BEELDENDE KUNST

De collectie oude kunstnijverheid (glas, zilver, oosters porcelein), schilderkunst tot 1900 en archeologie van het voormalige Gemeentemuseum Arnhem heeft vanaf zaterdag een nieuw onderdak: het Historisch Museum het Burgerweeshuis (Bovenbeekstraat 21) in Arnhem, gevestigd in een achttiende-eeuws woonhuis....

Het Van Reekum Museum in Apeldoorn toont de collectie hedendaagse kunst van NOG Verzekeringen, met meer dan 150 werken van 28 kunstenaars. Tot en met 25 augustus.

De Nederlandse Kring van Beeldhouwers exposeert voor de elfde keer in het mooie park van Kasteel Groeneveld in Baarn. Zeventien beeldhouwers geven een interpretatie van 'reizen in de tijd'. Tot en met 21 oktober.

Het geworpen bestaan is de titel van een expositie van hedendaagse kunstenaars die 'vanuit het dagelijks leven tot werk komen' in De Gele Rijder in Arnhem. Tot en met 23 juni.

GR95 is een samenwerkingsverband van kunstenaars die allemaal in '95 afstudeerden aan de Academie Minerva in Groningen. Tot en met 16 juni een gezamenlijke expositie van GR95 in De Niggendijker (Hofstraat 21) in Groningen.

In De Bilt/Bilthoven voor het tweede jaar de keramiekmanifestatie Keramuze, met onder meer exposities op de gazons van Gemeentehuis Jagtlust en in de tuinen van historisch landgoed Houdringe. Opening zaterdag. Tot en met 30 juni.

In Arti et Amicitiae in Amsterdam vanaf zaterdag tot en met 16 juni een grote verkooptentoonstelling van met name kunstenaars die lid zijn geweest van Arti. Van Schelfhout en Springer tot Jan Toorop en de Bergense School.

In de serie 'toegepaste kunst in de koepel' presenteert het Museum voor Moderne Kunst Arnhem vanaf zondag Leeg, een textiel-installatie van Lam de Wolf. Tot en met 11 augustus.

1996 is VOC-jaar. Het Groninger Museum toont daarom vanaf 4 juni een aantal hoogtepunten uit de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie. Met speciale aandacht voor de wisselwerking tussen de oosterse en de westerse cultuur. Tot en met 22 september.

Koningin Beatrix opent woensdag het Beeldenpark Drechtoevers in Zwijndrecht (Noordpark), waar beelden staan van onder anderen Lucien den Arend, Ton Kalle, Marry Teeuwen en Margot Zanstra.

Nog lopende exposities

De grote Vermeer-tentoonstelling in het Haagse Mauritshuis is met een week verlengd tot en met 9 juni. De exposities die parallel aan de Vermeer-tentoonstelling werden georganiseerd, zijn ook allemaal verlengd: in het Delftse Museum Het Prinsenhof tot en met 9 juni Delftse meesters, schilderijen van Vermeers vermoedelijke leermeester Carel Fabritius, Pieter de Hooch en Daniël Vosmaer. In het Haags Historisch Museum tot en met 16 juni De Hollandse samenleving in de tijd van Vermeer en in het museum Meermanno-Westreenianum tot en met 23 juni De wereld der geleerdheid rond Vermeer.

In Museum voor naïeve en outsider-kunst De Stadshof in Zwolle een retrospectief van Michel Nedjar. Tot en met 15 september.

Ger van Elk maakt landschappen ofwel 'standpunten'. In de Amsterdamse galerie De Expeditie hangen vier van zulke standpunten. Van Elk heeft misschien wel tweehonderd keer het Kinselmeer gefografeerd, bij telkens andere weersomstandigheden. Tot en met 29 juni in De Expeditie in Amsterdam.

Gemeentemuseum Helmond presenteert een keuze uit de collectie hedendaagse kunst, waaronder werk van René Daniels, Milan Kunc, Rob Scholte en Inez van Lamsweerde. Tot en met 15 september.

Pjotr Müller maakt 'tijdelijke imaginaire bouwsels'. Het Stedelijk Museum Zwolle toont zijn projecten van de afgelopen tien jaar tot en met 23 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden