BEELDENDE KUNST

De serie wandplastieken 'Mondrian Variations 1995-96' van de New-Yorkse kunstenares Helene Brandt zijn tot en met 5 juli tentoongesteld in het Mondriaanhuis, Kortegracht 11....

Amersfoort

In de Zonnehof Ver en Dichtbij, een tentoonstelling van landschappen door dertien hedendaagse kunstenaars, uitgekozen door het genootschap Arti et Amicitiae in Amsterdam. Werk van o.a. Harold Schouten, Freddie Beckmans, Harry Visser. Tot en met 14 juni.

Amsterdam

Stichting Beeldende Kunst presenteert in de vestiging Beelden Bickerseiland, Zeilmakerstraat 15, beelden van Shlomo Korèn, t/m 17 mei.

In W139, Warmoesstraat 139, een geluidsinstallatie van Vera Weisgerber & Steve Kaspar, van 2 t/m 17 mei.

Matthew Monahan's figuratieve olieverftekeningen zijn geen afbeeldingen maar uitbeeldingen waarin de menselijke figuur centraal staat. Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, exposeert zijn werk. Van 2 t/m 30 mei.

Galerie Clement, Prinsengracht 843, presenteert schilderijen van Marli Turion en Marie Louise Terwindt en sjabloondrukken van Nicole Montagne, van 2 mei t/m 3 juni.

Bij Ayac's (Amsterdam Young Artists Circuit) schilderijen van Rosemarijn Dissen en (licht)objecten van Henk INK Loorbach, t/m 30 mei).

Het Rijksmuseum bezit een verzameling 17de-eeuwse tekeningen die tot de belangrijkste in de wereld behoort. Dit kwetsbare en zelden getoond bezit wordt de komende jaren integraal gepubliceerd in een reeks bestandscatalogi. Ter gelegenheid van de verschijning van het eerste deel is een tentoonstelling georganiseerd met de honderd mooiste tekeningen van Hollandse kunstenaars uit de eerste helft van de Gouden Eeuw, t/m 12 juli. Verder besteedt het Rijksmuseum met de tentoonstelling Van tempera naar olie aandacht aan de Venetiaanse schilderkunst, met name aan de overgang van ei- naar olieverf, en van hout naar linnen doeken. Tot en met 30 augustus.

De Italiaanse kunstenares Carol Rama is in haar geboorteland een cultfiguur, maar in het buitenland is ze nauwelijks bekend. Rudi Fuchs van het Stedelijk Museum greep de tachtigste verjaardag van deze extravagante Italiaanse aan, om een overzichtstentoonstelling samen te stellen (t/m 14 juni). Verder in het Stedelijk een keuze uit de verzameling Dodge: honderdtwintig werken belichten het expressionisme, het surrealisme, het maatschappij-kritische, het religieuze en het erotische werk dat tussen 1953 tot 1988 in de marge van het Stalin-regime ontstond. Met onder meer Ilja Kabakov, Eli Beljoetin, Erik Boelatov en Leonid Lamm, t/m 10 mei.

In Arti et Amicitiae, Rokin 112, is werk bijeengebracht van alle winnaars van de Charlotte Köhler Prijs sinds 1988. Zo is er bijvoorbeeld werk te zien van Ben van Berkel, Klaar van der Lippe, Job Koelewijn en Frank Mandersloot. Tot en met 10 mei.

De Appel presenteert onder de titel Seamless nieuw werk van o.a. Massimo Bartolini, Jessica Bronson, Inez van Lamsweerde/Vinoodh Matadin en Taro Shinoda. 'Seamless' staat voor een wit landschap waarin grenzen tussen werkelijkheid en kunstmatigheid vervagen. 'Seamless' biedt koud comfort en een ongemakkelijke vredigheid. Tot en met 1 juni.

In het Joods Historisch Museum een tentoonstelling over de joodse volken in Centraal-Azië en de Kaukasus, afkomstig uit het Russisch Museum voor Etnografie in Sint-Petersburg, t/m 22 september.

Arnhem

In de Gele Rijder-serie Lengte, Breedte en Diepte, waarin werk wordt samengebracht van kunstenaars met een verschillende culturele achtergrond. De Nederlandse kunstenaar Jan Vos is meesterverzamelaar van afgedankte voorwerpen. De in Turkije geboren kunstnaar Bülent Evren werkt met metaal. Ali M'roivili (Comoren) maakt driedimensionale objecten. Van 6 t/m 31 mei. Opening 8 mei om 17 uur met dansfragmenten van Trudie Lute uit 'Go Heaven'.

Bergen

Uit de groep kunstenaars van de Bergense School exposeert Museum Kranenburgh aquarellen, tekeningen, grafiek, keramiek en beeldhouwwerk van Piet Wiegman, t/m 6 september.

Breda

In de vijfde aflevering van de serie Lightning, kleine presentaties van jonge kunstenaars in de Beyerd, vanaf 3 mei Warenzolder van Tomoko Baba. Tot en met 21 juni.

Den Haag

Pulchri Studio presenteert schilderijen van Rudi Polder, wandreliëfs van Mabel Bouscholte, tapijten en olieverfschilderijen van Violeta Parra, pastels en grafiek van Hans Wap, en tekeningen en panoramieken van Jan Vegter, t/m 10 mei.

Diepenheim

De afgelopen maanden werkte Liet Heringa in het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch aan een reeks beelden van klei. Zij liet zich bij deze beelden inspireren door rituelen in India waarbij mensen elkaar met felgekleurde pigmenten bekogelen. De Kunstvereniging toont de beelden van Heringa, t/m 20 mei.

Dordrecht

Art Primeur 98 in het Centrum Beeldende Kunst, geeft een overzicht van twintig onlangs afgestudeerde kunstenaars van de Hogescholen voor de Kunst in Nederland. In de commissie van Deskundigen nemen o.a. zitting Chris Dercon (museum Boijmans Van Beuningen) en Lisette Pelsers (conservator Twenths Museum). Tot en met 10 mei.

Eindhoven

Tien jaar na zijn hersenbloeding wijdt het Van Abbe Museum een overzichtstentoonstelling aan het werk van René Daniëls, die in mysterieuze en poëtische doeken en tekeningen figuratie met abstractie combineert. Tot en met 30 augustus in het 'oude' Van Abbemuseum en in het nieuwe, tijdelijke onderkomen van het museum tegenover het PSV-stadion.

Goes

In de geschiedenis van de schilderkunst nam de kunstenaar George Mertens de afgelopen twee jaar de positie in van de zwerver. Zijn deprimerende blik op de werkelijkheid, vertaalt hij in zwartwitschilderijen, die een gevoel van onbehagen geven. Galerie van den Berge, Wigaardstraat 3, exposeert de schilderijen van Mertens uit deze periode, t/m 17 mei.

Gorinchem

In het Gorcums Museum t/m 21 juni de tentoonstelling De Taal van Staal, een sociaal-historisch overzicht over het gebruik van staal door de eeuwen heen en in kunstwerken van o.a. Auke de Vries, Per Abramsen en Vera Galis. Er is ook een beeldenroute in de omgeving uitgezet.

Groningen

Het Groninger Museum presenteert t/m 7 juni zijn nieuwe aankopen, waaronder de olifant Body Armor van Paul Perry, foto's van Rineke Dijkstra, Larry Clark, Inez van Lamsweerde, de kruiwagenstoel van Philippe Starck en mode-ontwerpen van Viktor & Rolf.

In het nieuwe pand van Fotogalerie Lichtzone, Oude Kijk in 't Jatstraat 36, van 1 t/m 31 mei de fotoexpositie Groei Contructie, met ruimtelijke werken gecombineerd met foto's van Melanie Banis.

Haarlem

De schilderijen van Maurice Braspenning ademen een vervreemdende sfeer uit. Hij lijkt het moment te bevriezen. Zijn inspiratie voor deze reeks deed hij op tijdens icefishing in Noord-Dakota. 'Van binnen uit' in De Vishal toont de reeks, samen met de monumentale beeldhouwkunst van Erik van Spronsen. In de kleine zaal 'Umwelt' van Jolanda Prinsen. Tot en met 1 juni.

In de Verweyhal van het Frans Halsmuseum Als alles kan, kan niets, een overzicht van schilderijen, tekeningen, collages, textiele en keramische objecten, installaties, foto's, videowerk en performances van Harry Boom. Tot en met 10 mei.

Het Teylersmuseum wijdt een tentoonstelling aan de aquarellen en handingekleurde bloem- en insectenboeken van schilderes en natuurvorser Maria Sibylla Merian ter gelegenheid van haar 350ste geboortedag. Tot en met 31 mei.

Hilversum

De beelden van Maddy Arkesteyn lijken op het eerste gezicht niet meer dan verzamelingen van zand, zeil, touw, emmers, autobanden en conservenblikjes. Bij nadere bestudering blijken het zorvuldig georkestreerde landschappen. Exedra, Langestraat 52, toont haar werk, van 3 mei t/m 7 juni.

Hoorn

Nell Donkers verbleef twee maanden in de ateliers van Sandberg2 om er te schrijven. Ze legde het proces vast in beelden die vanaf zondag (16 uur) getoond worden. Wat ik heb is dit, t/m 10 mei. In de buitenruimte iNfECtEd, een installatie van Eddy Schennink, t/m 15 mei.

Laren

In het Singer Museum een verzameling Duitse expressionisten, afkomstig uit de kunstcollectie van het Duitse textielbedrijf Ahlers A.G. De collectie omvat 100 expressionistische schilderijen, tekeningen en prenten van beroemde representanten van de kunstenaarsgroepen Der blaue Reiter en Die Brücke (met oa Kirchner, Schmidt-Rottluff, Kandinsky, Macke en Marc), en befaamde individualisten (Modersohn-Becker, Nolde, Corinth en Beckmann), t/m 14 juni.

Maastricht

'Maastricht wordt opgemaakt, aangekleed en versierd', aldus de organisatie van Make-up Maastricht. 25 Beeldend kunstenaars maken 25 kunstwerken voor 25 locaties in de stad. Er is ook aandacht voor theater, muziek, dans, mode, literatuur en film. Tot en met 31 mei.

Nijmegen

De Paraplufabriek, Van Oldenbarneveltstraat 63a, presenteert onder de titel Leven, dood schilderen en andere omstandigheden werk van Lars Arrhenius, Rinke Nijburg, Gijs Frieling en Janpeter Muilwijk. Tot en met 10 mei.

Rotterdam

In het boek La Monnaie Vivante presenteert Pierre Klossowski zijn vrouw als levende munt, waarmee hij nooit een rekening zal betalen; daar is hij te jaloers voor. Het gaat om de suggestie. In galerie Cokkie Snoei zijn tekeningen van beeldend kunstenaar, schrijver, filosoof, theoloog en vertaler Klossowski samengebracht met foto's die Pierre Zucca voor 'La Monnaie Vivante' maakte. Tot en met 31 mei.

Museum Boijmans Van Beuningen voltooide onlangs een bestandscatalogus van zijn collectie genre-schilderkunst, tafereeltjes uit de 17de en 18de eeuw. Ter gelegenheid daarvan heeft het museum zijn zeventig mooiste stukken uit het depot gehaald. Daaronder is werk van Jan Steen, Gerard Dou, Emanuel de Witte, Adriaen van Ostade en Aelbert Cuyp, t/m 28 juni. Verder toont het museum een overzicht van de late schilderijn van de Franse schilder Francis Picabia de Parijse dada-beweging stond. Museum Boijmans Van Beuningen toont een overzicht van zijn late schilderijen, t/m 31 mei.

In de zesde aflevering van de tentoonstellingsreeks Voorwerk in centrum voor hedendaagse kunst Witte de With werk van de vijf Nederlandse kunstenaars Annemieke de Beer, Madeleine Berkhemer, Raymond Cuijpers, Philippine Hoegen en Vanessa Jane Phaff, t/m 24 mei.

Scheveningen

De beelden van Karel Appel zijn niet vaak in Europa te zien geweest. Sculptures without a hero toont de drie belangrijkste groepen beelden van Appel. Beelden van Karel Appel, t/m 23 augustus in Museum Beelden aan Zee.

Sittard

In het Kunstencentrum, Leynbroekerweg 113 a, de installatie 'Why do people sing' van Rob van Avesaath, foto's en een film van de oorlog in voormalig Joegoslavië, gemaakt door Sahin Sisic, en een gedeeltelijk samenwerkingsproject van de kunstenaars David Bade en MC. Pret. Tot en met 31 mei.

Tilburg

Bij Stichting De Pont een overzicht van late utopische, ironische en afschrikwekkende beelden en modellen, en werken op papier van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte (1954), t/m 21 juni.

Venlo

In Museum Van Bommel Van Dam de tentoonstelling Verwey aquarelleert, aquarellen afkomstig uit de collectie Stichting Kees Verwey die de nalatenschap van de in 1995 overleden schilder Kees Verwey beheert. Tot en met 1 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden