BEELDENDE KUNST

In De Zonnehof, Zonnehof 8, keramische beelden van Eduardo Chillida, klein, maar monumentaal als zijn beelden van staal en graniet....

Amersfoort

In museum Flehite een tentoonstelling over Utrechtse kastelen en buitenhuizen, samengesteld uit de eigen collectie tekeningen en prenten. Tot en met 27 september.

Amstelveen

In het Cobra Museum Wahlverwandtschaften - Europese schilderkunst in samenspraak, die eerder te zien was in Luxemburg. Rudi Fuchs stelde de tentoonstelling samen uit werken uit het Stedelijk Museum in Amsterdam van Dubuffet, Schoonhoven, Daniëls, Appel, Dumas e.a. Tot en met 19 april.

Amsterdam

Wouter Dam is keramisch vormgever: het materiaal is het uitgangspunt voor de vorm van zijn objecten. Galerie Carla Koch, Prinsengracht 510 sous, presenteert zijn werk, van 11 april t/m 16 mei.

Onder de titel It happens every day hebben de vier 'Very, young British artists' Nick Laessing, Steve Pippet, Simon Ryder en Mike Silver een tentoonstelling ingericht met hun werk in de achterzaal van W139, Warmoesstraat 139, van 10 april t/m 3 mei. In de voorzaal tegelijkertijd een videoprojectie en een 16 mm-filmloop van Risk Hazekamp.

Galerie Barbara Farber - Rob Jurka exposeert schilderijen, fotowerken en tekeningen van Wouter van Riessen, t/m 29 april.

In De Praktijk, Lauriergracht 96, collages van Houcine Bouchiba, beelden van Annemarie Bleeker en foto's van Celine van Balen, t/m 6 mei.

In het Stedelijk Museum 120 werken uit de verzameling Dodge. De meeste werken ontstonden in de marge van het Stalinregime: Ilja Kabakov, Eli Beljoetin, Erik Boelatov en Leonid Lamm, t/m 10 mei. Verder in het museum werk van de Oostenrijkse beeldhouwer Walter Pichler (t/m 26 april), en de New-Yorkse kunstenaar Jonathan Lasker (t/m 19 april).

Tien kunstenaars onder wie Job Koelewijn, Jeroen Kooijmans, Bastienne Kramer, Femke Schaap en Federico d'Orazio, zijn afgelopen week tien appartementen aan het Watertorenplein ingetrokken. De eigenlijke bewoners van de huizen zijn nog aan het verhuizen, inrichten of opknappen. 'Moving in', rondleidingen t/m 12 april. Do-vr 14.30-15.30 uur, 16-17 uur; za-zo 13-14 uur, 14.30-15.30 uur, 16-17 uur.

In de Oude Kerk de groepstentoonstelling Stoned Ground met werk van Tony Andreas, Paul Cox, Bülent Evren, Esther Jiskoot, Jurgen Meekel, Joseph Semah, Gert Jan van Rooij, Mike Tyler e.a., t/m 19 april.

Arnhem

Duivels, heksen en hermafrodieten bevolken de kleurrijke tekeningen van Ada Dispa. Zelf omschrijft Dispa haar werk als 'levenslust dansend met doodsdrift'. Losbol, t/m 17 mei in het Museum voor Moderne Kunst. Ook in het museum zelfportretten en portretten van kinderen van Kiki Lamers, die de sfeer ademen van verstilling en vervreemding (t/m 4 mei). Daarnaast veertig schilderijen van de surrealistische schilder J.H. Moesman, een nagenoeg compleet overzicht van zijn oeuvre. Tot en met 1 juni.

Den Bosch

Bij Artis, Boschveldweg 471, t/m 3 mei twee tentoonstellingen: de installatie nObOdy van Mieke van Schaijk en Peter Koene roept associaties op van een hedendaags Panorama Mesdag. Op Eenhoog exposeert Beschaafd Schorem bestaande uit Paul Hendrikse, Michiel ten Bokum, Gert 24 en Harm Kuiper. Beschaafd Schorem vindt dat een kunstenaarsintiatief een plek moet zijn waar het culturele klimaat direct voelbaar is. Daarom gedurende de expositie een programma van lezingen, performances, film én maaltijden. Vanavond een videolezing van eddie d.

Den Haag

Pulchri Studio presenteert schilderijen van Rudi Polder, wandreliëfs van Mabel Bouscholte, tapijten en olieverfschilderijen van Violeta Parra, pastels en grafiek van Hans Wap, en tekeningen en panoramieken van Jan Vegter. Van 11 april t/m 10 mei.

Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, werken op papier van Frank van den Broek, beelden en werken op papier van Veron Urdarianu, en schilderijen en werken op papier van Ronald Versloot. Van 11 april t/m 13 mei.

Haags Museum Het Paleis wijdt een tentoonstelling aan kunst en nijverheid uit de eigen collectie van rond de eeuwwisseling. Een bloeiend kunstleven, t/m 3 mei.

Drachten

Museum Smallingerland herdenkt dat 75 jaar geleden daar de laatste Dada-soiree werd gehouden. Het museum doet dat met een tentoonstelling van werk van Man Ray, afkomstig uit de collectie van Boijmans Van Beuningen en uit particuliere verzamelingen. Van 9 april t/m 7 juni.

Groningen

Het Groninger Museum presenteert t/m 7 juni zijn nieuwe aankopen, waaronder de olifant Body Armor van Paul Perry, foto's van Rineke Dijkstra, Larry Clark, Inez van Lamsweerde, de kruiwagenstoel van Philippe Starck en mode-ontwerpen van Viktor & Rolf.

Haarlem

Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwoudestraat 74, presenteert werk van Annemarie Nibbering, van 9 april t/m 3 mei.

De Stichting Beeldende Kunst Haarlem wil niet om Pasen heen, en bedacht een tentoonstelling met kunstwerken waarin de kip centraal staat. Met werk van o.a. Jan Budding, Anton Heyboer en Hans Innemée, t/m 25 april.

Het Teylersmuseum wijdt een tentoonstelling aan de aquarellen en handingekleurde bloem- en insectenboeken van schilderes en natuurvorser Maria Sibylla Merian t.g.v. van haar 350ste geboortedag, t/m 31 mei.

Kampen

Tussen het beklimmen van een berg en het maken van kunst zitten volgens de beeldend kunstenaars Norman Beierle en Marnix van Welie overeenkomsten. Zowel voor bergbeklimmers als voor beeldend kunstenaars is het moeilijk om aan leken uit te leggen wat hen bezielt. Hun gezamelijke installatie 'Neue Bergfahrten' in Kunstruimte Kampen is een weerslag van die strijd. In de videowand een productie van het collectief B.A.M.B.I., t/m 3 mei.

Laren

In het Singer Museum een verzameling Duitse expressionisten, uit de kunstcollectie van het Duitse Ahlers A.G. De collectie omvat honderd werken van beroemde representanten van de kunstenaarsgroepen Der blaue Reiter en Die Brücke (met oa Kirchner, Schmidt-Rottluff, Kandinsky, en Marc), en befaamde individualisten (Modersohn-Becker, Nolde, Corinth en Beckmann), t/m 14 juni.

Middelburg

In de Vleeshal aan de Markt, Undo van Róza El-Hassan, van 12 april t/m 10 mei.

Neerijnen

Arie Schippers is schilder van hedendaagse stadsgezichten. Afgelopen zomer maakte hij voor de Volkskrant een serie schilderijen van toeristische plekken in Nederland. De Kunsthal exposeerde zijn nocturnes: impressies van de moderne stad bij nacht. De tentoonstelling Levende Have in Het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1, toont een andere kant van Arie Schipper: stillevens van mensen en dieren, ieder weekeinde t/m 10 mei.

Rotterdam

Soft Sculptures & Zweefmeisjes is een tentoonstelling in galerie Cokkie Snoei (Mauritsweg 55) met werk van Madeleine Berkhemer, Lonnie van Brummelen, Dan Geesin, Femke van Heerikhuizen, Lidy Jacobs, Gerald van der Kaap en Phoebe Maas. Tot en met 19 april.

In de Kunsthal werk van de genomineerden voor de NPS-Cultuurprijs. De uiteindelijke winnaar mag * 25.000,- mee naar huis nemen (t/m 10 mei); honderd 'kattenkoppen' van de Nederlandse 19de-eeuwse schilderes Henriëtte Ronner-Knip (t/m 26 april).

Scheveningen

De beelden van Karel Appel zijn niet vaak in Europa te zien geweest. Sculptures without a hero toont de drie belangrijkste groepen beelden van Appel. Beelden van Karel Appel, t/m 23 augustus in Museum Beelden aan Zee.

Tilburg

Bij Stichting De Pont een overzicht van late utopische, ironische en afschrikwekkende beelden en werken op papier van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte (1954), t/m 21 juni.

Utrecht

De Berlijnse kunstenaar Bettina Hoffman en de Nederlandse kunstenaars Jozef van der Heijden en Cecile Noldus delen een fascinatie voor alledaagsheid. Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2, toont hun werk. Van 15 april t/m 9 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden