BEELDENDE KUNST

Gorinchem herdenkt Ad Dekkers, die twintig jaar geleden in deze stad overleed op 36-jarige leeftijd. In het nieuwe stadhuis en in de Artoteek is een overzicht te zien van zijn werk....

In Museum Kranenburgh in Bergen (N-H) begint vandaag de tentoonstelling De Maaltijd der vrienden, opgebouwd rond het gelijknamige schilderij van Charley Toorop uit 1933. Het geeft een beeld van het kunstenaarsleven in Bergen in de jaren dertig.

Spring in het Gemeentemuseum Helmond bestaat uit beelden, aquarellen en een video van Maria Roosen. Van 1 mei tot en met 12 juni.

In het Stedelijk Museum Schiedam van 30 april tot en met 5 juni een overzicht van de Tsjechische kunstenaar Jiri Kolár, met onder meer een hommage aan Mondriaan.

Aan Couplet II in het Stedelijk Museum in Amsterdam werkt Joan Jonas mee met zes installaties, Peter Hujar met foto's uit de jaren 1963-1987, Dominico Bianchi en Brice Marden met recente schilderijen en Words 1958-1972 van Carl Andre. Tot eind juni, opening vanavond om 17 uur.

'3 dimensionale typografie' van Joseph Semah in Galerie Witzenhausen + Partner, Amsterdam. Tot en met 28 mei.

In het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam is een tentoonstelling ingericht met 'kijkmachines', van toverlantaarns tot elektronische beelden: experimenten van uitvinders en kunstenaars. Point de vue duurt tot en met 29 mei en wordt vanmiddag om 17 uur geopend.

Kinetische objecten in beeld in het Gemeentemuseum Roermond bestaat uit werk van Kees en Jonas van de Vosse. Tot en met 19 juni. Opening zaterdagmiddag om 15 uur.

In Galerie Oele in Amsterdam nieuw werk van Volker Tannert, tot en met 28 mei.

Van 1 mei tot en met 26 juni in Museum De Wieger in Deurne Het getekende gelaat, dat eerder te zien was in het CBK in Amersfoort. Met werk van Armando, Akkerman, Dumas, Giacometti en anderen.

Uit de archeologische collectie van het Freud Museum in Londen is de tentoonstelling Ooit van Freud samengesteld. Tot en met 11 juli in het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden.

Op de Keukenhof in Lisse staan tussen de bloemen tientallen werken van negen beeldhouwers onder wie Ton van Baar, Louis Veen en Linda Verkaaik, in de paviljoens hangen schilderijen en aquarellen.

Vijftig jaar geleden verscheen het laatste nummer van het tijdschrift De schone zakdoek. In Galerie Liga Nieuwe Beelden in Leiden Vuile zakdoeken: surrealistische tendenzen in de Nederlands kunst 1930-1960 met werk van Van Baaren, Brands, Van Kruiningen, Van Moerkerken en Pape. Tot en met 26 juni.

In het Drents Museum in Assen tot en met 5 juni een overzicht van W.B. Tholen (18601931).

Een groot overzicht van Paul Citroen, beeldend kunstenaar èn verzamelaar van 'Der Sturm'kunst, in kasteel Het Nijenhuis, Heino. Tot en met 26 juni.

Chinese waterverf- en inktschilderingen van de Chinese schilder Zhou Jun in Museum het Princessehof in Leeuwarden. Tot en met 12 juni.

In Kunstvereninging Diepenheim tot en met 11 mei een tentoonstelling van Marc Ruygrok.

In Steenwijkerwold om galerie Sophie van Kleef schilderijen en video's van Phil Bloom. Tot en met 12 mei.

Het overzicht van Rudi Bierman dat eerder in Venlo te zien was, is nu ingericht in Museum Henriette Polak, Zutphen. Tot en met 26 juni.

In De Beyerd in Breda schilderijen, tekeningen, fotocollages, maquettes, puzzels en video van de Israëlische kunstenares Orna Wertman. Tot en met 29 mei; in De Beyerd ook recente Amerikaanse tekeningen, Can you always believe your eyes.

In het Van Gogh Museum in Amsterdam tot eind mei een tentoonstelling van Pierre Puvis de Chavannes.

Als onderdeel van de manifestatie van Franse cultuur in Nederland in Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam het project Geplaatst, verplaatst van Daniel Buren. In het nabijgelegen Witte de With stelde Buren als gastconservator de tentoonstelling Vindt het werk plaats? samen (tot en met 22 mei).

In het Haags Gemeentemuseum in de serie 'Kunst rond 1900' de opstelling van Het boudoir van een Haagse dame, een ontwerp van K.P.C. de Bazel. Tot en met 26 juni.

Elaine Reichek toont haar Model Homes bij Stichting De Appel in Amsterdam. Tot en met 8 mei.

Tekeningen van Greet Schutte, tot en met 8 mei in het Van Reekum Museum in Apeldoorn.

Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam exposeert de Française Sophie Calle, Absence (tot en met 29 mei).

Stichting De Appel in Amsterdam toont werk van de jong overleden Franse kunstenaar Absalon. Tot en met 8 mei.

Ange Leccia ontwikkelde een project voor de tentoonstellingsruimte van Stroom hcbk in Den Haag, tot en met 7 mei.

Tot en met 5 juni in de Kunsthal Rotterdam Distanz und Nähe, fotografische werken van Bernd en Hilla Becher en hun oud-studenten.

In De Moor in Amsterdam Eigenzinnig landschap, foto's van Jon Mulder, Wanda Michalak en Jaap Bijsterbosch. Tot en met 24 mei, opening vanavond om 17 uur.

Eugénie Krikhaar en Yolande Willing exposeren in Fotogalerie Objektief, Enschede. Tot en met 28 mei, opening zondag om 15.30 uur.

In de Kunstzaal in Hengelo toont Hans Eykelboom een deel uit zijn foto-dagboek, dat hij begon in 1992 en in 2007 hoopt af te ronden (1 tot en met 30 mei).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden