BEELDENDE KUNST

Amersfoort In het multimediaspektakel Citysite hebben tien beeldend kunstenaars zich verschanst in de openbare ruimte van Amersfoort, vanwaaruit zij middels digitale media een visie op kunst in de publieke ruimte geven....

Amstelveen Cobra Museum: het museum viert zijn vijfjarig bestaan met Het kind in Cobra, een tentoonstelling met 120 werken waarin de invloed van de kindertekening op de Cobra-beweging zichtbaar is. Van 28 oktober t/m 28 januari.

Amsterdam

In computerspelletjes spelen doorgaans supermasculiene helden de hoofdrol. Maar de fabrikanten hebben een nieuw bron aangeboord: vrouwen en meisjes. Gameshow belicht een maand lang op diverse locaties in Amsterdam de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van computerspelletjes. Van 26 tot 29 oktober Games for Girls over de opkomst van vrouwelijke helden in De Balie. In Montevideo opent op 28 oktober de tentoonstelling Over - Spel, met installaties waarin hedendaagse kunstenaars de spelletjes naar hun hand zetten. Hoogtepunt is ongetwijfeld 'The Last Roadtrip' van Arno Coenen, een half uur durende, hyperreële reis door Los Angeles aan de hand van het aloude spel van hebzucht en kans, Monopoly. Gedurende de hele maand november is de interactieve internet-installatie van de Canadese kunstenaars Michelle Teran en Amanda Ramos (www. ubermatic.org) te bezoeken. Op 16 november om 21.30 uur in De Balie Patch and Play, een presentatie van nieuwe gamepatches (programma's waarmee bestaande games kunnen worden gehackt).

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, toont nieuwe sculpturen van Thomas Houseago, van 28 oktober t/m 25 november.

De films van Jeroen de Rijke en zijn compaan Willem de Rooij bevinden zich op de grens van film en schilderkunst. Bantar Gebang is de titel van hun nieuwste film die eerder dit jaar in West-Java werd opgenomen. Première zaterdag in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Rozenstraat 59), vertoningen t/m 10 december.

De Nederlandsche Bank (Westeinde 1): fotowerken van Mirjam de Zeeuw. Tot en met 24 november.

Monochrome canvassen van de Zwitserse kunstenaar Marguerite Carau (1928), bij Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, t/m 5 november.

In Slewe Galerie, Kerkstraat 105a, schilderijen en aquarellen van Jerry Zeniuk. Tot en met 18 november.

Bij het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Brouwersgracht 276) t/m 11 november werk van Aglaia Konrad, Wouter van Riessen, Lara Schnitger, Berend Strik en Bik Van der Pol, dat zij vorig jaar maakten tijdens hun verblijf in de buitenlandateliers van het Fonds.

In het Consortium, Oostelijke Handelskade 29, werk van Erwin Driessens & Maria Verstappen, waarin het kunstmatige leven centraal staat, zoals een kietelrobotje dat over het menselijk lichaam wandelt. Tot en met 5 november. Zaterdagavond staat in het teken van het Institute of Artificial Art Amsterdam, een collectief van macines, computerprogramma's en personen, dat een volledige automatisering van de kunstproductie nastreeft. Met een lezing door de sprekende computer Huge Harry, een comeback-optreden van de band The Machines, een concert van The Solenoids en tot slot de Artificial dj/vj-act.

In Galerie De Praktijk (Lauriergracht 96) een tentoonstelling van Bas Meerman, acryl op doek en Jeroen Jacobs, beelden/ruimtelijke werken. Beide schilders zijn actief in Berlijn. Tot en met 22 november.

Leven met letters is een overzicht van de graficus/kunstenaar Joshua Reichert in het Joods Historisch Museum, t/m 10 december.

In de Typo Gallery Amsterdam (Groenburgwal 63), ter gelegenheid van het overzicht van Joshua Reichert, een tentoonstelling die de verwantschap aantoont tussen Werkman, Sandberg, Grieshaber, Reichert en Spieker. Tot en met 3 december. Zondag om 14.30 uur spreekt Ewald Spieker over 'de rode draad in druk en mentaliteit' en demonstreert hij de kniehevelpers.

Stedelijk Museum: een videoregistratie van en een keuze uit het fotografisch oeuvre van de Nederlandse choreograaf Hans van Manen, ter gelegenheid van de Erasmusprijs die Van Manen op 3 november in ontvangst zal nemen (t/m 26 november); For Real toont de kunstwerken die in aanmerking komen om door het Stedelijk te worden aangekocht (t/m 10 december). Cold Fusion is een overzicht van Rob Birza (t/m 26 november); schilderijen en prenten van A.R. Penck, en etsen, litho's en houtsneden van Asger Jorn, t/m 12 november; recente aanwinst van Gilbert & George, nieuwe schilderijen van Jörg Immendorff en beelden van Roos Theuws, t/m 19 november.

Van Gogh Museum: Licht! Het industriële tijdperk 1750-1900, een tentoonstelling over kunst & wetenschap, technologie & samenleving. Uitgebreid aandacht voor de specifieke rol van kunstenaars in de evolutie van het licht (t/m 11 februari).

Apeldoorn

Archipel (Vosselmanstraat 402): William Cobbing speelt met de relatie tussen mensen en hun (architectonische) omgeving. Mutations, 28 oktober t/m 19 oktober.

Arnhem

Museum voor Moderne Kunst: Import Export, een tentoonstelling over 'globalisering in de kunst' met werk van Philippe Durant, Rainer Ganahl, Pierre Joseph, Fransje Killaars, Claude Léveque en Michaela Melián (t/m 19 november); Scrolling Interface/Pokerface, werk van Marten Hendriks (t/m 19 november); Poppen, geen poppen is een tentoonstelling in het kader van Images, Festival voor beeldend, object- en poppentheater (t/m 29 oktober).

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): Held op stokken, de kunst van het vogelverschrikken voert de bezoeker met schilderijen, foto's, tekeningen, film, prenten, installaties en muziek, mee naar de wondere wereld van de vogelverschrikkers (t/m 12 november).

(www.go.to/heldopstokken.nl).

Den Haag

Suzanne Bo exposeert haar installatie 'Dansmarathon' bij Galerie de Ooievaar, Nieuwe Molstraat 384, van 29 oktober t/m 19 november.

1646, Platform voor kunst aan de Boekhorststraat 125, toont in Heimwee fotografie van Eric Stolk en installaties van Marije Mooren en Erwin van Deutekom. Van 29 oktober t/m 12 november.

Bij Project- en expositieruimte Meier Van Eijsinga, Stille Veerkade 2, geeft beeldend kunstenaar Annechien Meier op 29 oktober om 13 uur een gratis tekenles voor beginners en gevorderden.

Hot Red International (Paviljoensgracht 133): installatie van Maurice Bogaert, 29 oktober t/m 19 november.

Galerie Maurits van de Laar (Herderstraat 6): schilderijen van Erik Pape (29 oktober t/m 26 november).

Galerie Ramakers (Toussaintkade 51), nieuwe beelden van Albert Verkade, t/m 12 november.

Eindhoven

Van Abbe Museum (Vonderweg 1): met Twisted - Urban and Visionary Landscapes in Contemporary Painting wil het museum hedendaagse schilderkunst laten zien die niet naar de realiteit verwijst, maar naar een door de media gefilterde werkelijkheid. Met werk van o.a. Hans Broek, Chris Finley, Dexter Dalwood, Michael Raedecker, David Thorpe en Sharon Ellis. Tot en met 26 november.

Groningen

Directeur versus Student is een project in Niggedijker (Hofstraat 21), waarin werk van drie directeuren van een academie of tweede fase-opleiding beeldende kunst (Jos Houwling, Sipke Huismans en Albert van der Weide) wordt getoond (van 28 oktober t/m 12 november); daarna volgt een tentoonstelling met werk van door de drie directeuren uitgekozen studenten en oud-studenten (8 november t/m 12 november).

Haarlem

Teylers Museum (Spaarne 16): aanvankelijk concentreerde de Haagse tekenaar Marcel van Eeden zich op het straatbeeld van Den Haag. Later kwamen daar alledaagse taferelen voor in de plaats. Het Teylers Museum toont zijn tekeningen, van 28 oktober t/m 28 januari; Reizen door stad en land een collectie oude landschapstekeningen en stadsgezichten van grote meesters uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, van o.a. Hans Bol, Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael, Rembrandt van Rijn, Aert Schouman en Jacob Cats. Tot en met 3 december.

Frans Halsmuseum: Kinderen op hun mooist met kinderportretten uit de 16de en de 17de eeuw, t/m 31 december.

Heerlen

Stadsgalerij Heerlen (Raadhuisplein 19): 82,65% verf; een keuze uit de aanwinsten 1991-2000 is een afspiegeling van de collectie schilderkunst, zoals die de afgelopen tien jaar is aangelegd. Tot en met 3 december.

Leeuwarden

Fries Museum: in De Zilveren Eeuw toont het museum Fries 17de-eeuws pronkzilver. Tot en met 7 januari; Auke Sonnega (1910-1963) was een fervent schilder van Indië. Tot en met t/m 26 november; Vals Plat zijn foto's van Gerco de Ruijter, die de natuur op afstand fotografeert m.b.v. een vlieger. Tot en met 29 oktober. Vanavond vindt een tweegesprek plaats tussen Gerco de Ruyter en collegafotograaf Wim van Egmond.

Nijmegen

Kunstenaarsinitiatief Paraplufabriek (Van Oldenbarneveltstraat 63a): de manifestatie P.E.P. 4 wordt vrijdag feestelijk geopend vanwege Alcuinusprijs, die onlangs door de gemeente Nijmegen aan de Paraplufabriek is toegekend. Het belooft een spectaculair feest met filmfragmenten, performances en een expositie, samengesteld door Wilma Sommers en een groep 3 D-design van de HKA Arnhem. Speciale gasten zijn Theo Konijnenberg (vrijdag), Anand Mahabier (zaterdag) en Jaap Kroneman (zondagmiddag).

Rotterdam

TENT (Witte de Withstraat 50): recente tekeningen van Juul Kraaijer, die op 30 oktober in het Stadhuis van Rotterdam de Pendrecht Cultuur Prijs in ontvangst neemt. Van 27 oktober t/m 26 november.

Kunsthal: Jezus in de Gouden Eeuw met ruim honderd schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters uit de late 16de en de 17de eeuw (t/m 7 januari);

Koloniale art deco toont houtsculpturen uit Bali uit de periode 1930-1942 (t/m 14 januari).

Tilburg

In het gastatelier Van de Nieuwe Dingen (Leo XIIIstraat): nieuwe tekeningen van Marc Nagtzaam, op 27, 28 en 29 oktober.

Voorburg

De Hofwijckprijs 2000 ging dit jaar naar graficus Ap Sok. Museum Swaensteyn wijdt een overzicht aan zijn oeuvre, dat met name uit grafiek bestaat. Tot en met 26 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden