Contemporary Art Initiatives (Toussaintkade 55 in Den Haag) vroeg Manel Esparbé Gasca een tentoonstelling samen te stellen met werk van Spaanse kunstenaars. Tot en met 1 oktober El Dominio Sensorial met werk van Jordi Martorell, Manel Esparbe Gasca, Brenda Novak, Joana Cera en Eulilia Valldosera. Opening vandaag om 17 uur.

Museum Kempenland (St Antoniusstraat 5 in Eindhoven) wijdt een tentoonstelling aan het grafische werk van Jan Hurx. Tot en met 12 november, opening vanavond om 20 uur.

In Museum Aemstelle (Amsterdamseweg 441 in Amstelveen) vanaf vandaag werk van vijf Hongaarse kunstenaars uit het plaatsje Obuda-Békasmegyer, waarmee Amstelveen een stedenband heeft. Tot en met 8 oktober.

Nog lopende exposities

Ferdinand Erfmann (1901-1968) hield van travestie. Hij had een 'moeizame verhouding tot de andere sekse', wat een thema is in zijn werk. In het Dordrechts Museum nog tot en met zondag een tentoonstelling over Erfmann.

Laatste weekeinde voor De particuliere collectie Van Baaren in het Centraal Museum in Utrecht. Josephina en Lambertus van Baaren, een welgestelde broer en zus uit Utrecht, kochten tussen 1925 en 1960 ruim vierhonderd 19de- en 20ste-eeuwse schilderijen, tekeningen, beelden, Japanse prenten en zilver.

Ook nog tot en met zondag in Het Centraal Museum in Utrecht De keuze van Simon Levie. Jan van Scorel, de Utrechtse Maniëristen en de Caravaggisten vormen de kern van de collectie 16de- en 17de-eeuwse kunst. Oud-conservator Simon Levie stelde een tentoonstelling samen uit de collectie oude meesters.

In Het Domein (Kapittelstraat 6 in Sittard) neemt een twintigtal Nederlandse en Belgische kunstenaars deel aan een bijzondere tentoonstelling: In Introduce ontbijt gast-conservator Ranti Tjan iedere dag met twee inwoners uit Sittard. Samen gaan ze op atelier-bezoek bij een van de twintig kunstenaars. De volgende dag wordt een kunstwerk van de betreffende kunstenaar in Het Domein onthuld en spelen de twee Sittardenaren tussen 15 en 17 uur de alleswetende suppoost bij dat werk. Met de dag groeit zo de tentoonstelling en is na 27 dagen Introduce compleet.

In galerie Clement (Prinsengracht 843 in Amsterdam) tot en met 27 september aquarellen van Bouke IJlstra en etsen van Nono Reinhold en Lydia Oerlemans.

Witte schemering is een tentoonstelling van pop-art schilderijen en tekeningen uit de periode 1965-1971 van Jacob Zekveld in Museum Boymans-van Beuningen. Tot en met 22 oktober.

In het kader van het festival Cultura Nova in Stadsgalerie Heerlen (Raadhuisplein 19) CD-HOME, een installatie van Yvonne Dröge-Wendel die zich begeeft op het CD-ROM terrein. Niet met een computer maar met een oud houten takelwiel, afkomstig uit een Amsterdams grachtenhuis, en kilometers elektriciteitskabel.

In de Steendrukkerij (Lauriersgracht 80 in Amsterdam) tot en met 29 september houtdrukken van Carel Visser.

Willem de Kooning is vooral bekend om zijn schilderijen. Minder bekend zijn zijn sculpturen. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht presenteert vanaf zaterdag - afkomstig uit de collectie van het Amsterdamse Stedelijk Museum - sculpturaal werk van De Kooning. Tot en met 2 juni.

Galerie de Expeditie (Leliegracht 47 in Amsterdam) heeft tot en met 7 oktober schilderijen van Bettie van Haaster (in 1989 winnaar van de Prix de Rome) in huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden