BEELDENDE KUNST

Werk van de genomineerden voor de Wim Izaks-prijs voor schilderkunst, Gé-Karel van der Sterren, Vanessa Jane Phaff en Jurriaan Molenaar, t/m 20 december in het CBK Hermen Molendijk Stichting, Breestraat 1....

Amersfoort

Amstelveen

In het Cobramuseum Cobra en de beeldhouwkunst, t/m 10 januari.

Amsterdam

Onder de noemer Re: Zero = 0 heeft Arti et Amicitiae, Rokin 112, jonge kunstenaars uitgenodigd wier werkwijze gelijkenis vertoont met die van de leden van de Nul-groep uit de jaren zestig. Onder de exposanten zijn Job Koelewijn, Gerald van der Kaap, Sabine K. Braun en Keiko Sato. Van 4 december t/m 10 januari.

In de Nieuwe Kerk Schittering van Spanje, een overzicht van driehonderd kunstschatten uit Spanje's Gouden Eeuw, t/m 8 maart.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, toont een installatie van Frank Mandersloot, t/m 16 januari.

Buro Empty, Willemparksweg 17, presenteert werk van John Cees Smit, t/m 13 december.

Werk van de Sandbergprijswinnaars van de afgelopen drie jaar: Ritsaert ten Cate, Aernout Mik en Jan Roeland in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, t/m 13 december.

Werk van Gijs Frieling, Jan Knap, Toon Noij en Manfred Stumpf bij Galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt, Spuistraat 270, t/m 20 december.

In het Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, de tentoonstelling Kopten, over de Koptische beschaving in Egypte uit de eerste eeuwen na Christus, t/m 28 februari.

Werk van 37 kunstenaars, zowel van jonge en onbekende als van gevestigde namen als Corneille, Lucebert en Lüpertz, t/m 24 december in Galerie Van der Straeten, J.W. Brouwersstraat 12.

In het Joods Historisch Museum Naar mijn evenbeeld, een tentoonstelling met werk van 24 hedendaagse joodse kunstenaressen waarin hun identiteit als jood en vrouw centraal staat, t/m 31 januari; Joden in Wenen rond 1900. Een cultuur van contrasten is een tentoonstelling in het kader van 40 jaar Erasmusprijs, t/m 17 januari.

Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, presenteert schilderijen van Gunnar Ottosson en Anthonie Sas, t/m 12 december.

In galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt, Spuistraat 270, Beyond Nihilism: werk van Gijs Frieling, Jan Knap, Toon Noij en Manfred Stumpf. Tot en met 20 december.

In de Appel de visie van de Schotse kunstenaar Christine Borland op de relatie tussen kunst en wetenschap, t/m 10 januari.

Negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart; in het Rijksprentenkabinet Het feest van de lithografie, t/m 10 januari. Tijdens de open dag zondag vervaardigt steendrukkerij Forrer litho's.

Stedelijk Museum: Jan Sierhuis: Met verf is het altijd vechten is de titel van een overzicht van het expressionistische oeuvre van de Amsterdamse kunstenaar Jan Sierhuis, t/m 3 januari.

Arnhem

Animal.Anima.Animus in het Museum voor Moderne Kunst met werk van o.a. Abramovic, Maning en Duprat, t/m 1 maart.

Baarn

Tekeningen, foto's, filmfragmenten, voorstudies en correspondentie van M.C. Escher in kasteel Groeneveld, t/m 20 december.

Breda

Vanaf 6 december in De Beyerd schilderijen en monotypes van Bert Loerakker en installaties, objecten en sculpturen van Martin Riebeek. Tot en met 24 januari.

Den Bosch

Wonen in Arcadië in het Noordbrabants Museum biedt een inkijkje in het kasteelleven van particulier bewoonde kastelen en monumentale landhuizen in Nederland, t/m 10 januari.

Den Haag

In Pulchri Studio olieverfschilderijen, pastels en aquarellen van Chiem van Houweninge, t/m 10 december.

In Museum van het Boek/Museum Meermanno-Westreenianum, Prinsessegracht 30, kunstenaarsboeken van Hans Waanders, t/m 10 januari; Alleen voor heren, dames ook toegestaan behelst kunstenaarsboeken van Diederick van Kleef, t/m 31 januari.

Deventer

Op Jong en nieuw, de elfde tentoonstelling in het Kunstpaleis, Grote Kerkhof 1, presenteren dertig kunstacademieverlaters hun werk, t/m 20 december.

Eindhoven

Overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse West-Coast-kunstenaar Jason Rhoades (1965), t/m 17 januari in het tijdelijke onderkomen van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg 1.

Heemstede

Mark Kolthoff (1901-1993) speelde met zijn persoonlijke variant op het kubisme een belangrijke rol in de moderne kunst. Galerie De Bleeker, Bleekersvaartweg 18, toont t/m 17 januari schilderijen, collages en objecten.

Helmond

In het Gemeentemuseum Helmond t/m 24 januari een veertigtal schilderijen, tekeningen, druksels en tijdschriften van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) uit de collectie van het Groninger Museum; het museum putte uit twee eeuwen avond- en nachttaferelen voor de tentoonstelling Maanschemer, t/m 21 februari.

Laren

De achtste editie van de Grafiekbiënnale, staat in het teken van dichters en grafici: zeven dichters (Bernlef, Campert, Komrij, Kopland, Leeflang, Claus, Enquist) kozen ieder twee prenten bij twee handgeschreven gedichten. Daarnaast kozen zeven grafische kunstenaars (Hans Andringa, Sjoerd Bakker, Diana van Hal, Lucassen, Theo Niermeyer, Ronald Tolman, Frits Marnix Woudstra) ieder een dichter. Tot en met 10 januari in het Singer Museum.

Leeuwarden

In het Fries Museum werken van grote Nederlandse en Franse meesters uit de 16de tot en met de 20ste eeuw, afkomstig uit Nederlands oudste kunsthandel De Gebroeders Douwes Fine Art uit Amsterdam. Van Jan Steen tot Jan Sluijters, tot en met 21 februari.

Leiden

Het stedelijk museum De Lakenhal wijdt een overzicht aan de late renaissance-kunstenaar Isaac van Swanenburg, t/m 14 februari.

Ben ik in beeld? Portretpenningen uit de Renaissance in het Koninklijk Penningkabinet met fijne beeldhouwwerkjes van beroemdheden uit de 15de en 16de eeuw, t/m 18 april.

In de nieuwe vleugel van het Rijksmuseum voor Volkenkunde Indianenverhalen, over de Noord-Amerikaanse indianen, t/m 9 mei.

Maastricht

In het Bonnefanten Museum recente sculpturen van Han van Wetering, Rwanda-foto's van Chris Keulen en John Lambrichts' fotoserie Ouderen en kanker. Voorts presentaties van de Hortissculpturen van de Nederlandse kunstenares Ferdi (1927-1969), het 'Bronzen Schilderij' van Marien Schouten, een zaalvullend werk van de Haagse kunstenaar Ton Boelhouwer en een installatie van Tamara Dees, t/m 10 januari.

Middelburg

Op de openingsexpositie van het extra onderkomen van De Vleeshal, ontwerpen van 27 kunstenaars voor een fontein op de markt in Middelburg, van o.a. John Körmeling, Job Koelewijn, Moniek Toebosch, en Henk Visch. Tot en met 20 december.

Otterlo

De beeldentuin van Kröller Müller blijft deze winter open voor publiek. Voorts toont het museum t/m 3 januari zijn tekeningencollectie van Van Gogh. De tekeningen worden zelden getoond omdat ze zeer lichtgevoelig zijn.

Rotterdam

In Witte de With een tentoonstelling met maquettes, tekeningen en grafieken van Constants project New Babylon, een imaginaire stad waarin niemand meer hoeft te werken, t/m 10 januari. Op 6, 13 en 20 dec, en 10 jan worden er lezingen over Constants project gehouden. Informatie: 010-4110144

In galerie De Illusie, Van Oldenbarneveltstraat 116, grafiek van Hans Wap, t/m 20 dec.

Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, toont 'liefdewerk oud papier', zelfportretten van C.A. Wertheim, en de fotoserie 'The end of History' van Bert Sissingh, waarin Sissingh steeds zichzelf met zijn ouders in huiselijke sfeer fotografeerde, t/m 20 december.

In Museum Boijmans Van Beuningen Big enough for the both of us gaat over de seventiesrevival én over de stadscollectie moderne kunst, t/m 17 januari.

Botje bij botje is een tentoonstelloing in de Kunsthal over menselijke resten, t/m 10 januari.

In het Chabotmuseum De Nieuw Amsterdam - een varend kunstwerk waaraan zestig architecten, vormgevers en beeldend kunstenaars werkten, onder wie Brinkman & Van der Vlugt, Gispen, t/m 10 januari.

Scheveningen

In Museum Beelden aan Zee een tentoonstelling over penningkunst, t/m 13 december (in het Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum ook een klein overzicht met resultaten van een workshop, t/m 31 december).

Schiedam

In het Stedelijk Museum vanaf zaterdag recente schilderijen van Jan Roeland. Hij is de winnaar van de Sandbergprijs 1998. Tot en met 17 januari. Ook een tentoonstelling van VIA Schiedam, de Vereniging voor Irrealisme en Abstractie in de beeldende kunst (1950-1954), t/m 21 februari.

Tilburg

Van Venusbeeld tot Cyberbabe is de wereld in 3-d in het Scryption, Spoorlaan 434a, t/m 1 januari. Met hologrammen, viewmasters en cd-programma's. Tot en met 17 januari.

Bij Stichting de Pont schilderijen van de Franse schilder Bernard Frize (t/m 3 januari) en twee installaties van de Britse Tacita Dean (t/m 17 januari).

Uden

Waterverf- en inktschilderijen van de in Nijmegen woonachtige Chinese kunstenaar Zhou Jun, t/m 24 januari in Pronkkamer Uden.

Velp

In Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13, Het Groot Tekeningen Festijn, een tweejaarlijks overzicht van de Nederlandse tekenkunst. Met tekeningen van o.a. Hent van den Berg, Geurt van Dijk en Helen Frik. Tot en met 26 december.

Venlo

Een overzicht van de Vlaamse schilder Edgard Tytgat in Museum van Bommel van Dam, t/m 10 januari.

Zwolle

Schilderijen van de outsider-kunstenaar Willem van Genk die aan schizofrenie lijdt. Zijn schilderijen helpen hem grip op zijn angsten te krijgen. Museum de Stadshof toont een overzicht van zijn werk, t/m 17 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden