BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

In De Appel (Nieuwe Spiegelstraat 10) de tentoonstelling Unlimited.nl-3. De kijk van de Sloveense gast-curator Zdenka Badovinac op de hedendaagse kunst. Werk van Carlos Amorales, Harmen de Hoop, Renée Kool, Nebosja Seric Soba en Joost Conijn. Tot en met 19 maart.

In het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts (Keizersgracht 264) Terra Morale, zes video-installaties van Nol de Koning. Tot en met 12 februari.

In het Joods Historisch Museum het oeuvre van Jozef Israëls, waarin zijn plaats in het joods milieu wordt belicht, t/m 2 april.

Stedelijk Museum: schilderijen, prenten en tekeningen van Arnulf Rainer, t/m 2 april; Han Schuil ('58) schildert op aluminium en als onderwerp kiest hij veelal objecten als gebouwen, huizen en wegen. Tot en met 12 maart in het Stedelijk zijn eerste overzichtstentoonstelling; Rond 1930 is een tentoonstelling waarin het museum werken uit de collectie presenteert die in het interbellum zijn gemaakt, zowel schilderijen, als beelden en toegepaste kunst. Tot eind maart. In kabinet Overholland in het Stedelijk 25 werken op papier, waaronder gouaches, van Thomas Schütte, t/m 19 maart.

In galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, zelfportretten van Lise Haller Baggesen en collages en schilderijen van Houcine Bouchiba.

In De Brakke Grond t/m 13 februari Het merg van de kleur, schilderijen van verschillende generaties schilders, o.a. Ger Lataster, Rik Vermeersch, Pjeroo Roobjee en Mario De Brabandere.

Kunst van de islam, t/m 24 april in de Nieuwe Kerk. Arabist en directeur van het Hermitage Museum, Michail Piotrovski, vergaarde uit collecties over de hele wereld meer dan 300 kunstschatten: geschriften, keramiek, tapijten, schatten en meer.

In het Rijksmuseum, t.g.v. het 200-jarig bestaan van het museum, de tentoonstelling Rond 1900 met hoogtepunten uit de 'Tweede Gouden Eeuw', waaronder werken van Van Gogh, Mondriaan, Israëls, Breitner, Witsen, Toorop en vele anderen (t/m 9 april). Voorts t/m 11 april miniatuurschilderingen uit India, t/m 26 maart Amsterdams goud en zilver, het complete bezit van het Rijksmuseum, en t/m 13 februari werken over de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië; t/m 25 juni de collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, 160 topstukken die een beeld geven van de kiem van de huidige collectie.

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): op de tentoonstelling COPY/PROOF is werk te zien van grafisch ontwerpers die de afgelopen jaren de tweede fase opleiding aan de Academie St. Joost afrondden, tot en met 27 februari.

In het Breda's Museum een overzicht van het oeuvre van Niels Steenbergen, beeldhouwer en penningsnijder. Tot en met 27 februari.

Delft

Computers uit de pioniersfase, zoals Testudo, Zebra, Pascal en X1 in Techniek Museum (t/m 30 april).

Den Bosch

De voorjaarstentoonstelling van het Noordbrabants Museum staat in het teken van 'Meesters van het Zuiden - barokschilders rondom Rubens'. Naast werken van Rubens, Van Dyck en Jordaens, ook schilderijen van hun leerlingen. Van 5 februari t/m 7 mei.

Den Haag

In Museum Het Paleis de door het Gemeentemuseum georganiseerde tentoonstelling 'Passie en devotie - Barok uit Ecuador'. Sculpturen en schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw uit de zogenaamde School van Quito. Tot en met 11 juni.

De Haagse kunstkring organiseert een expositie over blauw in de hedendaagse beeldende kunst. Met werk van onder anderen Paul Combrink, Eric Hirdes, André van Lier en Mieke Visser. Tot en met 22 februari, Denneweg 64.

Dordrecht

In het Centrum Beeldende Kunst de tentoonstelling 'Seni Rupa Campur' met werk van voornamelijk jonge kunstenaars uit Indonesië. Schilderijen, tekeningen en houten beelden, t/m 26 februari.

In het Dordrechts Museum tot en met 16 april 'landschapsbehang' van rond 1800 van de broers Abraham en Jacob Strij.

Eelde

Tot en met 2 april in De Buitenplaats (Hoofdweg 76) een tentoonstelling van kinderboekillustraties. Werk van Patsy Backx, Wim Hofman, Max Velthuijs en Peter Vos.

Eindhoven

In presentatieruimte De Overslag (Hofstraat 89) de installatie 'Wit - de ruimte als drager' van Catrien Vugts. Tot en met 20 februari.

De Witte Dame (Emmasingel 20) presenteert CTRL-SPACE van JODI. Het computerkunstwerk is een 'gedeconstrueerde' versie van het spel Quake 1. Tot en met 27 februari; ook te vinden op de website ctrl-space.jodi.org

'Ruimschoots' in Galerie Willy Schoots (Willemstraat 27) bestaat uit tekeningen en schilderijen van Frank van Hemert. Tot en met 19 maart.

Franeker

In 't Coopmanshûs twee exposities: Disfrutar/Genieten met werk van E.S.G. van der Deen, en schilderijen, boeken en gemengde techniek op papier van Jet Rotmans. Voorstraat 49-51. Tot en met 11 maart.

Groningen

In het Filmcentrum Poelestraat van 4 t/m 6 februari twee video-installaties: 'Rituals 1/2' van Peter Boogers en 'Solitario' van Carlos Amorales. Toegang gratis.

In het Groninger Museum genre- en themaschilderijen van Jozef Israëls, t/m 5 maart. Ook, t/m 4 juni, Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de eigen collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Haarlem

De installatie 'De schaapskudde' van de Israëlische kunstenaar Menashe Kadishman bestaat uit honderden schilderijen van schapenkoppen. In De Vleeshal van het Frans Halsmuseum, van 5 februari tot en met 2 april. In de Verweyhal van het museum: Honderd jaar moderne kunst uit de collectie van het Frans Halsmuseum t/m 4 juni. Grote Markt 16.

In De Vishal 'Het zevende kontinent', een expositie van Margreet Bouman. Grote Markt 20, van 5 t/m 28 februari.

Hoorn

Onder auspiciën van Sandberg 2 een expositie van Dylan Graham. 'Building steam with a grain of salt', Korte Achterstraat 2a, van 3 t/m 20 februari.

Leiden

Boeddhabeelden, schilderijen, kleding uit Bhutan in het Rijksmuseum voor Volkenkunde, t/m 30 april.

In het Rijksmuseum van Oudheden Ritueel en schoonheid - antieke meesterwerken uit het Miho Museum, Japan. Tot en met 19 maart.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een grote tentoonstelling over Smaak. Met presentaties op het gebied van mode, design, communicatie, media, geur etcetera van onder anderen Ettore Sottsass, Malcolm McLaren, Lidewij Edelkoort, Ted Polhemus en Anton Beeke. De bezoeker kan ook zelf ervaren, proeven en zijn mening geven over wat smaak is. Tot en met 13 februari.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een boek met 42 etsen van Salvador Dalí aangekocht. Ook zijn deze etsen (1934) losbladig verworven. De aanwinsten worden van 5 februari tot en met 21 mei in het museum tentoongesteld. Tijdens het International Film Festival Rotterdam, dat nog duurt tot en met zondag 6 februari, in Museum Boijmans Van Beuningen filminstallaties en filmvertoningen. Er is nieuw werk van onder anderen Matthew Barney, Fiona Tan, Tacita Dean, Sharon Lockhart en Johan van der Keuken.

Tilburg

Het Nederlands Textielmuseum heeft een tapisserie- en damastweverij in de vaste tentoonstelling opgenomen. Zij is vanaf 6 februari permanent te zien. Ook in het museum de expositie Close To The Body, hedendaagse kunst met een breed scala aan textiele en textielverwante materialen. Met werk van kunstenaars uit Nederland, Groot-Brittannië, Polen, Duitsland, Zwitserland, België, Oostenrijk en Tsjechië. Tot en met 9 april.

Utrecht

Schilderijen van Jim Harris, Peter Lelliot en Dirk Jan Jager onder de titel 'Objects on the ground' in Begane Grond (Lange Nieuwstraat 2). Tot en met 27 februari.

In het Catharijneconvent t/m 26 maart Middeleeuwse schilderijen met het thema leven na de dood.

Voorburg

Werk van schilder Vilmos Huszar, vormgever Piet Zwart en architect Jan Wils, die een belangrijke rol speelden in de eerste jaren van 'de Stijl', in Museum Swaensteyn, Herenstraat 101. Tot en met 19 maart.

Zwolle

Meesters uit de marge is een tentoonstelling van outsiderkunst, tot eind februari in De Stadshof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden