BEELDENDE KUNST

In het Cobra Museum een omvangrijke expositie uit de Cobra-museumcollectie en de thema-presentatie over de 'Appelbar': Karel Appels beschildering van de koffiekamer in het Stedelijk Museum in Amsterdam....

Amstelveen

Amsterdam

Twee hoogtepunten in het kader van het Peter de Grote Jaar: de exposities Peter de Grote en Holland en Catharina. In het Historisch Museum 250 kunstwerken, medische instrumenten, anatomische preparaten en andere voorwerpen uit de Kunstkamer in St.-Petersburg. In de Nieuwe Kerk staat nu een groot aantal schatten uit het winterpaleis van tsarina Catharina (1729-1796), waaronder schilderijen van Titiaan, Rubens, Rembrandt en Hals, juwelen en haar gouden koets. Beide exposities duren tot en met 13 april.

Hoofdconservator van het Rijksprentenkabinet Ger Luijten maakte samen met emeritus-hoogleraar Eddy de Jongh een keuze uit de grote verzameling Hollandse en Vlaamse grafiek die het Rijksmuseum in Amsterdam bezit. Onder de titel Spiegel van alledag zijn zo'n 140 prenten te zien van meesterkunstenaars als Pieter Breugel, Rubens, Rembrandt en Van Ostade, en van minder bekenden als Claesz Jansz Visscher en David Vinckboons. Stadhouderskade 42, tot en met 4 mei.

Het Stedelijk Museum wijdt een retrospectief aan Markus Lüpertz. De tentoonstelling, die is samengesteld door directeur Rudi Fuchs en Lüpertz zelf, bestaat uit zo'n 75 werken uit de periode van 1962 tot heden. De schilderijen zijn op kleur of materiaal per zaal gerangschikt. Tot en met 31 maart.

Ook in het Stedelijk Museum de tentoonstelling Kabinet, van jonge Russische kunstenaars uit Sint-Petersburg. Tot en met 6 april.

Voor het eerst is een deel van de collectie van het Joods Museum in het Stadsmuseum te Berlijn buiten Duitsland te zien. Joden in Berlijn. Een hoge prijs voor integratie presenteert een breed scala van objecten, waaronder een zelfportret van Max Liebermann en servies. In het Joods Historisch Museum, tot en met 1 april.

Andries Frederiks was in de oorlog een van de weinige politiek tekenaars die al vanaf het begin van de bezetting actief waren voor illegale bladen als Ons Volk en het Oranje-Bulletin. Onder de titel Niet mooi, maar fel toont het Verzetsmuseum, Lekstraat 63, een overzicht van Frederiks' tekenwerk. Tot en met 3 augustus.

Galerie Espace, Keizersgracht 548, toont tot en met 15 maart recent werk van de beeldend kunstenaar Klaas Gubbels (1934).

Galeriehouder Rob Malasch haalde uitzonderlijk werk van vier jonge Chinese schilders uit China naar Amsterdam. Yue Min Jun, Yang Shao Bin, Liu Ye en Zeng Fanzhi leveren een fijnzinnig commentaar op het hedendaagse China. De expositie is tot en met 22 maart te zien in Serieuze Zaken, Lauriergracht 96-1.

In Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, de expositie (Be)kleding van onder anderen Antonietta Peeters, Dries van Noten en Marlene Dumas. Tot en met 15 maart.

Een 'Oostenrijkse Kunstmix, geschud en geroerd' is vanaf vandaag tot en met 30 maart te zien in Outline, Oetewalterstraat 73.

Apeldoorn

Tsaren tronen op Het Loo, heet de tentoonstelling over de relatie tussen Peter de Grote en het Hollandse vorstenhuis. Uit Rusland zijn te zien schilderijen van Hollandse meesters, Chinees porselein, kostuums, uurwerken, vazen en tronen, waaronder die van Peter de Grote. Tot en met 3 april in Paleis Het Loo.

Archipel, Vosselmanstraat 402, toont tot en met 16 maart schilderijen van Mai van Oers en Lisa Couwenbergh. Van Oers maakt kleine, 'abstract aandoende' schilderijen met een 'groot natuurgevoel'. Couwenbergh, winnares van de Prix de Rome (1989) en de Jeanne Oosting Prijs (1996), schildert grote doeken met heldere, plastische composities.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink, waarop ook zijn minder bekend werk uit de jaren twintig te zien is. Vanwege aanhoudende belangstelling verlengd tot en met 16 maart. Eveneens in het museum gebruiksaardewerk en kleinplastiek van de beeldhouwer Joseph Mendes da Costa (tot en met 13 april), en wandkleden van Barbara Broekman (tot en met 30 maart).

Breda

Al tientallen jaren schildert en tekent beeldend kunstenaar Klaas Gubbels (1934) tafels en koffiekannen. Mooi hoeven ze nooit te zijn, het gaat Gubbels om de vorm. Op de overzichtstentoonstelling die Museum De Beyerd aan hem heeft gewijd, zijn behalve schilderijen van koffiepotten en tafels, ook foto's, collages en beelden van Gubbels te zien. Tot en met 23 maart.

De tentoonstelling Hemels Erfgoed presenteert in Museum De Ghulden Roos, Molenstraat 2, een keuze uit de bisschoppelijke collectie van het Bredaas Museum. Schilderijen, beelden, kerkelijk textiel, liturgische gebruiksvoorwerpen en reliekhouders. Tot en met 11 mei.

Den Bosch

Honderd kunstenaars tonen honderd kunstwerken in honderd houten kisten over het begrip 'veiligheid' onder de titel SAFE DEPOT 2000. In Nova Zembla, Lederstraat 9-11, tot en met 16 maart.

Den Haag

Religieuze twee- of drieluiken uit de late Middeleeuwen zijn in de loop van de eeuwen vaak uit elkaar gehaald en als losse kunstwerken tentoongesteld. De expositie Kunst op vleugels. Rond een herenigd drieluik van Gerard David toont zowel complete drieluiken als losse zijluiken van Hollandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars. Pronkstuk is het 'Drieluik met de geboorte van Christus' van de Vlaming Gerard David (1460-1523) waarvan de delen voor het eerst sinds de jaren dertig weer zijn herenigd. In het Mauritshuis, tot en met 22 juni.

Voor de eerste keer is in Nederland een overzicht te zien van de Deense kunst uit de periode 1800-1850. De eerste helft van de vorige eeuw bloeide de kunst in Denemarken enorm op door bekende kunstenaars als de schrijver Hans Christian Andersen, de beeldhouwer Thorvaldsen en schilders als Christoffer Wilhelm Eckersberg en Constantin Hansen: dé vertegenwoordigers van het neo-classicisme. De Gouden Eeuw van Denemarken toont een selectie van de Deense schilder-, beeldhouw- en tekenkunst van begin 19de eeuw. In Museum Het Paleis, tot en met 19 mei.

Het Nederlandse vorstenhuis en de Russische tsarenfamilie waren in de negentiende eeuw nauw met elkaar verbonden. Het Haags Historisch Museum brengt een expositie over de Nederlands-Russische banden. Met de bruidsschat van Anna Pavlovna, voorwerpen uit de Russische kapel in Rustenburg, en vele andere, nooit eerder tentoongestelde voorwerpen. Tot en met 27 april.

Ruim honderd kunstwerken, voornamelijk schilderijen, zijn vanwege het 150-jarig bestaan van de Pulchri Studio door het Haags Gemeentemuseum bijeengebracht. De tentoonstelling Van Weissenbruch tot Westerik bevat werken van Pulchri-leden als Mesdag, Israëls, Mauve en de gebroeders Maris. In de Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, van 8 maart tot en met 27 april. Tevens olieverfschilderijen en kleuretsen van Willy Belinfante, van 8 maart tot en met 3 april.

Deurne

In Museum De Wieger Figuratief Expressionisme, een expositie van de particuliere collectie Smithuis, met vooral figuratief werk van de Bergense School en de Groningse kunstvereniging De Ploeg. Er zijn onder meer schilderijen te zien van Leo Gestel, Dirk Filarski, Charley Toorop en Johan Dijkstra. Tot en met 14 april.

Dordrecht

Het Dordrechts Museum maakte uit de eigen collectie negentiende-eeuwse schilderkunst een selectie die een beeld geeft van een eeuw landschaps- en zeeschilderkunst in Dordrecht. Met werk van onder anderen Jacob van Strij en Johannes Christianus Schotel. Dordtse Schapen en Schepen duurt tot en met 30 maart.

Eindhoven

Marijke van Warmerdam, dit jaar een van de deelnemers aan de Documenta in Kassel, is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de succesvolste vrouwelijke kunstenaars van Nederland. Haar werken worden gekenmerkt door hun bijzondere eenvoud: een kind op een fiets, limonadeblikjes, een landend vliegtuig, een ballon. Door de onalledaagse context waarin zij haar werk plaatst, wordt het 'bekende bijzonder gemaakt'. Het Van Abbemuseum toont Van Warmerdams werk onder de titel Enkel, dubbel, dwars tot en met 13 april. In die periode tevens de expositie Voorstelling, met werk van Suchan Kinoshita.

Overzicht van het werk op papier 1961-1997 van Jef Diederen (1920). De kunstenaar was bevriend met Bert Schierbeek en een aantal werken is geïnspireerd op teksten van Schierbeek. Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27. Tot en met 29 maart.

Enschede

De tentoonstelling Kinderspel van Ram Katzir is een reizende installatie, die via Duitsland, Polen en Litouwen uiteindelijk ook in het Stedelijk Museum van Amsterdam te zien zal zijn. Maar nu eerst, tot en met 29 maart in Gemeentelijk Kunstcentrum M17, Noorderhagen 2a.

Gouda

De Gilden in Gouda heet de overzichtstentoonstelling van de Stedelijke Musea Gouda over de ambachtslieden die de stad van 1404 tot 1795 bevolkten. Altaarstukken, fijnbewerkte gildenglazen, zilveren begrafenisschilden, houten kisten, instrumenten en andere voorwerpen die de tand des tijds hebben doorstaan. Ook de geschiedenis van de broederschappen wordt belicht. Oosthaven 10, tot en met 30 maart.

Haarlem

Een van de meest waardevolle collecties zeventiende-eeuwse tekeningen in Nederland is nu te zien in het Teylers Museum. De bijzondere tentoonstelling is samengesteld naar aanleiding van een bestandscatalogus waarin het complete werk is opgenomen van kunstenaars die tussen 1575 en 1630 zijn geboren, onder wie Rembrandt, Jan van Goyen en Jacob van Ruysdael. Tot en met 25 mei.

Ook in het Teylers Museum een selectie van zeventiende-eeuwse tekeningen van exotische planten, uit boeken van de natuurhistorische bibliotheek. Tot en met 25 mei.

Tekeningen, schilderijen en brons van Armando zijn tot en met 23 maart te zien in Galerie Rob de Vries, Koolsteeg 2.

Maastricht

A new spring is een internationale groepstentoonstelling met werk van Duitse, Franse, Spaanse, Nederlandse (o.a. Rob Scholte) en Oost-Europese kunstenaars. In Galerie Wanda Reiff, Rechtstraat 43, van 8 maart tot en met 12 april.

Nijmegen

Schilderijen en werken op papier van de Franse kunstenaar Gérard Garouste zijn te zien in Museum Commanderie van Sint-Jan, Franse Plaats 3. Garouste maakt voorstellingen in de traditie van meesters als El Greco en De Chirico. Van 7 maart tot en met 27 april.

Rotterdam

Raymond Roussel-Impressions d'Afrique is een tentoonstelling rondom de excentrieke Franse schrijver Raymond Roussel (1877-1933) en kunstenaars die door hem werden geïnspireerd, zoals Duchamp, Picabia en Dalí. In Museum Boijmans Van Beuningen, tot en met 16 maart.

In Witte de With een dubbeltentoonstelling van de Britse kunstenares Tacita Dean (films, foto's, tekeningen en objecten) en de Gerco de Ruijter, die onder andere landschapsbeelden maakt door zijn camera aan een vlieger te hangen. Tot en met 16 maart.

Zijn bekendste werken zijn het Rietveld-Schröderhuis, en de Rietveldstoel. Maar architect Gerrit Rietveld heeft tijdens zijn leven vooral ook experimentele ontwerpen gemaakt. Die zijn samen met modellen van nooit uitgevoerde ontwerpen op schaal samengebracht door Rietvelds vroegere medewerker Bertus Mulder. Rietvelds Ranke Ruimtedieren, tot en met 23 maart in de gemeentebibliotheek.

2000 jaar Zijderoute: Schatten uit Oezbekistan laat de rijke cultuur zien van een gebied dat Europa en Azië eeuwenlang met elkaar verbond. Zijden mantels, gouden sieraden, keramiek en foto- en filmmateriaal. In het Museum voor Volkenkunde, tot en met 10 augustus.

In het Chabot Museum, Museumpark 11, de tenoonstelling Landschappen van Chabot II: schilderijen en beelden van de beeldend kunstenaar Henk Chabot (1894-1949). Van 7 maart tot en met 20 juli.

Tilburg

In het Nederlands Textielmuseum de tentoonstelling Bodyfashion, vernieuwing op de huid gezeten. Vroeger was onderkleding van linnen, katoen, wol of zijde. Nu worden modernere materialen gebruikt als Coolmax, Tactel Aquator en lycra. Over deze en andere nieuwe materialen gaat deze expositie. Tot en met 25 mei.

Het plein De Heuvel, voor de Heikesekerk, verandert vrijdagavond in een beeldentuin met ontwerpen van echte sneeuw. Op initiatief van Sneeuw Pop Art Tilburg gaan negen teams van beeldend kunstenaars binnen een etmaal van drie kuub sneeuw hun eigen beelden maken.

Utrecht

Hij is vooral bekend geworden met controversiële televisie- en radioprogramma's als 'Hoepla', 'De Fred Haché Show', 'Ronflonflon' en 'Op zoek naar Jolanda'. Maar Wim T. Schippers maakt ook beeldende kunst. In het Centraal Museum is tot en met 27 april een overzichtstentoonstelling te zien over het werk van de kunstenaar-ontwerper-liedjesschrijver annex toneel-, tv- en radiomaker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden