BEELDENDE KUNST

Het 16de-eeuwse beschilderde tongewelf van de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen, vermoedelijk van de hand van Jacob Cornelisz van Oostsanen, staat i.v.m restauratiewerkzaamheden van 26 september t/m 29 november) opgesteld in het Stedelijk Museum....

Alkmaar

Amersfoort

'Het dier als metafoor', werk van o.a. Mark Dion, Joseph Beuys, Ted Noten, Wim T. Schippers en Edward Lipski. In De Zonnehof, t/m 4 oktober.

Amstelveen

Alphons Freijmuth in het Cobra Museum, t/m 1 november.

Amsterdam

Buro Empty, '98 stappen vanaf het Stedelijk Museum' aan de Willemsparkweg 17, presenteert werk van Rob Leijedekkers en Maarten Janssen, 26 september t/m 11 oktober.

In galerie Swart, Van Breestraat 23, tekeningen, aquarellen en collages van Donald Baechler, Bruno Ceccobelli, Robert Combas, Walter Dahn, Mark Maet, Chuck Nanny, Richard Tuttle en Carel Visser. Van 26 september t/m 14 oktober.

Vespertime heet de tentoonstelling van Tim Benjamin in Artkitchen Gallery, Herengracht 160. Van 26 september t/m 7 november.

Vandaag ontvangt Jan van de Pavert de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst, bestaande uit 100.000 gulden, een publicatie en een tentoonstelling in Arti et Amicitiae. House tape muur, 25 september t/m 18 oktober.

De Oude Kerk wordt op 26 september heropend met een tentoonstelling waarvoor negen kunstenaars zich lieten inspireren door de architectuur van het gebouw en door het thema 'transparantie'. met werk van o.a. Adam Colton, Mathilde ter Heijne, Job Koelewijn en Dan Graham. Van 26 september t/m 23 november.

Big boy now is werk van Twan Janssen in Another Place, Planciusstraat 9a, 24 september t/m 21 oktober.

Murielle Lucie Clément presenteert zaterdag om 17 uur in de WG-expozaal, Bastiaansestraat 28, haar nieuwe 'opera' Alienor, waarin muziek, schilderkunst, beeldhouwkunst en foto's samensmelten.

De Praktijk toont werken van Bas Meerman en Bas Louter, t/m 30 september.

Negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april; De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart; etsen van de 17de-eeuwse kunstenaar Jacques Bellange, t/m 18 oktober.

In het Stedelijk Museum een groot overzicht van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola (t/m 29 november); Gotische Mädchen is de titel van een serie van 49 tekeningen van Georg Baselitz, t/m 18 oktober.

De groepsexpositie Auto/Mobiel met als thema mobiliteit en de vrijheid die dat geeft, in De Veemvloer, Van Diemenstraat 410, t/m 31 oktober.

Life is a bitch is de titel van een expositie in De Appel. Zes kunstenaars, onder wie Nobuyoshi Araki, Tracey Emin en Ronald Ophuis, maken hun eigen, intieme leefomgeving tot onderwerp, t/m 25 oktober.

Galerie Carla Koch, Prinsengracht 510, presenteert keramiek van de Belgische kunstenaar Rik Vandewege, t/m 17 oktober.

Een aantal moderne kunstenaars 'bewonen' tot en met 4 oktober de kamers van Museum van Loon, Keizersgracht 672. Dat zijn onder anderen Viktor & Rolf, Aernout Mik, en Liza May Post.

Apeldoorn

In het Van Reekum Museum Wilhelmina in Beeld met werk van o.a. Pyke Koch, Piet Zwart, Charlotte van Pallandt, t/m 11 oktober.

In Archipel 'Banket 6' met werk van Erik Odijk, Gerco de Ruijter en Jan van der Ploeg, t/m 11 oktober.

Arnhem

In de serie van twaalf interculturele ontmoetingen 'Lengte, Breedte en Diepte' in De Gele Rijder, t/m 18 oktober werk van Tim Benjamin, Peter Mason en Willem Sanders.

Vijftien installaties van in Nederland werkende kunstenaars als Peter Stel, Keiko Sato, Fiona Tan, Federico d'Orazio, in het Museum voor Moderne Kunst t/m 14 november.

Assen

Enter/tussenvormen2 is een interdisciplinaire manifestatie in Kunstcentrum DeFKa de Seine, Seinepad 1. Vanmiddag om 14 uur begint de manifestatie met het debat 'Kunst, Communicatie, Educatie, Publieke relaties' met o.a. Cas Smithuysen (Boekmanstichting), Jos van Ruyven (LOKV) en George Lawson (plv. directeur Kunsten, OCW). Vrijdag wordt een expositie geopend met ruimtelijke en virtuele kunstwerken van o.a. Andreas Letzel, H.J. Alles/VistaWorks, Ernst Laeven, Paul Walboomen en Quirijn Kuchlein. Zondag een filmdag in Theater De Kolk (Vaart NZ 4, vanaf 12 uur) met films en video's van o.a. Mariska van Gelder, Fiona Tan, Mirjam Kruishoop. Op 3 en 4 oktober is een galerieroute uitgezet.

Breda

In Lokaal 01 t/m 4 oktober sculpturen van Peter Bruggenhout, tekeningen van Anne van de Pals en installaties van Paul Devens .

Culemborg

De stoel is het thema op de beeldende kunst-manifestatie Lek Art '98, waaraan zeventig internationale beeldend kunstenaars deelnemen. Van 25 t/m 27 september op tien locaties in de binnenstad. Paul Witteman zit zaterdag om 12 uur een forum voor in de Hervormde Barbarakerk over de vraag 'Waar ligt de grens tussen vormgeving en kunst.' Met o.a. Friso Kramer en Niels Ruigrok.

Den Bosch

Wonen in Arcadië in het Noordbrabants Museum biedt aan de hand van schilderijen, foto's en meubels een inkijkje in het kasteelleven van de driehonderd, particulier bewoonde kastelen en monumentale landhuizen die Nederland rijk is, 26 september t/m 10 januari.

In De Melkfabriek, Guldenvliesstraat 4h, zondag vanaf 13 uur onder de titel Moments in Time performances van o.a. Roman Sgtner, Otto Berchem, Saker Scheerder en het CWT Kunstcollectief.

Den Haag

Vier hedendaagse kunstenaars (Marcel van Eeden, Nicolas Dings, Jan van Goyen en Wim Hardeman) geven desgevraagd visueel commentaar op de Vrede van Munster, zoals die te zien is op het schilderij van Gerard ter Borch, 'De Beëdiging van de Vrede van Munster' in het Haags Historisch Museum, 26 september t/m 1 november.

Deventer

Albert Dedden en Paul Keizer lieten zich bij het vervaardigen van hun installaties vooral leiden door modelbouwpakketten van vliegtuigen. Van 26 september t/m 22 november in de Bergkerk.

In het Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3-5, schilderijen van de Afghaanse kunstenaar Najib Rastagar, die in 1991 deels verlamd raakte bij een raketaanval en vanaf dat moment met zijn linkerhand moest leren schilderen. Tot en met 30 november.

Diepenheim

Beelden en tekeningen op groot formaat van Helen Frik, t/m 4 november in Kunstvereniging Diepenheim.

Eindhoven

Galerie Pennings, Geldropseweg 61b, presenteert in Stille beelden fotowerken van Inge Vluchter, t/m 17 oktober.

Enschede

In het Rijksmuseum Twenthe tekeningen, modellen, objecten en schilderijen van Geert-Jan Oostende, 26 september t/m 8 november; portrettekeningen van Rosemin Hendriks, t/m 18 oktober.

Goes

Schilderijen en 'trash' van Jus Juchtmans, t/m 17 oktober in Galerie van den Berge, Wijngaardstraat 3.

Maria Magdalena. Vrouw + Man. Raadsel in de Grote of Maria Magdalenakerk omvat werk van Klaar van der Lippe, ManfreDu Schu, Ronald van Tienhoven en Thorvaldur Thorsteinsson; in het Museum voor Zuid- en Noord-Beveland een historische tentoonstelling, beide t/m 3 oktober; het symposium 'Waanzinnige beelden', 2 oktober in de Grote Kerk.

Gorinchem

In Slot Loevestein en het Gorcums Museum Wat van waarde is..., 'sleutelwerken' van Jan Dibbets, Sigmar Polke, Frank Stella, Douglas Gordon en Gerhard Richter, t/m 16 november.

Gorredijk

Schilderijen van Jurriaan van Hall in galerie Hoogenbosch, t/m 4 oktober.

Groningen

In het Groninger Museum een overzicht van computerkunstenaar en veejay Micha Klein, t/m 29 november; oud en nieuw werk van Siep van den Berg, t/m 25 oktober. Van den Berg exposeert ook in het Centrum Beeldende Kunst, t/m 1 november.

Haarlem

Postcards from black America is een tentoonstelling in de Verweyhal van zo'n twintig hedendaagse Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars, 26 september t/m 29 november.

Helmond

Gemeentemuseum Helmond toont een dertigtal gouaches en penseeltekeningen van de 90-jarige Helmondse kunstenaar Gérard Princée, 27 september t/m 8 november.

Heerlen

In de serie Attitudes in de Stadsgalerij een ontmoeting tussen beeldende tegenpolen Carla Klein en Charlotte Schleiffert, t/m 29 november.

Kortenhoef

Misericordia, werk geïnspireerd op het thema 'de Werken van Barmhartigheid' van Mari Boeyen, Nicolas Dings, Tineke Smith, Krien Clevis, Moritz Ebinger, Peter Vermeulen en Peter Schoutsen, t/m 25 oktober in het oude kerkje van Kortenhoef.

Leeuwarden

In Bureau Leeuwarden, de actuele kunst-ruimte van het Fries Museum, tekeningen van Michael Tedja t/m 1 november.

Leiden

Ben ik in beeld? Portretpenningen uit de Renaissance in het Koninklijk Penningkabinet omvat zo'n honderdtwintig fijne beeldhouwwerkjes van beroemdheden uit de 15de en 16de eeuw zoals Michelangelo, Visconti of Karel V, 26 september t/m 18 april.

In de nieuwe vleugel van het Rijksmuseum voor Volkenkunde Indianenverhalen, over de Noord-Amerikaanse indianen, t/m 9 mei '99.

De Lakenhal brengt een eerbetoon aan beeldhouwster Charlotte van Pallandt, met voorstudies, tekeningen en een fotoreportage die Ama Kaag van Van Pallandt in haar atelier maakte, t/m 1 november.

Nijmegen

Een installatie en video van Marjolijn Pollen, van 27 september t/m 25 oktober bij Beam, Pijkestraat 4.

Extrapool, 2e Walstraat 5, presenteert vrijdag om 21 uur op het dak van parkeergarage Molenpoortpassage (ingang 2de Walstraat) een Live drive-in F.M.-jam. 'Neem je autoradio mee' is het dringende verzoek. Om 22 uur een Electro-party.

Roermond

Recente schilderijen en tekeningen van Andrea Küster in het Stedelijk Museum. Tot en met 11 oktober.

Rotterdam

Zuiderlicht is de titel voor de gezamelijke presentatie van kunstenaars, vormgevers, architecten en filmmakers die wonen of werken op de Kop van Zuid. Van 27 september tot en met 11 oktober in Pakhuismeesteren op de Wilhelminakade.

In Museum Boijmans Van Beuningen een samenwerkingsverband tussen de Australische ontwerper Marc Newson en de internationaal furore makende Belgische mode-ontwerper Walter van Beirendonck, t/m 15 november; Egyptomania, over de invloed van de Egyptische oudheid op de West-Europese kunst, t/m 1 november; De perfecte zinloosheid van de onmogelijke ruimte: werk van de Italiaanse architect en graficus Giovanni Battista Piranesi (1720-1778), t/m 25 oktober.

Onder de titel Aanschouwelijk voorgesteld in de Kunsthal een tentoonstelling van 'beweegbare platen', fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, 26 september t/m 28 februari; een overzicht van de honderd jaar geleden geboren kunstenaar M.C. Escher, t/m 6 december; The Best of '93/'98 biedt een keuze uit het werk van studenten van de Willem de Kooning Academie, t/m 31 oktober; foto's van de jong gestorven Amerikaanse Francesca Woodman, t/m 15 november.

Negen Rotterdamse galeries (o.a. Cokkie Snoei en Fotomania) hebben zich verbonden in de manifestatie When summer has almost gone met werk van jonge 'kunst'-fotografen, t/m 25 september.

Scheveningen

Sculptures without a hero: beelden van Karel Appel in Museum Beelden aan Zee, t/m 11 oktober.

Sittard

Tot en met 5 oktober in Het Domein tekeningen van Juul Kraijer en t/m 11 oktober Paradise Lost, foto's en video's van de Finse Heli Rekula.

Tilburg

In het Textielmuseum werk van vijf vrouwen die wel de pioniers van de textielkunst genoemd worden: Madeleine Bosscher, Ria van Eyk, Loes van der Horst, Margot Wolf en Desirée Scholten-van de Rivière, 26 september t/m 17 januari.

Bij Stichting de Pont twee installaties van de Britse Tacita Dean (t/m 17 januari), schilderijen van de Franse schilder Bernard Frize (t/m 3 januari) en de helse, hallucinerende tekeningen van Rob Birza (t/m 18 oktober).

Utrecht

Oog in al is een programma met audiovisuele kunst tijdens het Nederlands Film Festival. Zondag in Scala, Potterstraat 16 korte films, video's, een installatie van Aernout Mik en een performance van Rachel de Boer; op de gevel van de Winkel van Sinkel een projectie van Hester Scheurwater, Patricia Pattipeilohy en Renate Boere, 24 t/m 30 september; in de Academiegalerie, Minrebroederstraat 16, installaties van Krystyna Ziach, Lin de Mol, Siree v/d Velde en Jaap de Jonge, 24 t/m 30 september.

Onder de titel Documents presenteert Casco, Oude Gracht 366, documentaire films en video's van Pierre Faure en Floris Paalman, 27 september t/m 18 november.

Vlissingen

In de Watertoren werk van Mario de Brabandere, Elke Boon, David Bade, Ulrich Waibel, Patrick van Huffel, Hugo Debaere en Frans Gentils, t/m 6 december.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden