BEELDENDE KUNST

De grote overzichtstentoonstelling Piet Mondriaan 1872-1944 in het Haags Gemeentemuseum duurt van 18 december tot en met 30 april...

Onder de titel De eeuw van Mondriaan presenteert het Museum Paleis Lange Voorhout een keuze uit de twintigste-eeuwse collectie van het Haags Gemeentemuseum. Tot en met 12 februari 1995.

Exchange/ Datsja op het Lawsonpad in de Flevopolder is een uitwisselingsproject van vijftien Russische en Nederlandse kunstenaars in een speciaal voor dit doel gebouwde, intieme datsja, een houten buitenverblijf. Van 18 december tot en met 6 januari.

Mondriaans Parijse atelier uit de jaren twintig is herbouwd op ware grootte in de Beurs van Berlage in Amsterdam; Mondriaans Atelier Aardsch Paradijs, van 17 december tot en met 5 februari.

In Gemeentemuseum Arnhem een overzicht van de Engelse constructivistische kunstenares Marlow Moss (1890-1958), wier werk veel affiniteit vertoont met dat van Mondriaan. Ruimte, beweging en licht duurt tot en met 5 februari.

Tot en met 15 januari in Rijksmuseum Meermanno Westreenianum Mondriaan, de Stijl en de Nieuwe Typografie.

China's Verre Verleden, in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, toont spectaculaire archeologische vondsten uit de provincie Hunan. Van 20 december tot en met 18 april.

De grote manifestatie 'Beelden in Nederland 1994' besluit met Heart of Darkness in het Kröller-Müller Museum, Otterlo. Van 20 december tot en met 26 maart installaties van Christiaan Bastiaans, Christine Borland, Cai Guo Qiang en twaalf anderen.

Grond, kunst uit de jaren tachtig toont een keuze uit de collectie van Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam. Van 17 december tot en met 5 februari. Tevens een keuze uit de verzameling van het prentenkabinet, 1800-1850, van 18 december tot en met 26 maart. In zaal 27: het zojuist gerestaureerde bronzen danseresje van Degas, voorzien van een nieuw rokje en haarlint.

De 'multiculturele kunstmanifestatie Rotterdam' biedt werk van twintig kunstenaars met verschillende nationaliteiten uit de regio Rotterdam. Tot en met 28 januari in Museum Delfshaven, Rotterdam.

Borek Sipek heeft tien antieke Chinese, Afrikaanse en Midden-Europese stoelen een metamorfose doen ondergaan. Metamorchaise, van 18 december tot en met 25 februari in Galerie Steltman, Amsterdam.

Ruim veertig Amerikaanse kunstenaars uit diverse disciplines die zich niet eerder met grafiek bezig hielden tonen werk op papier in Crossing over Changing places. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met meesterdrukkers en papiermakers aan de Amerikaanse oostkust. Van 20 december tot en met 19 februari in De Beyerd, Breda.

Kersttafels; antieke bloemstukken, porselein en andere versieringen voor feestelijke diners van de Oranjes, tot en met 8 januari in Paleis het Loo, Apeldoorn. Tot en met 13 februari tevens Hollandse schilderkunst uit de Hermitage te Sint Petersburg.

In het Amsterdamse Tropenmuseum is de nieuwe afdeling Zuidoost-Azië permanent geopend.

Ikonen, borduurwerk, handschriften en edelsmeedwerk op de expositie Byzantijnse kunst uit Roemenië, van 18 december tot en met 26 februari in het Catharijneconvent Utrecht.

In het Stedelijk Museum Schiedam een overzicht van het grafisch werk van Bram van Velde, uit de periode 1923 tot 1981. Tot en met 29 januari.

In museum Aemstelle in Amstelveen de tentoonstelling Wolvecamp, werken op papier. Tekeningen, gouaches, werken in gemengde techniek en krijttekeningen van 1948 tot 1992. Tot en met 15 januari.

In de achterzaal van W139 in Amsterdam maken Arro van Sen en Meinbert van Soest tekeningen naar aanleiding van nieuwsfoto's die het ANP per laserfax aanvoert. De resultaten zijn tot en met 1 januari dagelijks te zien van 15 tot 18 uur. In de voorzaal van W139 (god help) The beast in me, een groepstentoonstelling samengesteld door Niek de Jong (tot en met 1 januari).

Ter gelegendheid van de toekenning van de grote Oeuvreprijs 1994 aan Constant in het Chabot Museum in Rotterdam een 'selectief overzicht' van zijn werk (tot en met 26 februari). In Boymans-van Beuningen werk van de winnaars Otto Treumann en Helmut Salden en in de Kunsthal foto's van winnares Eva Besnyö.

Met Beelden uit een bisschopsstad toont het Centraal Museum in Utrecht meer dan 90 stukken uit de eigen collectie. Tot en met 19 februari.

In de 'videotrap' van het Stedelijk Museum in Amsterdam de film Blue van Derek Jarman in het kader van het aids-project Commitment (tot en met 8 januari).

Ter gelegenheid van de toekenning van de Erasmusprijs aan Sigmar Polke toont het Stedelijk Museum in Amsterdam Goya: Die Alten van Polke, een cyclus van fotowerken uit de periode 1982-1990. Tot en met 15 januari.

Rotterdam, de jaren zestig in Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont werk van Rotterdamse kunstenaars uit de jaren zestig, onder wie Woody van Amen, Toni Burgering, Wim Gijzen, Daan van Golden en Jan van Munster. Tot en met 29 januari.

Het Gemeentemuseum Arnhem presenteert een overzicht van Dick Ket (1902-1940), dat een nieuw licht op diens oeuvre moet werpen. Tot en met 12 februari.

In het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint Jan een grote tentoonstelling met grafiek uit Duitsland, Van Max Liebermann tot George Grosz. Tot en met 8 januari.

Aan Borduren 2000 in het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden werkten mee: Connie Dekker, Christine en Irene Hohenbüchler, Arnoud Holleman, Antoniëtta Peeters, Berend Strik, Anna Verweij-Verschuure en Colette Whiten. Tot en met 6 maart.

Kunsthuis 13 in het Gelderse Velp viert zijn tienjarig bestaan met een hommage door twaalf genodigden, onder wie Gögös, Schulte, Zurné, Tebbe, Vijgen, De Blauw, Van Krieken en anderen. Tot en met 26 december.

In het gerenoveerde Singer Museum in Laren tot en met 19 februari Expressionisme in Nederland 1910-1930.

De Stadsgalerij Heerlen toont De eigen collectie met werk van Philip Akkerman, Rob Birza, Kees Smits, Berend Hoekstra, Toon Teeken en Marlene Dumas. Tot en met 16 januari.

De Belgische kunstenares Joëlle Tuerlinckx exposeert in Witte de With in Rotterdam. Ze maakte Pas d'histoire, Pas d'histoire speciaal voor beide etagas van het kunstcentrum. Tot en met 31 december.

Een compleet overzicht van het leven en oeuvre van de Franse kunstenaar Odilon Redon (1840-1916), Droom en fantasie in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Tot en met 14 januari.

In De Pont in Tilburg fotobeelden van de Canadese kunstenaar Jeff Wall. Tot en met 12 februari.

Er groeit een beeldhouwkunst in Nederland in de Verweyhal, dependance van het Frans Halsmuseum in Haarlem, toont met meer dan 200 beelden de ontwikkeling van het 'vrije' beeld tussen 1900 en 1960 in Nederland. Tot en met 15 januari.

Foto's door Robert Mapplethorpe, Helmut Newton en Carl de Keyzer van theatervoorstellingen van Jan Fabre, tot en met 8 januari in Boymans-van Beuningen in Rotterdam.

Over leven in Sarajevo is een zwart-wit fotodocumentaire van de Amerikaanse schrijver en fotograaf Edward Serotta. In het Joods Historisch Museum in Amsterdam, tot en met 29 januari.

Charlie Chaplin: 100 foto's en 100 documenten, tot en met 8 januari in Noordbrabants Museum in Den Bosch.

Van Vliegende Hollander tot Lulu is een overzicht Nederlandse affiches uit de periode 1945 tot 1990 uit de collectie Le Coultre. Tot en met 13 januari.

De invloed van de elektrische verlichting op de mens en het wonen wordt uit de doeken gedaan in de Kunsthal in Rotterdam. Tot en met 29 januari.

'Leesbare meubels' zijn meubels geïnspireerd op letters, taal en poëzie. Een initiatief van Sofa, te zien bij de Haagse Kunstkring, Denneweg 64, Den Haag.

Vormgevingskunst in kerstsfeer bij de Voorruit, Turftorenstraat 30 Groningen. Tot en met 8 januari.

De Praktijk toont meubelen van pater Dom van der Laan, Lauriergracht 96 Amsterdam. Tot en met 23 december.

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een tentoonstelling over de gebruiksmogelijkheden van textiel in het oude Egypte, De kleren van de farao.

Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont zijn collectie bruiksglas uit de bodem van Nederland en Vlaanderen uit de periode 1300 tot 1800. Tot en met 8 januari.

Het architectuurblad Oase organiseert op 22 december een lezing door F. Ormeling, hoogleraar cartografie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. 'De kaart als wereldontwerp', in voormalig planetarium Amsterdam Zuid-Oost.

Marginal ruins van Jennifer Protas, tekeningen en sculptures in A'pert, Amsterdam. Tot en met 31 december.

In het Centraal Museum in Utrecht een overzicht van John Körmeling, De vierkante auto. Tot en met 29 januari.

Foto's van de stad Groningen door Siebe Swart in het Centrum voor Architectuur en Stedebouw in Groningen, De Passant (tot en met 23 december).

Architectuurmodellen van Joost Baljeu in de balkonzaal van het NAi in Rotterdam. Tot en met 8 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden