BEELDENDE KUNST

Het HCAK (Stille Veerkade 19) in Den Haag wil met In Eigen Beheer niet kunst maar het presenteren ervan onderzoeken....

Tussen 1631 en 1635 werkte Rembrandt nauw samen met de Leidse kunstenaar Jan van Vliet. Hij bracht schilderijen van Rembrandt in prent, maakte etsen naar ontwerp van Rembrandt en voltooide zelfs zijn prenten. Rembrandt & Van Vliet tot en met 5 mei in het Amsterdamse Rembrandthuis gaat in op die samenwerking. Vanaf zaterdag.

Hoe reageren mensen op een performance? Dat is de centrale vraag op de tentoonstelling Gedraag je!/Behave!/Benimm dich!/

Tiens-toi bien! in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam waar werken van o.a. Aernout Mik, Barbara Visser zijn samengebracht met videowerken van Moniek Toebosch, Dan Graham rn Marina Abramovi/Ulay. Tot en met 24 maart, vanaf zaterdag.

Zeven beeldend kunstenaars lieten zich voor de tentoonstelling Het land dat in mij woont inspireren door proza en gedichten van schrijvers die, net als zij, in Nederland wonen en werken maar van elders komen. Tot en met 14 april in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem.

Religieuze iconografie is al tien jaar het uitgangspunt voor de schilderijen van de Tsjechische schilder Jan Knap. Bij Knap is Maria alleen een moderne huisvrouw geworden. Het Centraal Museum in Utrecht toont vanaf zaterdag tot en met 21 april een overzicht van zijn werk.

Pulchri Studio (Lange Voorhout 15) in Den Haag exposeert schilderijen van Ger Lataster, tot en met 10 maart. Opening zaterdag om 17.30 uur.

Galerie Fons Welters oogt met de expositie N. T. K. van Joep van Lieshout als een showroom maar geen van de getoonde 'woon- annex werk-mobielen' zijn te koop. Tot en met 24 maart, opening zaterdag om 17 uur.

'De computer als strenge meester voor de nieuwsgierige kunstminnaar.' Dat is de ondertitel van Ludwig I, een nieuwe media-installatie van Martijn Veldhoen in MonteVideo/Galerie René Coelho in Amsterdam. Zaterdag beleeft Ludwig I zijn première, samen met de media-installatie De eeuwige bron van Aart Marcus. Beide zijn tot en met 16 maart te zien.

De video's, foto's en installaties van Frederico D'Orazio zijn sociale statements. Vanaf zondag exposeert Casco (Oude Gracht 366) in Utrecht zijn installatie Mucca, een gemanipuleerd koeielijf met een enorme uier. Tot en met 17 maart, vanaf zaterdag. De opening vindt die dag plaats om 16 uur.

Het bomenlandschap, zoals dat is verbeeld in schilderijen, tekeningen en aquarellen van o.a. Jan Commandeur, Hans van Hoek, Jacobien de Rooij en Maja Zomer, is onderwerp van een tentoonstelling in CBK (Kortegracht 11) in Amersfoort. Tot en met 14 april, vanaf zondag 16 uur.

Schilderijen en gouaches van Jan Wolkers tot en met 10 maart bij Jaski Art Gallery (Nieuwe Spiegelgracht 27) in Amsterdam.

Het werk van cobra-kunstenaar Pierre Alechinsky is voor het laatst te zien geweest in Nederland in 1964. Het Cobra-museum in Amstelveen selecteerde uit verschillende collecties tekeningen, schilderijen, gouaches en grafiek van zijn hand. Van 20 februari tot en met 14 april.

Het schemergebied tussen cinema en fotografie is onderwerp van de Mind-the-Gap-avond in De Unie in Rotterdam met diapresentaties van Michael Snow en James Coleman. Op 20 februari, aanvang 20.30 uur.

Nog lopende exposities

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam presenteert zijn collectie hedendaagse kunst en design vanaf 1960 tot heden, Zonder titel. Met werk van Marlene Dumas, Waldo Bien, Eli Content en anderen. Tot en met 17 maart. Zondag om 14.30 uur een rondleiding door Stephan Hartog, de conservator van de tentoonstelling.

Jan J. Schoonhoven (1914-1994) behoort tot de belangrijkste na-oorlogse Nederlandse kunstenaars. In 1960 richtte hij met Armando, Jan Henderikse en Henk Peeters de Nul-groep op. Het Maastrichtse Bonnefantenmuseum heeft in samenwerking met het Folkwang Museum in het Duitse Essen een retrospectief samengesteld van het oeuvre van Schoonhoven. Tot en met 14 april.

De Rotterdamse Kunsthal toont werk van meestervervalser Han van Meegeren, de 'miskende' kunstenaar, waarbij naast de beroemde vervalsingen van Vermeer en andere zeventiende-eeuwse meesters, ook meer dan honderd werken van Van Meegeren getoond zullen worden. Tot en met 2 juni.

Beuys wordt niet alleen bewonderd maar ook verguisd. Tegenstanders beoordelen hem als verward en dominant. Het Nijmeegse Museum Commanderie van Sint-Jan toont zijn tekeningen, grafiek en objecten. Met ruim honderd werken uit de collectie van het Institut für Auslandsbeziehungen in Stuttgart bestrijdt het museum Beuys' tegenstanders. Tot en met 8 april.

In het Van Reekum Museum in Apeldoorn Joseph Beuys - kleine tekeningen, uit de collectie die Hans en Franz Joseph van der Grinten bijeenbrachten. Tot en met 3 maart.

Het Gemeentemuseum Arnhem biedt tot en met 25 februari Stromingen langs de Rijn: de geschiedenis van het museum ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan.

In Thailand overtreft het aantal Boeddha-beelden ruimschoots het aantal inwoners. Een aantal van de mooiste, sereenste of monumentaalste uit Thaise musea zijn nu in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De Boeddha's van Siam, tot en met 15 april.

In het Rijksmuseum in Amsterdam De lelijke tijd: pronkstukken van Nederlandse interieurstukken uit de jaren 1835 tot 1895. Tot en met 31 maart.

In het Noordbrabants Museum in Den Bosch Uit Koninklijk Bezit, meer dan zeshonderd objecten uit de verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau. Van etsen en tekeningen van Rembrandt en Rubens tot een perkamenten familieverdrag uit de dertiende eeuw. Tot en met 30 april.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden