BEELDENDE KUNST

In Almere achter glas dient een van De Paviljoens als drager voor het werk van de Franse kunstenaar en grafisch vormgever Francine Zubeil....

Almere

Amersfoort

In het Mondriaanhuis, Kortegracht 11, de expositie Met achting bespot, Mondriaan in cartoons, strips en animaties, 26 januari t/m 30 mei; Victory Boogie Woogie, Historie, Mysterie, Hysterie, een tentoonstelling over dit illustere doek van Mondriaan, t/m 28 februari. Dinsdag houdt Paul Gorter om 20 uur een lezing over de vriendschap over de vriendschap tussen Mondriaan en landschapsschilder Simon Maris.

In het nieuwe Armando Museum, in de voormalige Elleboogkerk, 'De Verzameling': twintig grote schilderijen en een grote bronzen sculptuur van Armando, die de vaste collectie van het museum vormen.

In de Zonnehof zijn t/m 31 januari recente schilderijen en sculpturen van Armando tentoongesteld.

Amstelveen

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan organiseert de Ziekenfondsraad een tentoonstelling met beelden, tekeningen en grafiek van Henk Visch, 21 januari t/m 5 maart.

Amsterdam

In de Achterzaal van W 139, Warmoesstraat 139, Een bleek huis, een replica van een modernistische bungalow, aangekleed met beelden, tekeningen, beelden en teksten van zeventien kunstenaars (Ivan Dobrev, Marcel Doorduin, Sean Dower, Marcel van Eeden, Dora Garcia, Luk Gobyn, Arjan van Helmond, Nic Hess, nanette van de Lisdonk, Andreas & Michael Nitschke, Michael Raedecker, P.J. Roggeband, Christof Steinmann, Michael Tedja, Veron Urdarianu, Leen Voet, Menno Wigman en Luuk Wilmering, 23 januari t/m 21 februari; in de voorzaal 'Iets op Bach' van Sven Augustijnen, 23 januari t/m 7 februari.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, toont nieuw werk van Merijn Bolink, Job Koelewijn, Matthew Monahan, Maria Roosen en Berend Strik. Van 23 januari t/m 27 februari.

Het Consortium, in Pakhuis Wilhelmina aan de Oostelijke Handelskade 29, verenigt in Not I werk van kunstenaars die zich lieten inspireren door Samuel Beckett. Zo is er werk te zien van Richard Crow, Clea Daiber, Pieter Hensen, Mary McIntyre, Liliana Moro, Dermot O'Brien, Maurice van Tellingen en Joris Wille. Van 23 januari t/m 21 februari (vrijdag t/m zondag van 14 tot 18 uur). Tegelijkertijd bij Vedute, Tussen de Bogen 42, 3D manuscripten van de hand van voornoemde kunstenaars (vrijdag en zaterdag). Zaterdag in het Consortium vanaf 20 uur een lezingen- en filmprogramma rondom Beckett. Informatie tel. 020-4212408.

Beelden van Bernaar Leenders bij Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, 24 januari t/m 27 februari.

Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond presenteert drukgrafiek en tekeningen van Léon Spilliaert (1881-1946), t/m 21 maart.

Op de rug van de tijger, de eindpresentatie van de vervolgopleiding schilderkunst van Academie Minerva in Art et Amicitiae, t/m 7 februari.

Not a Chinese show in de Gate Foundation, Keizersgracht 613, toont werk van Hong Hao, Tiong Ang/Roy Villevoye en Ding Yi. Tot en met 26 februari.

In het Joods Historisch Museum Naar mijn evenbeeld, een tentoonstelling met werk van 24 hedendaagse joodse kunstenaressen waarin hun identiteit als jood en vrouw centraal staat, t/m 31 januari.

Het Nederlands Instituut voor mediakunst, Montevideo/TBA presenteert Nordic Light, Nordic scenes in the 1990's, hedendaagse kunst uit Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland, t/m 6 februari.

Het Exposorium van de Vrije Universiteit toont tekeningen van Pieter Holstein, die hij maakte voor Vrij Nederland. Tot en met 28 februari.

In Museum van Loon, op loopafstand van het Rijksmuseum waar een overzicht van Adriaen de Vries te zien is, een tentoonstelling over zijn leermeester, de Florentijnse beeldhouwer Giambologna (1529-1608). Tot en met 14 maart.

Stedelijk Museum: Mooi maar goed toont een selectie van wat er de afgelopen elf jaar op grafisch gebied gepresteerd is, t/m 28 februari; een overzicht van de Amerikaanse kunstenares Jo Baer, t/m 22 februari; Maks, Breitner en Sluijters toont het kleurrijke werk van Kees Maks uit de collectie, aangevuld met werk van zijn tijdgenoten Breitner en Sluijters, t/m 7 februari.

In de Nieuwe Kerk Schittering van Spanje, een overzicht van driehonderd kunstschatten uit Spanje's Gouden Eeuw, t/m 8 maart.

In het Tropenmuseum Ethiopië; De erfenis van een keizerrijk, t/m 15 augustus.

In het Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, de tentoonstelling Kopten, over de Koptische beschaving in Egypte uit de eerste eeuwen na Christus, t/m 28 februari.

In het Rembrandthuis Rembrandt en de Bijbel, een tentoonstelling waarin de bijbelse prenten van Rembrandt worden vergezeld door 'Die Radierungen van Rembrandt', het muziekstuk dat Mengelberg speciaal op deze prenten baseerde, t/m 14 februari.

Rijksmuseum: een overzicht van bijna vijftig bronzen beelden en 25 prenten en tekeningen van de 17de eeuwse Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries, t/m 14 maart; negentig werken van Van Gogh zijn wegens de renovatie van het Van Gogh Museum ondergebracht in het Rijksmuseum. Ze worden getoond in samenhang met veertig werken van tijdgenoten, t/m 5 april. De tand des tijds in de Zuidvleugel toont een vijftigtal japonnen, hoeden, schoenen, en de mogelijkheden om deze voorwerpen te conserveren, t/m 21 maart.

Arnhem

Animal.Anima.Animus in het Museum voor Moderne Kunst met werk van o.a. Abramovic, Maning en Duprat, t/m 1 maart.

Den Haag

In het Provinciehuis, Zuid-Hollandplein 1, de resultaten van de kunstestafettereeks Mooi versus Mentaliteit, waaraan o.a. Alicia Framis, Lydia Schouten, Marieke van der Lippe en Jeanne van Heeswijk deelnamen, t/m 5 februari.

In Stroom, Toussaintkade 55, deel 4 van Try-out, de laatste aflevering in een serie presentaties van Haagse kunstenaars, t/m 30 januari.

Deventer

Centrum Beeldende Kunst, Menstraat 19-21, toont een installatie van Marianne Haselhoff, 23 januari t/m 6 maart.

Diepenheim

Beelden en tekeningen van Gijs Assmann bij Kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17, t/m 3 februari.

Eindhoven

Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, exposeert beelden van de Amerikaans-Nederlandse kunstenaar Pearl Perlmuter, leerlinge van Zadkine. Van 23 januari t/m 20 maart.

Groningen

Met Dat kan ik ook speelt het centrum Niggendijker, Hofstraat 21, in op de opvatting dat het vervaardigen van een kunstwerk makkelijk zou zijn. Tot en met 7 februari.

Groninger Museum: de Montgomery collectie, een collectie van Japanse volkskunst bestaande uit textiel, maskers, votiefbeeldjes en voorwerpen van hout, metaal, keramiek, papier en bamboe uit de 15de t/m 19de eeuw, t/m 7 maart; oude beeldende kunst uit de 16de t/m 20ste eeuw, t/m 28 februari; in het Coop Himmelb(l)au paviljoen Graffiti met werk van graffitikunstenaars uit de eigen collectie en een aantal recente werken van Quik, t/m 14 maart.

Haarlem

Galerie Rob de Vries, Spaarnwoudestraat 47, toont tekeningen van Armando, Gijs Assmann, Tjibbe Hoogriemstra, Arno Kramer, Mariette Linders, Marc Nagtzaam, Joseph Semah, Piet Tuytel en Auke de Vries. Van 22 januari t/m 14 februari.

Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwoudestraat 74, presenteert nieuw werk van JCJ Vanderheyden, 22 januari t/m 14 februari.

Een dubbeltentoonstelling over de kunstenaar Jacobus van Looy (1855-1930) in Haarlem: de Verweyhal toont zijn olieverfschilderijen, het Teylers Museum zijn tekeningen, pastels en aquarellen, t/m 28 februari.

Helmond

Het Gemeentemuseum putte uit twee eeuwen avond- en nachttaferelen voor de tentoonstelling Maanschemer, t/m 21 februari; de tentoonstelling van een veertigtal schilderijen, tekeningen, druksels en tijdschriften van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) uit de collectie van het Groninger Museum, is verlengd t/m 31 januari.

Middelburg

Een week nadat in Oss een expositie van Guido Lippens begon, volgen de Kabinetten van de Vleeshal met een tentoonstelling van schilderijen van Guido Lippens. How sweet II, van 24 januari t/m 14 maart.

Nijmegen

Kunstruimte Paraplufabriek, Van Oldenbarneveldtstraat 63a, presenteert onder de titel P.E.P. (Public Exclusive Presentation) een serie nieuwe tentoonstellingen. Zaterdag P.E.P.1 waarin 'Het Hiernamaals', een eenmalige performance door Bureau & Co. Aansluitend nieuwjaarsfeest met dj Remedy.

Oss

How sweet I in Museum Jan Cunen toont schilderijen van Guido Lippens, t/m 14 maart.

Otterlo

De beeldentuin van het Kröller Müller Museum blijft voor het eerst deze winter open voor publiek.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen heeft de benefiettentoonstelling ten bate van het Liliane Fonds verlengd t/m 7 februari. Het Liliane Fonds is een fonds voor gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden; zestig prenten en tekeningen uit de collectie geven een overzicht van het grafisch oeuvre van Toulouse-Lautrec, t/m 14 februari.

Onder de titel 'Sauce can drip the ground (but little)/ Sauce can drip in mud like/ sparkling water in the ocean' presenteert het Goethe-institut schilderijen en tekeningen van Nikolaus List. Van 23 januari t/m 19 februari.

Bij Mama, Witte de Withstraat 31, Let there be light, lichtsculpturen van Jasper van der Made en Ink, en een nieuwe installatie van Coenen + Bosma. Na de opening vrijdag een after-opening-party. Tot en met 28 februari.

Noname in kunst in art, Hoogstraat 32, toont schilderijen van Jacq Devries, 23 januari t/m 13 maart.

Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, presenteert de Cookie Snow Feature met werk van Lisa Beck, Dike Blair, Lucky DeBellevue, Joe Cavallaro, Jason Fox, Michael Lazarus, Judy Linn, Jerry Philips, Alexander Ross en B. Wurtz. Tot en met 7 februari.

Het Historisch Museum presenteert in Het Schielandshuis pastels, tekeningen en schilderijen van de Belgische schilder Eugeen Van Mieghem, t/m 28 februari.

.

Zaterdag gaat in de Kunsthal de tentoonstelling Vier miljoen jaar mens open, over de evolutie van de mens, t/m 28 februari; een overzicht van de Noorse schilder Odd Nerdrum, al dertig jaar in een zelfgekozen isolement, t/m 14 maart; voorts 130 bloemstillevens van vijftig verschillende Nederlandse en Belgische kunstenaars, t/m 28 februari; een kleine tentoonstelling aan Niki de Saint Phalle, n.a.v. het Nana-ontwerp voor de hoofdingang van het Asklepiongebouw aan de Leuvehaven en de onlangs geplaatste Rhino van haar hand in het Museumpark, t/m 28 februari; verder een tentoonstelling van beweegbare platen: fraai uitgegeven boeken die, plaat voor plaat oplichtend bijvoorbeeld het menselijk lichaam inzichtelijk maken, t/m 28 februari.

Scheveningen

De Israëlische kunstenaar Zadok Ben-David presenteert zijn 'Evolution and Theory'-project bestaande uit 240 beelden uit aluminiumplaat gezaagde 19de-eeuwse technische afbeeldingen, t/m 7 maart in Museum Beelden aan Zee.

Sittard

In Het Domein de tentoonstelling In Fluïdum met sculpturen, tekeningen en foto's van de Belgische kunstenaar Johan Tahon; tegelijkertijd de installatie Once... van Risk Hazekamp. Tot en met 21 maart.

Tilburg

Tussen de regels heet de tentoonstelling met beeldend werk van Theodora Plas, voor wier werk het schrift een belangrijke basis vormt. Van 24 januari t/m 21 maart in het Scryption.

Velp

Kunsthuis 13, Kastanjelaan 13, toont grafiek, tekeningen, glas en keramiek van Mark Brusse, schilderijen en video- en geluidsinstallaties van Yvonne van Woggelum, en beelden van Auke Wassenaar, t/m 14 februari.

Venlo

Museum Bommel van Dam toont beelden van Arie Berkulin en schilderijen van Theo Kuijpers, 22 januari t/m 11 april.

Vlissingen

Kunstcentrum Sittard is te gast in de Watertoren, met solotentoonstellingen van Marcel Blekendaal, Edwin Maas, Jan de Vliegher, Zjul Devens, Phill Niblock en Maria Blondeel, t/m 21 februari.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden