BEELDENDE KUNST

Dieren en andere schilderingen van Shunyam, galerie d'Arts, 11 januari t/m 5 maart, Hooftstraat 209...

Alphen aan den Rijn

Amersfoort

De Wim Izaks-prijs voor jong schildertalent is vorig jaar uitgereikt aan Erik van Lieshout. Werk van hem, en de genomineerden Beth Namenwirth en Gijs Frieling, van 12 januari t/m 16 februari in het Mondriaanhuis.

Amsterdam

In het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, een tentoonstelling die een mengeling is van beeldende kunst, muziek en science fiction. Mothership Connection toont werk van Britse en Nederlandse kunstenaars, als Tariq Alvi, Chris Ofili en Black Audio Film Collective. Tot en met 9 februari.

De exposities Peter de Grote en Holland en Catharina vormen het hoogtepunt van het Peter de Grote Jaar. Wat tsaar Peter driehonderd jaar geleden in Nederland aanschafte, verscheepte hij naar zijn Kunstkamer in St.-Petersburg: kunstwerken, medische instrumenten en anatomische preparaten. 250 van die voorwerpen zijn nu te zien in het Historisch Museum. Voor de tentoonstelling in de Nieuwe Kerk is een groot aantal schatten overgevlogen uit het winterpaleis van tsarina Catharina (1729-1796), de Hermitage: schilderijen van Titiaan, Rubens, Rembrandt en Hals, juwelen en haar gouden koets. Beide exposities duren tot en met 13 april.

In de nieuwe galerie van Nanky de Vreeze schilderijen van Vincent Hamel en sculpturen van Henk Ovink, 11 januari t/m 10 februari, Lange Leidsedwarsstraat 198/200.

Gogi Saroj Pal is een 51-jarige Indiase kunstenares afkomstig uit Dehli. In haar gouaches komen realiteit en mythologie samen. Een expositie van haar werk wordt geopend door de ambassadeur van India in Nederland in Galerie Foundation for Indian Artists, 11 januari t/m 12 februari.

Jef Diederen en Ger Lataster zijn allebei 'naoorlogse abstracten', maar maken heel verschillend werk. Lataster is de schilder van het grootse schildergebaar, Diederen is veel ingetogener, met heldere kleuren en strakkere vlakken. Dat beide schilders vorig jaar vijfenzeventig werden, was voor het Stedelijk Museum de aanleiding om hun werk naast elkaar te tonen: twee leeftijdgenoten, twee totaal verschillende werelden (t/m 12 januari).

Nieuwe sculpturen van Stephan Balkenhol, 11 januari t/m 8 maart in galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317.

In Art Affairs gaat Marja van der Heiden het doek te lijf in Cut canvases. 11 januari t/m 10 februari, Lijnbaansgracht 316.

In galerie Loerakker schilderijen en tekeningen van Guido Lippens, tekeningen van Jan Peter Muilwijk, 11 januari t/m 9 februari, Keizersgracht 380.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van magisch-realistische schilder Carel Willink. Ook zijn minder bekend werk uit de jaren twintig, t/m 16 februari.

Bergschehoek

Artihove Art Centre exposeert werk van acht kunstenaars. Saad Ali, Marina Cleiren en Herman Dane olieverfschilderijen; Hilde Sipman, eitempera; Poen de Wijs, steendrukken; Claus van de Waerdt, keramiek; Gerty Baars en Frank Nix sculpturen. Tot en met 10 mei, Hoeksekade 162.

Boxmeer

Werk op papier en schilderijen van Han Klinkhamer, galerie Bastiaans, Steenstraat 54, 12 januari t/m 17 februari.

Breda

In de Chassé Galerie in het gelijknamige theater acryl geschilderd op gaas en Japans papier van Leonne Hendriksen, 11 januari t/m 27 februari.

Recent werk van kunstenaar/fotograaf Sander Heezen, atelier Madelein Heymans, 11 januari t/m 26 januari, Cingelstraat 4.

Den Haag

Het Paleis aan de Lange Voorhout presenteert zo'n veertig schilderijen van Suze Robertson (1855-1922): stadsgezichten, portretten en het arbeidersleven. Verder een tachtigtal recent gerestaureerde tekeningen, pastels en aquarellen, waarvan het merendeel niet eerder werd getoond. Tot en met 16 februari.

Deventer

Keramiek van Bernd Fischer, Karin Bablok, Wouter Dam en Petri Voet in Loes & Reinier, 12 januari t/m 8 februari, Korte Assenstraat 15.

Dordrecht

Twee tentoonstellingen van het Teekengenootschap Pictura: Do not X-ray, verlichtingsobjecten van het Dordtse kunstenaarscollectief Bart de Visser, Heroen Degenaar en Roel Weenink. En Wim Smits, Constructivism versus Computer, conceptueel en 'mathematisch' werk, t/m 6 februari, Voorstraat 190/192.

Eelde

Surrealistische schilderijen van Panda de I'Isle en beschilderd terracotta. 't Oude Raadhuys, 12 januari t/m 9 maart.

Eindhoven

Overzicht van het werk op papier 1961-1997 van Jef Diederen (1920). De kunstenaar was bevriend met Bert Schierbeek en een aantal werken is geïnspireerd op teksten van deze dichter. Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, 12 januari t/m 29 maart.

In het kader van zijn zestigjarig jubileum organiseert het Van Abbemuseum een tentoonstelling over 'het begrip identiteit in de hedendaagse kunst'. Tot en met 9 februari.

Gouda

Drie vrouwelijke kunstenaars exposeren in de Stadsgalerie: Dulce Commenencia (schilderijen), Judith Ivens (fotografische installaties) en Irma Jansen (installaties en sculpturen). 11 januari t/m 2 februari, Achter de kerk 10.

Groningen

Het Tschumi-paviljoen op het Hereplein biedt bezoekers een blik op de video-installatie Force van Peter Bogers, die geen daglicht verdraagt. Daarom van 16 uur tot circa 9 uur 's ochtends. Tot en met 26 januari.

IJmuiden

Werk van Rik Berkhout is te zien in de VSB Galerie IJmuiden, t/m 19 februari.

Leiden

The Pet Shop is een tentoonstelling in Stelling Gallery, Kruisstraat 1b, waarin kunstenaars hun visie geven op dieren. Tot en met 12 januari.

In Museum De Lakenhal Zonsondergangen aan de Wassenaarse Slag van Annie Goddijn, t/m 31 maart, en 55 tekeningen van kunstenaar-geleerde Humbert de Superville (1770-1849) uit het Prentenkabinet der Rijksuniversiteit Leiden, t/m 3 maart.

Nijmegen

Drie kunstenaars in Delta Art Gallery: Marian Leytens, beelden; Louis Thissen, acrylverf; Janos Bittenbinder, olieverf. 12 januari t/m 1 maart.

Otterlo

In Museum Kröller Müller een overzicht van de Oostenrijker Franz West. Zijn sculpturen zijn geen objecten waar je van een afstand naar moet kijken, maar waar je iets mee moet doen (t/m 19 januari).

Rotterdam

Tug of war/Krachtmeting is 'een positieve tentoonstelling voor de vrede en menselijke waardigheid', aldus galerie Stichting 10. Met werk van Hamad Kalaf, Peter Bartels en David Flipse. Een 'sterrol' is weggelegd voor Kalaf, die uit Koeweit komt, en sinds twee jaar woont en werkt in Rotterdam. Hij beschildert helmen, laarzen, landmijnen en andere attributen die door Iraakse soldaten in de woestijn achtergelaten zijn. Hij behoort tot de 'kunstenaars voor de vrede' van de artistieke afdeling van de Unesco. Heemraadssingel 244, t/m 2 februari.

Lof der Zeevaart in Museum Boijmans Van Beuningen toont meer dan honderd zeegezichten en een overzicht van tekeningen van Willem van de Velde de Oude, t/m 23 februari.

Keramische objecten van Anahid Koeleman in galerie Maas, Oudedijk 159, 11 januari tot 6 februari. En Jean Kamps met 'achterglasschilderijen'.

In de Kunsthal Collectie Afrika, een hommage aan de pure kunst met een paar honderd werken uit de Afrika-collectie van het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam. Aanleiding is de schenking uit de privé-verzameling van het echtpaar Sanders-Sanders. Het museum verwierf in één klap zestig uitzonderlijke maskers, sculpturen en gebruiksvoorwerpen, t/m 16 februari.

Tilburg

Passie/Passion is een tentoonstelling van werk van de Franse kunstenaar Christian Boltanski (1944) in De Pont, stichting voor hedendaagse kunst. Boltanski wil de bezoeker meenemen op een tocht langs dood, herinnering, geweld en compassie. Tot en met 13 april, Wilhelminapark 1.

Utrecht

Het Centraal Museum houdt een tentoonstelling van regentenportretten uit de zeventiende tot de negentiende eeuw. Dit ter ere van het feit dat achthonderd jaar geleden de Utrechtse raad voor het eerst werd benoemd. Heren van de Raad, t/m 16 februari.

Museum Catharijneconvent laat voorbeelden zien van zeventiende-eeuwse Russische naïeve kunst, afkomstig uit het Staats Historisch Museum in Moskou. Engelen, Monniken en Demonen, t/m 2 maart.

Etsen in kleur uit Mexico, Guatemala, Chili en Paaseiland: La Sonrisa ancha, de brede glimlach. Werk van Ries Kleijnen in Galeria Domplein, 12 januari t/m 16 februari.

Parabase is de naam van een expositie van schilder Jep van de Ven, t/m 8 februari in de Galerij van Sophie's Palace, Bemuurde Weerd OZ 13.

In het Centraal Museum presenteert Carsten Höller, kunstenaar en bioloog, t/m 9 februari een parcours van beelden en installaties, die mogen worden betast en gebruikt. GELUK heet de expositie die de bezoeker in een zekere staat van tevredenheid wil brengen. Geschikt voor kinderen.

Onder de titel Beelden in beweging exposeert Marinus Klap, tot en met 7 februari in beeldengalerie Cantera, Oudegracht 198.

Veendam

Het Veenkoloniaal Museum geeft een beeld van leven en werk van Geert Hendrik Streurman (1892-1976). Streurman was een van de oprichters van de Groninger kunstkring De Ploeg. Ook werk van andere Ploeg-coryfeeën. Tot en met 23 maart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden