BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

De tentoonstelling Cos-Play in Arti et Amicitiae is geënt op het Japanse fenomeen Costume-Play: spel met de identiteit. In een land waar het leven van de werknemer volledig door de werkgever wordt bepaald, zijn ontsnappingen aan de realiteit en aan de uniformiteit van de massa onmisbaar. Met werk van Kyupi Kyupi, Junko Suzuki, Rob Scholte, Lisa Holden, e.a., t/m 27 augustus.

Van Gogh Museum: De wereld van Montmartre is een tentoonstelling over de beroemde Parijse kunstenaarswijk, de bakermat voor stromingen als dada, surrealisme, fluxus en performance art (t/m 24 september); Reflecties, Japan en Japonisme toont kunstwerken van van Gogh, Rousseau, Bracquemond en de gebroeders Fenton, t/m 17 september.

Stedelijk Museum: werken op papier van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, t/m 3 september; de zomeropstelling Hangen-staan-liggen in de nieuwe vleugel is een greep uit de collectie van minimal art, conceptuele kunst en arte povera van o.a. Andre, Brouwn, Dibbets, Gilbert & George, Merz, Nauman, LeWitt en Calder (t/m 3 september); Werkman en de avant-garde, t/m 3 september.

Rijksmuseum: Rembrandt in alle staten toont 200 etsen van Rembrandt (t/m 8 oktober); Glorie van de Gouden Eeuw, Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheid, t/m 17 september.

Beetsterzwaag

Nieuwe schilderijen van Emilio Kruithof, die twee onderwerpen heeft: pin-ups en auto's. Tot en met 4 september in kunstruimte Wagemans.

Den Haag

Op het Lange Voorhout t/m 12 september Den Haag Sculptuur: veertig beelden bijeengebracht onder het motto 'De mens in beweging', naar Rodins bronzen beeld 'L'homme qui marche'.

Gemeentemuseum: een omvangrijke opstelling van grafiek en tekeningen van de Nederlandse graficus M.C. Escher (1898-1972), t/m 8 oktober; in de tuin een beeld van de Duitse kunstenaar Jürgen Partenheimer, t/m 13 september.

Groningen

Groninger Museum: de Britse kunstenaar Marc Quinn gebruikt de kunst om zijn lichaam te ontgiften, te ontdoen van de zeven 'hoofdzonden'. 'Emotional detox: The Seven Deadly Sins', t/m 31 oktober; de berg Fuji verbeeld door de grote, 18de- en 19de-eeuwse Japanse prentkunstenaars, t/m 10 september; honderdvijftig topstukken Japans export-porselein, t/m 10 september.

Haarlem

In de Vishal, Grote Markt 20, fotowerken van Gabor Ösz, 'Landscape of the Atlantic Wall', en werk van Marinus Fuit. Van 12 augustus t/m 4 september.

Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van schilder Kees Verwey presenteert de Vleeshal Verweys mooiste atelierstukken. Nog tot en met 20 augustus.

Heemstede

Staal in Beeld in Het Oude Slot biedt een dwarsdoorsnede van Nederlandse staalkunst door de generaties heen, van Joost Baljeu, André Volten en Gust Romijn tot de jongste generatie van Piet Tuytel en Herbert Nouwens, t/m 27 augustus.

Heerlen

In Kunstencentrum Signe, Akerstraat 82a, een documentaire tentoonstelling over de Poolse kunstenaar Stanislaw Ignacy Witkiewicz (1885-1939), aangevuld met portretten die 21 kunstenaars maakten volgens het befaamde reglement van Witkiewicz' portrettenfirma. Van 12 augustus t/m 17 september.

Ontdekt in het depot in het Stadhuis geeft inzicht in het aankoopbeleid van de Stadsgalerij, begin jaren vijftig tot eind jaren zestig, toen de CoBrA-kunstenaars Constant, Corneille, Eugene Brands en Theo Wolvecamp de lijst aanvoerden. Tot en met 8 september.

Leeuwarden

Koos Breukel portretteerde veertien skûtsjesyl-families, Céline van Balen fotografeerde bewoners van asielzoekerscentra in Friesland, en Paul Kooiker focuste zich op de Friese kerktorens. Zij behoren tot de groep van tien kunstenaars die hun visie geven op Friesland, t/m 3 september in het Fries Museum; recente aankopen en landschappen uit de grafiekcollectie Knecht-Drenth, t/m 3 september.

Leiden

Parallel aan de tentoonstelling 'Voices from Japan', waarin de hedendaagse kunst uit Japan aan bod komt, presenteert het Rijksmuseum voor Volkenkunde Holland, Japan & De Liefde. Deze tentoonstelling laat zien hoe sinds de komst van de eerste Hollandse handelsmissie naar Japan met het schip De Liefde, Holland de Japanse kunst en cultuur beïnvloedde. Getoond worden onder meer kamerschermen, keramiek, etsen, rolschilderingen en lakwerk. Tot en met 17 september.

Rijswijk

24 Internationale papierkunstenaars doen mee aan de derde Holland Papier Biënnale 2000, t/m 10 september in Museum Rijswijk.

Rotterdam

Boijmans Van Beuningen: de tentoonstelling Exorcisme/Esthetisch Terrorisme trakteert het publiek onder meer op wulpse kadavers, gekooide nachtmerries en verse braakballen van onder anderen Louise Bourgeois, Atelier van Lieshout en Bruce Nauman, t/m 3 september.

Tilburg

Stichting De Pont: 200 tekeningen en 50 aquarellen van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, t/m 8 oktober.

Utrecht

In Expositieruimte Moira, Wolvenstraat 10, werken van Adrei Semeiko, met steeds een witte achtergrond, want: 'wit is liefde'. Van 12 augustus t/m 3 september.

25 Kunstopdrachten in de openbare ruimte, die op advies van het Centrum Beeldende Kunst de afgelopen vijf jaar gerealiseerd zijn in de provicie Utrecht, t/m 24 september in het CBK, Breestraat 1.

Venray

De derde tentoonstelling waarin Britse kunstenaars hun visie op de wereld kunnen laten zien, Great Britain 3 in het Odapark is verlengd t/m 27 augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden