BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

Arthur Rimbaud ou la chasse spirituelle verenigt poëziemanuscripten van Rimbaud met tekeningen, gouaches en schilderijen van Richard Bouwman, die zich door zijn werk liet inspireren. Tot en met 31 maart.

Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, presenteert Chinese Whispers, werk van tien Chinese hedendaagse kunstenaars. Opening zaterdag om 16 uur, t/m 8 mei.

Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, presenteert zwartwitfotografie van Mirjam de Zeeuw. Van 27 maart t/m 1 mei.

Nieuwe schilderijen van Joris Geurts bij Slewe Galerie, Kerkstraat 105a, van 27 maart t/m 2 mei.

Postcards from the Blue Box is de titel van een project van vijf driedimensionale schilderijen van Jeroen Lücker in de W.G. Expozaal aan de Bouwdijk Bastiaansestraat 28, tot en met 11 april.

Galerie Ferdinand van Dieten- d'Eendt, Spuistraat 270, toont werk van Daniel Verkerk, Ruth van Haren Noman en Merlin Spie. Van 26 maart t/m 18 april.

Tien jaar geleden werd het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst opgericht. Het Fonds herdenkt dat met een reeks presentaties en minidebatten onder de titel De toekomst die ons toekomt, in het eigen gebouw aan de Brouwersgracht 276. Moniek Toebosch bedacht de vorm. Digna Sigke maakte een documentaire over het fonds. Vandaag en vrijdag is het pand opengesteld voor het publiek.

'Verruimde schilderkunst'. Onder die noemer presenteert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, werk van Jannie Regnerus en Roy Villevoye, t/m 25 april.

Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, toont werk van Erzsébet Baerveldt, t/m 10 april.

Stedelijk Museum: een overzicht van 27 schilderijen en 100 aquarellen van de Ierse hedendaagse kunstenaar Felim Egan, 27 maart t/m 16 mei; een tentoonstelling van vijftig schilderijen, beelden en werken op papier van Georg Baselitz, die de band die de Duitse schilder met Nederland heeft illustreren, t/m 11 april; Mooi maar goed, Grafisch ontwerpen in Nederland (1987-1998) is verlengd t/m 14 april.

Rijksmuseum: het Prentenkabinet heeft ter gelegenheid van 100 jaar Vogelbescherming zijn mooiste bladen van vogelafbeeldingen uit de kast gehaald. Vogels, t/m 27 juni; Het vlietende leven toont Japanse rolschilderingen uit het Kumamoto Museum of Art, t/m 13 juni; negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Samen met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april.

Apeldoorn

In Werk boven de bank serieuze en minder serieuze opties van een twintigtal kunstenaars voor 'iets voor boven de bank'. Archipel aktuele beeldende kunst, Vosselmanstraat 402. Tot en met 18 april.

Bergen op Zoom

In het Markiezenhof Levend Moment is een postuum eerbetoon aan Inge Schoonen-Hornikx van kunstintiatief Kunstkader, die nauw betrokken was bij het project Zimmer Frei. In dit project presenteerde galeries uit Bergen op Zoom steeds voor twee maanden werk van kunstenaars uit hun stal in een van de zalen van de Markiezenhof. Van 27 maart t/m 31 mei; Het Oude Testament en de Apocalyps gezien door de ogen van Theo Gootjes, t/m 25 april.

Delft

Galerie de Sigarenfabriek, Brabantse Turfmarkt 75a, presenteert schilderijen, tekeningen en grafiek van Fons Fortman, fijnschilderwerk van Jenny van Herwijnen, beelden van Marianne Neve en schilderijen van Maddy Rentenaar, 25 maart t/m 11 april.

In het Legermuseum een keuze uit vijf eeuwen militaire prenten en tekeningen. In 't Verschiet en van Nâby, van 26 maart t/m 8 augustus. De titel verwijst naar een van de basisregels voor het afbeelden van militaire taferelen, die tevens als leidraad diende voor de selectie van prenten.

Den Haag

In het Haags Historisch Museum de tentoonstelling Weegschaal & zwaard, over de verbeelding van recht en gerechtigheid in de kunst door de eeuwen heen - dit t.g.v. 200 jaar rechtspraak. Van 30 maart t/m 13 juni.

De Koninklijke Bibliotheek toont in Roger Ravel en het woord prenten die zijn ontstaan uit Raveels samenwerking met Hugo Claus en Roland Jooris. Van 29 maart t/m 14 mei.

In Museum het Paleis, een overzicht van de Belgische schilder James Ensor, die vijftig jaar geleden overleed. Tot en met 9 mei.

In het Haags Gemeentemuseum een overzicht van de vroeg moderne kunstenaar Ferdinand Hodler, t/m 2 mei; grafiek van de Haagse kunstenaar Co Westerik, t/m 2 mei.

Diepenheim

Een overzicht van de Bredase kunstenaar Tom Claassen, t/m 5 mei in Kunstvereniging Diepenheim.

Dordrecht

Paul Andriesse trad als gastconservator op voor de tentoonstelling Art Primeur, waarvoor hij mocht putten uit vijf jaar afstudeerwerk van Nederlandse kunstacademies. Van 26 maart t/m 22 april in Teekengenootschap Pictura, Voorstraat 190. In Art Primeur 99 in het Centrum Beeldende Kunst, iets verderop aan de Voorstraat 180, is de nieuwe lichting (examenjaar 1998) verzameld, naar een selectie van o.a. Chris Dercon (Boijmans Van Beuningen) en Cokkie Snoei (Galerie Cokkie Snoei). Van 26 maart t/m 11 april.

Eindhoven

Onder de titel De verzameling presenteert het Van Abbemuseum in de oudbouw aan de Bilderdijklaan 10, de eerste van vier tentoonstellingen op basis van de collectie, samengesteld door de vier naoorlogse directeuren Jan Debbaut, Rudi Fuchs, Jean Leering en Edy de Wilde. In De Verzameling: Deel 1 de aanwinsten uit de laatste beleidsperiode, die van Jan Debbaut (1988-heden), t/m 13 juni.

Tekens van bestaan, Bram Bogart - werk op papier 1940-1999 in Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, toont een overzicht van deze belangrijke vertegenwoordiger van materieschilderkunst. Van 28 maart t/m 6 juni.

Op het tijdelijke adres van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1: Cinéma Cinéma - Contemporary Art and the Cinematic Experience, diede rol belicht die het medium film speelt in het werk van jonge, hedendaagse kunstenaars als Pierre Huyghe, Fiona Banner, Douglas Gordon en Pierre Bismuth, Eija-Lisa Ahtila, Julie Becker en Sharon Lockhart. Tot en met 24 mei.

Haarlem

Tekeningen van Piet Tuytel in De Vishal, Grote Markt 20, 27 maart t/m 19 april. Tegelijkertijd in de kleine zaal werk van Tonneke Sengers, 27 maart t/m 19 april.

Galerie Gerhard Hofland, presenteert nieuwe schilderijen van Jurriaan van Hall, t/m 25 april.

Gorinchem

De stoel is onderwerp van een tentoonstelling in het Gorcums Museum, waar kunstwerken getoond worden van Pieter Holstein, Klaas Gubbels, Anja Krause en Pieter Engels, t/m 18 april.

Groningen

Groninger Museum: abstracte tekenkunst uit de jaren vijftig en zestig (van Jordens tot Tissing en van Ouborg tot Struycken), t/m 5 april.

Haarlem

Het oeuvre van de Nederlandse kunstenaar Georg Rueter (1875-1966) loopt uiteen van geschilderde portretten en stillevens tot ontwerpen voor boekomslagen, affiches en glas-in-lood-ramen. In het Teylers Museum een overzicht, 27 maart t/m 24 mei; zelfportretten van Co Westerik, t/m 30 mei.

Hilversum

In Exedra, Langestraat 52, een installatie van de Amerikaan Mike Tyler, die zich hiervoor liet inspireren door hypnosetechnieken van de Duitse, 18de-eeuwse psychotherapeut Mesmer. Van 27 maart t/m 2 mei.

Hoorn

Het Westfries Museum, Rode Steen 1, staat van 26 maart t/m 30 mei in het teken van keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sisi. Het museum toont een aantal kostuums en voorwerpen uit Weense collecties, en kostuums uit de Sisi-films. Rondom de tentoonstelling een programma van concerten, lezingen en films.

Leeuwarden

In het Fries Museum, Turfmarkt 11, Mesdag en de zee, schilderijen en tekeningen van H.W. Mesdag (1831-1915), t/m 6 juni; recent werk van Siree van der Velde, t/m 11 april.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum Provisorium I met werk van de hedendaagse kunstenaar Roman Signer, Lily van der Stokker, Thomas Hirschhorn, Lara Schnitger en Patrick van Caeckenbergh, t/m 9 mei; tekeningen van Lucebert, t/m 9 mei; glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore Sottsass, t/m 30 mei; een tussenpresentatie van de collectie Limburgse kunst, die tot 2002 met geld van de DSM bijeengebracht wordt om het 120-jarig bestaan te vieren, t/m 30 mei.

Middelburg

Onder de titel Holland Kindergarten Japan Bondage presenteert Camiel van Winkel in de Vleeshal werk van Liza May Post, Aernout Mik, Mascha de Vries, Thom Puckey, Harm Hajonides, Berend Strik en Jans Muskee, t/m 2 mei.

Oss

Museum Jan Cunen, Molenstraat 65, vroeg gastconservator Joseph Semah een tentoonstelling samen te stellen over het thema Afmeting in tijd. Hij presenteert behalve zijn eigen werk, werk van o.a. Carl Andre, Bruce Nauman, Barnett Newman, Donald Judd, Jan Dibbets en Barnett Newman. Van 28 maart t/m 30 mei; werken op papier van Uwe Pot, t/m 17 april.

Rotterdam

In de Kunsthal t/m 4 juli Picasso, kunstenaar van de eeuw; t/m 4 april foto's en films van de Amsterdamse kunstenaar Arno Nollen.

Boijmans Van Beuningen: een presentatie van Co Westerik t.g.v. zijn 75ste verjaardag, t/m 5 april.

Sittard

Museum Het Domein, Kapittelstraat 6, presenteert schilderijen en tekeningen van Raph de Haas, 27 maart t/m 13 juni; in het kabinet 'Somebody puts something in my dreams', een installatie van Peter Weidenbaum, 27 maart t/m 25 april.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni; schilderijen en tekeningen van Bettie van Haatster, t/m 16 mei.

Utrecht

Casco, Oudegracht 366, toont het project Karlskrona2 van Superflex. Karlskrona2 is een virtuele replica van de Zweedse havenstad Karlskrona. Van 28 maart t/m 18 april.

Showrooms 3, de derde beeldende kunsttentoonstelling van curator Moritz Küng in Huis a/d Werf biedt monumentale werken van de Spaanse Montserrat Soto.

Velp

In Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13, een tentoonstelling naar een keuze van kunstboekenschrijver Diederik Kraaijpoel, die de werken uitzocht op het thema kleur. Van 26 maart t/m 25 april.

Voorburg

Het Huygensmuseum Hofwijck presenteert schilderijen, aquarellen en tekeningen van Co Westerik, t/m 4 juli.

Zaandam

Zaanse schilderkunst 1600-1950 werpt een licht op het kunstklimaat in deze streek door de eeuwen heen. Van 25 maart t/m 29 augustus in het Zaans Museum, Schansend 7.

Zwolle

Galerie Het Langhuis, Goudsteeg 8, presenteert onder de titel In gebruik werk van Vicente Fita, Rick van der Linden, Karel Polen en Menno Veldhuis, 28 maart t/m 29 april.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden