BEELDENDE KUNST

In het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam vanaf zaterdag een tentoonstelling van kalligrafiën die het Arabische schrift als inspiratiebron hebben....

In galerie Markant in het Drentse Langelo vanaf zaterdag werk van de Amerikaanse kunstenaars Kharlene Boxenbaum, Hideo Sakata en Matthew Thomas, en de Koreaanse kunstenaars Hwa-Jin Chang en Hyung-Dae Kim. Tot en met 23 juni.

In de Jordaan en op de Westelijke Eilanden in Amsterdam zijn tijdens het Pinksterweekeinde kunstroutes uitgezet. Ruim 120 kunstenaars stellen die dagen hun ateliers open voor het publiek. Van 12 tot 18 uur.

Oktober en november vorig jaar werkten Rob Birza, Berend Strik en Bastienne Kramer samen met hun Indiase collega's Bhupen Khakhar, N.N. Rimzon en Mrinalini Mukherjee in een kunstenaarswerkplaats net buiten New Delhi. Stedelijk Museum Bureau Amsterdam presenteert de resultaten van de samenwerking. Opening vanmiddag om 17 uur.

Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314 in Amsterdam exposeert vanaf zaterdag nieuwe schilderijen van Wilfried Lansink. Opening zaterdag om 17 uur. Tot en met 29 juni.

In galerie Slewe, Kerkstraat 105a in Amsterdam tekeningen en fotowerken van Elly Strik. Opening zaterdag om 20 uur. Tot en met 29 juni.

Voor de tentoonstelling Wild Vlees/Proud Flesh in De Vishal in Haarlem lieten dertien kunstenaars zich inspireren door geweld. De deelnemers komen uit verschillende disciplines maar hebben voor deze tentoonstelling de nadruk op strips gelegd. Dit in het kader van de Stripdagen, op 1 en 2 juni in Haarlem.

Gemeentemuseum Helmond presenteert een keuze uit de collectie hedendaagse kunst waaronder onlangs aangekocht werk van René Daniels, Milan Kunc, Rob Scholte en Inez van Lamsweerde. Van 25 mei tot en met 15 september.

Pjotr Müller maakt 'tijdelijke imaginaire bouwsels'. In het Stedelijk Museum Zwolle projecten van de afgelopen tien jaar (tot en met 23 juni) en in de Broerenkerk in Zwolle recent werk. Opening zaterdag om 16 uur door Jan Hoet.

Op de tentoonstelling Jan Voerman en het IJsselland in Stedelijk Museum Kampen de nieuwe aanwinsten van het museum. Tot en met 29 juni.

Gemeentemuseum Rhenen presenteert tot en met 22 juni onder de titel 'een brug tussen China en het Westen' waterverf- en inktschilderingen van de Chinese schilder Zhou Jun.

De jonge Argentijnse kunstenaar Fabian Marcaccio is in korte tijd een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het nieuwe abstracte schilderen in Amerika geworden. Galerie Barbara Farber in Amsterdam toont tot en met 22 juni recente schilderijen.

Carla Klein heeft voor haar schilderijen natuur-historische collecties geobserveerd. Volgens Klein is er behalve een behoefte te ordenen zeker ook sprake van een nood tot beheersen. Tot en met 30 juni in het Exposorium van de Vrije Universiteit.

Galerie Paul Andriesse in Amsterdam presenteert nieuw beelden en tekeningen van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone. Bomen zijn een terugkerend thema in zijn werk. Tot en met 22 juni.

In het prentenkabinet van het Dordrechts Museum tot en met 25 augustus een selectie prenten en tekeningen uit het Gemeentearchief.

Tijdens het Utrechtse Festival aan de Werf zijn ook beeldende kunstprojekten te bezichtigen. Werk van Alicia Framis, Elisabeth Stienstra, Mike Tyler en Erik Weeda. Informatie: 030-2315355.

In Museum voor naïeve en outsider-kunst De Stadshof in Zwolle een retrospectief van Michel Nedjar. Opening vanavond om 17 uur. Tot en met 15 september.

Nog lopende exposities

In Pronkkamer Uden beelden en installaties van Ri-Jeanne Cuppens, fotowerken van Noëlle Cuppens en fotografisch werk van Teun Hocks. Tot en met 23 juni.

Ger van Elk maakt landschappen ofwel 'standpunten'. In de Amsterdamse galerie De Expeditie hangen vier zulke standpunten. Van Elk heeft misschien wel tweehonderd keer het Kinselmeer gefografeerd, bij telkens andere weersomstandigheden. Tot en met 29 juni.

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont met Disegni, een selectie uit zijn collectie Italiaanse tekeningen. Naast indrukwekkende werken van de belangrijkste meesters van de Italiaanse renaissance, Rafaël, Michelangelo en Titiaan, ook studiebladen van Piero di Cosimo, Andrea del Sarto, Correggio en Giorgio Vasari. Tot en met 4 augustus.

Ter gelegenheid van het verschijnen van het eerste deel van de bestandscatalogus 'tekeningen' van Van Gogh toont Van Gogh Museum in Amsterdam tekeningen uit de periode 1880-1883. De meeste van de 500 tekeningen worden vanwege hun gevoeligheid voor licht en klimaatomstandigheden zelden getoond. Tot en met 15 september.

Het Van Abbe Museum in Eindhoven bestaat 60 jaar. In het tijdelijke onderkomen aan de Vonderweg een jubileumtentoonstelling met hoogtepunten uit de collectie. Van Picasso tot Marlene Dumas. Tot en met 25 augustus.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam presenteert recente Chamberlain en ruimtelijk werk van Lenore Tawney. Tot en met 30 juni.

Het thema van het werk van Panamarenko is 'het vorsen': het voortdurend zoeken naar wat zou kunnen zijn. Het Domein in Sittard presenteert alle multiples uit de periode 1966-1996 en een aantal grotere objecten waaronder zijn bekende vliegmachines. Tot en met 23 juni.

Het Gorcums Museum in Gorinchem presenteert De geur van hout, een tentoonstelling toegespitst op het gebruik van hout in de beeldende kunst. Beelden en objecten van zestig kunstenaars onder wie Karel Appel en Joost Baljeu. Tot en met 7 juli.

Tot en met 2 juni sculpturen, installaties en bizarre kledingstukken van Klaar van der Lippe in museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam een overzicht van het latere werk van Edvard Munch (1863-1944) en werken van kunstenaars die verwantschap vertonen met Munch. Tot en met 9 juni.

Het Afrika Museum in Berg en Dal presenteert ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan Geest(en)Kracht, Vodun uit West-Afrika, een tentoonstelling waarin aan de hand van kunst- en gebruiksvoorwerpen de wortels

van de Voodoo-traditie worden blootgelegd. Tot eind december.

Het Gorcums Museum in Gorinchem presenteert De geur van hout, een tentoonstelling over het gebruik van hout in de beeldende kunst. Beelden en objecten van zestig kunstenaars onder wie Karel Appel en Joost Baljeu. Tot en met 7 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden