BEELDENDE KUNST

In het Centrum Beeldende Kunst in Amersfoort een expositie van de Bossche beeldend kunstenaar Leon Adriaans, 6 september tot en met 4 oktober....

Amersfoort

'Het dier als metafoor', werk van o.a. Mark Dion, Joseph Beuys, Ted Noten, Wim T. Schippers en Edward Lipski. In De Zonnehof, t/m 4 oktober.

In Beeldlijn etsen van Rolf Weyburg en beelden van Filippa de Boer, t/m 27 september.

Amstelveen

Een overzicht van de Nederlandse kunstenaar Alphons Freijmuth in het Cobra Museum, van 5 september tot en met 1 november.

Amsterdam

Slechts een keer in de vijf jaar organiseert de vermaarde kunstopleiding De Ateliers een expositie van studenten. Vanaf 5 september zijn in het pand aan de Stadhouderskade 86 schilderijen, sculpturen en installaties te zien van onder anderen Rosemin Hendriks, Robert Zandvliet, Bas Meerman en Avery Preesman. De expositie, onder de titel 'Morning Glory', duurt tot en met 20 september.

Museum van Loon aan de Keizersgracht 672, een negentiende-eeuws woonhuis dat is opengesteld voor publiek, heeft een aantal moderne kunstenaars uitgenodigd de kamers tijdelijk te 'bewonen'. Met onder anderen: Viktor & Rolf, Aernout Mik, Liza May Post, Barbara Visser en Paul de Reus. Van 5 september tot en met 4 oktober.

Hanneke van Gent exposeert op 4, 5 en 6 september Werken in Rood in het Machinegebouw van de Westergasfabriek.

In het Glazen Huis in het Amstelpark beelden van Ninette Koning en Irma Horstman, tekeningen en litho's van Wendela de Vries, t/m 13 september.

Arti et Amicitiae, Rokin 112, presenteert onder de titel Spiegelbeeld 150 zelfportretten van leden van de kunstenaarsvereniging, tot en met 20 september.

Het kunstenaarscomplex Nieuw & Meer, dat ligt op een landtong tussen het Nieuwe Meer en de ringvaart van de Haarlemmermeer, viert zijn 10-jarig bestaan met de manifestatie Archipel. Twaalf kunstenaars maakten tien kunsteilanden, die zwemmend of per boot bereikbaar zijn. Tot en met 6 september, van zonsopgang tot zonsondergang, te bezichtigen.

In het Rembrandthuis Rembrandt ist mein Gott, een overzicht van zijn 18de-eeuwse navolgers, t/m 20 september. In de nieuwe vleugel Van Ostade & Rembrandt: Een artistieke ontmoeting.

In het Allard Pierson Museum reisboeken, prenten en tekeningen van Cornelis De Bruijn (1652-1726), t/m 13 september.

In het Rijksmuseum etsen van de 17de-eeuwse kunstenaar Jacques Bellange, t/m 18 oktober.

In het Koninklijk Paleis Een vredesmonument na tachtig jaar oorlog over de gevolgen van de Vrede van Munster, t/m 6 september.

Apeldoorn

In het Van Reekum Museum Wilhelmina in Beeld met werk van o.a. Pyke Koch, Piet Zwart, Charlotte van Pallandt, t/m 11 oktober.

Arnhem

Martijn Smulders, Geertje Tjalma, Jennifer Tee, Julius Rooymans, Michael van der Leest, Anouk van Pel en Sahron Schlebos exposeren in het Hooghuis in Arnhem, van 5 tot en met 27 september.

Kunst uit Afrika, het zwarte continent in de Eusebiuskerk omvat Afrikaanse maskers, beelden, muziekinstrumenten, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Verder: traditionele verhalen uit Afrika van een Senegalese verhalenvertellerr en hedendaagse kunst van koningszoon Toyin Loye. Tot en met 13 september.

Assen

In het Drents Museum een expositie van de geëngageerde schilder, tekenaar en graficus Rudi Seidel, t/m 4 oktober.

Bergen

Museum Kranenburgh toont aquarellen, tekeningen, grafiek, keramiek en beeldhouwwerk van de Bergense School-kunstenaar Piet Wiegman, nog t/m 6 september.

Bergen op Zoom

Engelen, gevleugelde schoonheid door de eeuwen heen is een tentoonstelling in Het Markiezenhof over engelen in de kunst, t/m 1 november; het overzicht van de Vlaamse kunstenaar Jozef van Ruyssevelt (1941-1985) in Het Markiezenhof is verlengd t/m 25 oktober.

Breda

Heilige kruisjes, borduurwerk met bijbelse en religieuze motieven, in Nederlands Centrum voor Handwerken, t/m 26 september.

Cuijk

In het Amerika Museum Cuijk: jubileumtentoonstelling die het spoor volgt van de indianen uit het zuid-westen van de Verenigde Staten, t/m 10 januari 1999.

Delft

350 jaar Vrede van Munster: in het Legermuseum t/m 3 januari 1999 Van Maurits naar Munster. Tactiek en triomf van het Staatse leger en in Het Prinsenhof Beelden van een strijd. Oorlog en kunst voor de Vrede van Munster 1621-1648.

Den Bosch

In het Noordbrabants Museum Veertig jaar werk op papier, een retrospectief van de Brabantse kunstenaar Gerard Verdijk, en JCJ Vanderheyden, beide t/m 6 september.

Den Haag

Het Mauritshuis: tien miniatuurportretten van de hand van Gerard ter Borgh, t/m 11 oktober.

Dordrecht

Sculpturen van stof van Hil Driessen, in Intermezzo, t/m 4 oktober.

Eindhoven

In Museum Kempenland de expositie Gelicht uit het palet van Brabantse schilders; een overzicht van na-oorlogse schilders uit de regio Eindhoven. Tot en met 8 november.

Enschede

Onder de titel Van oog zoo fiks, van hand zoo juist presenteert Rijksmuseum Twenthe achttiende-eeuwse prenten en tekeningen, t/m 20 september.

Goes

Maria Magdalena. Vrouw + Man. Raadsel in de Grote of Maria Magdalenakerk omvat werk van Klaar van der Lippe, ManfreDu Schu, Ronald van Tienhoven en Thorvaldur Thorsteinsson; in het Museum voor Zuid- en Noord-Beveland een historische tentoonstelling, beide t/m 3 oktober; het symposium 'Waanzinnige beelden', 2 oktober in de Grote Kerk.

Gorinchem

Onder de hemelen de polder: kunstwerken op locatie in Gorinchem en in de polders van de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, van Gerco de Ruijter, Theo Baart, Rudy Luijtens, Jeroen van Esten en duo KKEP, t/m 1 november.

Gorredijk

Schilderijen van Jurriaan van Hall in galerie Hoogenbosch, t/m 4 oktober.

Gouda

Kunstestafette 'Mooi versus Mentaliteit' presenteert in Museum het Catharina Gasthuis, 'stedenbouwkundige' kunstwerken van Hans Venhuizen, t/m 6 september.

Groningen

Groninger Museum: De Ploeg: variaties in kleur, verf en vorm, een chronologisch beeld van de moderne kunst van 1920 tot 1960, t/m 6 september; recente schilderijen van Siep van den Berg, t/m 25 oktober; Textilia, textiel uit de 17de tot en met de 19de eeuw, t/m 13 september.

Hans Koster (beeldconstructies) en Tonni van Sommeren (objecten van piepschuim, schuimrubber, etc.) exposeren in galerie Sign, t/m 26 september.

Haarlem

Het Frans Halsmuseum: schilderijen, aquarellen en tekeningen van de Haarlemse schilder Kees Verwey (1900-1995) en zijn leermeester Henri Boot (1877-1963), t/m 13 september.

Heerlen

De Stadsgalerij liet theaterregisseur Theu Boermans werk uitkiezen van o.a. Nitsch, Dubuffet, Rainer, de Chapman Brothers, Richard Billingham, Ronald Ophuis en Marc Mulders, t/m 13 september.

Heino

In Kasteel Het Nijenhuis werk van de IJsselschilder Jan Voerman (1857-1941), samen met dat van tijdgenoten als Breitner, Verkade, Israels en Jan Toorop, t/m 13 september.

Helmond

De zomeropstelling in het Gemeentemuseum Helmond toont o.a. 'Kinderparking' van Dick Verdult, videowerk van de Italiaanse kunstenaar Federico d'Orazio, en foto's van Inez van Lamsweerde en Anton Corbijn, t/m 27 september.

Hengelo

In Kunstzaal Hengelo, Industriestraat 17a, werk van de Hengelose Cobra-schilder Theo Wolvecamp, t/m 27 september. In de voormalige staalgieterij Dikkers, Esrein 6-16, de hedendaagse kunst-manifestatie 'Home is where the Heart is . . . on the Bus', die duurt tot en met 20 september.

Hoorn

In Kunstuitleen West-Friesland (Grote Oost 26) schilderijen van Anneke Peereboom en keramiek van Anita Manshanden, t/m 1 oktober.

Leeuwarden

Kunsthandelaar en antiquair Frides Lámeris heeft voor het Fries Museum een expositie gemaakt van de meest bijzondere glazen uit de collectie. 5 September tot en met 8 november.

Drieduizend jaar Andes cultuur is vanaf 6 september te vinden in Museum het Princessehof. De voorwerpen, aardewerk en enkele zilveren en gouden objecten, zijn afkomstig van een recente schenking aan het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam en uit een belangrijke particuliere collectie. Tot en met 10 januari 1999.

Leiden

In de nieuwe vleugel van het Rijksmuseum voor Volkenkunde Indianenverhalen, over de Noord-Amerikaanse indianen, t/m 9 mei '99.

De Lakenhal brengt een eerbetoon aan beeldhouwster Charlotte van Pallandt, met voorstudies, tekeningen en een fotoreportage die Ama Kaag van Van Pallandt in haar atelier maakte, t/m 1 november.

Maastricht

Het Bonnefantenmuseum heeft de expositie over de spraakmakende reclamecampagnes van Bennetton verlengd t/m 20 september.

Middelburg

Uri Tzaig toont twee keer per dag een videofilm met muziek van Arto Lindsay in De Vleeshal, van 6 september tot en met 25 oktober.

In het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg, het Stedelijk Museum in Vlissingen en het Zeeuws Museum in Middelburg exposities over Jan Frederik Schütz (1817-1888) en zijn zoon Willem Johannes (1854-1933), 'schilders van Zeeland', t/m 1 november.

Nijmegen

In de Nijmeegse binnenstad Beeldende Kunst in de Etalage 1998: 33 winkeliers stelden hun etalage beschikbaar voor evenzoveel kunstinstallaties, t/m 13 september.

Roermond

Andrea Küster exposeert recente schilderijen en tekeningen in Stedelijk Museum Roermond, van 5 september tot en met 11 oktober.

Rotterdam

De Kunsthal heeft een keuze gemaakt uit het werk van veelbelovende studenten van de Willem de Kooning Academie. 'The Best of '93/'98', van 4 september tot en met 31 oktober.

Wie vanaf zondag door het fietsersgedeelte van de Maastunnel rijdt, zal een zestal installaties passeren: geluidskunstwerken en (video)beelden van kunstenaars die refereren aan het 'tunnelgevoel'. Deelnemende kunstenaars zijn onder anderen: Stefanie Zoche, Bea de Visser, Maryanne Amacher, en Ver Licht. Tunnelvision, tot en met 19 september.

In Museum Boijmans Van Beuningen Egyptomania, over de invloed van de Egyptische oudheid op de West-Europese kunst (t/m 1 november) en De perfecte zinloosheid van de onmogelijke ruimte, werk van de Italiaanse architect en graficus Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) (t/m 25 oktober).

Streetwise - Tien jaar Party, House & Dance over de beeldcultuur van tien jaar house in Nederland, t/m 20 september in de Kunsthal.

In het Maritiem Museum 'Prins Hendrik' Nederlanders in Nagasaki - Japanse prenten in de negentiende eeuw, over Nederlanders in Japan sinds 1600, t/m 1 november.

In de nieuwe Rotterdamse galerie Blik, Oostzeedijk Beneden 193, installaties, zeefdrukken en beelden van Natasja de Sénerpont Domis, t/m 24 september.

Tot en met 18 september in de Medische Faculteit (naast de Kunsthal) een tentoonstelling over Kunst en hersenen, werk van Yael Davids, Klaar van der Lippe, Matthew Monahan en vele anderen.

Rijswijk

In Museum Rijswijk de Holland Papier Biënnale, t/m 6 september.

Scheveningen

Sculptures without a hero: beelden van Karel Appel in Museum Beelden aan Zee. De expositie duurt tot en met 11 oktober.

Sittard

Tot en met 5 oktober in het Domein tekeningen van Juul Kraijer en t/m 11 oktober Paradise Lost, foto's en video's van de Finse Heli Rekula.

Tilburg

In het Scryption 'kijkboeken' van de beeldend kunstenaar Harry Vlamings, van 6 september tot en met 17 oktober.

In het weekeinde van 5 en 6, en van 12 en 13 september de Atelierroute. Ruim tachtig kunstenhaar stellen hun werkruimte open voor het publiek. Daarnaast zijn er tal van evenementen. Inlichtingen: 013-5436447.

Digital Printing in het Nederlands Textielmuseum toont digitaal gedrukte panelen van Karen Petrossian, t/m 12 september.

Bij Stichting de Pont t/m 18 oktober de helse, hallucinerende tekeningen van Rob Birza.

Utrecht

De videowerken Mud - Slip - Rall van Yasu Ichige t/m 13 september in Casco.

Lieven Hendriks (schilderijen) en van Jaap Kroneman (ruimtelijk werk) met werk van gebruikte materialen met als thema alledaagsheid. In de Academiegalerie t/m 19 september.

De man is een wonder: vijf installaties in vijf kamers van Harm Hajonides van der Meulen in Kunstcentrum Begane Grond, t/m 27 september.

Zwolle

William Speakman exposeert in Het Langhuis (Goudsteeg 8) beelden en installaties, t/m 11 september.

Allina Ndebele: De draad van het verhaal in De Stadshof, Museum voor naïeve kunst en outsider kunst toont werk van de Zuid-Afrikaanse Allina Ndebele, t/m 27 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden