BEELDENDE KUNST

De Kunsthal in Rotterdam toont vanaf vandaag Gegoten en gesmeerd, een overzicht van tien eeuwen Westafrikaanse metaalkunst. Tot en met 25 juni....

Het Fries Museum in Leeuwarden toont in zijn nieuwe zalen vanaf vandaag tekeningen van zeventiende-eeuwse Hollandse meesters (Spranger, Adriaen van de Velde), achttiende-eeuwse Franse tekeningen (Oudry), en werk van Duitse negentiende-eeuwse kunstenaars (Thiele, Barth). Tot en met 25 juni.

De collectie is afkomstig van het Rijksmuseum in Schwerin.

Galerie Lumen Travo in Amsterdam toont vanaf zaterdag objecten van Dennis Adams, die eerder tentoonstellingen had in Houston, Antwerpen, Marseille en Frankfurt. Tot en met 7 juni.

Smartlappen, draaiorgels, en Delftsblauwe windmolens: de één vindt het prachtig, de ander rilt bij het idee. Op de tentoonstelling Smaak en wansmaak in het Nationaal Museum in Utrecht, mag de bezoeker zelf oordelen. Tot en met 17 september, vanaf zaterdag.

Galerie Aschenbach stelt in De Europese ziekte zes kunstenaars, onder wie Rob Scholte, Aldert Mantje en Sandra Derks, de vraag waar ze staan in deze tijd van 'intellectuele ironie, en bewust gekozen oppervlakkigheid'. Tot en met 11 juni, vanaf zaterdag.

In het Stedelijk Museum in Roermond vanaf zaterdag de tentoonstelling Nostalgie en begeren van de schilder Joég Remé die zich liet inspireren door onder anderen Francesca, Picasso, en Schlemmer. Een indringend kleurgebruik is kenmerkend voor de schilderijen van Remé. Tot en met 11 juni.

Nog lopende exposities

Bij het samenstellen van de manifestatie Rebel mijn hart over kunstenaars die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen, zijn interessante gegevens boven water gekomen. Zo maakte de schilder Maarten Westerwoudt vanaf 1940 drip-paintings, jaren vóór de Amerikaan Jackson Pollock hier wereldberoemd mee werd. Met werk van meer dan honderd kunstenaars, van 7 mei tot en met 18 juni in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Ook discussie-avonden over 'kunst en verzet': op 16 mei over beeldende kunst en op 18 mei over exil-kunstenaars.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam presenteert ter ere van het Mahler Feest Couplet 5, Dansende meisjes - langs de randen van het expressionisme. Met werk van Karel Appel, Rob Birza, Hans Hofmann en vele anderen.

Museum Boymans-van Beuningen heeft de expositie Nederlandse portretten uit de 17e eeuw verlengd tot en met 5 juni.

Het Van Abbemuseum in Eindhoven presenteert de eerste eenmanstentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Tony Oursler (1957), een vooraanstaande kunstenaar op het gebied van videokunst. Tot en met 18 juni.

Ook in het Van Abbemuseum een tentoonstelling van grafisch werk en boeken van Marcel Broodthaers, ter gelegenheid van de uitgave van een omvangrijke wetenschappelijke publicatie over deze kunstenaar. Tot en met 18 juni.

Tot en met 31 oktober toont museum Kröller Müller in Otterlo in de beeldentuin Serena, een installatie van Jean-Marc Bustamante.

In het Paleis Lange Voorhout in Den Haag Hongaarse Schilderkunst 1860-1910. In deze periode van landschapsschilderkunst, impressionisme en Jugendstil hoorde Hongarije bij de Donaurepubliek en trachtten kunstenaars zich los te maken van de invloed van Wenen en een eigen identiteit te tonen. Tot en met 25 juni.

De achttiende eeuw, bijgenaamd de 'Pruikentijd', wordt in de kunst weleens over het hoofd gezien, omdat deze periode tussen de Gouden Eeuw en de vernieuwende negentiende eeuw is ingeklemd. Het Rijksmuseum in Amsterdam toont Het galante tijdperk: achttiende-eeuwse stadsgezichten, landschappen, portretten en stillevens uit de eigen collectie. Tot en met 3 september.

In het Centrum voor Beeldende Kunst in Rotterdam heeft Karin Arink de tentoonstelling Withinsights in gericht met werk van haarzelf en onder anderen Arthur Clemens, Paul Klemann en Annemarie Nibbering.Tot en met 3 juni.

Alle kunstwerken kosten vijfhonderd gulden in de nieuwe galerie Seedorf, Prinsengracht 615 (achter) in Amsterdam. Onder meer werk van Jurriaan van Hall, Pieter Kusters en Peter Klashorst.

Zesentwintig nieuwe beelden en tekeningen van Sigurdur Gudmundsson in galerie van Gelder, Planciusstraat 9b in Amsterdam.

Kentering is een selectie van het omvangrijke bezit van de Stichting Schone Kunsten rond 1900. Werk van onder anderen Dijsselhof, Berlage, Eissenloeffel, Lion Cachet, Roland Holst, Da Costa en Lebeau. Tot en met 2 juli in Gemeentemuseum Helmond.

In de Vleeshal in Middelburg een installatie van Suchan Kinoshita, tot en met 14 mei.

Het Rijksmuseum in Amsterdam en het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden werken samen in een grote presentatie van Japanse houtsneden uit de eigen collectie. In Leiden Japanse idolen en idealen met prenten uit de periode 1700 tot 1800, in Amsterdam De mooiste Japanse prenten uit de periode 1800 tot 1900. Tot en met 28 mei.

De Engelse beeldhouwer Anish Kapoor (1954, Bombay, India) toont sculpturen in hout en steen en een aantal installaties in De Pont in Tilburg. Tot en met 2 juli.

De Ramgalerie, Hoornbrekersstraat 8 in Rotterdam toont een installatie van de Belgische architect en beeldend kunstenaar Luc Deleu In 80 dagen rond de wereld. Tot en met 7 mei.

Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam toont een tiental aluminium sculpturen van de Amerikaanse kunstenares Cady Noland, die zich laat inspireren door afbraak en verval in het Amerikaanse systeem.

Het Tropenmuseum in Amsterdam toont impressionistische schilderijen van Indische schilders van rond de eeuwwisseling. Met werk van Max Fleischer, Leo Eland en Charles Sayers. Tot en met 27 augustus.

Stroomopwaarts geeft een beeld van actuele ontwikkelingen in de hedendaagse Rotterdamse beeldende kunst. Tot en met 14 mei in de vertrekhallen van de Holland Amerika Lijn, Wilhelminakade, Rotterdam.

In het Van Gogh Museum een expositie van aquarellen van de Franse impressionistische schilder Jean-Louis Forain (1852-1931). Tot en met 14 mei.

De kunstcollectie die het verzamelaars-echtpaar Groeneveld aan het Singer Museum in Laren heeft geschonken is daar te zien tot en met 18 juni.

Het Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden presenteert tot en met 3 juli de collectie pasteltekeningen die onlangs geconserveerd is en die de periode 1660 tot 1850 beslaat.

Galerie Fons Welters toont werk van vier kunstenaars die gebruik maken van het medium fotografie: Aernout Mik, Job Koelewijn, Benoît Hermans en Liza May Post. Tot en met 11 juni.

In het Chabot Museum in Rotterdam schilderijen van Hendrik Chabot uit de oorlogsjaren. Tot en met 27 augustus.

Bij de publikatie Charley Toorop, werken in de verzameling van het Kröller-Müller Museum heeft het betreffende museum in Otterlo een tentoonstelling georganiseerd met schilderijen, tekeningen en litho's van Charley Toorop. Tot en met 29 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden