BEELDENDE KUNST

Het Cobra Museum is de laatste standplaats van Een pen voor de vrijheid, de reizende tentoonstelling van tachtig tekeningen en karikaturen van de Berlijnse tekenaar Fritz Behrendt (van 20 oktober t/m 23 november)....

Amstelveen

Amsterdam

In W139, Warmoesstraat 139, een geluidsinstallatie van Matthijs de Bruijne en Arnout Killian, i.s.m. architecte Gemma Hoogakker. 'Speakers', van 17 t/m 19 oktober van 12 tot 18 uur.

Vrijdag om 17 uur in (voormalig) Vrieshuis Amerika aan de Oostelijke Handelskade, de première van My gang will get You part 1, acht videofilms die Willem Barentz maakte van zijn reis naar de Noordpool, waar hij vier weken bivakkeerde om er 'Het monument voor de Onbekende IJsbeer' op te richten. In het Vrieshuis zal de film op drie verdiepingen tegelijk te zien zijn, geprojecteerd op de op de liftschacht aangebrachte ijswand. Ook zaterdag en zondag (12-18 uur).

Nieuw werk van Ab van Hanegem, van 16 oktober t/m 25 oktober bij galerie Vous Etes Ici, Nieuwe Keizersgracht 41.

Nieuwe tekeningen van Sigurdur Gudmundsson in Another Place, Planciusstraat 9a, van 21 oktober t/m 19 november.

Op hetzelfde adres zit Galerie van Gelder, waar vanaf zaterdag nieuw werk tentoongesteld wordt van JCJ Vanderheyden en Marijke van Warmerdam, t/m 20 december.

Saskia van Stein studeerde deze zomer af aan de Koninklijke Academie in Den Haag met onder meer een installatie waaraan het publiek kon meebouwen. De vloer lag bezaaid met plastic koffiebekertjes en men werd uitgenodigd de pot lijm ter hand te nemen en mee te bouwen aan torentjes. Het werk veranderde steeds en kwam eigenlijk nooit af. De tentoonstelling die Stein nu voor de Bloom Gallery, Bloemstraat 150, inrichtte heet zelfs 'Onaf', een titel die niet alleen verwijst naar de prille status van Saskia van Stein als kunstenares maar ook naar wat zij beoogt. Stein bekleedde de galerie met piepschuim en een ding lijkt zeker, de bezoeker stapt met piepschuim aan de broekspijpen weer naar buiten. Daarnaast wordt een videoprojectie van Saskia van Stein gepresenteerd. Tot en met 8 november.

Vrijdag gaat in de aula van het Stedelijk Museum om 14.30 uur de nieuwe documentaire film van Marlène Dumas in première. De film wordt vanaf 23 oktober vertoond in het Amsterdamse filmhusi Rialto.

Het Stedelijk Museum toont t/m 23 november gedichten van Wislawa Szymborska, vormgegeven door Wojtek Freundenreich, en recente sculpturen van Royden Rabinowitch (van 18 oktober t/m 30 november). Verder een overzicht van het poëtische en existentiële werk sinds 1988 van Walter Dahn, een leerling van Joseph Beuys. Dahn maakt sculpturen, objecten, schilderijen, tekeningen, foto's en video's. Another Time, Another Place, t/m 23 november.

Met honderden archeologische vondsten, waaronder manshoge godenbeelden, grafgiften, sieraden en de befaamde goudschat van koningin Amanisjakheto schenkt de Nieuwe Kerk aandacht aan de beschaving van het antieke Nubië. Van 3500 voor tot 350 na Christus lag Nubië in het Nijlland ten zuiden van Egypte. De Zwarte Farao's, heet de tentoonstelling en die titel slaat met name op de periode waarin de Nubische koningen als farao's over Egypte regeerden (712-656 v. Chr.). Tot en met 1 februari 1998.

Arnhem

In het Hooghuis, Vossenstraat 10, vanaf zaterdag 'Buiten lachen ze als hazen', tekeningen en een video van Harm Hajonides van der Meulen, en een filminstallatie van Job Horst (t/m 15 november). Verder worden schilderingen van Robbert Pasman en Olaf Klaassen tentoongesteld (t/m 2 november).

Het Museum voor Moderne Kunst wil de bekendheid van Meret Oppenheim vergroten met een grote overzichtstentoonstelling met ruim 180 werken, van het vroege werk in de jaren dertig, toen Oppenheim in Parijs verkeerde met kunstenaars als Man Ray, Ernst en Bréton, tot werk uit de jaren tachtig, t/m 23 november.

Assen

Suze Robertson groeide eind vorige eeuw aan de Haagse Academie uit tot een van de meest markante Nederlandse beeldend kunstenaressen. Met een enorme energie stelde ze haar leven in dienst van de Haagse School. Robertson had een voorkeur voor zwoegers aan de onderkant van de samenleving, die ze onopgeschmukt afbeeldde. In het Drents Museum schilderijen, tekeningen, pastels en aquarellen, t/m 23 november.

Den Haag

In Stroom, Toussaintkade 55, de tentoonstelling De Bezetenen van het Ontariomeer, werk van de Haagse kunstenaars Gerlach en Koop. Van 16 oktober t/m 29 november.

Nieuwe werken op papier van Hans van den Boogaard, Nicolas Dings, Chantal Fouraux, Arie de Groot, Alexander Haje, Jacqueline Kooter, Sandra Kruisbrink, Ger Lataster en Martin Tissing, in galerie Ronkes, Toussaintkade 67. Van 20 oktober t/m 2 november.

Einde Eeuw Tableau Vivant in Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, toont werk van de veertien jonge kunstenaars die meedingen naar de NBM-Amstelland/Pulchri Prijs 1997. Genomineerd zijn o.a. Rob Birza, George Meertens, Koen Vermeule. Tot en met 9 november, uitreiking vandaag.

Eindhoven

In de Fabriek, Baarsstraat 38, komende week een geluidsproject door 20 kunstenaars die allen een gesprek op video opnamen over kunst. De twintig gesprekken worden tegelijkertijd afgespeeld, waardoor een enorm geroezemoes ontstaat. Deelnemers zijn o.a. Joost Conijn, Jolanda Kooijmans, Jan Vos en Daniel Baumann. Van 19 oktober t/m 24 oktober. Voor een tweede presentarie zijn gisteren en vandaag zo'n tweehonderd studenten van de afdeling Bouwkunde TU Eindhoven in de weer geweest met (gasbeton)blokken. Bedoeling van de initiatiefnemers is om de bouwkunde-studenten even achter de computer vandaan te halen en weer ouderwets te laten 'bouwen'. Presentatie vandaag om 17 uur.

Heemstede

Gastcurator Lon Pennock stelde de tentoonstelling Hier & Meer in Het Oude Slot samen. Hij nodigde Adam Colton, Jan van den Dobbelsteen, Joep van Lieshout en Joost van den Toorn uit, die op hun beurt Peter Struycken, Krijn Giezen, Theo Niermeyer en Judith Witteman uitkozen als deelnemer aan het project, dat t/m 2 november in de tuin van het kasteeltje is te zien.

Oss

Parcours de Tocht in museum Jan Cunen toont twaalf jaar schilderen en tekenen van Henri Jacobs. Opening zondag om 12.30 uur. Tot en met 14 december.

Otterlo

Vorig jaar besloot de Stichting Overholland, die de collectie van Museum Overholland beheert, haar verzameling werken op papier steeds in een ander museum ten toon te stellen. Eerst vergezichten in het Teylers Museum in Haarlem, nu werken op papier van Thierry de Cordier, Richard Serra en Robert Smithson in het Kröller-Müller Museum, onder de titel 'Ik ben de wereld'. Tot en met 27 oktober.

Rotterdam

Na de aandacht voor 19de-eeuwse kunstenaars Arry Scheffer, Barend C. Koekkoek en Lawrence Alma-Tadema wordt een vierde toonaangevende kunstenaar uit die tijd geëerd met een overzicht van zijn oeuvre, de Rotterdamse veelzijdige kunstenaar Charles Rochussen. In het Schielandshuis wordt een profiel geschetst aan de hand van zijn stadsgezichten, toneelaffiches en zijn illustraties. De Archiefwinkel laat zijn topografische interesses zien, terwijl Paleis het Loo in Apeldoorn zijn historie-stukken toont en de relatie belicht die Rochussen onderhield met Paleis Het Loo, waar hij in tijd van Willem III een graag gezien gast was. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde monografie over Charles Rochussen. Van 18 oktober t/m 18 januari.

Ruimtelijk werk van Paul de Kort en Charl van Ark, vanaf 18 oktober in Phoebus, Eendrachtsweg 61. Tot en met 23 november.

In de reeks tentoontellingen All in the family in galerie Cokkie Snoei, vanaf zondag het werk van Bart en Barend van Hoek. Het werk van zowel vader als zoon is erotisch getint. De schetsen van beelden van Bart van Hoek evolueerden tot op zichzelf staande prenten, erotisch van aard. De schilderijen van Barend van Hoek lijken in eerste instantie te draaien om de erotische gedachten van 'Jan en alleman'. Van 19 oktober t/m 16 november, Mauritsweg 55.

Volgens de kunstenaar Jeroen Joosen schiet het traditionele zelfportret te kort om de menselijke identiteit weer te geven. Daarom heeft hij zich op zijn zelfportretten ontdaan van zijn hoofd en knipt hij de foto's vervolgens in stukken, op zoek naar een nieuwe beeldtaal. Zelfportret, geen gezicht toont het resultaat aan de hand van schetsen, tekeningen, schilderingen, videotape en performances. Ook is een ouder werk te zien, de installatie Voorstel voor een laboratorium, van 18 oktober t/m 16 november.

De Kunsthal in Rotterdam bestaat vijf jaar, en organiseert om dat te vieren een publiekstrekker van de eerste orde. Met meer dan driehonderd doeken van kunstenaars uit de Haagse School, die actief waren in de tweede helft van de negentiende eeuw, biedt de tentoonstelling het grootste overzicht dat ooit over deze schildersschool te zien is geweest. Uit alle belangrijke particuliere en openbare collecties is werk verzameld van onder anderen Mesdag, Mauve, Israëls en de gebroeders Maris, t/m 18 januari.

Ook in de Kunsthal Brancusi, Tzara en de Roemeense avant-garde. Aan de hand van foto's, tijdschriften, boeken, tekeningen en enkele schilderijen wordt een beeld geschetst van de Roemeense avant-garde. Tot en met 16 november.

Hij maakt bedden om met meerdere vrouwen tegelijk in te slapen, strakke kasten en frivole pisbakken. Joep van Lieshout is opgeleid als beeldhouwer, maar heeft al jaren geleden met veel succes afstand gedaan van de 'autonome kunst'. Museum Boijmans Van Beuningen presenteert als eerste museum een groot overzicht van zijn werk. 'Atelier van Lieshout', t/m 16 november.

In Witte de With twee tentoonstellingen: de eerste grote solopresentatie van de Franse kunstenaar Pierre Bismuth, en Fetishimage, een tentoonstelling over beeldende kunst en poëzie, met werk van William Engelen, Carla Klein, Glen Rubsamen, Angel Vergara en Edwin Zwakman. Beide exposities lopen tot en met 26 oktober.

Tilburg

Na zeventien jaar is de Italiaanse Arte Povera-kunstenaar Giuseppe Penone terug in Nederland. In een overzicht van zijn werk in De Pont toont Penone beelden en tekeningen uit de afgelopen zeven jaar, die alle als basis de vertakkingen van een stam hebben, t/m 8 febr. Verder in De Pont recente schilderijen van Robert Zandvliet. Op uitnodiging van De Pont werkt hij sinds het voorjaar 1996 in het gastatelier van Stichting de Pont, waar hij op grote formaten kan werken. Tot en met 4 januari 1998.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden