BEELDENDE KUNST

Amstelveen..

Amsterdam

Schilder Marlene Dumas en fotograaf Anton Corbijn delen de fascinatie voor striptease. Het Theatermuseum brengt voor het eerst hun werk bijeen in de tentoonstelling Strippinggirls; striptease als theatervorm waarvoor ze beide nieuw werk maakten. Van 15 april t/m 3 juli.

'The Membrane - And why I don't Mind Bad-Mooded People' luidt de titel van de tentoonstelling van sculpturaal werk van Urs Fischer in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Van 16 april t/m 28 mei.

Galerie Rob Jurka, Singel 28, toont nieuw werk van Wouter van Riessen, van 15 april t/m 21 mei.

Kleurrijke landschappen van Sven Kroner bij Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140. Van 15 april t/m 13 mei.

Galerie Witteveen, Keizersgracht 538, presenteert werk van Rineke Marsman, van 15 april t/m 29 mei.

Galerie Metis, Keizersgracht 688, toont beelden, multiples en tekeningen van Jean Bernard Koeman, die doordrenkt zijn van 'genuine fiction' (verhalen aan de werkelijkheid ontleend). Van 15 april t/m 7 mei.

De mens met al zijn eigenaardigheden en zwakheden is het algemene thema in de tekeningen, beelden, foto's en installaties van Paul de Reus. Annet Gelink, Laurierstraat 187, presenteert zijn werk, tegelijkertijd met het computer-stripverhaal van Lars Arrhenius, 15 april t/m 20 mei.

Stedelijk Museum: beelden van Hubert Kiecol, van 14 april t/m 12 juni; Museum Overholland presenteert onder de vleugels van het Stedelijk Museum een selectie (zelf) portretten van hedendaagse kunstenaars als Philip Akkerman, Georg Baselitz, Louise Bourgeois, Bruce Nauman, en vele anderen. Face to Face, tot en met 18 juni.

In het Joods Historisch Museum Monument voor de levenden, een ruimtelijk schilderij van Eli Content; tegelijkertijd worden recente schilderijen, werken op papier en kunstenaarsalbums van Content getoond. Tot en met 17 september. Freelance journaliste Tamarah Benima spreekt zondag om 14.30 uur in het museum met Eli Content over zijn werk en speciaal het monument.

In het kader van de herdenking van 400 jaar relaties Nederland-Japan Japanse verwondering, met werk van Shiba Kõkan (1747-1818), een van de Japanse kunstenaars die in de ban raakte van het Westen. In het Amsterdams Historisch Museum, t/m 4 juni.

Kunst van de islam in de Nieuwe Kerk, t/m 24 april. Vanavond om 20 uur spreekt hoogleraar islamitische kunst en archeologie J.M. Rogers over de Nassar D. Khalili Collection of Islamic Art, die met honderd voorwerpen vertegenwoordigd is op de tentoonstelling.

Rijksmuseum: collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, t/m 25 juni.

Arnhem

Het Hooghuis, Vossenstraat 10, presenteert werk van Julika Rudelius, Marike Schuurman, Natasja van Geel, René Beekman, Isaac Carlos en Gabriël Lester, van 16 april t/m 7 mei.

Den Haag

Haags Historisch Museum: Haagse Japanmanie is een tentoonstelling over de Japanmanie in de 19de eeuw in Den Haag (t/m 2 juli).

Eelde

Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats, toont de collectie hedendaagse figuratieve kunst van Cees Röling. Daaronder werk van onder anderen Matthijs Röling, Jean Rustin en José Vermeersch.

Tot en met 2 juli.

Eindhoven

Kim's bedroom: Kim Gordon heeft een aantal collega's in haar 'slaapkamer' uitgenodigd. Video's van Sadie Benning, Tony Oursler en van haarzelf. Tot en met 24 april in De Witte Dame, Emmasingel 20.

Van Abbemuseum: Primal gestures, minor roles, tentoonstelling van Arnout Mik. Video's, foto's en objecten in een door Mik gecreëerde omgeving, t/m 7 mei.

Groningen

Centrum Beeldende Kunst, Trompsingel 27, toont onder het motto Veel goede kunst schilderijen, tekeningen en objecten van Ruud de Rode en John Körmeling, t/m 21 mei.

In het Groninger Museum t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Haarlem

Kuifje in het verre oosten is een tentoonstelling over de beroemde stripheld van Hergé (George Remi, 1907-1983), toegespitst op het album 'De blauwe lotus'; van 15 april t/m 12 juni in de Vleeshal, Grote Markt.

Het Teylers Museum: De eeuw van Michelangelo, honderd tekeningen van Michelangelo, Rafaël, Correggio, Titiaan en Veronese uit eigen bezit, t/m 18 juni.

Heerlen

De Stadsgalerij, Raadhuisplein 19, presenteert werk van Judith van den Berg, Peter Cleutjens, Gilbert Dalemans, Hadassah Emmerich, Martijn Lucas van Erp, Linda Maissan, Ingeborg Meuledijks en André Wiehagen. Alle acht zijn genomineerd voor de Parkstadprijs, een prijs voor beeldend kunstenaars in de regio Limburg, die vanmiddag om 16.30 uur wordt uitgereikt in het Raadhuis. Van 14 april t/m 7 mei.

Hengelo

Platvorm voor multimediale kunst Planetart, Deldenerstraat 25, presenteert art-brut- en 'bizar-freak-comix'-tekeningen, boekjes en zines van Marc van Elburg & friends. Van 13 april t/m 10 juni. Opening vanavond om 20 uur. met 'noise', theater en performances.

Helmond

De Nederlandsche Cacaofabriek, Engelseweg 1b, presenteert portretten van Malou Busser/Niek Verschoor, 14 april t/m 7 mei; in het gastatelier exposeert Alexandra Roozen, t/m 23 april.

Leeuwarden

Fries Museum: tekeningen van aangrijpende gebeurtenissen door Ronald Ophuis, van 15 april t/m 28 mei; Rob Scholte schilderde 'zijn' mooiste vrouwen, t/m 23 april; tekeningen, aquarellen en gouaches van Léon Spilliaert (1881-1946), t/m 21 mei; een selectie uit het werk van de Friese schilder en graficus Lode Pemmelaar, t/m 21 mei; fotowerken van Miloushka Bokma, die verwijzen naar de wereld van mode en styling, t/m 28 mei.

'Tijd' is een installatie van Remko Posthuma, van 14 april t/m 28 mei in de Princessehof.

Maassluis

Joseph Beuys, aquarellen 1942-1963, t/m 30 april in het Gemeentemuseum (Zuiddijk 16). Beeldend kunstenaar Marianne Koning houdt daar vanavond om 20 uur een lezing over Joseph Beuys.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: Rondom Dürer schetst met vijftig tekeningen en zo'n driehonderd prenten een beeld van de periode uit de Renaissance waarin tekenaar en graficus Albrecht Dürer een sleutelrol speelde, t/m 11 juni.

Nijmegen

Le Dernier Cri is een Frans stripblad, samengesteld door Pakito Bolino en Caroline Sury. Op uitnodiging van het tv-programma 'L'oeil de Cyclone' (Canal+) produceerde Le Dernier Cri met veertig tekenaars twee absurde animatiefilms, die nog op 15 en 16 april tussen 13 en 17 uur worden vertoond in Extrapool (Tweede Walstraat 5).

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen: zelfportretten en architectuurschilderijen van Carel Willink (1900-1983), t.g.v. Willinks 100ste geboortedag, t/m 12 juni. Conservator moderne kunst Marja Bosma houdt woensdag een lezing over Carel Willinks 'vormende jaren'.

De Kunsthal: Overal is Duckstad is een gezinstentoonstelling over het beroemde geslacht van de Ducks, 15 april t/m 3 september; een overzicht van het expressionistische werk van Leo Gestel (1881-1941), t/m 4 juni; Kunstgerechten, Japanse food samples van kunststof, keramiek en plastic, t/m 28 mei.

Tilburg

De Pont: drie film- en videoinstallaties en begeleidende fotoseries van de Canadese kunstenaar Stan Douglas, t/m 28 mei.

Utrecht

Centraal Museum: drie madonna's van Jan van Scorel: 'Madonna met kind' 'Madonna met wilde rozen' en de Madonna uit de collectie van de Russische Kartinaja Galeria, t/m 2 juli; een overzicht van het vroege werk (1922) van schilder, dichter en architect Theo van Doesburg, t/m 18 juni (zie ook Otterlo).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden