BEELDENDE KUNST

Almelo..

Almere

In de Paviljoens tonen vijf kunstenaars hoe zij de 21ste eeuw tegemoet zien. Met Yael Davids, Robin Kolleman, Miriam Kruishoop, Luuk Wilmering en Elisabet Stienstra. Tot en met 27 maart; werk van Jacques Vieille, waarmee hij commentaar geeft op hedendaagse landbouwtechnieken, t/m 27 maart.

Amersfoort

In het Armando Museum schilderijen van Armando uit de tweede helft van de jaren '80. 'Waldgefühl', t/m 12 maart.

Amstelveen

In het Cobra Museum voor Moderne Kunst Van Kandinsky tot Corneille, een overzicht van de geschiedenis van de linoleumdruk, t/m 27 februari.

Amsterdam

In het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts (Keizersgracht 264) Terra Morale, zes video-installaties van Nol de Koning. Tot en met 12 februari.

Schilderijen van Frank Boom en Frits Marnix Woudstra en gemengde techniek van Bob Nieuwenhuysen in Printshop Galerie Clement (Prinsengracht 843-845). Tot en met 16 februari.

In Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) video- en fotowerken van Patty Chang en nieuw werk van Atelier van Lieshout. Tot en met 26 februari.

Aquarellen van Ray Smith in Galerie Rob Jurka (Singel 28), t/m 26 februari.

Il veint d'enfer/ du feu, du fer is een expositie van Bülent Evren in de Gate Foundation (Keizersgracht 613), t/m 18 februari.

Clash! in Canvas International Art, Lijnbaansgracht 319, toont het werk van 100 kunstenaars. Tot en met 29 januari.

Tekeningen van Mariëtte Renssen en schilderijen van Joris van der Horst in de Loerakker Galerie, Keizersgracht 380. Tot en met 6 februari.

Schilderijen van Peter Davids in Slewe galerie, Kerkstraat 105a. Tot en met 12 februari.

In Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, t/m 12 februari schilderijen van Jos van Merendonk.

Sculpturen in hout en brons van Sjoerd Buisman, t/m 19 februari in galerie Art Affairs, Lijnbaansgracht 316.

Schilderijen en muziek van Marco Fusinato, t/m 29 februari in galerie PS, Leidsekade 60.

In het Joods Historisch Museum het oeuvre van Jozef Israëls, waarin zijn plaats in het joods milieu wordt belicht, t/m 2 april.

Stedelijk Museum: Han Schuil ('58) schildert op aluminium en als onderwerp kiest hij veelal objecten als gebouwen, huizen en wegen. Tot en met 12 maart in het Stedelijk zijn eerste overzichtstentoonstelling; Rond 1930 is een tentoonstelling waarin het museum werken uit de collectie presenteert die in het interbellum zijn gemaakt, zowel schilderijen, als beelden en toegepaste kunst. Tot eind maart. In kabinet Overholland in het Stedelijk 25 werken op papier, waaronder gouaches, van Thomas Schütte, t/m 19 maart.

Kunst van de islam, t/m 24 april in de Nieuwe Kerk. Arabist en directeur van het Hermitage Museum, Michail Piotrovski, vergaarde uit collecties over de hele wereld meer dan 300 kunstschatten: geschriften, keramiek, tapijten, schatten en meer.

In museum Amstelkring, Oude Zijdsvoorburgwal 40, de werken uit de collectie van Clemens Merkelbach van Enkhuizen: Ave Maria, t/m 25 maart.

In het Van Gogh Museum: schilderijen en kunstvoorwerpen die een beeld geven van de ontwikkeling van de kunst in Praag rond de vorige eeuwwisseling: Praag 1900: poëzie en extase, t/m 26 maart.

In het Rijksmuseum, t.g.v. het 200-jarig bestaan van het museum, begint zaterdag de tentoonstelling Rond 1900. Deze bevat hoogtepunten uit de 'Tweede Gouden Eeuw', waaronder werken van Van Gogh, Mondriaan, Israëls, Breitner, Witsen, Toorop en vele anderen (t/m 9 april). Voorts t/m 11 april miniatuurschilderingen uit India, t/m 26 maart Amsterdams goud en zilver, het complete bezit van het Rijksmuseum, en t/m 13 februari werken over de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië; t/m 25 juni de collectie van het Koninklijk Museum ten tijde van Lodewijk Napoleon, 160 topstukken die een beeld geven van de kiem van de huidige collectie.

Arnhem

'Magie en zakelijkheid. Realistische schilderkunst in Nederland 1925-1945' in het Museum voor Moderne Kunst, met werk van o.a. Charley Toorop, Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch, t/m 7 februari.

Assen

Schilderijen van Sam Drukker uit 1991-1999 in het Drents Museum, t/m 6 februari.

Bergen

Museum Kranenbergh heeft een tentoonstelling ingericht rond kunstenaars die zich rond 1900 in Bergen vestigden. Van 22 januari t/m 7 mei.

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): op de tentoonstelling COPY/PROOF is werk te zien van grafisch ontwerpers die de afgelopen jaren de tweede fase opleiding aan de Academie St. Joos afrondden, van 23 januari t/m 27 februari; ook hangt er werk van de Fries Gerrit Benner, vanaf 23 januari.

Delft

Computers uit de pioniersfase, zoals Testudo, Zebra, Pacal en X1 in het Techniek Museum. Tot en met 30 april.

Den Haag

Actuele schilderkunst met werk van Richard Brouwer, Ton van Kints, Wil Bouthoorn en Urs Phannenmüller, t/m 10 februari in De Vrij Academie, Paviljoensgracht 20-24.

Fotografie en sculptuur van Fons Brasser, Theo Bos, Kees Bierman e.a. in galerie Ramakers, Toussaintkade 51. Tot en met 6 februari.

In galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, t/m 10 februari schilderijen van Koen Ebeling Koning.

In de Pulchri Studio het werk van 25 jonge Pulchri-kunstenaars naast het werk van de kunstenaars die hen beïnvloed hebben: Jonge honden - oude helden. Tot en met 29 januari; tekeningen van Pulchri-leden, t/m 27 januari.

Diepenheim

In kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17, installaties van Peter Buggenhout, waarin hij gereinigde dierendarmen gebruikt. 'Eskimo blues', t/m 9 februari.

Eindhoven

'Ruimschoots' in Galerie Willy Schoots (Willemstraat 27) bestaat uit tekeningen en schilderijen van Frank van Hemert. Tot en met 19 maart.

Franeker

In 't Coopmanshûs openen 22 januari twee exposities: Disfrutar/Genieten met werk van E.S.G. van der Deen, en schilderijen, boeken en gemengde techniek op papier van Jet Rotmans. Voorstraat 49-51, t/m 11 maart.

Gorinchem

Een tentoonstelling over geluid en beweging in de beeldende kunst, Winterkermis, in het Gorcums Museum. Opblaasobjecten, orkestmachines, sprekende installaties zijn te zien van 22 januari t/m 19 maart.

Groningen

In het Groninger Museum genre- en themaschilderijen van Jozef Israëls, t/m 5 maart.

Haarlem

In het Teylers Museum: 'De versierde mens', over de kunst van het tatoeëren, t/m 19 maart.

Helmond

Ongeveer 150 schilderijen, (ontwerp-)tekeningen, bladen grafiek en affiches van Richard Roland Holst (1868-1938) zijn te zien in het Gemeentemuseum. Van 23 januari t/m 9 april.

Laren

Schilderijen die Han Mes de afgelopen vijf jaar schilderde zijn te zien in het Singer Museum. Van 22 januari t/m 5 maart.

Leeuwarden

Fries Museum: een overzicht van het oeuvre van Leo van Gestel aan de hand van zijn 'werken op papier', van 23 januari t/m 26 maart; tekeningen, schilderijen en sculpturen van Erik van Lieshout en Bill Breckenridge, t/m 20 februari; installatie van Wapke Feenstra, 'Krekt Sa', t/m 19 maart.

Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden Ritueel en Schoonheid. Antieke meesterwerken uit het Miho Museum, Japan. Tot en met 19 maart.

Kunst uit het 19de-eeuwse Japan uit drie Leidse musea wordt getoond door museum Naturalis, onder de titel Museum Dejima. Tot en met 12 maart.

Middelburg

Van 25 januari t/m 12 maart in de Kabinetten van de Vleeshal een tentoonstelling van fotografe Hellen van Meene. Zusterstraat 7.

Nijmegen

Van 22 januari t/m 19 maart in Museum Het Valkhof de expositie Oogdwalen over de 'passie van het tekenen'. Met werk van onder anderen Kamagurka, Joost Zwarte, Peter Pontiac, Thomas van der Linden en Win Konings.

Oss

In museum Jan Cunen, Molenstraat 65, werk van landschapsschilder van de Haagse school Jan Hendrik Weissenbruch, t/m 6 februari; kunstenaars als David Bade, Lisa Couwenbergh, Guido Lippens e.a. maakten zeven kunstkamers, geïnspireerd op de verhalen van 1001 nacht. Tot de zomer van 2001 te zien.

Roosendaal

Objecten van Martje Verhoeven en doeken van Rudi van Dijk, tot en met 21 februari in Tongerlohuys, Molenstraat 2.

Rotterdam

Zelfportretten van Wilma Kuil en schilderijen van Tim Maguire bij galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, t/m 6 februari.

Witte de With probeert in Stimuli met klassiek moderne en hedendaagse werken de toeschouwer in toestand van hypnose, extase, trance of shock te brengen. Met Marcel Duchamp, Piero Manzoni e.a. Tot en met 13 februari.

In de Kunsthal: overzicht van het werk van cartoonist en tekenaar Stefan Verwey, t/m 6 februari; tentoonstelling over Star Trek, Federation Science, t/m 2 april; schilderijen van Alfred Eikelenboom, t/m 6 februari; Kunstgerechten, Japanse food samples van kunststof, keramiek en plastic, t/m 28 mei; werken op papier uit de Instituut Collectie Nederland van Leo Gestel, t/m 5 maart.

Uden

Tentoonstelling over de Kopten en de Ethiopiërs, t/m 12 maart in het Museum voor religieuze kunst, Vorstenburg 1.

Utrecht

Prenten in serie, t/m 25 februari in Grafisch Atelier Utrecht, Plompetorengracht 4.

In het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, 'Onnozele kinderen', van Krien Clevis, waarin hij gebruikmaakte van de collectie alcoholpreparaten van het museum. Ze liet zich inspireren door de Onnozele kinderen van Bethlehem (t/m 21 mei).

In het Centraal Museum de topstukken uit de collectie plus de aanwinsten van de afgelopen anderhalf jaar, zoals werken van Viktor & Rolf, Alexander van Slobbe en Niels Klavers. Tot en met 12 maart.

In Museum Catharijneconvent t/m 26 maart een expositie van Middeleeuwse schilderijen met het thema leven na de dood.

Voorburg

Werk van schilder Vilmos Huszar, vormgever Piet Zwart en architect Jan Wils, die een belangrijke rol speelden in de eerste jaren van 'de Stijl', in Museum Swaensteyn, Herenstraat 101. Tot en met 19 maart.

Zeist

Sieraden, objecten, tekeningen en foto's van de Koreaanse kunstenaar Lee Eun Young in Galerie In de Praktijk (Van Renesselaan 40). Tot en met 20 februari.

Zwolle

Meesters uit de marge is een overzichtstentoonstelling van outsiderkunst, tot eind februari in Museum De Stadshof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden