BEELDENDE KUNST

In het nieuwe Armando Museum, in de voormalige Elleboogkerk, 'De Verzameling': twintig grote schilderijen en een grote bronzen sculptuur van Armando, die de vaste collectie van het museum vormen....

Amersfoort

Amsterdam

In het Bijbels Museum een project van vier Russische kunstenaars die mensen met het syndroom van Down nieuw-testamentische bijbelscènes lieten uitbeelden, en ze vervolgens portretteerden. In beelden gegoten, van 26 februari t/m 11 april.

In De Veemvloer, Van Diemenstraat 410, presenteren studenten van de afdeling Tekenen, schilderen en grafiek van de Rietvelt Academie hun werk, t/m zondag.

Bloom Gallery presenteert een solotentoonstelling van Kiki Lamers. In de projectroom videowerk van Elske Neus. Van 27 februari t/m 3 april.

Buro Empty, Willemsparkweg 17, presenteert Peter and the Panorama Painter van Marcel Zalme, van 27 februari t/m 13 maart.

SBK Beelden Bickerseiland, Zeilmakersstraat 15, toont beelden van 'ijzeren dichter' Theo Niermeijer, van 27 februari t/m 28 maart.

'And..and...and...and...' in Het Consortium in pakhuis Wilhelmina aan de Oostelijke Handelskade 29, brengt werk bijeen waarin taal centraal staat. Deelnemende kunstenaars zijn Alexandre David, Joseph Grigely, Annabel Howland, Brighid Lowe en Imogen Stidworthy. Tot en met 28 maart.

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, presenteert werk van Birthe Leemeijer en Lara Almarcegui. Leemeijer bedient zich van sociale performance: ze heeft de grote zaal met twintigduizend speelgoedblokken bezaaid en vervolgens een aantal kleuterscholen uitgenodigd om bloksculpturen te bouwen; Almarcegui stelde een gids samen over de 'wastelands' van Amsterdam, waarmee de bezoeker zelf op pad kan langs verloren plekken en niemandslanden in de stad. Tot en met 7 maart.

In de Zaaijer, Keizersgracht 22, de resultaten van een uitwisseling tussen het Amsterdams Grafisch Atelier en de California Society of Printmakers. Watermerk/Breuklijn...Faultlines/Watermarks, 27 februari t/m 15 maart.

In de Nieuwe Kerk Schittering van Spanje, een overzicht met driehonderd kunstschatten uit Spanje's Gouden Eeuw, t/m 8 maart.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

Stedelijk Museum: een tentoonstelling van vijftig schilderijen, beelden en werken op papier van Georg Baselitz, die de band die de Duitse schilder met Nederland heeft illustreren, t/m 11 april.

Rijksmuseum: een overzicht van bijna vijftig bronzen beelden en 25 prenten en tekeningen van de 17de eeuwse Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries, t/m 14 maart; negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart.

Apeldoorn

Het Van Reekum Museum presenteert schilderijen van Rineke Marsman. Terugkerend thema in haar werk is vergankelijkheid. Van 28 februari t/m 17 mei.

Den Haag

In Museum het Paleis, een overzicht van de Belgische schilder James Ensor, die vijftig jaar geleden overleed. Tot en met 9 mei.

In het Haags Gemeentemuseum een overzicht van de vroegmoderne kunstenaar Ferdinand Hodler, t/m 2 mei.

Eindhoven

Van Abbe Museum (op het tijdelijke adres aan de Vonderweg 1): Cinéma Cinéma - Contemporary Art and the Cinematic Experience belicht de rol die het medium film speelt in het werk van een aantal jonge, hedendaagse kunstenaars. Er zijn twee groepen te onderscheiden: de kunstenaars die bestaand materiaal gebruiken (Pierre Huyghe, Fiona Banner, Douglas Gordon en Peire Bismuth) en de groep die zelf gebruik maakt van de techniek (Eija-Lisa Ahtila, Julie Becker en Sharon Lockhart). Tot en met 24 mei.

Enkhuizen

IJspret en narigheid in het Zuiderzee Museum geeft aan de hand van prenten, schilderijen, foto's en gebruiksvoorwerpen een historische impressie van het leven in het Zuiderzeegebied in de wintermaanden. Tot en met 14 maart.

Gorinchem

De stoel is onderwerp op een tentoonstelling in het Gorcums Museum, waar kunstwerken getoond worden van Pieter Holstein, Klaas Gubbels, Anja Krause en Pieter Engels, t/m 18 april.

Groningen

Niggendijker, Hofstraat 21, buigt zich over de vraag hoe zijn presentatieruimte er uit zou moeten zien voor de kunst van nu, die steeds vaker buiten het kader van de omsloten ruimte treedt (virtueel, openbaar, etc..). In Waar is de kunst worden vier plannen gepresenteerd, t/m 21 maart.

Groninger Museum: de Montgomery collectie, een collectie van Japanse volkskunst bestaande uit textiel, maskers, votiefbeeldjes en voorwerpen van hout, metaal, keramiek, papier en bamboe uit de 15de t/m 19de eeuw, t/m 7 maart; in het Coop Himmelb(l)au paviljoen Graffiti met werk van graffitikunstenaars uit de eigen collectie en een aantal recente werken van Quik, t/m 14 maart.

Leeuwarden

In het Fries Museum, Turfmarkt 11, Mesdag en de zee, schilderijen en tekeningen van H.W. Mesdag (1831-1915), van 26 februari t/m 6 juni; vrijdag gaat ook een tentoonstelling open met recent werk van Siree van der Velde, die zich begeeft op het grensvlak van waken en slapen. Van 26 februari t/m 11 april.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum Provisorium I met werk van de hedendaagse kunstenaar Roman Signer, Lily van der Stokker, Thomas Hirschhorn, Lara Schnitger en Patrick van Caeckenbergh, t/m 9 mei; tekeningen van Lucebert, t/m 9 mei; glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore Sottsass, t/m 30 mei; een tussenpresentatie van de collectie Limburgse kunst die tot 2002 met geld van de DSM bijeengebracht wordt om het 120-jarig bestaan te vieren, t/m 30 mei.

Rotterdam

Room, Benthuizerstraat 96, toont werk van Maja Zomer en Zeger Reyers, 27 februari t/m 20 maart.

Christina de Vos maakte schilderijen, tekeningen en objecten, geïnspireerd op Goethe's 'Faust'. Ze exposeert haar werk van 27 februari t/m 16 april in het Goethe Institut.

In Het Schielandhuis is de tentoonstelling De vrouw in de politieke prent 1898-1998 verlengd t/m 21 maart. Zondag houdt Carl Nix, hoofdconservator van Atlas Van Stolk, om 12 uur een lezing over de prenten.

In de Kunsthal foto's en films van de Amsterdamse kunstenaar Arno Nollen, een 'sensitief kunstenaar in een snelle wereld', t/m 4 april. Ook een overzicht van de Noorse schilder Odd Nerdrum, al dertig jaar in een zelfgekozen isolement, t/m 14 maart.

Tilburg

Schilderijen en tekeningen van Bettie van Haatster, t/m 16 mei in Stichting De Pont.

In het Nederlands Textielmuseum, Goirkestraat 96, Soft Sculptures, 'zachte' beelden van Lidy Jacobs, Nico Parlevliet, Femke van Heerikhuizen en Harry Boom; voorts solotentoonstellingen van Wilma Kuil en Karin Arink, t/m 18 april.

Utrecht

In Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2, Wij vieren de wereld, een tentoonstelling over 'het wonderlijke universum' van tekenaar/woordenverzamelaar P J Roggebrand en de beeldhouwer Arjen Lancel, 28 februari t/m 28 maart.

Flatland Galerie, Lange Nieuwstraat 7, presenteert fotobeelden van Hans Wilschut, de video 'Glass' van Leighton Pierce, en foto's van Corine Hörmann, die zich liet inspireren door het ruige, desolate landschap van IJsland. Van 27 februari t/m 27 maart.

Zaandam

In het Museum van het Nederlandse uurwerk, Kalverringdijk 3, de tentoonstelling Horlogemaker gedreven door stoom, over de horlogemaker Steven Hoogendijk (1698-1788), die behalve door het fijne raderwerk van horloges, gefascineerd was door de grote machinerie van de eerste stoommachines. Als man van het eerste uur en oprichter van het Bataafsch Genootschap voor Proefondervindelijke Wijsbegeerte stak hij veel geld in de eerste experimenten. De tentoonstelling omvat behalve klokken en horloges, archiefmateriaal over de introductie van stoom in Nederland. Van 1 maart t/m 31 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden