BEELDENDE KUNST
In De Zonnehof vierenveertig schilderijen op papier van twaalf Duitse hedendaagse kunstenaars, onder wie Markus Lüpertz, A.R. Penck en Sigmar Polke....
Amersfoort
Tekeningen van Thomas van der Linden, Dieuwke Spaans en Vittorio Roerade hangen in het Mondriaanhuis, Kortegracht 11. Tot en met 4 mei.
Galerie De Ploegh toont schilderijen van Tamar Rubinstein en keramiek van Anne Weitjens. Westsingel 50, tot en met 7 mei.
Amsterdam
Het Joods Historisch Museum bestaat 65 jaar en viert dit met foto's van de Amerikaanse fotografe Joan Roth, die joodse gemeenschappen over de hele wereld vastlegde, en met de expositie Joods van Stof met ruim honderd textiele voorwerpen - van kostbare, Portugese gebedskleden, ceremoniële voorhangen en beddenspreien, tot jodensterren en adreslabels uit de Tweede Wereldoorlog. Tot en met 19 oktober.
De tentoonstelling Wenen 1900 geeft een chronologisch overzicht van de Oostenrijkse kunst tussen 1870 en 1918. In deze woelige periode gingen kunstenaars als Hans Makart, Egon Schiele, Oskar Kokoschka en Gustav Klimt op zoek naar nieuwe uitingsvormen. Van hen en andere kunstenaars heeft het Van Gogh Museum circa 120 schilderijen en toegepaste kunstvoorwerpen bijeengebracht. Tot en met 15 juni.
Het Rijksmuseum toont onder de titel Spiegel van alledag zo'n 140 prenten van Hollandse en Vlaamse meesterkunstenaars als Pieter Breugel, Rubens, Rembrandt en Van Ostade, en van minder bekenden als Claesz Jansz Visscher en David Vinckboons. Tot en met 4 mei.
Schilderijen van Wim Janssen in Galerie de Expeditie (Leliegracht 47), t/m 24 mei.
De sculpturen van de Duitse beeldhouwer Ulrich Rückriem zijn zo zwaar dat ze maar zelden in musea of galerieën te zien zijn. In het Stedelijk Museum 24 beelden van Rückriem, t/m 25 mei.
Jim Avignon is een jonge kunstenaar die in Berlijn woont en zich liever beweegt in het popclubcircuit dan in de galeriewereld. Hij maakt Entertainment-art ('E-art') en is op tournee met de kingsize tekeningen van zijn boek The man who got replaced. Vandaag zijn ze te zien in twintig hotelkamers van het Bonaire Budget Hotel in de Raadhuisstraat, dat hij daarvoor afhuurde. Relaxed, liggend op bed kan men Avignons 'entertainment' aanschouwen.
Voor de tentoonstelling Maritieme Meesters, Scheepvaart op tekeningen 1600-1800 heeft het Scheepvaartmuseum een selectie gemaakt uit zijn collectie zeventiende-eeuwse tekeningen. Tot en met 30 juni.
De Braziliaanse kunstenaar Beatriz Milhazes hanteert een barokke, abstracte, feministische schilderstijl: onregelmatige geometrische en organische, felgekleurde patronen en een wirwar van lijnen. Tot en met 15 mei exposeert ze bij Galerie Barbara Farber (Keizersgracht 265).
Nieuwe werken op papier van Helen Frik, een 'wereld van ellende': Girdulent Repugdulence, moeizaam vertaald tot 'Kommer en Kwel'. Van 24 april tot en met 31 mei in Metis (Keizersgracht 688).
Vazen van Dirk Romijn en schilderijen en tekeningen van Rob Arbouw en schilderijen van Guido Vlottes in De Praktijk (Lauriergracht 96). Tot en met 28 mei, opening zaterdag om 16 uur.
Collages en nieuw werk op papier van Mona Rai in Galerie Foundation for Indian Artists (Fokke Simonszstraat 10). Tot en met 28 mei, opening zaterdag om 17 uur.
Litho's van Erik Roos zijn te zien in De Annex, Bickersgracht 208, op 26 en 27 april en op 3 en 4 mei.
In De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, een tentoonstelling met werk van twaalf internationale kunstenaars, onder wie Adam Chodzko, Voebe de Gruyter, Henrietta Lehtonen en Laura Ruggeri. Tot en met 25 mei.
Arnhem
In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink, waarop ook zijn minder bekende werk uit de jaren twintig te zien is. Op deze tentoonstelling, die is verlengd tot en met 31 mei, geeft Sylvia Willink vandaag om 14 en 15 uur een rondleiding.
Yard is een presentatie van beeldend kunstenaars, modeontwerpers, architecten en een filmer met als leidraad de (stads-)tuin. De exposanten hebben de ruimte van het Hooghuis (Weerdjesstraat 180) in een 'stedelijk kunstreservaat' veranderd met stadsmeubilair, muurtekeningen, kleding en andere accesoires. Van 26 april t/m 18 mei.
Bergen op Zoom
Kunstkader Projecten toont beelden van Nicolas Dings en Peter Schouten en tekeningen en schilderijen van Y. Né. Verder een overzicht van boeken en jaarverslagen, vormgegeven door Opera Ontwerpers. Antwerpsestraat 27, t/m 22 juni.
Breda
Museum De Beyerd presenteert werk van de Duitse beeldend kunstenaars Herbert Hamak en Norbert Prangenberg. Hamak maakt driedimensionaal ogende schilderijen, waarvan de kleur niet op het vlak maar in de ruimte daarachter zit. Prangenberg maakt naast waterverf- en pastelschilderijen grote installaties van terracotta werken, muurbeelden en keramische sculpturen. Tot en met 19 mei.
Werk van Rosie Leventon, Kostana Banovié en Antoine Berghs is te zien in Lokaal 01, Kloosterlaan 138. Tot en met 11 mei.
Den Bosch
De tentoonstelling Kinderen van alle tijden gaat over de kindercultuur in de Nederlanden vanaf de Middeleeuwen tot heden en richt zich op 'zowel kinderen als ouders, opvoeders en docenten'. Kunst en gebruiksvoorwerpen over thema's als kinderarbeid, weeskinderen en opvoeding. In het Noordbrabants Museum, tot en met 6 juli.
Den Haag
De expositie Kunst op vleugels. Rond een herenigd drieluik van Gerard David toont uit de late Middeleeuwen zowel complete drieluiken als losse zijluiken van Hollandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars. Pronkstuk is het 'Drieluik met de geboorte van Christus' van de Vlaming Gerard David (1460-1523). Daarvan zijn de losse delen voor het eerst sinds de jaren dertig weer herenigd, in het Mauritshuis, tot en met 22 juni.
Schilderijen en tekeningen van Nour-Eddine Jarram en Aline Thomassen in Galerie Maurits van de Laar (Herderstraat 6), van 27 april (15 uur) tot en met 25 mei.
Galerie Van Kranendonk toont schilderijen, gouaches en grafiek van Hans en Koen Ebeling Koning. Westeinde 29, tot en met 29 mei.
Diepenheim
Van Hans Hovy, docent beeldhouwen aan de AKI Enschede, zijn beelden en tekeningen te zien op de Lente-tentoonstelling 1997. Bij Kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17, tot en met 7 mei.
Enschede
In het Rijksmuseum Twenthe een overzichtstentoonstelling van Herman Kruyder, 'Gedoemde Scheppingen' met schilderijen, aquarellen en tekeningen. Tot en met 19 mei.
In het kunstenaarsinitiatief De Fabriek (Hulsmaatstraat 37-X) op Koninginnedag een 'Punk'MultiMediaMarathon die begint om 12 uur. Met medewerking van Bill Spinhoven, Kees de Groot, KWW-TV, Jop Horst, Last Minute Art, M.N. Slot Productions, Jeroen Eenkhoorn en F. Mosskov.
Haarlem
Een van de meest waardevolle collecties zeventiende-eeuwse tekeningen in Nederland is nu te zien in het Teylers Museum. Met onder meer werk van Rembrandt, Jan van Goyen en Jacob van Ruysdael. Tot en met 25 mei.
Ook in het Teylers Museum een selectie van eeuwenoude tekeningen van exotische planten, uit boeken van de natuurhistorische bibliotheek. In de zeventiende eeuw waren de banaan, de kiwi en de ananas onbekende fruitsoorten, evenals de planten die ze voortbrachten. Tekenaars vertrokken daarom naar verre oorden om de flora aldaar natuurgetrouw vast te leggen. Tot en met 25 mei.
Het Frans Halsmuseum schenkt ook dit jaar weer aandacht aan bloemen als thema van een tentoonstelling. Het Boeket toont schilderijen en andere kunstwerken waarop bloemen voorkomen, historische boeken met bloem-illustraties en rondleidingen. Tot en met 19 mei.
Heemstede
Cultureel centrum Het Oude Slot toont beelden en tekeningen van Joos Clijsen. Tot en met 11 mei.
Heerlen
In Stadsgalerij Heerlen een tentoonstelling van de Duitse dadaïstische kunstenaar Kurt Schwitters. Met collages, reliëfs en schilderijen. Tot en met 8 juni.
In Galerie Signe, Akerstraat 82a, zijn schilderijen en werken op papier van Nieke Lemmens te zien. Tot en met 4 mei.
Laren
Het Singer Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan de Franse schilder Henri Le Sidaner (1862-1939). Hij ontwikkelde zich eind vorige eeuw van symbolistisch schilder van geïdealiseerde vrouwenfiguren tot een neo-impressionist met een voorkeur voor natuurlijk licht. Tot en met 22 juni.
Leiden
In De Lakenhal ruim vijftig schilderijen, aquarellen, tekeningen en etsen van de Leidse beeldend kunstenaar Chris van der Windt (1877-1952), met zijn poëtische boerenerfjes en stillevens een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Leidse School. Tot en met 26 mei.
In het teken van de taal is een tentoonstelling met werk van Piet Franzen. Hij combineert zijn tekeningen, prenten en installaties met poëzie van eigen hand. In Kunstcentrum Haagweg, tot en met 4 mei.
Lak Galerie presenteert werk van Lennaart van Oldenborgh. Hij maakt stripachtige tekeningen en video's over onderwerpen uit de politiek of media, zoals het verblijf van Dutchbat in Srebrenica. Tot en met 9 mei.
Maastricht
In het Bonnefantenmuseum The Spiral Village: een door Francesco Bonami samengestelde expositie met werk van zestien, voornamelijk jonge kunstenaars uit tien landen. Bonami, hoofdredacteur van de Amerikaanse editie van Flash Art Magazine, stelde eerder de Aperto-sectie van de Biënnale van Venetië samen, alsmede de eerste 'Campo' in Turijn. Tot en met 25 mei.
Werk van Karin Peulen is te zien in Galerie Henn, St. Nicolaasstraat 26c. Tot en met 10 mei.
In de Bonbonnière (Achter de Comedie 1) van 26 april t/m 29 juni de nieuwe videoperformance van Lydia Schouten, een 'poëtische tape over de geheime gevoelens en verlangens van mensen op zoek naar de zin van het bestaan'. Opening op 26 april om 16 uur.
Rotterdam
Piet Mondriaan schilderde tot ongeveer 1920 vooral landschappen, en experimenteerde veelvuldig met het impressionisme, luminisme en kubisme. Van die vroege werken heeft het Haags Gemeentemuseum er in De Kunsthal 150 bijeengebracht. Samen brengen de tekeningen, aquarellen en schilderijen Mondriaans ontwikkeling in kaart van impressionistische landschapsschilder tot ontdekker van de voorstellingloze composities van 'de universele harmonie'. Tot en met 8 juni.
Welk schilderij vinden Nederlanders 'most wanted' en welk soort 'most unwanted'? Het New Yorkse kunstenaarsduo Komar & Melamid geeft antwoord met de tentoonstelling The People's Choice. Op basis van een enquête vervaardigden Komar & Melamid 'het meest gewenste' en 'het meest ongewenste' schilderij. In de Kunsthal, tot en met 18 mei.
Voor de vijfde keer laat Museum Boijmans Van Beuningen een gastconservator op basis van de museumcollectie een tentoonstelling samenstellen - ditmaal door de Franse kunsthistoricus en filosoof Hubert Damisch. Tot en met 18 augustus.
Aan den Nederlandschen Koopman toont uit de Atlas Van Stolk, van de Koninklijke Van Stolk BV, handel op prenten en tekeningen, uit de periode 1600-1850. In het Schielandshuis, tot en met 29 juni.
Civic Fuel is een installatie van de Canadees Ron Huebner en de Nederlanders AE Kliest en Marry Overtoom. Ze wordt gepresenteerd over drie verdiepingen van Villa Alckmaer. Westersingel 83, tot en met 18 mei.
In het Chabot Museum, Museumpark 11, de tenoonstelling Landschappen van Chabot II: schilderijen en beelden van de beeldend kunstenaar Henk Chabot (1894-1949). Tot en met 20 juli.
In Phoebus, Eendrachtsweg 61, loopt tot en met 18 mei het ladenkastproject van onder anderen Pim Piët, Jenna Tas en Dik Box.
Voor zijn twee nieuwe installaties liet Michiel van Bakel zich inspireren door het begrip 'virtuele realiteit'. In het Centrum Beeldende Kunst, Nieuwe Binnenweg 75. Tot en met 4 mei. In de vitrine zijn tot en met 11 mei sieraden en tassen te zien van Sandra van Vliet.
Schiedam
De tentoonstelling l'Homme sucré bevat tekeningen uit de collectie van Cees van der Geer. In Stedelijk Museum Schiedam, tot en met 11 mei.
Spanbroek
In het Frisia Museum voor magisch realisme, Spanbroekerweg 162, de tentoonstelling De school van het Magisch Realisme, met ongeveer vijftig werken van Carel Willink maar ook van Wim Schuhmacher, Raoul Hynckes, Pycke Koch en Dick Ket. Tot en met 30 juni.
Tilburg
De Pont, stichting voor hedendaagse kunst, toont schilderijen die Hans Broek recentelijk in Los Angeles maakte (tot en met 11 mei) en microstructuren van Arnulf Reiner (tot en met 31 augustus). Wilhelminapark 1.
In het Nederlands Textielmuseum 'borst'-beelden van Mitsy Groenendijk: combinaties van bh en slip met afbeeldingen van dieren of beroemdheden. Tot en met 15 juni.
In Faxx, podium voor hedendaagse kunst (Dunantstraat 1), vier projecten: een installatie van Hans Muller, schilderijen en objecten van Marjolein Landman, een presentatie van Nieuwe Media, werk van de Turkse 'nomadisch kunstenaar' Sarkis. Tot en met 11 mei.
Uden
Pronkkamer Uden Hedendaagse kunst heeft een selectie gemaakt uit de ruim 1100 kunstwerken uit de Collectie Uden. Het resultaat moet een representatief beeld geven van de ontwikkelingen van de beeldende kunst in Brabant vanaf 1945, met werken van onder anderen Jan van Eyk, Nico Molenkamp, Jan Dijker en Har Sanders. Tot en met 4 mei.
Utrecht
De overzichtstentoonstelling van kunstenaar-ontwerper-liedjesschrijver annex toneel-, tv- en radiomaker Wim T. Schippers in het Centraal Museum is verlengd tot en met 19 mei. Zondag 27 april geeft gastconservator Harry Ruhé om 14 uur een lezing over het werk van Schippers.
Made in Heaven, de galerie voor jonge beeldende kunst, toont tekeningen van Els de Ruyter en fotografische technieken van Anita Duyvis. Oudegracht 305, tot en met 3 mei.
Werk van de jonge Brit David Miles (1970) is te zien in Casco, Oudegracht 366. Tot en met 17 mei.
Venlo
Museum Van Bommel Van Dam wijdt een overzichtstentoonstelling aan het werk van beeldhouwer Piet Killaars. Voor het eerst toont hij de definitieve vorm van zijn 'Innercirkel': een ruimte die wordt gevormd door vier panelen van 2,65 meter bij 2,50 meter. Tot en met 8 juni.
Van huis uit is Theo Lenders kunstschilder, maar in Lokaal 21 bouwt hij met beeldschermen, projectoren, geluidsrecorders en andere apparatuur een multimedia-installatie. Tot en met 4 mei.
Zutphen
Het Stedelijk Museum Zutphen toont 'prenten voor kleine en grote mensen' van Max Velthuijs. Tot en met 25 mei 1997.