BEELDENDE KUNST

Een kennismaking met Charley Toorop, t/m 14 juni in het Stedelijk Museum, bestaat uit schilderijen van Toorop en van haar zoon Edgar Fernhout, foto's van Eva Besnyö over de kring rond Toorop en de documentaire 'De wil is alles' van Kiki Amsberg en Paul van den Wildenberg....

Alkmaar

Amsterdam

Veilingmeester Jan Pieter Glerum maakte als gastconservator een selectie uit de depotcollectie van het Scheepvaartmuseum. De wijde wereld van J.P Glerum toont de topstukken van het museum, van 22 april t/m 30 augustus.

Ho is de titel van een groepstentoonstelling in Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond waarin vier kunstenaars in hun werk de grenzen van hun eigen bewustzijn proberen los te laten. Werk van V.D.D., David Bade, Jolanda Kooijmans en Honoré d'O. Van 17 april t/m 27 mei.

In de WG-Expozaal, MvB. Bastiaansestraat 28, schilderijen en tekeningen van Gerel Dzjind en keramiek van Dawaa Molom, van 18 april t/m 10 mei.

In The Living Room, Nieuwezijds Voorburgwal 338, werk van Michael Kunze, van 22 april t/m 23 mei.

Het Rijksmuseum besteedt met de tentoonstelling Van tempera naar olie aandacht aan de Ventiaanse schilderkunst, met nam aan de overgang van ei- naar olieverf, en van hout naar linnen doeken, t/m 30 augustus.

De Appel presenteert onder de titel Seamless nieuw werk van o.a. Massimo Bartolini, Jessica Bronson, Inez van Lamsweerde/Vinoodh Matadin en Taro Shinoda. 'Seamless' staat voor een wit landschap waarin grenzen tussen werkelijkheid en kunstmatigheid vervagen. 'Seamless' biedt koud comfort en een ongemakkelijke vredigheid. Tot en met 1 juni.

In De Praktijk, Lauriergracht 96, collages van Houcine Bouchiba, beelden van Annemarie Bleeker en foto's van Celine van Balen. Tot en met 6 mei.

In het Stedelijk Museum een keuze uit de verzameling Dodge: honderdtwintig werken belichten het expressionisme, het surrealisme, het maatschappij-kritische, het religieuze en het erotische werk dat in de periode van 1953 tot 1988 in de marge van het Stalin-regime ontstond. Met onder meer Ilja Kabakov, Eli Beljoetin, Erik Boelatov en Leonid Lamm, t/m 10 mei. Verder in het museum werk van de Oostenrijkse beeldhouwer Walter Pichler (t/m 26 april).

Apeldoorn

Benin/Benin tussen gisteren/ morgen is een tentoonstelling in het Van Reekummuseum met hedendaagse kunst uit Benin van Calixte Dakpogan, Théodore Dakpogan, Amidou, Kifouli & Lassi Dossou, Romuald Hazoumé, Cyprien Tokoudagba en Zinsou. Tot en met 3 mei.

Den Haag

MalieBeeld is een nieuwe ruimte voor beeldententoonstellingen aan de Bezuidenhoutseweg 12. Als openingstentoonstelling worden voor onbepaalde tijd werken van Guido Geelen, Marc Ruygrok en Leo Vroegindeweij gepresenteerd.

Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, toont vanaf zondag schilderijen van Diederik Gerlach. Tot en met 17 mei.

Het 20 meter lange, opblaasbare sculptuurgebouw paraSITE staat op 16, 17 en 18 april in Atrium van het Stadhuis. Na een Europese tournee waarbij het 'veldlaboratorium' voor nieuwe media allerlei locale beelden en geluiden heeft opgenomen, is het nu weer terug in Nederland.

Deventer

De kringloop in de natuur is de grote inspiratiebron voor Diane Dykhoff. Tot en met 7 juni toont de Bergkerk haar installaties.

Gorinchem

In het Gorcums Museum de tentoonstelling De Taal van Staal, een sociaal-historisch overzicht over het gebruik van staal door de eeuwen heen en in kunstwerken van o.a. Auke de Vries, Per Abramsen en Vera Galis. Er is ook een beeldenroute in de omgeving uitgezet.

Groningen

Het Groninger Museum presenteert t/m 7 juni zijn nieuwe aankopen, waaronder de olifant Body Armor van Paul Perry, foto's van Rineke Dijkstra, Larry Clark, Inez van Lamsweerde, de kruiwagenstoel van Philippe Starck en mode-ontwerpen van Viktor & Rolf.

Hoorn

Nell Donkers verbleef twee maanden in de ateliers van Sandberg2 om er te schrijven. Ze legde het proces vast in beelden die vanaf zondag (16 uur) getoond worden. Wat ik heb is dit, t/m 10 mei. In de buitenruimte iNfECtEd, een installatie van Eddy Schennink, t/m 15 mei.

Laren

In het Singer Museum een verzameling Duitse expressionisten, afkomstig uit de kunstcollectie van het Duitse textielbedrijf Ahlers A.G. De collectie omvat 100 expressionistische schilderijen, tekeningen en prenten van beroemde representanten van de kunstenaarsgroepen Der blaue Reiter en Die Brücke (met oa Kirchner, Schmidt-Rottluff, Kandinsky, Macke en Marc), en befaamde individualisten (Modersohn-Becker, Nolde, Corinth en Beckmann), t/m 14 juni.

Leeuwarden

Het Fries Museum toont in het prentenkabinet een keuze uit het werk van Albert Jan de Haan (1939-1991), afkomstig uit de nalatenschap van de kunstenaar. Tot en met 28 juni.

Leiden

23 Kunstenaars en architecten (o.a. Krijn de Koning, Piet Dirkx, Sjoerd Soeters, Carel Weeber) hebben op verzoek van het particuliere, mobiele museum Stichting Vedute een ruimtelijk manuscript gemaakt over het thema kleur en ruimte. De manuscripten worden tijdens vier weekeinden gepresenteerd op vier verschillende locaties, te beginnen in De Lakenhal. Daar valt de tentoonstelling samen met het laatste weekeinde van de tentoonstelling over de zeven winnaars van de Sikkensprijs, een prijs voor kleur in kunst. Dat zijn Armando, Jan Dibbets, Theo van Doesburg, Luciano Fabro, Donald Judd, Richard P. Lohse en Peter Struycken, t/m 19 april.

Maastricht

Het Bonnefanten Museum toont prenten en tekeningen van Giovanni Battista Piranesi uit de collectie van het Museum Boijmans Van Beuningen. Tegelijkertijd eert het museum zijn schepper, de vorig jaar overleden architect Aldo Rossi, met een tentoonstelling van diens grafisch oeuvre dat dezelfde thema's heeft als zijn architectonische verhandelingen. Tot en met 3 mei.

De steden Aken, Hasselt en Maastricht werken samen in een overzicht van Japanse traditionele en hedendaagse kunst. Tot en met 24 april in de Synagoge in Aken, in zaal Onder de Toren in Hasselt, en op verschillende locaties in Maastricht (o.a. Kumulus-West aan de Herbenusstraat 89, het Conservatorium aan de Bonnefantenstraat 15, en de Hogeschool Maastricht aan de Brusselseweg 150.

Neerijnen

Arie Schippers is schilder van hedendaagse stadssgezichten. Afgelopen zomer maakte hij voor de Volkskrant een serie schilderijen van toeristische plekken in Nederland. De Kunsthal exposeerde zijn 'nocturnes': impresssies van de moderne stad bij nacht. De tentoonstelling Levende have in Het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1, toont een andere kant van Arie Schippers: stillevens van mensen en dieren, ieder weekeinde t/m 10 mei.

Nijmegen

De Paraplufabriek, Van Oldenbarneveltstraat 63a, presenteert onder de titel Leven, dood schilderen en andere omstandigheden werk van Lars Arrhenius, Rinke Nijburg, Gijs Frieling en Janpeter Muilwijk. Van 16 april t/m 10 mei.

Rotterdam

Vrijdag staat De Unie in het teken van Performance/transformance, een initiatief van Nooitgedacht, een platform dat audiovisuele kunst wil stimuleren. Vertoond worden 'Little Match Girl Ballet' van Eleanor Atin, 'Phantomschmerz' van Erszébet Báerveldt, 'A Portrait of the Artists as Young Men' van Gilbert & George, 'Double Portrait' van Taka Limura, 'Glauben Sie nicht, dass ich eine Amazone bin' van Ulrike Rosenbach, 'Give Cody a Call' van Bart Gorter en 'What you man me?' van Laurie Anderson.

Vrijdag om 18 uur begint in V2, Eendrachtstraat 10, Para Sounds of Silence, een tentoonstelling en performance-programma over geluidskunst, antennes en het beluisteren van de stilte. Met presentaties van de installatie 'Aeriology' van Joyce Hinterding en 'The Warenclyffe Project' van Projekt Atol/Rastermusic. Van 17 april t/m 2 mei.

Scheveningen

De beelden van Karel Appel zijn niet vaak in Europa te zien geweest. Sculptures without a hero toont de drie belangrijkste groepen beelden van Appel, Beelden van Karel Appel, t/m 23 augustus in Museum Beelden aan Zee.

Tilburg

Bij Stichting De Pont een overzicht van late, afschrikwekkende beelden en modellen, en werken op papier van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte (1954), t/m 21 juni. Tot en met 3 mei is ook 'You are the weather' (1995), de installatie van de Amerikaanse kunstenares Roni Horn opgesteld.

Utrecht

Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, toont recente schilderijen van Mark Brusse, 18 april t/m 30 mei.

Zeist

In Slot Zeist een overzicht van zestig werken van de schilder, graficus en mozaïekkunstenaar Louis Schrikkel, afkomstig uit Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht en een aantal andere gemeentemusea en particuliere verzamelingen. Van 19 april t/m 1 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden