Beeldende kunst

In Almere achter glas dient een van De Paviljoens als drager voor het..

Almere

werk van de Franse kunstenaar en grafisch vormgever Francine Zubeil. Tot en met 28 februari.

Amersfoort

In Het Hof van Eden, heden in De Zonnehof presenteren veertien leden van kunstenaarsgenootschap De Ploegh hun werk, 14 februari t/m 21 maart.

Amstelveen

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan organiseert de Ziekenfondsraad een tentoonstelling met beelden, tekeningen en grafiek van Henk Visch, t/m 5 maart.

Amsterdam

Rijke lading, Hollands welvaren in het Nederlands Scheepvaartsmuseum verhaalt over de graanhandel, die volgens deskundigen de grote inkomstenbron is geweest in de Gouden Eeuw. Van 13 februari t/m 9 mei. Vrijdag van 14 tot 17 uur in het museum het Goud uit Graan-debat, waarin drie wetenschappers zich buigen over deze visie. In het Drents Museum in Assen gaat zaterdag Het mysterie van een Oostzeevaarder open, waarin aan de hand van de lading van een onlangs

teruggevonden Oostzeevaarder zaken verhelderd worden (13 februari t/m

9 mei).

Videowerk van Erik Pape bij Metis, Keizersgracht 688, t/m 7 maart.

Galerie Lambiek, Kerkstraat 78, presenteert een overzicht van Peter van Straaten, 12 februari t/m 28 maart.

Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, toont 'Man in Laars' van Herman Makkink, 13 februari t/m 17 maart.

Galerie Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, toont een installatie van Ewerdt Hilgemann en een muurschildering van Sonia Rijnhout, 13 februari t/m 14 maart.

Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, brengt (op veler verzoek) de

tentoonstelling More oeuvre, met werk van Gilbert & George, Gavin Turk, Wannes Royaards, Mat Collishaw, Robert Easson, Aad Kruiswijk, Sarah Lucas, Marenka Gabeler en Martin Norris. Van 13 februari t/m 13

maart.

Loerakker galerie, Keizersgracht 380, toont tekeningen van Janpeter Muiwijk, en schilderijen en grafiektekeningen van Rinke Nijburg. Van 13 februari t/m 13 maart.

Naar aanleiding van het verschijnen van een nieuwe reeks in de bestandscatalogi die het Amsterdams Historisch Museum uitgeeft, een tentoonstelling met achttiende-eeuwse Nederlandse tekenkunst. Uitmuntend fraay geteekend, t/m 2 mei.

In de Achterzaal van W 139, Warmoesstraat 139, Een bleek huis, een replica van een modernistische bungalow, aangekleed met beelden, tekeningen, beelden en teksten van zeventien kunstenaars (Ivan Dobrev, Marcel Doorduin, Sean Dower, Marcel van Eeden, Dora Garcia, Luk Gobyn, Arjan van Helmond, Nic Hess, nanette van de Lisdonk, Andreas & Michael Nitschke, Michael Raedecker, P.J. Roggeband, Christof Steinmann, Michael Tedja, Veron Urdarianu, Leen Voet, Menno Wigman en Luuk Wilmering, t/m 21 februari.

Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond presenteert drukgrafiek en tekeningen van Léon Spilliaert (1881-1946), t/m 21 maart.

Stedelijk Museum: Mooi maar goed toont een selectie van wat er de afgelopen elf jaar op grafisch gebied is gepresteerd, t/m 28 februari; een overzicht van de Amerikaanse kunstenares Jo Baer, t/m 22 februari; Maks, Breitner en Sluijters toont het kleurrijke werk van Kees Maks uit de collectie, aangevuld met werk van zijn tijdgenoten Breitner en Sluijters, t/m 7 februari.

In de Nieuwe Kerk Schittering van Spanje, een overzicht van driehonderd kunstschatten uit Spanje's Gouden Eeuw, t/m 8 maart.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

Rijksmuseum: een overzicht van bijna vijftig bronzen beelden en 25 prenten en tekeningen van de 17de eeuwse Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries, t/m 14 maart; negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, tot en met 21 maart.

Apeldoorn

Living in a village in Archipel, Vosselmanstraat 402, verenigt erotische schilderijen van Barend van Hoek met een installatie van Dan Geesin, van 13 februari t/m 14 maart.

Arnhem

Een serie psychologische portretten van Ad Gerritsen worden in het Museum voor Moderne Kunst getoond, tot en met 23 mei; Animal.Anima.Animus toont 'dierenkunst' van o.a. Abramovic, Maning en

Duprat, t/m 1 maart.

Breda

De Beyerd, Boschstraat 22, presenteert een overzicht van schilderijen, tekeningen, objecten en beelden van Mark Brusse, t/m 28

maart.

Den Haag

Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, exposeert geschilderde portretten van Aafke Bennema en inkttekeningen van Harald van Noordt,

14 februari t/m 7 maart.

In het Haags Gemeentemuseum een overzicht van de vroeg moderne kunstenaar Ferdinand Hodler, t/m 2 mei.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum een overzicht van Hannes Postma, 14 februari

t/m 9 mei.

Enschede

Stichting De Bank, Noorderhagen 48c, presenteert 'Blind Ambition' van

Koen de Decker, 13 februari t/m 13 maart.

Gorinchem

De stoel is onderwerp op een tentoonstelling in het Gorcums Museum, waar kunstwerken getoond worden van Pieter Holstein, Klaas Gubbels, Anja Krause en Pieter Engels, t/m 18 april.

Groningen

In het Groninger Museum platenhoezen gefotografeerd door Paul Huf. 'Hufs favorites', 13 februari t/m 18 april; de Montgomery collectie, een collectie van Japanse volkskunst bestaande uit textiel, maskers, votiefbeeldjes en voorwerpen van hout, metaal, keramiek, papier en bamboe uit de 15de t/m 19de eeuw, t/m 7 maart; oude beeldende kunst uit de 16de t/m 20ste eeuw, t/m 28 februari; in het Coop Himmelb(l)au

paviljoen Graffiti met werk van graffitikunstenaars uit de eigen collectie en een aantal recente werken van Quik, t/m 14 maart.

Hoorn

Verre vrienden van Jan Klaassen in Sandberg2, Weeshuistuin 4, omvat video's, poppen en een installatie van Florian G"ttke, van 11 t/m 28 februari.

Laren

In het Singer Museum een overzicht van honderd schilderijen van de veelschilder Jan Sluijters (1881-1957), t/m 25 april.

Leiden

LAKgalerie, Cleveringaplaats 1, exposeert twee reeksen schilderijen van Maurice Braspenning: een over industriële landschappen en een over binnenruimte. Van 14 februari t/m 19 maart.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum Provisorium I met werk van de hedendaagse kunstenaar Roman Signer, Lily van der Stokker, Thomas Hirschhorn, Lara Schnitger en Patrick van Caeckenbergh, t/m 9 mei; tekeningen van

Lucebert, t/m 9 mei; glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore

Sottsass, t/m 30 mei; een tussenpresentatie van de collectie Limburgse kunst, die tot 2002 met geld van de DSM bijeengebracht wordt om het 120-jarig bestaan te vieren, t/m 30 mei.

Rotterdam

Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, sluit aan bij de Blumenfeld-tentoonstelling in het Amsterdams Joods Historisch Museum,

met de tentoonstelling What are friends for. Hierin staan de portretten centraal die Erwin Blumenfeld en Paul Citroen maakten van hun (kunstenaars)vrienden. Tegelijkertijd presenteert Snoei foto's van de hedendaagse Britse kunstenaar Paul Smith over het thema vriendschap. Op 15 februari vindt in Zaal De Unie een debat onder dezelfde titel plaats, over de vraag hoe de netwerkmaatschappij zich in de beeldende kunst manifesteert. Aanvang 20.30 uur.

In de Kunsthal foto's en films van de Amsterdamse kunstenaar Arno Nollen, een 'sensitief kunstenaar in een snelle wereld', t/m 4 april;

de tentoonstelling Vier miljoen jaar mens over de evolutie van de mens t/m 28 februari; een overzicht van de Noorse schilder Odd Nerdrum, al dertig jaar in een zelfgekozen isolement, t/m 14 maart; voorts 130 bloemstillevens van vijftig verschillende Nederlandse en Belgische kunstenaars, t/m 28 februari; een kleine tentoonstelling aan Niki de Saint Phalle, n.a.v. het Nana-ontwerp voor de hoofdingang

van het Asklepiongebouw aan de Leuvehaven en de onlangs geplaatste Rhino van haar hand in het Museumpark, t/m 28 februari; verder een tentoonstelling van beweegbare platen: fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari.

Scheveningen

De Israëlische kunstenaar Zadok Ben-David presenteert zijn 'Evolution

and Theory'-project bestaande uit 240 beelden, t/m 7 maart in Museum Beelden aan Zee.

Schiedam

Het werk van Sylvie Zijlmans heeft een hoge aaibaarheidsfactor. Het Stedelijk Museum toont haar werk, t/m 21 maart; VIA Schiedam toont werk van de Vereniging voor Irrealisme en Abstractie in de beeldende kunst (1950-1954), t/m 21 februari.

Tilburg

Schilderijen en tekeningen van Bettie van Haatster, t/m 16 mei in Stichting De Pont.

In het Nederlands Textielmuseum, Goirkestraat 96, Soft Sculptures, 'zachte' beelden van Lidy Jacobs, Nico Parlevliet, Femke van Heerikhuizen en Harry Boom; voorts solotentoonstellingen van Wilma Kuil en Karin Arink, t/m 18 april.

Utrecht

Tussen Monotypie en Fotokopie brengt 'de mooiste, meest bijzondere, bizarre en vernieuwende' uit de wereld van de drukkunst. Van 13 februari t/m 13 maart in het Grafisch Atelier Utrecht, Plompetorengracht 4.

Vlissingen

Kunstcentrum Sittard is te gast in de Watertoren met solotentoonstellingen van Marcel Blekendaal, Edwin Maas, Jan de Vliegher, Zjul Devens, Phill Niblock en Maria Blondeel, t/m 21 februari.

Zutphen

Zes kunstenaars werkten gedurende drie maanden samen met zes groepen kinderen voor het maken van zes tentoonstellingen. De resultaten van de samenwerking met Pieter Holstein, Erik Buijs, Petra Hartman, Hester Oerlemans, Frank Bezemer en Lee Eun Young worden t/m 5 april tentoongesteld in Museum Henriette Polak, vanaf vrijdag. Vrijdag wordt in De Hanzehof een symposium gewijd aan het thema 'Kind en Kunst'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden