BEELDENDE KUNST

In het Centrum Beeldende Kunst in Amersfoort een expositie van de Bossche beeldend kunstenaar Leon Adriaans, t/m 4 oktober...

Amersfoort

'Het dier als metafoor', werk van o.a. Mark Dion, Joseph Beuys, Ted Noten, Wim T. Schippers en Edward Lipski. In De Zonnehof, t/m 4 oktober.

In Beeldlijn etsen van Rolf Weyburg en beelden van Filippa de Boer, t/m 27 september.

Amstelveen

Een overzicht van Alphons Freijmuth in het Cobra Museum, tot en met 1 november.

Amsterdam

Life is a bitch is de titel van een expositie in De Appel. Zes kunstenaars, onder wie Nobuyoshi Araki, Tracey Emin en Ronald Ophuis, maken hun eigen, intieme leefomgeving tot onderwerp, t/m 25 oktober.

In het pand van kunstopleiding De Ateliers, Stadhouderskade 86, schilderijen, sculpturen en installaties van onder anderen Rosemin Hendriks, Robert Zandvliet, Bas Meerman en Avery Preesman. 'Morning Glory', t/m 20 september.

Een aantal kunstenaars 'bewonen' tot en met 4 oktober de kamers van Museum van Loon, Keizersgracht 672. Onder anderen: Viktor & Rolf, Aernout Mik, en Liza May Post.

Arti et Amicitiae, Rokin 112, presenteert onder de titel Spiegelbeeld honderdvijftig zelfportretten van leden van de kunstenaarsvereniging. Tot en met 20 september.

In het Rembrandthuis Rembrandt ist mein Gott, een overzicht van zijn 18de-eeuwse navolgers, t/m 20 september. In de nieuwe vleugel Van Ostade & Rembrandt: Een artistieke ontmoeting.

Vanaf vrijdag in het Stedelijk Museum een serie van 49 tekeningen van Georg Baselitz, getiteld Gotische Mädchen, t/m 18 oktober.

In Galerie Y-burg in het Vrieshuis Amerika Im Schatten, 'opgeblazen anarchistische pentekeningen' van Charles Vreuls, t/m 19 september.

In het Rijksmuseum etsen van de 17de-eeuwse kunstenaar Jacques Bellange, t/m 18 oktober.

In het Joods Historisch Museum een tentoonstelling over de joodse volken in Centraal-Azië en de Kaukasus, t/m 22 september.

Werk van acht onlangs aan de Rietveld Academie afgestudeerde kunstenaars (o.a. Miguel Aharon, Marieke Barnas, Stephanie Stein) is vanaf zondag te zien op de tentoonstelling Simon's Keuze in Sandberg2.

Apeldoorn

In het Van Reekum Museum Wilhelmina in Beeld met werk van o.a. Pyke Koch, Piet Zwart, Charlotte van Pallandt, t/m 11 oktober.

In Archipel vanaf zaterdag Banket 6, met werk van Erik Odijk, Gerco de Ruijter en Jan van der Ploeg, t/m 11 oktober.

Arnhem

Hier - de reis - daar is een overzichtstentoonstelling ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Galerie Van den Crommenacker, t/m 27 september.

Onder de titel Power up toont het Museum voor Moderne Kunst vanaf zaterdag vijftien installaties van in Nederland werkende kunstenaars als Peter Stel, Keiko Sato, Fiona Tan, Federico d'Orazio, t/m 14 november.

Assen

In het Drents Museum een expositie van de geëngageerde schilder, tekenaar en graficus Rudi Seidel, t/m 4 oktober.

Bergen

In Museum Kranenburgh is vanaf zaterdag een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van Henri ten Holt, vanaf 1912 lid van de Bergense kunstenaarskolonie, t/m 10 januari.

Bergen op Zoom

Engelen, gevleugelde schoonheid door de eeuwen heen is een tentoonstelling in Het Markiezenhof over engelen in de kunst, t/m 1 november; het overzicht van de Vlaamse kunstenaar Jozef van Ruyssevelt (1941-1985) in Het Markiezenhof is verlengd t/m 25 oktober.

Breda

Heilige kruisjes, borduurwerk met bijbelse en religieuze motieven, in Nederlands Centrum voor Handwerken, t/m 26 september.

In Lokaal 01 vanaf vrijdag sculpturen van Peter Bruggenhout, tekeningen van Anne van de Pals en installaties van Paul Devens, t/m 4 oktober.

Delft

350 jaar Vrede van Munster: in het Legermuseum t/m 3 januari 1999 Van Maurits naar Munster. Tactiek en triomf van het Staatse leger en in Het Prinsenhof Beelden van een strijd. Oorlog en kunst voor de Vrede van Munster 1621-1648.

Den Bosch

Voor het eerst wordt een deel van de kunstcollectie van grootindustrieel Cornelis Vrieskoop tentoongesteld. Werk van onder meer Charl van Ark, Monique Broekman, Serge Game, Berry van Gerwen, vanaf zaterdag in Artis.

Den Haag

Het Mauritshuis: tien miniatuurportretten van de hand van Gerard ter Borgh, t/m 11 oktober.

In de expositieruimtes Luxus, 1646 en De Ooievaar vanaf vandaag installaties en metershoge foto's van Mat Vaassen, t/m 27 september.

Een nieuwe installatie van Peter Schräder, 'Time is Money', vanaf vrijdag in Galerie Keller, t/m 20 september.

Eindhoven

In Museum Kempenland de expositie Gelicht uit het palet van Brabantse schilders; een overzicht van na-oorlogse schilders uit de regio Eindhoven. Tot en met 8 november.

Enschede

Onder de titel Van oog zoo fiks, van hand zoo juist presenteert het Rijksmuseum Twenthe achttiende-eeuwse prenten en tekeningen. Tot en met 20 september.

In het Rijksmuseum Twenthe portrettekeningen van Rosemin Hendriks, t/m 18 oktober.

Goes

Maria Magdalena. Vrouw + Man. Raadsel in de Grote of Maria Magdalenakerk omvat werk van Klaar van der Lippe, ManfreDu Schu, Ronald van Tienhoven en Thorvaldur Thorsteinsson; in het Museum voor Zuid- en Noord-Beveland een historische tentoonstelling, beide t/m 3 oktober; Het symposium 'Waanzinnige beelden' vindt op 2 oktober plaats in de Grote Kerk.

Gorinchem

Onder de hemelen de polder: kunstwerken op locatie in Gorinchem en in de polders van de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, van Gerco de Ruijter, Theo Baart, Rudy Luijtens, Jeroen van Esten en duo KKEP, t/m 1 november.

Groningen

Hans Koster (beeldconstructies) en Tonni van Sommeren (objecten van piepschuim, schuimrubber, etc.) exposeren in galerie Sign, t/m 26 september.

Susanne Dittler exposeert t/m 11 oktober in het Centrum Beeldende Kunst grafiek, schilderijen en kleinplastiek onder de titel 'Autobiografiek'.

In het Groninger Museum (t/m 25 oktober) en het het Centrum Beeldende Kunst (t/m 1 november) oud en nieuw werk van Siep van den Berg.

Helmond

De zomeropstelling in het Gemeentemuseum Helmond toont o.a. 'Kinderparking' van Dick Verdult, videowerk van de Italiaanse kunstenaar Federico d'Orazio, en foto's van Inez van Lamsweerde en Anton Corbijn, t/m 27 september.

Hengelo

In Kunstzaal Hengelo, Industriestraat 17a, werk van de Hengelose Cobra-schilder Theo Wolvecamp, t/m 27 september. In de voormalige staalgieterij Dikkers, Esrein 6-16, de hedendaagse kunst-manifestatie 'Home is where the Heart is . . . on the Bus', t/m 20 september.

Hoorn

In Kunstuitleen West-Friesland (Grote Oost 26) schilderijen van Anneke Peereboom en keramiek van Anita Manshanden, t/m 1 oktober.

Leeuwarden

Bijzondere glazen uit de collectie van kunsthandelaar en antiquair Frides Lámeris in het Fries Museum, tot en met 8 november.

in Museum het Princessehof Drieduizend jaar Andes cultuur: voorwerpen, aardewerk en enkele zilveren en gouden objecten, afkomstig van een recente schenking aan het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam en een belangrijke particuliere collectie. Tot en met 10 januari 1999.

Leiden

In de nieuwe vleugel van het Rijksmuseum voor Volkenkunde Indianenverhalen, over de Noord-Amerikaanse indianen, t/m 9 mei '99.

De Lakenhal brengt een eerbetoon aan beeldhouwster Charlotte van Pallandt, met voorstudies, tekeningen en een fotoreportage die Ama Kaag van Van Pallandt in haar atelier maakte, t/m 1 november.

Wim Vaarzon Morel (aquarellen en olieverven) en Jurriaan van Hall (acryl, schilderijen, artprints) exposeren in De Lakenhal t/m 19 september.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum de expositie over de spraakmakende reclamecampagnes van Bennetton, t/m 20 september.

Middelburg

De Vleeshal toont een videofilm van Uri Tzaig een videofilm met muziek van Arto Lindsay, t/m 25 oktober.

In het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg, het Stedelijk Museum in Vlissingen en het Zeeuws Museum in Middelburg exposities over Jan Frederik Schütz (1817-1888) en zijn zoon Willem Johannes (1854-1933), 'schilders van Zeeland', t/m 1 november.

Nijmegen

In de Centrale Hal van de B-faculteit, t/m 9 oktober Leftovers, blikken kunstvoorwerpen van Theo Berlie.

Otterlo

Het Kröller-Müller Museum toont t/m 3 januari tekeningen van Vincent van Gogh uit de eigen collectie.

Roermond

Recente schilderijen en tekeningen van Andrea Küster in Stedelijk Museum Roermond, t/m 11 oktober.

Rotterdam

In De Kunsthal tot en met 31 oktober 'The Best of '93/'98': een keuze uit het werk van studenten van de Willem de Kooning Academie.

Tunnelvision, geluidskunstwerken en (video)beelden van kunstenaars die refereren aan het 'tunnelgevoel' in het fietsersgedeelte van de Maastunnel, tot en met 19 september.

In Museum Boijmans Van Beuningen Egyptomania, over de invloed van de Egyptische oudheid op de West-Europese kunst (t/m 1 november) en De perfecte zinloosheid van de onmogelijke ruimte, werk van de Italiaanse architect en graficus Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) (t/m 25 oktober).

Streetwise - Tien jaar Party, House & Dance is een tentoonstelling in de Kunsthal over de beeldcultuur van tien jaar house in Nederland, t/m 20 september.

In het Maritiem Museum 'Prins Hendrik' Nederlanders in Nagasaki - Japanse prenten in de negentiende eeuw, over Nederlanders in Japan sinds 1600, t/m 1 november.

Kunst en hersenen, tot en met 18 september in de Medische Faculteit (naast de Kunsthal) met werk van Yael Davids, Klaar van der Lippe, Matthew Monahan en vele anderen.

Foto's van de jong gestorven Amerikaanse Francesca Woodman vanaf zaterdag t/m 15 november in de Kunsthal.

Scheveningen

Sculptures without a hero: beelden van Karel Appel in Museum Beelden aan Zee, t/m 11 oktober.

Sittard

Tot en met 5 oktober in het Domein tekeningen van Juul Kraijer en t/m 11 oktober Paradise Lost, foto's en video's van de Finse Heli Rekula.

Tilburg

Bij Stichting de Pont t/m 18 oktober de helse, hallucinerende tekeningen van Rob Birza.

Bij Stichting de Pont t/m 3 januari eerste solo-presentatie (een dertigtal schilderijen) van de Franse schilder Bernard Frize (Parijs, 1949) in Nederland.

Utrecht

De man is een wonder: vijf installaties in vijf kamers van Harm Hajonides van der Meulen in Kunstcentrum Begane Grond, t/m 27 september.

Middeleeuwse topstukken uit de Sint-Victorsdom in het Duitse Xanten vanaf zaterdag in het Catharijne Convent, t/m 22 november.

Vlissingen

Vanaf zondag in de Watertoren H.K. werk van Mario de Brabandere, Elke Boon, David Bade, Ulrich Waibel, Patrick van Huffel, Hugo Debaere en Frans Gentils, t/m 6 december.

Zwolle

Allina Ndebele: De draad van het verhaal in De Stadshof, Museum voor naïeve kunst en outsider kunst toont werk van de Zuid-Afrikaanse Allina Ndebele. Tot en met 27 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden