BEELDENDE KUNST

In Het Torentje (Egbert Gorterstraat), een expositieruimte voor installaties, vanaf vandaag werk van Sibyl Heijnen, die het gebouw als uitgangspunt nam....

Almelo

Amstelveen

Ter gelegenheid van zijn 75-ste verjaardag wijdt het Cobra Museum een overzichtstentoonstelling aan Corneille, een van de invloedrijkste leden van het kunstenaarscollectief Cobra. Schilderijen, tekeningen, grafiek, beelden, keramiek en toegepaste kunst uit de periode 1947-1997. Tot en met 25 mei. Tevens aandacht voor de Haagse Avantgarde, tot en met 13 april.

Amsterdam

Het Van Gogh Museum heeft circa 120 schilderijen en toegepaste kunstvoorwerpen bijeengebracht van Hans Makart, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, Gustav Klimt en andere kunstenaars die in het Wenen van rond de eeuwwisseling op zoek gingen naar nieuwe uitingsvormen. Schoonheid werd bewust gecultiveerd, het onderbewustzijn werd ontdekt en dat leidde onder meer tot indringende psychologische portretten van kunstenaars. Wenen 1900 geeft een chronologisch overzicht van de Oostenrijkse kunst tussen 1870 en 1918, van het Historisme via de Wiener Werkstätte naar het Expressionisme. Tot en met 15 juni.

Twee exposities in het kader van het Peter de Grote-jaar: Peter de Grote en Holland in het Historisch Museum toont 250 kunstwerken, medische instrumenten, anatomische preparaten en andere voorwerpen uit de Kunstkamer in St.-Petersburg. De tentoonstelling Catharina, te zien in de Nieuwe Kerk, omvat een groot aantal schatten uit het winterpaleis van tsarina Catharina (1729-1796), waaronder schilderijen van Titiaan, Rubens, Rembrandt en Hals, juwelen en haar gouden koets. Beide exposities duren tot en met 13 april.

Het Rijksmuseum toont onder de titel Spiegel van alledag zo'n 140 prenten van Hollandse en Vlaamse meesterkunstenaars als Pieter Breugel, Rubens, Rembrandt en Van Ostade, en van minder bekenden als Claesz Jansz Visscher en David Vinckboons. De tentoonstelling werd samengesteld door hoofdconservator van het Rijksprentenkabinet Ger Luijten en emeritus-hoogleraar Eddy de Jongh. Stadhouderskade 42, tot en met 4 mei.

Met de expositie Palimpsest brengen vier kunstenaars en twee schrijvers een ode aan het papier. Ze laten zien wat papier voor hen betekent: drager, medium, metafoor van de hedendaagse cultuur. In de Brakke Grond, van 28 maart tot en met 11 mei.

De tentoonstelling Mooi versierd in het Allard Pierson Museum over antiek Grieks aardewerk uit 575-475 voor Christus (uit de collectie van J.L. Theodor) is verlengd tot en met 13 april.

Handcomputer is een tentoonstelling in Arti et Amicitiae, Rokin 112, van zeventien kunstenaars, onder wie Thijs Kauffmann, Maarten Ploeg, Eli Content en samensteller Lam de Wolf. Tot en met 13 april.

In het kader van het internationale kunstproject Angelus Novus, waarbij galeries en culturele instituten elkaar laten kennismaken met werk van 'hun' kunstenaars, exposeren in Torch, Lauriergracht 94, onder anderen Jan Boeckx, Jemina Brown, Jimi Dams en Yoshinori Hosoki. Tot en met 6 april.

Stofschilderingen, tekeningen en ander werk van William Engelen en Barbara Thaden zijn te zien in Galerie d'Eendt, Spuistraat 270. Tot en met 27 april.

Apeldoorn

De tentoonstelling Tsaren tronen op Het Loo, in Paleis Het Loo, gaat over de relatie tussen tsaar Peter de Grote en het Nederlandse vorstenhuis. Te zien zijn schilderijen van Hollandse meesters, Chinees porselein, kostuums, uurwerken, vazen en tronen, waaronder die van Peter de Grote. Tot en met 3 april.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink, waarop ook zijn minder bekende werk uit de jaren twintig te zien is. Verlengd tot en met 31 mei.

Breda

De tentoonstelling Hemels Erfgoed presenteert in Museum De Ghulden Roos, Molenstraat 2, een keuze uit de bisschoppelijke collectie van het Bredaas Museum. Tot en met 11 mei.

Den Bosch

De tentoonstelling Kinderen van alle tijden gaat over de kindercultuur in de Nederlanden vanaf de Middeleeuwen tot heden. Kunst en gebruiksvoorwerpen over thema's als kinderarbeid, weeskinderen en opvoeding. In het Noordbrabants Museum, van 28 maart tot en met 6 juli.

Den Haag

De expositie Kunst op vleugels. Rond een herenigd drieluik van Gerard David toont uit die tijd zowel complete drieluiken als losse zijluiken van Hollandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars. Pronkstuk is het 'Drieluik met de geboorte van Christus' van de Vlaming Gerard David (1460-1523). Daarvan zijn de losse delen voor het eerst sinds de jaren dertig weer herenigd, in het Mauritshuis, tot en met 22 juni.

Voor de eerste keer is in Nederland een overzicht te zien van de Deense kunst uit de periode 1800-1850. Schilderijen, beelden en tekeningen sieren De Gouden Eeuw van Denemarken. In Museum Het Paleis, tot en met 19 mei.

Het Haags Historisch Museum brengt een expositie over de vroegere Nederlands-Russische vorstenbanden. Met de bruidsschat van Anna Pavlovna, voorwerpen uit de Russische kapel in Rustenburg, en vele andere, nooit eerder tentoongestelde voorwerpen. Tot en met 27 april.

Ruim honderd kunstwerken, voornamelijk schilderijen, zijn vanwege het 150-jarig bestaan van de Pulchri Studio door het Haags Gemeentemuseum bijeengebracht. De tentoonstelling Van Weissenbruch tot Westerik bevat werken van Pulchri-leden als Mesdag, Israëls, Mauve en de gebroeders Maris. In de Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, tot en met 27 april. Tevens olieverfschilderijen en kleuretsen van Willy Belinfante, tot en met 3 april.

Deurne

In Museum De Wieger Figuratief Expressionisme, een expositie van de particuliere collectie Smithuis, met vooral figuratief werk van de Bergense School en de Groningse kunstvereniging De Ploeg. Onder meer schilderijen van Leo Gestel, Dirk Filarski, Charley Toorop en Johan Dijkstra. Tot en met 14 april.

Eindhoven

De werken van Marijke van Warmerdam kenmerken zich door hun bijzondere eenvoud: een kind op een fiets, limonadeblikjes, een landend vliegtuig, een ballon. Door de onalledaagse context waarin zij haar werk plaatst, wordt het 'bekende bijzonder gemaakt'. Het Van Abbemuseum toont Van Warmerdams werk onder de titel Enkel, dubbel, dwars tot en met 13 april. In die periode tevens de expositie Voorstelling, met werk van Suchan Kinoshita.

Enschede

Herman Kruyder (1881-1935) mag worden beschouwd als een van de voornaamste vertegenwoordigers van het Nederlands expressionisme. Rijksmuseum Twenthe wijdt nu de overzichtstentoonstelling aan zijn werk. Gedoemde Scheppingen: schilderijen, aquarellen en tekeningen. Van 28 maart tot en met 19 mei.

Haarlem

Een waardevolle collectie zeventiende-eeuwse tekeningen in Nederland is nu te zien in het Teylers Museum. De expositie is samengesteld naar aanleiding van de bestandscatalogus waarin het complete werk is opgenomen van kunstenaars die tussen 1575 en 1630 zijn geboren, onder wie Rembrandt, Jan van Goyen en Jacob van Ruysdael. Tot en met 25 mei.

Het Frans Halsmuseum schenkt ook dit jaar weer aandacht aan bloemen als thema van een tentoonstelling. Het Boeket toont schilderijen en andere kunstwerken waarop bloemen voorkomen, historische boeken met bloem-illustraties en rondleidingen. Tot en met 19 mei.

Heerlen

De Duitse dadaïstische kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948) raakte begin jaren twintig sterk beïnvloed door de ideeën van Nederlandse architecten en kunstenaars van De Stijl. In zijn collages, reliëfs en schilderijen verwees hij regelmatig naar Nederland. Stadsgalerij Heerlen heeft nu ruim veertig, deels niet eerder tentoongestelde werken bijeengebracht die Schwitters tussen 1923 en 1936 in Nederland maakte. Tot en met 8 juni.

Heino

Kunst en vriendschap rond 1914 is een tentoonstelling van 48 miniatuurwerkjes van onder anderen Breitner, Toorop, en Israels die zijn samengebracht in één omlijsting. De verzamelde aquarellen en tekeningen geven een duidelijk beeld van de gevestigde smaak in Nederland aan het begin van deze eeuw. In kasteel Het Nijenhuis, van 31 maart tot en met 15 juni.

Laren

Het Singer Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan het werk van de Franse schilder Henri Le Sidaner (1862-1939). De kunstenaar ontwikkelde zich eind vorige eeuw van symbolistisch schilder van vrouwenfiguren tot een neo-impressionist die wel raad wist met de weergave van natuurlijk licht: ochtendnevel, stralend zonlicht en invallende duisternis. Tot en met 22 juni.

Leeuwarden

Keramiekmuseum het Princessehof toont twee tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse keramiek. De ene, Hedendaagse Keramiek uit de Everson Collectie, bestaat uit een bonte verzameling voorwerpen en kleuren, vooral uit de Verenigde Staten. De andere, Songs in Salt, is ingetogener van aard en komt voort uit de traditie van het Britse zoutglazuur. Tot en met 6 april.

Leiden

In De Lakenhal ruim vijftig schilderijen, aquarellen, tekeningen en etsen van de Leidse beeldend kunstenaar Chris van der Windt (1877-1952), met zijn poëtische boerenerfjes en stillevens een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Leidse School. Tot en met 26 mei.

Maastricht

A new spring is een internationale groepstentoonstelling met werk van Duitse, Franse, Spaanse, Nederlandse (o.a. Rob Scholte) en Oost-Europese kunstenaars. In Galerie Wanda Reiff, Rechtstraat 43, tot en met 12 april.

Nijmegen

In het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint Jan twee tentoonstellingen: over de in 1597 overleden Nijmeegse heilige Petrus Canisius, en met name over de manier waarop hij in de negentiende en twintigste eeuw in de beeldende kunst is afgebeeld, en over het werk van de magisch-realist Jan Toorop. Tot en met 5 mei.

Rotterdam

Piet Mondriaan schilderde tot ongeveer 1920 vooral landschappen, en experimenteerde veelvuldig met het impressionisme, luminisme en kubisme. Van die vroege werken heeft het Haags Gemeentemuseum er in De Kunsthal 150 bijeengebracht. Ze brengen Mondriaans ontwikkeling in kaart van impressionistische landschapsschilder tot ontdekker van de voorstellingloze composities van 'de universele harmonie'. De vroege Mondriaan is te zien tot en met 8 juni.

Welk schilderij vinden Nederlanders 'most wanted' en welk soort 'most unwanted'? Op die vraag geeft het New Yorkse kunstenaarsduo Komar & Melamid antwoord met de tentoonstelling The People's Choice. Op basis van een enquête onder het Nederlandse publiek vervaardigden Komar & Melamid 'het meest gewenste' en 'het meest ongewenste' schilderij. Bovendien worden met een dertigtal kunstwerken de ideeën verbeeld van de cultuurwoordvoerders van de grote politieke partijen. In de Kunsthal, tot en met 18 mei.

Galerie Delta Rotterdam bestaat 35 jaar en daarom heeft De Kunsthal meer dan honderd werken bijeengebracht die de galerie ooit verkocht. Onder meer werk van Karel Appel, Willem de Kooning, Jean Michel Basquiat en Andy Warhol. Tot en met 15 juni.

In het Chabot Museum, Museumpark 11, de tenoonstelling Landschappen van Chabot II: schilderijen en beelden van de beeldend kunstenaar Henk Chabot (1894-1949). Tot en met 20 juli.

Scheveningen

Werk van Igor Mitoraj is onder de titel 'Raadselachtige Schoonheid' te zien in Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1. Tot en met 27 april.

Tilburg

In het Nederland Textielmuseum 'borst'-beelden van Mitsy Groenendijk: combinaties van bh en slip met afbeeldingen van dieren of beroemdheden. Tot en met 15 juni.

Utrecht

Het Centraal Museum wijdt een overzichtstentoonstelling aan het werk van de kunstenaar-ontwerper-liedjesschrijver annex toneel-, tv- en radiomaker Wim T. Schippers. Inclusief Hoepla, Ronflonflon, De Lachende Scheerkwast en De Pindakaasvloer. Tot en met 27 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden