BEELDENDE KUNST

Een kennismaking met Charley Toorop, t/m 14 juni in het Stedelijk Museum, bestaat uit schilderijen van Toorop en van haar zoon Edgar Fernhout, foto's van Eva Besnyö over de kring rond Toorop en de documentaire 'De wil is alles' van Kiki Amsberg en Paul van den Wildenberg....

Alkmaar

Amersfoort

Schilderijen en tekeningen van Jan van Asbeck zijn t/m 10 mei tentoongesteld bij Centrum Beeldende Kunst, Breestraat 1.

Amstelveen

'De kus' van Constantin Brancusi is het middelpunt op een tentoonstelling van Roemeense figuratieve kunst uit het begin en uit het einde van de 20ste eeuw in het Cobra Museum, t/m 10 mei.

Amsterdam

De demOcracy shOw toont schilderijen, beeldhouwwerken, foto's, video's, websites en installaties die slaan op politieke ideeën, excessen en trivialiteiten in Nederland. Veertig kunstenaars geven, met de Tweede-Kamerverkiezingen in aantocht, hun visie op de politiek. Gate Foundation, Keizersgracht 613, t/m 22 mei.

Sieb Posthuma tekende de 26 bewindslieden van het kabinet-Kok in de gedaante van een dier. Te zien bij SBK Amsterdam, Nieuwe Herengracht 23, t/m 5 mei.

In de Aschenbach Galerie foto's, tekeningen en videoinstallaties van Nan Hoover, t/m 22 mei.

Veilingmeester Jan Pieter Glerum maakte als gastconservator een selectie uit de depotcollectie van het Scheepvaartmuseum. De wijde wereld van J.P Glerum toont de topstukken van het museum, t/m 30 augustus.

Ho is de titel van een groepstentoonstelling in Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond waarin vier kunstenaars in hun werk de grenzen van hun eigen bewustzijn proberen los te laten. Werk van V.D.D., David Bade, Jolanda Kooijmans en Honoré d'O. Tot en met 27 mei.

Het Rijksmuseum besteedt met de tentoonstelling Van tempera naar olie aandacht aan de Ventiaanse schilderkunst, met name aan de overgang van ei- naar olieverf, en van hout naar linnen doeken. T/m 30 augustus.

De Duitse installatiekunstenaar Lothar Hempel exposeert in Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, t/m 13 juni.

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo/TBA brengt de tentoonstelling Soundings. Pierre Bastien, Horst Rickels en Paul Baartmans leggen verbindingen tussen ruimte, beeld en geluid, t/m 30 mei.

De in Keulen geboren beeldhouwer Shlomo Korèn zal bij SBK Beelden Bickerseiland werken op papier en sculpturen tonen, t/m 17 mei.

Nieuwe schilderijen van Margot de Jager zijn te bezichtigen in Galerie Oele. Zij koos 'onderkomens' tot onderwerp: tenten, bedden, stoelen, caravans. Tot en met 27 mei.

Sam Drukker maakte de litho's, Arnon Grunberg schreef de tekst voor de portfolio Voor het nageslacht, t/m 16 mei in Steendrukkerij Amsterdam B.V., Lauriergracht 80.

In het Stedelijk Museum een keuze uit de verzameling Dodge: 120 werken belichten het expressionisme, het surrealisme, het maatschappij-kritische, het religieuze en het erotische werk dat in de periode van 1953 tot 1988 in de marge van het Stalin-regime ontstond. Met onder meer Ilja Kabakov, Eli Beljoetin, Erik Boelatov en Leonid Lamm, t/m 10 mei.

Paul Gallis deed de vormgeving van de tentoonstelling Van Siberië tot Cyberspace in het Tropenmuseum. Over sjamanen, goden en geesten, de natuur en de zoektocht van de ziel. Tot en met 16 augustus.

Apeldoorn

Benin/Benin tussen gisteren/morgen is een tentoonstelling in het Van Reekummuseum met hedendaagse kunst uit Benin van Calixte Dakpogan, Théodore Dakpogan, Amidou, Kifouli & Lassi Dossou, Romuald Hazoumé, Cyprien Tokoudagba en Zinsou. Tot en met 3 mei.

Arjanne van der Spek heeft een beeld gemaakt voor het Natuurpark Berg en Bos, dat vrijdagmiddag gepresenteerd wordt. Bij het beeld van stalen buizen staat de komende week een nomadentent uit Mongolië met daarin 'wandkleden' van Van der Spek.

Arnhem

Duivels, heksen en hermafrodieten bevolken de kleurrijke tekeningen van Ada Dispa. Zelf omschrijft Dispa haar werk als 'levenslust dansend met doodsdrift'. Losbol, t/m 17 mei in het Museum voor Moderne Kunst.

Delft

Vier kunstenaars van de Stichting Kunstdoelen Delft exposeren in Galerie De Sigarenfabriek: Marianne Neve, Anne Rijnders, Jan Rijnders en Katerina Zisiadou. Tot en met 10 mei.

350 jaar Vrede van Munster: in het Legermuseum t/m 3 januari 1999 Van Maurits naar Munster. Tactiek en triomf van het Staatse leger en in Het Prinsenhof Beelden van een strijd. Oorlog en kunst voor de Vrede van Munster 1621-1648.

Het Volkenkundig Museum Nusantara begint met deel 2 van de expositie over Poppen en Maskers van de Javaanse Wayang. Nu ligt de nadruk op narren, monsters en demonen. Tot en met 9 augustus.

Den Haag

Galeries open op koopavond! Een tiental galeries in Den Haag openen, ongebruikelijk, vanavond de deuren. Het publiek zou daaraan behoefte hebben. De Haagse Rondgang wordt ook op donderdag 4 juni gehouden.

Vluchtelingen in de Hofstad vestigt de aandacht op de politieke en religieuze vluchtelingen die de laatste drie eeuwen in Den Haag een wijkplaats vonden. De expositie in De Gevangenpoort is onderdeel van het project Gewoon Haags, dat de viering van 750 jaar Den Haag markeert. Tot en met 30 augustus.

Dordrecht

Het Dordrechts Museum biedt een overzichtstentoonstelling van Paul J.C. Gabriël (1828-1903). Deze landschapsschilder was een van de weinigen uit de Haagse School die ook tekenen van de nieuwe industriële tijd vastlegden in zijn werken: treinen, telegraafpalen, fabrieksschoorstenen. Terugkerende motieven bij Gabriël zijn de bossen bij Oosterbeek en waterrijke gebieden (omgeving Amsterdam, Kampen). Tot en met 30 augustus.

Groningen

Het Groninger Museum presenteert t/m 7 juni zijn nieuwe aankopen, waaronder de olifant Body Armor van Paul Perry, foto's van Rineke Dijkstra, Larry Clark, Inez van Lamsweerde, de kruiwagenstoel van Philippe Starck en mode-ontwerpen van Viktor & Rolf. Verder herdenkt het museum het ontstaan van de Cisterciënzer kloosterorde (1098) met de tentoonstelling Monniken in het Groninger land. In Noord-Nederland werd het eerste Cisterciënzer klooster gesticht in 1165, in Klaarkamp. In de reformatieperiode is veel uit de kloosters vernield, maar er zijn stukken bewaard gebleven. Zo toont het museum zestiende-eeuwse majolica tegels en een geborduurd Maria-doekje. Van 25 april tot en met 28 juni.

Haarlem

In de Verweyhal van het Frans Halsmuseum Als alles kan, kan niets, een overzicht van schilderijen, tekeningen, collages, textiele en keramische objecten, installaties, foto's, videowerk en performances van Harry Boom. Tot en met 10 mei.

Heerlen

Gastconservator Paul Faber, Afrika-conservator van het Tropenmuseum in Amsterdam, bracht voor de tentoonstelling Body and Soul werk bijeen van drie Afrikaanse kunstenaars, de Nigeriaanse beeldhouwster Sokari Douglas-Camp, de Ghanese schilder Kwesi Owusu-Ankomah en de Angolees Miguel Petchkovsky.

Leeuwarden

Het Fries Museum toont in het prentenkabinet een keuze uit het werk van Albert Jan de Haan (1939-1991), afkomstig uit de nalatenschap van de kunstenaar. Tot en met 28 juni.

Leiden

In het Rijksmuseum voor Oudheden Who's Afraid of Ancient Blue?, met beelden uit Egypte en de klassieke wereld in een azuurblauw decor; Antiek Toerisme: een reis langs het mooiste van het Rijksmuseum van Oudheden is een 'grand tour' langs de mooiste verzamelgebieden van het museum die gevat zijn onder titels als 'religie', 'schrift' en 'dagelijks leven'; Mummies! met 33 Egyptische mensen- en dierenmummies, 375 objecten, filmfragmenten en computerprogramma's. Tot eind 1998.

Maastricht

Het Bonnefanten Museum toont prenten en tekeningen uit de collectie van het Museum Boijmans Van Beuningen. Tegelijkertijd eert het museum zijn schepper, de vorig jaar overleden architect Aldo Rossi, met een tentoonstelling van diens grafisch oeuvre dat dezelfde thema's heeft als zijn architectonische verhandelingen. Tot en met 3 mei.

'Maastricht wordt opgemaakt, aangekleed en versierd', aldus de organisatie van Make-up Maastricht. 25 Beeldend kunstenaars maken 25 kunstwerken voor 25 locaties in de stad. Er is ook aandacht voor theater, muziek, dans, mode, literatuur en film. Van 26 april t/m 31 mei.

Oud-Beijerland

De Rotterdamse kunstenaar Paul Cox zal het gemeentehuis van Oud-Beijerland verrijken met een 'dynamisch en interactief groepsportret'. Iedereen die het gebouw betreedt, burgers en bestuurders, zal voortaan het gebouw sieren. Voorlopig gaat het om een proefopstelling. Tot en met 16 juli.

Rotterdam

In het Centrum Beeldende Kunst zijn vanaf morgen Kunststukjes te zien. Het zijn kunstwerken die voorkomen op het educatieve (kaart)spel dat in mei naar alle 2100 groepen van de Rotterdamse basisscholen wordt gestuurd. De bedoeling is dat kinderen spelenderwijs in aanraking komen met beeldende kunst. Tot en met 17 mei.

Tekortkomingen van het menselijk lichaam staan centraal bij de tentoonstelling PRUTSWERK!, veertig klachten aan de schepper in het Natuurmuseum Rotterdam. Columns van Midas Dekkers worden geïllustreerd met objecten en foto's uit het museum. Eén van de klachten: 'Waarom krijgen we het al benauwd op een keukentrapje?' Van 25 april t/m 28 juni.

Museum Boijmans van Beuningen voltooide onlangs een bestandscatalogus van zijn collectie genre-schilderkunst, tafereeltjes uit de 17de en 18de eeuw. Ter gelegenheid daarvan heeft het museum zijn zeventig mooiste stukken uit het depot gehaald. Daaronder is werk van Jan Steen, Gerard Dou, Emanuel de Witte, Adriaen van Ostade en Aelbert Cuyp. Tot en met 28 juni.

De Franse schilder Francis Picabia was 'stijlloos'; hij heeft alle stijlen wel zo'n beetje uitgeprobeerd en toegepast. In 1918 stond Picabia in de voorhoede van de Parijse dada-beweging. Museum Boijmans Van Beuningen toont een overzicht van zijn late schilderijen. Tot en met 31 mei.

Galerie Cokkie Snoei toont werk van beeldend kunstenaar, schrijver, filosoof, theoloog en vertaler Pierre Klossowski (1905). Vanaf 1970 maakte hij ook manshoge tekeningen, waarin hij zijn visioenen verwerkte. Pierre Zucca maakte de foto's voor Klossowski's tekst 'La Monnaie Vivante'. Tekeningen en foto's zijn te zien t/m 31 mei.

Scheveningen

De beelden van Karel Appel zijn niet vaak in Europa te zien geweest. Sculptures without a hero toont de drie belangrijkste groepen beelden van Appel, Beelden van Karel Appel, t/m 23 augustus in Museum Beelden aan Zee.

Tilburg

Het podium voor hedendaagse kunst FAXX (Dunantstraat 1) toont t/m 30 mei de resultaten van Kunst in Opdracht: de werken voor de openbare ruimte die elf kunstenaars de afgelopen jaren maakten in opdracht van de gemeente Tilburg. Belicht wordt bijvoorbeeld de totstandkoming van een tegelvloer en een kolossaal wandkleed.

Bij Stichting De Pont een overzicht van late utopische, ironische en afschrikwekkende beelden en modellen, en werken op papier van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte (1954), t/m 21 juni.

Utrecht

Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, toont recente schilderijen van Mark Brusse, t/m 30 mei.

In het kader van 350 jaar Vrede van Munster in het Catharijneconvent de tentoonstelling Geloven in verdraagzaamheid, tot en met 26 juli, en in het Centraal Museum Tegen de vrede! Utrecht en de vredesonderhandelingen in Munster (tot en met 7 juni).

Zondag 26 april wordt het achtste Videofestival Utrecht gehouden, bij Stichting AVS en in Theater Kikker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden